Publicat la: 
29/11/2011

In cautarea unui tratament / Foto: Reuters

In Romania, in iunie 2011 erau inregistrati 10.642 pacienti diagnosticati cu HIV si SIDA, cu 243 mai multe cazuri decat la finele anului 2010, conform datelor oferite de Institutul Matei Bals. Dintre noile cazuri depistate, 27% sunt tineri cu varsta intre 20-24 ani, iar 63% au contractat virusul in urma unui contact sexual neprotejat. Cu toate acestea, speranta de viata pentru pacientii cu HIV care urmeaza tratament continuu a ajuns la 50 de ani.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro.

Numarul persoanelor seropozitive din Romania este in crestere in primul rand din cauza lipsei preocuparii pentru preventie. Intr-un clasament realizat de firma de cercetare Health Consumer Powerhouse privind prevenirea infectarii cu virusul HIV si accesul la ingrijiri medicale, Romania se afla pe ultimul loc din 29 de tari.

Insa situatia in ceea ce priveste tratamentul, in cazul persoanelor depistate la timp, HIV - afectiune candva necrutatoare - a intrat in categoria bolilor cu care astazi se poate trai normal mai mult timp, odata cu trecerea timpului si a noilor descoperiri din medicina.

,,Din momentul descoperirii primelor tratamente pentru HIV si pana in prezent speranta de viata a crescut considerabil datorita investitiilor continue in cercetare si dezvoltare. Astfel, o persoana seropozitiva, daca urmeaza tratamentul fara intrerupere poate trai si pana la 50 de ani din momentul depistarii virusului. Mai mult, datorită noilor tratamente, mamele depistate cu virusul HIV au doar 3% riscuri de a naste copii seropozitivi.

Dar nu trebuie sa se inteleaga ca lupta cu acest virus a luat sfarsit. Momentan, boala nu poate fi vindecata, medicamentele doar mentin scazut nivelul virusului. Eforturile noastre insa continua, industria farmaceutica are la nivel mondial in faza de cercetare si dezvoltare 100 de noi medicamente, care reprezinta noi sperante pentru pacienti.” a declarat Cristian Lutan, Director Executiv Adjunct ARPIM.

,,Intr-adevar, HIV este o afectiune cu care se poate trai astazi, cu conditia ca pacientii sa fie depistati la timp si ulterior sa aiba acces la tratament continuu. Intreruperea tratamentului este una dintre cele mai mari probleme. In acest mod, creste riscul ca dupa o perioada fara medicatie acelasi tratament sa nu mai fie la fel de eficient, afectand speranta de viata a bolnavului. Astfel se ajunge in esec terapeutic, iar medicii vor fi nevoiti sa gaseasca o alta schema de tratament.” a declarat Iulian Petre, Director Executiv Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA).

La nivel mondial, in anul 2009, erau 33.3 milioane bolnavi seropozitivi, iar dintre acestia 1.4 milioane erau europeni. Se estimeaza ca 30% din cei care au boala nu stiu de existenta acesteia.

Autor: Redactia MedLive.ro

Specialitate: 
Comentarii

De asemenea, stim ca un site care are doar o forma frumoasa si ii lipseste fondul, nu poate fi eficient.

Teroristii furnizeaza droguri, arme si contacte cu factorii de decizie si consumul de droguri la nivel mondial contrabandistilor.

Nu ma contraziceti am argumente si...iar o sa deranjez, oameni din part politice care au intrebat asa; de ce v-ati scos dantura dak nu aveti/aveati bani sa o puneti la lok. Intrebarea binentel cretina atita timp cit discutia a incep cu dezv diagnosticului. NU DAU NUME.

Serviciile stomatologice pt pers imunodef sint...INEXISTENTE. Nu mai adaug aici ca pt a putea avea o viata'' citusi de putin normala nu doar medicamentele retroviralele tre resp k program ma ref ci si o alimentatie citusi de putin normala. Cab stom part nici NU vor sa auda de asa musteri'' iar clinicile specializate/fundatiile...nu as vrea sa dezvolt am exp si as deranja sigur. Sporurile medicilor de acolo sint ok de acest lucru va pot asigura_risk.

Fără a supăra in vr-un fel vreau sa CONTRAZIC dak din nou nu supar.Am 40ani si sint posesor" al...de 10anisori,treb sa fiu demult gata...dar Dumnezeu ma chinuie, sincer NU stiu de ce ¿.Sint in C3 +11diag colaterale nu am dantura deloc med stomat nici nu se gindesc sa acc unul k mine ,respir cu aj spreiurilor,sint operat de 3ori.Am mai incercat nu mi-a iesit ;-( dak am sa insist sigur o sa....

publicati si maylurile ma interesa sa ram pt ev contacte

Pagini

Echipa medicala MedLife - Boli infectioase

Baroiu Liliana,Medic Primar
Medic Primar
Hristea Adriana
Medic Primar
Medic Primar
Medic Primar

Articole similare

Exista o serie de medicamente care previn migrenele / Foto: Photoxpress.com Tinerii (18-33 ani) sunt victimele perfecte ale migrenelor. Aproape ca nu exista om care sa nu fi simtit macar o data durerile cauzate de aceasta afectiune, peste 85% din populatia Globului confruntandu-se cu migrenele cel putin o data in viata. Se manifesta ca o durere...
Persoanele care sufera de depresie au o speranta de viata mai scurta prin comparatie cu persoanele care nu sufera de aceasta aceasta tulburare psihica, sugereaza un nou studiu publicat recent in "The Journal of Canadian Medical Association", informeaza reuters.com. Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii au analizat datele medicale a 3.410...
De ce exista medicamente care dispar de pe piata din Romania? Una dintre explicatiile oferite de specialistii din domeniu este cresterea fenomenului exporturilor paralele in Romania. Petru Craciun, directorul unei companii de analiza in domeniul farmaceutic, avertizeaza asupra cresterii exporturilor paralele in Romania. "Este o tendinta absolut...
In 2015 numarul persoanelor diagnosticate cu HIV la nivel global a depasit 36 de milioane. Unul din sase cazuri de HIV din Europa sunt diagnosticate la persoanele de peste 50 de ani, arata un raport semnat de European Surveillance System si publicat in jurnalul de specialitate Lancet HIV. Intre anii 2004 si 2015 numarul diagnosticelor HIV a...
In ultimii ani, nivelul de stres si statutul socio-economic au fost asociati riscului crescut de morbiditate si mortalitate in randul oamenilor, insa abia de curand oamenii de stiinta au reusit sa desluseasca bazele acestor asocieri, scrie sciencedaily.com. Un nou studiu efectuat de cercetatorii de la Facultatea de Medicina din cadrul...