Publicat la: 
29/11/2011

In cautarea unui tratament / Foto: Reuters

In Romania, in iunie 2011 erau inregistrati 10.642 pacienti diagnosticati cu HIV si SIDA, cu 243 mai multe cazuri decat la finele anului 2010, conform datelor oferite de Institutul Matei Bals. Dintre noile cazuri depistate, 27% sunt tineri cu varsta intre 20-24 ani, iar 63% au contractat virusul in urma unui contact sexual neprotejat. Cu toate acestea, speranta de viata pentru pacientii cu HIV care urmeaza tratament continuu a ajuns la 50 de ani.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro.

Numarul persoanelor seropozitive din Romania este in crestere in primul rand din cauza lipsei preocuparii pentru preventie. Intr-un clasament realizat de firma de cercetare Health Consumer Powerhouse privind prevenirea infectarii cu virusul HIV si accesul la ingrijiri medicale, Romania se afla pe ultimul loc din 29 de tari.

Insa situatia in ceea ce priveste tratamentul, in cazul persoanelor depistate la timp, HIV - afectiune candva necrutatoare - a intrat in categoria bolilor cu care astazi se poate trai normal mai mult timp, odata cu trecerea timpului si a noilor descoperiri din medicina.

,,Din momentul descoperirii primelor tratamente pentru HIV si pana in prezent speranta de viata a crescut considerabil datorita investitiilor continue in cercetare si dezvoltare. Astfel, o persoana seropozitiva, daca urmeaza tratamentul fara intrerupere poate trai si pana la 50 de ani din momentul depistarii virusului. Mai mult, datorită noilor tratamente, mamele depistate cu virusul HIV au doar 3% riscuri de a naste copii seropozitivi.

Dar nu trebuie sa se inteleaga ca lupta cu acest virus a luat sfarsit. Momentan, boala nu poate fi vindecata, medicamentele doar mentin scazut nivelul virusului. Eforturile noastre insa continua, industria farmaceutica are la nivel mondial in faza de cercetare si dezvoltare 100 de noi medicamente, care reprezinta noi sperante pentru pacienti.” a declarat Cristian Lutan, Director Executiv Adjunct ARPIM.

,,Intr-adevar, HIV este o afectiune cu care se poate trai astazi, cu conditia ca pacientii sa fie depistati la timp si ulterior sa aiba acces la tratament continuu. Intreruperea tratamentului este una dintre cele mai mari probleme. In acest mod, creste riscul ca dupa o perioada fara medicatie acelasi tratament sa nu mai fie la fel de eficient, afectand speranta de viata a bolnavului. Astfel se ajunge in esec terapeutic, iar medicii vor fi nevoiti sa gaseasca o alta schema de tratament.” a declarat Iulian Petre, Director Executiv Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA).

La nivel mondial, in anul 2009, erau 33.3 milioane bolnavi seropozitivi, iar dintre acestia 1.4 milioane erau europeni. Se estimeaza ca 30% din cei care au boala nu stiu de existenta acesteia.

Autor: Redactia MedLive.ro

Specialitate: 
Comentarii

De asemenea, stim ca un site care are doar o forma frumoasa si ii lipseste fondul, nu poate fi eficient.

Teroristii furnizeaza droguri, arme si contacte cu factorii de decizie si consumul de droguri la nivel mondial contrabandistilor.

Nu ma contraziceti am argumente si...iar o sa deranjez, oameni din part politice care au intrebat asa; de ce v-ati scos dantura dak nu aveti/aveati bani sa o puneti la lok. Intrebarea binentel cretina atita timp cit discutia a incep cu dezv diagnosticului. NU DAU NUME.

Serviciile stomatologice pt pers imunodef sint...INEXISTENTE. Nu mai adaug aici ca pt a putea avea o viata'' citusi de putin normala nu doar medicamentele retroviralele tre resp k program ma ref ci si o alimentatie citusi de putin normala. Cab stom part nici NU vor sa auda de asa musteri'' iar clinicile specializate/fundatiile...nu as vrea sa dezvolt am exp si as deranja sigur. Sporurile medicilor de acolo sint ok de acest lucru va pot asigura_risk.

Fără a supăra in vr-un fel vreau sa CONTRAZIC dak din nou nu supar.Am 40ani si sint posesor" al...de 10anisori,treb sa fiu demult gata...dar Dumnezeu ma chinuie, sincer NU stiu de ce ¿.Sint in C3 +11diag colaterale nu am dantura deloc med stomat nici nu se gindesc sa acc unul k mine ,respir cu aj spreiurilor,sint operat de 3ori.Am mai incercat nu mi-a iesit ;-( dak am sa insist sigur o sa....

publicati si maylurile ma interesa sa ram pt ev contacte

Pagini

Echipa medicala MedLife - Boli infectioase

Chiris Roxana,Medic primar
Medic primar
Jugulete Gheorghita,Medic Primar, Doctor in medicina, Sef de lucrari
Medic Primar,...
Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

Merck  a anuntat publicarea unui studiu în revista Nature, care a adus dovezi timpurii cu privire pentru utilizarea unui medicament pentru a îndeparta rezervoarele ascunse de virus la pacientii care primesc tratament pentru HIV, virusul care provoaca SIDA. Oamenii de stiinta de la Laboratoarele de Cercetare Merck au colaborat cu cercetatorii de la...
Conform ultimelor statistici, din 43% din cei 619 romani nou-diagnosticati cu HIV au varsta cuprinsa intre 20-29 de ani, iar 64% s-au infectat prin intermediul contactului heterosexual neprotejat. Pornind de la aceste statistici, Asociatia Romana Anti-SIDA (ARAS) organizeaza o campanie de prevenire a infectarii cu virusul HIV si de incurajare...
O fetita nascuta cu HIV a fost vindecata in urma unui tratament standard aplicat foarte devreme, la o zi de viata, au declarat cercetatorii americani, acesta fiind al doilea caz din istorie de vindecare a infectiei cu HIV. Copilul are acum doi ani si jumatate si nu mai ia medicamente de un an, fara a prezenta semne de infectie. Trebuie efectuate...
In cautarea unui tratament / Foto: Reuters In Romania, in iunie 2011 erau inregistrati 10.642 pacienti diagnosticati cu HIV si SIDA, cu 243 mai multe cazuri decat la finele anului 2010, conform datelor oferite de Institutul Matei Bals. Dintre noile cazuri depistate, 27% sunt tineri cu varsta intre 20-24 ani, iar 63% au contractat virusul in...
Specialistii au descoperit, printr-un nou studiu, ca oamenii bogati nu traiesc mai mult decat cei saraci. Economistii iau in considerare mobilitatea veniturilor pentru a calcula speranta de viata, potrivit sciencedaily.com. Noile rezultate ale cercetarii publicate in ”Proceedings of the National Academy of Sciences” contesta ipotezele anterioare...