BLOGUL MEDICILOR

13 Ianuarie 2021

OTITA MEDIE SEROASA

scris de

Dr. Bianca Petcu, Medic primar ORL, Hyperclinica MedLife Timisoara

Otita medie seroasa poate afecta persoanele de orice varsta, dar apare preponderent la copii. Printre simptomele tipice ale acestei boli se numara senzatia de presiune, durerea la nivelul urechii si scaderea auzului. Boala nu este transmisibila, iar tratamentul existent este eficient cu sanse foarte bune de vindecare

In mod normal urechea medie contine aer. Prezenta acestuia asigura vibratia libera a osisoarelor si asigura astfel transmiterea normala a sunetelor de la timpan catre urechea interna. Prin blocarea orificiului trompei lui Eustachio (care face conexiunea intre urechea medie si rinofaringe) ventilarea urechii medii nu se va mai produce normal. Consecinta acestui fapt este scaderea presiunii aerului din urechea medie, urmata de acumularea de fluid care nu mai poate fi drenat prin trompa lui Eustachio.

Cauzele principale ale obstructiei tubare cronice sunt afectiunile obstructive ale fosei nazale (deviatie de sept, hipertrofia de cornete, polipoza nazala, rinitele alergice etc) sau ale rinofaringelui (vegetatii adenoide sau polipi, tumori), malformatiile congenitale ale palatului.
Scaderea auzului nu este foarte mare si poate fi observata tardiv de catre parinti, aparitia bolii fiind favorizata la copii de forma anatomica particulara a trompei lui Eustachio. Persistenta in timp a otitei seroase duce la ingrosarea lichidului din urechea medie care devine vascos (“glue ear”) si poate produce aderente sau retractii definitive ale membranei timpanice. Identificarea din timp a otitei seroase la copil previne afectarea definitiva a membranei timpanice si a urechii medii, precum si aparitia tulburarilor de limbaj ale copilului care succed diminuarii auzului.

Otita medie recurenta defineste otita cu cel puțin 3 episoade de otita medie cu exudat în ultimele 6 luni. Formele recurente implica un risc major de hipoacuzie de diferite grade, ceea ce în primii ani de viața se soldeaza cu tulburari in achizitiile de limbaj și în retard in progresele obișnuite din procesul educational.

Factorii de risc mai importanti : varsta (frecventa crescuta intre 2 și 6 ani), viata in colectivitate, sezonul rece, alimentatia artificiala, starea de nutritie, sexul masculin, factori alergici, factori infectiosi (infectii virale recurente ale cailor respiratorii, infectii bacteriene).

Otoscopic si otomicroscopic se observa un timpan mat, cenusiu-galbui sau rozat, aspirat, manerul ciocanului orizontalizat, triunghiul luminos amputat sau disparut.

Rinoscopic se pot observa creste sau deviatii septale, hipertrofii de cornete, iar epifaringian, vegetatii adenoide (la copii).

Acumetric si audiometric se evidentiaza hipoacuzia de transmisie, iar la timpanograma, lipsa aerului in cavotimpan (curba de tip B).

 

TIMPANOMETRIA  este foarte utila - chair indispensabila !

Dacă diagnosticul otitei medii acute este evident în cazul unui timpan roșu, bombat, la un copil cu otalgie severa, in cazurile atipice cu simptomatologie saraca și otoscopie neconcludenta se impune timpanometria care este instrumentul principal al unui diagnostic de certitudine.

Este deosebit de importanta la sugar, unde manifestarile clinice sunt absente sau minore chiar in prezenta unui exsudat purulent și implicit pot fi trecute cu vederea.

Timpanometria poate fi utila pentru evitarea diagnosticului excesiv de otita medie acuta, situație frecvent intalnita in consultatiile de urgența din spitale și policlinici, in prezenta unui timpan congestionat de cauza febrila.

Fara timpanometrie, pediatrul are tendinta de a supraestima vindecarea unei otite medii acute.       

Tratament 

In prima etapa se incearca un tratament medical (antiinflamator, antialergic, decongestionant nazal, inhalatii, aerosoli), repermeabilizarea trompei Eustachio prin mijloace pneumatice (insuflatii tubare). Imunizarea activa este o metode de prevenire a otitelor recurente.

Daca tratamentul medicamentos nu da roade și hipoacuzie persista se va recurge la  corectarea chirurgicala  a cauzei obstructiei tubare (rezectia vegetatiilor adenoide la copii,rezectia septului nazal, cauterizare de cornete, polipectomie nazala, etc).


Persistenta lichidului mai mult de 2 luni impune tratamentul chirurgical care, la copii consta in  miringostomie cu insertia unui aerator transtimpanal de tip “diabolo” sau “T-tube” (acesta din urma prezinta avantajul stabilitatii in timp, nefiind eliminat spontan de catre membrana timpanica ca cel de tip diabolo si este util in otitele seroase recurente, frecvente la copil).
 

Interventia consta in practicarea unei mici incizii in membrana timpanica, evacuarea lichidului din urechea medie si plasarea prin micul orificiu creat in timpan a tubului in T care va asigura  ventilarea urechii medii.                  
           

Daca afectiunea este prezenta la ambele urechi, se efectueaza bilateral in cursul aceleiasi operatii.


La adulti se practica anestezia locala, la copii este preferata anestezia generala de scurta durata. Tubusorul va fi extras dupa 3-6 luni.


Pe durata cat timpanul este perforat, cutia timpanica comunica liber cu mediul exterior. Ca urmare, orice infectie a urechii externe se poate extinde la urechea medie producand o otita medie supurata. Din acest motiv trebuie evitata patrunderea apei in ureche pe toata perioada existentei microperforatiei (la baie/dus urechile se vor proteja cu tampoane mici de vata imbibate la capatul exterior cu vitamina A uleioasa sau cu dopuri speciale pentru urechi).
Extractia tubusorului: la 3-6 luni. De regula se face fara anestezie, inclusiv la copii. Mica perforatie ramasa se va inchide spontan in citeva saptamani.

Este important ca afectiunea sa fie descoperita la timp, astfel se evita complicatiile. Daca suspectezi ca suferi de otita, sau cineva din familia ta prezinta simptome care te pot duce cu gandul la otita, consulta medicul specialist pentru cele mai bune recomandari.

 

Otita
Otita seroasa
Otita medie
Dr.Bianca Petcu
MedLfie Timisoara


Echipa MedLife de Orl

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

BD
Bahna Dragos
Medic Specialist
BD
Bahna Dragos
Medic Specialist

Ortopedie-traumatologie

Consultă medicul! Dacă ai simtome fă-ți acum o programare online !

Adauga un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii!

Adresa de email nu va fi publicată.

0 comentarii

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.