Mituri despre somn: ce este adevărat și ce este fals

Sănătate
03 August 2022
Autor: Echipa medicală MedLife
mituri despre somn ce este adevarat si ce este fals

Somnologia s-a dezvoltat semnificativ în ultimele două decenii, oferind o perspectivă tot mai largă despre cum funcționează somnul, de ce este el important și modurile în care poate fi perturbat. În ciuda acestui progres evident, unele mituri au rămas în picioare și pot să cauze reale probleme, chiar dacă sunt contrare dovezilor științifice.

Mitul 1: Corpul se poate obișnui cu mai puțin somn

Lipsa somnului afectează organismul uman atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, acest lucru fiind o dovadă că atât corpul, cât și creierul nu se pot obișnui cu mai puțină odihnă. După câteva nopți de somn insuficient te vei simți obosit în timpul zilei. Această creștere a somnolenței în timpul zilei se poate stabiliza în săptămâni sau luni fără somn suficient, dar asta nu înseamnă că organismul și corpul tău funcționează la capacitate maximă sau că se adaptează eficient la pierderea somnului. Privarea persistentă de somn afectează performanța în timpul zilei, dăunând capacității de a lua decizii, memoriei, concentrării și creativității. Cu timpul, somnul insuficient poate să afecteze metabolismul, sistemul cardiovascular, sistemul imunitar, producția de hormoni și sănătatea mintală.

Așadar, somnul insuficient poate să ducă la probleme grave de sănătate din cauza incapacității corpului de a se odihni și de a se reface, aceste tulburări fiind prezente atât la copii, cât și la adulți.

Mitul 2: Mulți adulți au nevoie de 5 sau chiar mai puține ore de somn

Există persoane cu anumite mutații genetice care, într-adevăr, le permit să doarmă mai puțin și, totuși, să se trezească mai odihniți. Acești oameni sunt excepția și nu regula. Adulții au nevoie să doarmă între șapte și nouă ore pe noapte pentru ca organismul lor să funcționeze la capacitate maximă în timpul zilei.

Mitul 3: Alcoolul te ajută să dormi

O băutură sau două pot fi relaxante, inducând somnolență și senzația că vei adormi mai ușor. Totuși, nu contează doar cât de repede adormi, ci și calitatea somnului, iar alcoolul o scade considerabil pentru că poate distruge ciclurile de somn; el face ca somnul să fie întrerupt și agravează sforăitul și apneea în somn. Reducerea sau eliminarea consumului de alcool înainte de culcare este o parte importantă a odihnei corespunzătoare.

Mitul 4: Nu contează când dormi, atât timp cât dormi multe ore

Studiile au demonstrat că timpul de somn contează și că cel mai bine este să dormi cât mai mult posibil în orele de noapte. Somnul pe timp de noapte ajută la alinierea ritmului circadian al corpului cu mediul. Așadar, este important să ai un ceas biologic cât mai funcțional și să dormi în funcție de cum dictează natura.

Mitul 5: Contează exclusiv câte ore dormi

Durata somnului este importantă, dar nu este singurul criteriu esențial. Calitatea somnului este un alt factor critic de luat în considerare și este strâns legată de continuitatea somnului și de evitarea perturbărilor lui, de tresăriri și treziri frecvente. Somnul fragmentat, cu numeroase întreruperi, poate interfera cu calitatea vieții în general, deoarece nu vei fi odihnit.

mituri despre somn ce este adevarat si ce este fals

Importanța unui somn odihnitor

Odată ce adormim, corpul urmează un ciclu de somn împărțit în patru etape. Primele trei etape sunt cunoscute sub denumirea de somn NREM (non-REM), iar etapa finală este cunoscută sub denumirea de somn REM. Fiecare dintre aceste etape are o importanță majoră în odihnă și refacerea corpului.

Pentru majoritatea adulților sunt necesare cel puțin șapte ore de somn în fiecare noapte pentru funcțiile cognitive și comportamentale adecvate, iar o durată insuficientă de somn poate avea repercusiuni grave.

Unele studii au arătat că lipsa somnului cauzează vulnerabilitate, incapacitate de concentrare, cogniție redusă, reacții întârziate și schimbări frecvente de dispoziție. În plus, lipsa somnului a fost legată de un risc mai mare de a dezvolta anumite boli și afecțiuni. Acestea includ obezitatea, diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială, bolile de inimă, accidentul vascular cerebral, sănătatea mentală precară și chiar decesul prematur.

Soluții pentru un somn de calitate

Pentru a avea un somn de calitate, sunt câteva reguli care ar trebui urmate:

  • Programul de somn - respectă orele de somn recomandate și încearcă să te trezești și să adormi la aproximativ aceleași ore zilnic;
  • Dieta echilibrată - nu mânca înainte de culcare, dar nici nu te culca flămând. Evită mesele copioase înainte de somn. Evită să fumezi sau să consumi alcool înainte de culcare;
  • Mediul relaxant - ai grijă să dormi într-o cameră aerisită, întunecată și fără zgomote. Folosește dopuri de urechi dacă este cazul și nu te expune la lumină intensă înainte de culcare. Apelează la tehnici de relaxare precum muzica de somn sau meditația;
  • Evită somnul în timpul zilei pentru a nu interfera cu somnul pe timp de noapte;
  • Fă sport zilnic pentru a-ți relaxa corpul;
  • Evită stresul și gândurile îngrijorătoare înainte de culcare.

Bibliografie

  1. “Brain Basics: Understanding Sleep | National Institute of Neurological Disorders and Stroke.” Nih.gov, 2022, www.ninds.nih.gov
  2. Jagannath, Aarti, et al. “The Genetics of Circadian Rhythms, Sleep and Health.” Human Molecular Genetics, vol. 26, no. R2, 14 July 2017, pp. R128–R138, https://academic.oup.com, 10.1093/hmg/ddx240
  3. John W Winkelman, “Overview of the treatment of insomnia in adults” Uptodate.com, 2022, www.uptodate.com
  4. “Sleep Deprivation and Deficiency - Healthy Sleep Habits | NHLBI, NIH.” Nih.gov, 24 Mar. 2022, www.nhlbi.nih.gov
  5. “Sleep and Your Health: MedlinePlus Medical Encyclopedia.” Medlineplus.gov, 2017, https://medlineplus.gov
  6. CDC. “Are You Getting Enough Sleep?” Centers for Disease Control and Prevention, 8 Apr. 2022, www.cdc.gov

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării