Publicat la: 
10/07/2018

aer liber

Toti oamenii stiu ca este recomandat sa petreaca cat mai mult timp in aer liber, dar putini cunosc modurile concrete in care aceasta activitate ii poate ajuta.

Un nou studiu demonstreaza ca momentele petrecute in aer liber reduc riscurile de imbolnavire pentru numeroase boli, cum ar fi diabet tip II, probleme cardiovasculare, moarte prematura, nastere prematura, stres sau tensiune arteriala ridicata, conform uea.ac.uk.

Scopul studiului

Un nou studiu facut de University of East Anglia, bazat pe datele a 290 de milioane de oameni, arata ca persoanele care traiesc inconjurate de natura au mai putine probleme de sanatate.

O echipa de cercetatori, coordonata de Caoimhe Twohig-Bennet, a analizat datele mai multor studii efectutate in 20 de tari, printre care se numara Anglia, America, Spania, Franta, Germania, Austria si Japonia.

Fiecare om a definit intr-un mod diferit spatiul verde, fiind fie un spatiu deschis, unde vegetatia isi urmeaza propriul curs, fie zonele amenajate din spatiile urbane, cum ar fi parcurile.

Rezultatele studiului: timpul petrecut in natura reduce riscul de imbolnavire si intareste imunitatea

Dupa ce s-au analizat toate datele, coordonatorul experimentului a declarat ca ipotezele initiale au fost confirmate.

''Am descoperit ca petrecerea timpului in natura reduce riscurile de a face diabet II, boli cardiovasculare, de a naste prematur, dar asigura si un somn mai lung si mai odihnitor ''.

''Oamenii care traiesc in mediul rural au o tensiune arteriala mai mica si sunt mai putin expusi stresului. Cel mai interesant lucru este ca acestia au un nivel mai scazut de cortizol salivar, acesta fiind cunoscut pentru declansarea stresului''.

In Japonia exista o practica populara de terapie, numita ”baia in natura”, care presupune ca oamenii sa se plimbe sau sa stea intinsi si sa se relaxeze in mijlocul naturii.

Legatura dintre natura si sanatate

Cu toate ca nu se stiu motivele exacte pentru care exista o legatura stransa intre natura si sanatate, sunt discutate cateva idei.

''Oamenii care traiesc inconjurati de natura fac mai multa miscare fizica si socializeaza mai mult, iar expunerea la bacteriile din natura ajuta la intarirea sistemului imunitar''.

Cercetatorii japonezi sustin ca fitoncidele, substante antimicrobiene gasite in copaci, pot fi o cauza.

Profesorul Andy Jones spune ca, desi de cele mai multe ori apelam la medicamente, expunerea la mediul natural poate ajuta atat la preventia bolilor, cat si la tratarea lor.

Ce ne sfatuiesc cercetatorii

Cercetatorii indeamna doctorii din intreaga lume sa recomande pacientilor activitati in aer liber. De asemenea, fac un apel la autoritati sa investeasca sume mai mari pentru intretinerea si crearea unor spatii verzi, in special in mediul urban. 

Adaugă comentariu nou