Modalități de prevenire a cancerului

Cancerul poate afecta orice persoană, însă există unele metode care pot preveni apariția acestei boli. Chiar dacă nicio metodă nu reprezintă o garanție sigură, 100% că această boală nu va apărea la un moment dat, sunt mai multe șanse ca sănătatea să rămână neafectată atunci când se menține un stil de viață sănătos, cu o greutate păstrată in limite normale, se evită sau se renunță la fumat și la alcoolul consumat excesiv.
Informații generale despre cancer
Cancerul este reprezentat de apariția unor tumori sau neoplasme maligne. Această boală presupune dezvoltarea unor celule anormale, cu potențial de răspândire în alte zone ale corpului. Există factori care favorizează apariția cancerului, cum ar fi vârsta, sexul, moștenirea genetică sau sistemul imunitar slab. În același timp, există și factori de risc care pot fi preveniți, cum sunt sedentarismul, fumatul, consumul de alcool sau contactarea unor infecții.
Metode de prevenire a cancerului
Există unele metode de prevenire a unor anumite tipuri de cancer, dar și metode generale care pot menține starea de sănătate în condiții cât mai bune. Aceste metode pot fi de folos și în prevenția diabetului, bolilor de inimă, osteoporozei sau a altor boli cronice. Chiar dacă nu a existat un stil de viață sănătos încă din copilărie, nu este niciodată prea târziu să fie adoptate obiceiuri noi, care pot asigura o stare de bine și o speranță de viață mai îndelungată.
Renunțarea la fumat
Fumatul cauzează 30% din toate tipurile de cancer și 90% dintre cancerele de plămâni. Peste jumătate dintre fumători ajung să moară din cauza unei boli cauzate de fumat, cum ar fi cancer, boli de inimă, bronhopneumopatie obstructivă cronică sau emfizem pulmonar. Deși este asociat în primul rând cu cancerul la plămâni, fumatul poate cauza și alte tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de gât, colon, rect, rinichi, sân, esofag, vezică urinară sau unele tipuri de leucemie.
În schimb, în cazul oamenilor care reușesc să renunțe la fumat, riscul de a dezvolta bolile respective scade în primii doi ani de la renunțare și ajunge ca în aproximativ 10 ani de la renunțare să fie identic cu al celor care nu au fumat niciodată.
Menținerea unei greutăți normale
Greutatea în plus și mai ales obezitatea este asociată multor tipuri de cancer, cum sunt cancerul de sân, de colon, de rinichi, pancreas, ovare sau prostată. Adoptarea unui stil de viață sănătos și pierderea kilogramelor în plus reduce la jumătate riscul diagnosticării cu cancer. Este important ca informarea cu privire la acest aspect să fie primită încă din copilărie, când se formează obișnuințele alimentare. Aceste obișnuințe pot fi, însă, schimbate și la vârsta adultă, pe măsură ce are loc conștientizarea riscurilor enorme asupra sănătății la care sunt supuse persoanele care au o greutate peste media normalității.
Sportul sau mișcarea regulată
Activitatea fizică regulată aduce numeroase beneficii asupra sănătății. În afară de prevenirea mai multor tipuri de cancer, sportul adoptat ca stil de viață scade și riscul de a avea boli de inimă, diabet, osteoporoză sau hipertensiune. Lipsa de mișcare regulată este asociată cel mai des cu cancerul de sân și cu cancerul de colon. Mișcarea ușoară zilnică, așa cum ar fi plimbările sau mersul pe bicicletă pot întări sistemul imunitar, ceea ce ajută organismul să lupte împotriva mai multor boli. În același timp, prin această metodă se menține un nivel sănătos al hormonilor și se poate menține o greutate corporală normală. Se recomandă activități fizice moderate timp de minimum 30 de minute pe zi sau activități fizice intense câte 20 de minute, de trei ori pe săptămână.
În afară de încercarea de a introduce activități fizice în programul zilnic, este importantă și evitarea sedentarismului. Perioadele lungi în care o persoană stă așezată, adică mai multe ore pe zi, pot duce la risc crescut de cancer de sân, cancer de plămâni sau endometrioză.
O dietă sănătoasă
Starea generală de sănătate poate fi mult mai bună atunci când există o grijă crescută față de alimentație. Deși există alimente care sunt considerate nocive pentru sănătate și se recomandă adesea consumul lor cu moderație sau limitat, atunci când vine vorba despre riscul de a face cancer, dieta sănătoasă este reprezentată de un număr scăzut de calorii, nu doar de evitarea unor alimente.
O dietă variată, prin care să îi fie furnizate corpului vitaminele, fibrele și mineralele necesare, este la fel de importantă pentru starea de sănătate ca evitarea grăsimilor nesănătoase, prăjelilor sau alimentelor ultra-procesate.
Totuși, cantitatea acestora este la fel de importantă cum este și calitatea. Alimentele pe bază de produse vegetale sunt recomandate ca hrană de bază, alături de o cantitate moderată de alimente de origine animală. Pe lângă acestea, este important și un aport de vitamine necesare bunei funcționări a organelor, cum sunt folații, vitamina D, calciul, seleniul și magneziul. Fibrele joacă un rol major: o dietă bogată în fibre alimentare conduce la scăderea riscului nu doar de cancer de colon dar și a hipercolesterolemiei, obezității și implicit bolilor cardiovasculare.
De asemenea, consumul de grăsimi sănătoase (de exemplu, ulei de măsline, ulei de cod - bogate în acizi grași polinesaturați) s-a dovedit a proteja împotriva a numeroase afecțiuni cum ar fi cancerul de colon, scleroza sau chiar boala Alzheimer.
Consumul moderat de alcool
Deși consumul zilnic de alcool poate cauza unele tipuri de cancer, cum este cel de sân sau de colon, în același timp cantități mici de alcool pot scădea riscul de boli cardiovasculare în cazul persoanelor mai în vârstă. Un consum moderat de alcool poate fi, prin urmare, benefic pentru organism. În același timp, persoanele care nu obișnuiesc să bea alcool nu ar trebui să fie încurajate să o facă.
Cei care beau foarte mult ar putea observa o îmbunătățire a stării fizice generale dacă ar reuși să reducă totuși cantitatea de alcool consumată zilnic sau chiar la cateva zile. Acest lucru este valabil mai ales pentru persoanele foarte tinere. Persoanelor care consumă alcool în general li se recomandă să încerce să introducă în dieta zilnică suplimente alimentare care să includă folați.
Protejarea împotriva efectelor nocive ale razelor UV
Se știe că o expunere exagerată la soare poate favoriza apariția cancerului de piele. Se recomandă folosirea cremelor și loțiunilor de protecție UV atunci când expunerea la soare nu poate fi evitată, mai ales la ore nepotrivite. Bronzul fals obținut la saloane poate fi la fel de periculos, mai ales dacă acest obicei începe de la vârste foarte tinere.
Pentru a evita efectele nocive ale razelor UV și ale tipurilor de cancer asociate cu acestea pot fi de folos evitarea auto-bronzantelor și saloanelor de bronzare, evitarea expunerii la soare la orele prânzului, folosirea produselor cu factor de protecție UV și purtarea unor haine cu mâneci lungi și a pălăriilor.
Protejarea de infecții
Mai multe tipuri de cancer sunt asociate contractării unor infecții, datorită inflamațiilor cronice care au loc în cazul acestora. Infecțiile compromit sistemul imunitar, lăsând organismul fără apărare împotriva multor viruși și afecțiuni.
Printre infecțiile cunoscute care pot duce și la diverse forme de cancer se numără HPV (virusul papilloma uman), hepatita B, hepatita C sau Helicobacter Pylori. Virusul HPV este asociat cancerului cervical sau anal, hepatita B sau C poate duce la cancer de ficat, în timp de Helicobacter Pylori favorizează majoritatea tipurilor de cancer care pot afecta stomacul. Împotriva unora dintre acestea există vaccinuri care le pot prevenii sau teste care efectuate regulat pot contribui la depistarea afecțiunilor în stare incipientă.
Efectuarea testelor screening în mod regulat
Cea mai sigură metodă de prevenție a unor tipuri comune de cancer este efectuarea regulată a testelor tip screening. Astfel, acestea pot fi depistate în stare incipientă, când tratamentul este mai sigur și mai ușor de suportat. Testul Babeș Papanicolau a devenit mai popular decât alte teste de acest gen, însă se recomandă și ecografia mamară cu elastografie asociată în unele cazuri cu mamografie, sigmoidoscopia, colonoscopia, testul de sângerare ocultă - test hemocult - testul HPV și altele. Tiroida și alunițele ar trebui să fie, la rândul lor, ținute sub observație.
De asemenea, se recomandă testele anuale de rutină pentru sânge, urină și fecale. Acestea pot releva în stadii incipiente diverse afecțiuni, printre care unele tipuri de cancer.

Importanța prevenirii cancerului
Prevenirea cancerului este deosebit de importantă pentru creșterea speranței de viață. Un stil de viață sănătos poate asigura o viață mai lungă, dar și mai bună calitativ. În acest scop, este bine să avem grijă de propria sănătate, dar și de a celor dragi, încurajându-i să mănânce sănătos, să renunțe la vicii, să facă mișcare și mai ales să facă regulat o serie de analize medicale care le pot salva viața.
În același timp, se recomandă evitarea unui stil de viață riscant, cu abuz de substanțe, nopți pierdute și expunere la riscul de a contacta boli cu transmitere sexuală.
Există mai multe organizații sau campanii care promovează testarea gratuită pentru diverse tipuri de cancer. Recent, un program național de depistare precoce a cancerului a fost finanțat de către Ministerul Sănătății. Vă puteți adresa medicului de familie să se prezinte la oncolog care vă va îndruma către un plan de evaluare foarte eficient, fără a plăti nimic. Persoanele care nu își pot permite astfel de analize le pot urmări și pot beneficia astfel de analize care le pot salva viața.
Bibliografie
- https://siteman.wustl.edu/prevention/preventing-cancer/
- https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/cancer-prevention/art-20044816
- https://www.who.int/activities/preventing-cancer
- https://preventcancer.org/prevention-screening/ways-to-prevent-cancer/
- https://www.mskcc.org/news/beyond-sugar-what-cancer-cells-need-grow
- https://www.health.harvard.edu/newsletter_article/the-10-commandments-of-cancer-prevention
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Iodura de potasiu: beneficii, proprietăți, utilizări
Iodura de potasiu (KI) este un compus chimic cristalin, cu aspect asemănător cu cel al sării de bucătărie. Este utilizată pentru a trata afecțiuni tiroidiene. În principal, iodura de potasiu, cunoscută în limbajul comun și drept pastila de iod, este folosită împotriva radiațiilor în s...

Vaccin malarie: când se face, cât timp este eficient
Vaccinul împotriva malariei este destinat copiilor din zonele endemice, aceștia fiind victimele predilecte ale acestei boli infecțioase cu un grad foarte mare de mortalitate. Pentru adulți se recomandă respectarea mijloacelor de prevenție și tratamente medicamentoase specifice....

Vaccin antirabic: când se face, cât timp este eficient
Orice persoană care riscă să contracteze în vreun fel virusul rabiei are nevoie de vaccin antirabic. Protocolul de vaccinare se stabilește împreună cu medicul specialist, în funcție de starea de sănătate a pacientului, istoricul de afecțiuni și medicamente luate, precum și în funcție...