Steroizii: ce sunt și ce trebuie să știi despre ei

Specialități
20 August 2024
Autor: Echipa medicală MedLife
steroizii ce sunt si ce trebuie sa stii despre ei

Ce sunt steroizii

Steroizii sunt hormoni secretați de anumite glande endocrine ale organismului uman: ovare, testicule și glande suprarenale, fiind clasificați în glucocorticoizi, mineralocorticoizi și sexosteroizi.

Steroizii anabolizanți sunt medicamente care imită hormonii sexuali masculini secretați de organismul uman. Acești hormoni sunt administrați pentru creșterea masei musculare și dezvoltarea caracteristicilor sexuale masculine.

În tratamentul medical pentru diferite afecțiuni sunt utilizați corticosterozii, substanțe sintetizate în laborator cu o structură chimică asemănătoare steroizilor produși de organismul uman și cu rolul de a lupta împotriva stresului asociat bolilor ori intervențiilor chirurgicale. Aceștia au, de asemenea, rol puternic antiinflamator, fiind necesari în boli reumatologice, astm bronșic, boli autoimune (precum lupusul și scleroza multiplă), afecțiuni dermatologice, unele tipuri de tumori canceroase.

Pe lângă efectele benefice, corticosteroizii aduc cu sine și o serie de reacții adverse, inclusiv creșterea glicemiei, a tensiunii arteriale, scăderea capacității de apărare a sistemului imunitar, deteriorarea oaselor. Din aceste motive, tratamentul cu corticosteroizi trebuie să fie cât mai scurt posibil.

Cum funcționează steroizii

Când sunt prescriși în anumite doze, corticosteroizii participă la reducerea inflamației. Acest lucru poate ameliora simptomele afecțiunilor inflamatorii, cum ar fi artrita, astmul și erupțiile cutanate. De asemenea, corticosteroizii în doze mai ridicate pot salva viața în caz de reacții alergice severe, edem cerebral sau boli infecțioase acute. În plus, corticosteroizii suprimă sistemul imunitar, acesta fiind un efect secundar care apare mai ales dacă sunt utilizate doze crescute pentru un timp îndelungat.

Steroizii anabolizanți activează receptorii de hormoni androgeni din corpul uman. Asta înseamnă crearea unui efect identic cu al androgenilor produși endogen, fiind așadar un tratament ideal pentru persoanele care se confruntă cu niveluri scăzute de testosteron.

Mai mult, pot favoriza scăderea nivelului de estrogeni, ceea ce poate ajuta la tratarea cancerului de sân cu receptori de estrogen pozitiv prin blocarea creșterii celulelor canceroase. Pentru persoanele cu cancer sau SIDA care își pierd din masa musculară, steroizii anabolizanți cresc numărul de receptori de androgeni din mușchiul scheletic și îl măresc în dimensiune și forță.

Tipuri de steroizi

Glanda suprarenală produce două tipuri de hormoni: glucocorticoizi și mineralocorticoizi. Cortizolul este reprezentantul clasei glucocorticoizilor, iar aldosteronul cel al mineralocorticoizilor.

Medicamentele utilizate cu scop antiinflamator sunt produse sintetice, condiționate sub diverse forme farmaceutice: injectabile, comprimate, suspensie orală (încă nu sunt disponibile în România), creme, unguente, spray-uri, supozitoare.

Pe de altă parte, steroizii anabolizanți sunt şi ei de mai multe tipuri, unele forme fiind disponibile și la noi în țară sub diferite prezentări farmaceutice: soluții injectabile, comprimate, geluri, plasturi, soluție cutanată.

Ce efecte secundare au sterozii asupra organismului

Ca orice medicament, pe lângă efectele benefice vizate pentru diferite patologii, corticosteroizii au și reacții adverse cu privire la care este necesară o atenție sporită, acestea fiind dependente de doza și durata administrării, precum și de patologiile de fond ale bolnavului.

Corticosteroizii administrați pe cale sistemică (injectabilă și orală) și pe termen lung sunt cei care pot provoca cele mai multe reacții adverse și pot include:

  • creșterea tensiunii arteriale;
  • acumularea de lichid la nivelul membrelor inferioare;
  • dureri epigastrice;
  • creștere în greutate;
  • tulburări de comportament, de memorie, de dispoziție;
  • Sindrom Cushing iatrogen;
  • risc crescut de infecții bacteriene, virale și fungice;
  • predispoziția spre dezvoltarea osteoporozei și creșterea riscului de fracturi;
  • reacții temporare la locul injectării: durere, edem, eritem.

Reacțiile adverse ale corticosteroizilor adminstrați pe cale inhalatorie pot fi:

  • candidoză orală (afte bucale);
  • disfonie (răgușeală).

Unguentele și cremele cu cortizon utilizate inadecvat, pe termen lung sau pe suprafețe mari de tegument, pot conduce la subțierea și atrofia pielii ori la acnee.

Utilizarea steroizilor

Utilizarea cosrticosteroizilor este suficient de larg răspândită însă strict la indicația medicului, care va stabili doza adecvată și durata tratamentului în funcție de afecțiunea și individualitatea bolii fiecărui pacient.

Steroizii anabolizanți trebuie, de asemenea, să fie prescriși de medicul specialist în situații selectate și este recomandat să nu fie autoadministrați în afara unei afecțiuni documentate medical. Administrarea necontrolată poate produce daune severe și ireversibile, cum ar fi infarct miocardic la tineri, accident vascular cerebral, insuficiență renală acută, tulburări psihiatrice, și poate favoriza dezvoltarea cancerului hepatic.

steroizii ce sunt si ce trebuie sa stii despre ei

Când este recomandată utilizarea steroizilor

Indicațiile comune pentru corticosteroizi, în funcție de patologie, includ:

  • Alergologie și pneumologie: exacerbare a astmului, exacerbare BPOC, anafilaxie, urticarie și angioedem, rinită, pneumonită, sarcoidoză, boală pulmonară interstițială;
  • Dermatologie: dermatită de contact, pemfigus vulgar;
  • Endocrinologie: insuficiență suprarenală, hiperplazie suprarenală congenitală;
  • Gastroenterologie: boală inflamatorie intestinală, hepatită autoimună;
  • Hematologie: anemie hemolitică, leucemie, limfom, purpură trombocitopenică idiopatică;
  • Reumatologie: artrită reumatoidă, lupus eritematos sistemic, polimiozită, dermatomiozită, polimialgie reumatică;
  • Oftalmologie: uveită, keratoconjunctivită;
  • Altele: transplant de organe, maturare pulmonară antenatală, sindrom nefrotic, edem cerebral, scleroză multiplă.

Anumite substanțe din clasa steroizilor anabolizanți pot fi indicate în situații selectate, când se decelează un deficit endogen de hormoni androgeni (testosteron). De asemenea, mai sunt utilizați pentru construirea masei musculare și creșterea performanței atletice.

Când este contraindicată utilizarea steroizilor

Contraindicațiile la corticosteroizi includ hipersensibilitate la orice componentă a produsului, administrarea concomitentă de vaccinuri vii sau vii atenuate (când se utilizează doze imunosupresoare), infecție fungică sistemică, osteoporoză, hiperglicemie necontrolată, diabet zaharat, glaucom, infecție articulară, hipertensiune arterială necontrolată, herpes simplex, keratită și varicelă. Contraindicațiile relative suplimentare includ boala ulcerului peptic, insuficiența cardiacă congestivă și infecțiile virale sau bacteriene necontrolate de antiinfecțioși.

Alte informații despre steroizi

Utilizarea corticosteroizilor în timpul sarcinii este benefică în situația în care se declanșează travaliul prematur sau în preeclampsie.

Bibliografie

  1. Hodgens, Alexander, and Tariq Sharman. “Corticosteroids.” Nih.gov, StatPearls Publishing, May 2023, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554612/
  2. “Steroids.” Medlineplus.gov, National Library of Medicine, 2016, medlineplus.gov/steroids.html
  3. Rachel Reiff Ellis. “How Dangerous Are Anabolic Steroids?” WebMD, WebMD, 16 Mar. 2005, www.webmd.com/men/anabolic-steroids
  4. “Prednisone and Other Corticosteroids: Balance the Risks and Benefits.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/steroids/art-20045692
  5. on, Institute. “Anabolic Steroids and Other Appearance and Performance Enhancing Drugs (APEDs) | National Institute on Drug Abuse.” National Institute on Drug Abuse, 11 July 2024, nida.nih.gov/research-topics/anabolic-steroids#side_effects

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării