Publicat la: 
7/03/2017

Oameni de stiinta britanici, premiati pentru descoperirea modului in care functioneaza sistemul de recompensa al creierului

Trei oameni de stiinta din Marea Britanie au castigat "The Brain Prize", cel mai renumit premiu din domeniul neurostiintelor, informeaza bbc.com. Prestigiosul premiu in valoare de un milion de euro a fost acordat studiului de specialitate efectuat de Wolfram Schultz, Peter Dayan si Ray Dolan, care ne ajuta sa intelegem mai bine activitatile noastre zilnice, de la alegerile pe care le facem la cumparaturi, la actiunile ce ne alcatuiesc dieta alimentara zilnica.

Intelegerea modului in care functioneaza sistemul de recompensa al creierului este necesara pentru a ne tine in viata, iar lipsa de autocontrol poate determina o persoana sa se implice in activitati riscante, precum dependenta de droguri si jocuri de noroc, ce ii pot pune in pericol starea de sanatate sau chiar viata.

Sistemul de recompensa si asteptarile personale

Vietile noastre depind in mod constant de luarea deciziilor, de la cele importante, la cele de zi cu zi: ce loc de munca alegem, unde mergem in vacanta, unde luam masa, ce mancam, si asa mai departe.

"Recompensa este modul prin care optimizam aceste alegeri," a declarat pentru BBC Prof. Peter Dayan, unul dintre castigatorii "The Brain Prize".

Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii au studiat timp de trei decenii rolul pe care dopamina il are in influentarea deciziilor si in stimularea motivatiei personale.

Dopamina declanseaza un set de celule ale creierului care raspund ori de cate ori exista o recompensa pentru actiunile si alegerile noastre, iar creierul uman functioneaza prin anticiparea acestor recompense.

"Dopamina ne determina alegerea recompenselor si, cu cat recompensa este mai mare, cu atat rata de supravietuire este mai mare. Acesta este procesul biologic care ne determina dorinta de a avea bunuri personale de valoare sau de a obtine promovari la locul de munca," este de parere Prof. Wolfram Schulz de la Universitatea din Cambridge.

"Toate vietuitoarele trebuie sa fie in masura sa prezica daca alegerea facuta este una buna sau rea si sa actioneze in lumina acestor predictii, iar daca rezultatele se dovedesc a fi mai bune decat s-ar fi asteptat, atunci sistemul de recompensa se activeaza pentru a consolida acelasi tip de comportament pe viitor," adauga Prof. Dayan.

Asa incat, daca alegerea unui restaurant a fost una buna, iar rezultatul a fost peste asteptarile noastre, raspunsul dopaminei in creier este mai puternic si pe viitor avem sanse mai mari sa repetam experienta.

Insa lucurile pot evolua neasteptat si in sens contrar, iar cele mai frecvente cazuri sunt cele ale persoanelor care sufera de boala Parkinson. Acestia urmeaza un tratament medicamentos pentru a stimula nivelul de dopamina din creier.

Nivelul de dopamina din creier este crucial pentru declansarea dependentelor. Dezechilibrul nivelului de dopamina poate avea efecte negative asupra noastra, conducandu-ne deseori la excese alimentare si angajarea in activitati riscante si adictive, precum sunt jocurile de noroc.

"Am avut pacienti care in urma tratamentelor medicamentoase pentru stimularea dopaminei au recurs la jocuri de noroc, iar acest lucru a duc la pierderi financiare foarte mari. Alti pacienti au dezvoltat brusc un comportament de cumparator compulsiv," adauga Prof Ray Dolan.

Obezitatea este un alt exemplu al unui sistem de recompensa alcatuit gresit, ce dauneaza sanatatii intregului organism.

"Implicatiile descoperirilor la care au ajuns oamenii de stiinta britanici sunt deosebit de importante pentru studiile de specialitate din diverse domenii, de la cel economic, la stiintele sociale si psihiatrie, prin deslusirea mecanismului de dependenta la substante si jocuri de noroc," a declarat pentru BBC Prof. Sir Colin Blakemore, reprezentatul comisiei de selectie pentru acordarea premiului "The Brain Prize".

Autor: G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Neurologie

Vesa Damaris
Medic Primar...
Medic Specialist
Medic Primar
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 13