Medical Updates

14 Octombrie 2021

Testarea hematocritului: ce presupune si ce afectiuni pot fi diagnosticare astfel

Testarea hematocritului: ce presupune si ce afectiuni pot fi diagnosticare astfel

Ce este hematocritul

Hematocritul reprezinta procentul de globule rosii din volumul de sange al unei persoane. Sangele este alcatuit din hematii - globule rosii, leucocite - globule albe si trombocite suspendate intr-o portiune de fluid numita plasma. In termeni medicali determinarea hematocritului sau Ht, numit si raport eritro-plasmatic masoara raportul dintre volumul ocupat de eritrocite, adica globulele rosii si volumul sanguin total. De exemplu: daca o persoana are 50 mililitri (ml) de globule rosii din sange in 100 ml de sange, nivelul hematocritului este de 50%. Hematocritul depinde de masa eritrocitara, volumul eritrocitar mediu si volumul plasmatic.

De ce este importanta testarea hematocritului

Globulele rosii din sange transporta oxigenul in organism si dau sangelui culoarea sa rosie caracteristica. In plus fata de oxigen, acestea contin si hemoglobina, o proteina care se leaga de moleculele de oxigen. Acest lucru permite globulelor rosii din sange sa preia oxigenul din plamani si sa-l transporte eficient in tot corpul.

Valoarea procentului de globule rosii din sangele unei persoane poate insa varia in functie de factori precum stilul de viata, pe fondul unor schimbari de mediu sau in contextul unor afectiuni medicale.

În cazul in care o persoana se simte obosita, are ameteli, prezinta dificultati de respiratie este recomandat sa testeze nivelul de hematocrit pentru a vedea daca acesta se incadreaza in valori normale. Valori ridicate sau scazute ale hematocritului pot indica existenta unor probleme de sanatate, astfel ca valori scazute de globulelor rosii din sange semnalizeaza conditii de sanatate precum anemia, in timp ce valori ridicate ale globulelor rosii din sange ar putea semnala existenta policitemiei, o problema de sanatate care poate creste probabilitatea de a dezvolta cheaguri de sange.

Cum se realizeaza testarea hematocritului

Exista multe conditii de sanatate care pot afecta productia de globule rosii din sange sau durata ciclului lor de viata.

Testul hematocrit este realizat pentru a confirma daca numarul de globule rosii din sangele unei persoane semnaleaza o problema de sanatate, pentru diagnosticul sau monitorizarea unor afectiuni, in asociere cu hemoglobina si numarul de eritrocite, sau ca parametru integrant din hemoleucograma.

Hemoleucograma este un test screening de baza, fiind primul pas in stabilirea statusului hematologic.
Determinarea se face din sangele venos recoltat a jeun (pe nemancate) pe anticoagulant.

Hemoleucograma cuprinde parametri precum:

 • Hemoglobina (Hb),
 • Numarul de eritrocite (Nr. E),
 • Hematocritul (Ht),
 • Indicii eritrocitari: volumul eritrocitar mediu (VEM), hemoglobină eritrocitară medie (HEM), concentratia medie de hemoglobină (CHEM)
 • Indicele de distributie eritrocitara,
 • Numarul de leucocite si formula leucocitara,
 • Numarul de trombocite si indicii trombocitari,
 • +/- Numar de reticulocite.

Care sunt valorile normale ale hematocritului

Valorile normale ale hematocritului variaza substantial in functie de rasa, varsta si sex. Valoarea procentului normal de globule rosii din sange poate varia usor de la o practica medicala la alta.

Estimarea rapida a hematocritului - Ht - urmeaza “regula lui 3”: (Hb (g/dL) x 3 = Ht (%). Ex., daca Hemoglobina - Hb =10 g/dL x 3, atunci Ht = 30%.

Nivelurile considerate normale ale hematocritului pe grupe de varsta, conditii de viata si sex sunt dupa cum urmeaza:

Intervale normale de hematocrit

Barbati adulti 42%-54%
Femei adulte 38%-46%
Femei gravide - adulte aproximativ 30% - 34% limite inferioare si 46% limite superioare
Barbati rezidenti in zone de mare altitudine 45% - 61%
Femei rezidente in zone de mare altitudine 41% - 56%
Copii 2-17 ani 30-44% in functie de varsta

Atentie! Aceste valori pot varia intr-un interval de +/- 5-7%.

O serie de factori pot afecta acuratetea rezultatul uiunui test hematocrit si anume:

 • Sarcina la femei;
 • Pierdere semnificativa de sange recenta;
 • Transfuzie recenta de sange;
 • Fumatul;
 • Deshidratare severa;
 • Conditii de viata la o altitudine mare;
 • Efort fizic excesiv.

Medicul dumneavoastra va lua in considerare factori potentiali implicati atunci cand interpreteaza rezultatele testului hematocrit. Medicul poate sa decida repetarea testului hematocrit impreuna cu alte teste de sange, in cazul in care rezultatele ofera informatii contradictorii sau neconcludente.

Valorile normale pentru testul hematocrit variaza in functie de varsta, sex, sarcina, altitudinea la care traiesc oamenii. Valorile normale pot varia usor intre diferite metode de testare.

Atentie! Informatiile sunt prezentate cu caracter strict informativ. Numai un medic specialist poate interpreta corect rezultatele analizelor medicale.

Ce inseamna hematocrit crescut

Un hematocrit crescut inseamna ca procentul de globule rosii din sangele unei persoane este peste limitele superioare ale normalului pentru varsta, sexul sau starea de sanatate specifica a persoanei respective.

Principalele simptome pe care le poate manifesta o persoana atunci cand prezinta valori crescute de hematocrit sunt dupa cum urmeaza:

 • piele inrosita;
 • ameteala;
 • probleme de vedere;
 • senzatie de durere;
 • splina marita.

Un hematocrit crescut poate indica:

 • Deshidratarea organismului - epuizare termica, nicio sursa disponibila de lichide;
 • Disponibilitate scazuta a oxigenului - fumat, altitudine mare, fibroza pulmonara;
 • Afectiune genetica - boli cardiace congenitale;
 • Eritrocitoza - supraproductia de globule rosii din sange de catre maduva osoasa sau policitemia vera;
 • Boli pulmonare - BPOC, apnee cronica in somn, embolie pulmonara.

Ce inseamna hematocrit scazut

Un hematocrit scazut inseamna ca procentul de globule rosii din sange este sub limitele inferioare ale normalului pentru varsta, sexul sau starea de sanatate specifica a persoanei respective. Valori scazute ale hematocritului pot indica existenta unor anemii sau a altor afectiuni precum ulcere, cancer de colon.

Principalele simptome pe care le poate manifesta o persoana atunci cand prezinta valori scazute de hematocrit sunt dupa cum urmeaza:

 • ten palid;
 • slabiciune;
 • oboseala;
 • energie redusa;
 • probleme de respiratie;
 • batai neregulate ale inimii;
 • maini sau picioare reci.

Un hematocrit scazut poate indica:

 • Pierderi de sange recente sau pe termen lung - ulcere, traume, cancer de colon, hemoragie interna;
 • Distrugerea celulelor rosii din sange sau o cantitate insuficienta de globule rosii sanatoase - anemie cu celule “in secera”, splina marita;
 • Scaderea productiei de globule rosii din sange - supresia maduvei osoase, cancer;
 • Probleme de nutritie si deficiente de vitamine si minerale – cantitate scazuta de fier in sange, valori scazute de vitamina B 12, acid folic si malnutritie;
 • Suprahidratare - polidipsie, suprahidratare intravenoasa.
 • Un numar mare de celule albe din sange din cauza unor boli cronice, a unor infectii sau a unei afectiuni a celulelor albe din sange, cum ar fi leucemia sau limfomul.

Afectiuni care pot fi diagnosticate prin analiza hematocritului

A. Hematocrit crescut

Policitemia vera

Policitemia vera este o afectiune in care organismul produce prea multe globule rosii in sange, acesta devenind mai vascos si mai predispus la formarea de cheaguri.
Policitemia nu poate fi vindecata, astfel incat tratamentul tinde sa se concentreze pe managementul simptomelor pentru a evita declansarea unui accident vascular cerebral sau a unei tromboze venoase profunde.
Policitemia este o afectiune care poate aparea in contextul unei deshidratari severe.
Atunci cand o persoana nu bea suficiente lichide, nivelul plasmatic scade, iar acest lucru creste proportia de globule rosii din sange. O persoana poate reduce numarul de globule rosii din sange prin rehidratare.

Boli pulmonare

Atunci cand plamanii nu pot absorbi oxigenul in mod eficient si nivelul de oxigen scade, organismul compenseaza printr-o productie mai mare de globule rosii. O boala pulmonara frecventa care cauzeaza acest lucru este boala pulmonara obstructiva cronica - BPOC, bronhopneumopatia obstructiva cronica - si este a patra cauza a mortalitatii premature la persoanele adulte. Principalul pericol al BPOC, care apare in urma fumatului sau a expunerii la factori iritanti, il reprezinta ingustarea ireversibila a cailor respiratorii si reducerea progresiva a functiei pulmonare.

Boli de inima

Daca structura inimii unei persoane isi reduce capacitatea de a pompa sange la nivelul organismului, aceasta nu mai poate transporta suficient oxigen catre organele vitale. Pentru a incerca sa depaseasca deficitul de oxigen, organismul produce mai multe globule rosii in sange.

Cancer la rinichi

Uneori, celulele cancerului renal creeaza mai multa eritropoietina. Eritropoietina este un hormon care transmite maduvei osoase sa produca mai multe globule rosii din sange.

B. Hematocrit redus

Anemia

Anemia este o afectiune in care nivelul hemoglobinei este mai mic decat in mod normal. Hemoglobina este o proteina gasita in celulele rosii din sange care transporta oxigenul in jurul corpului. Anemia usoara este tratabila si este deosebit de frecventa la femei. Anemia severa ar putea semnala o stare de sanatate mai grava, care necesita investigatii mai complexe. Medicii asociaza anemia cu mai multe afectiuni de sanatate care includ un deficit de vitamine si minerale precum: vitamina B12, acid folic, sau fier.

Sangerare cronica

Sangerarea cronica se poate manifesta din cauza ulcerelor tractului digestiv, rani cauzate de bacteria Helicobacter pylori sau pe fondul utilizarii pe termen lung a unor medicamente antiinflamatoare, precum ibuprofen, alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), aspirina. Multe femei, de asemenea, pot suferi de pierderi excesive de sange in timpul menstruatiei.

Tulburari ale maduvei osoase

Anemia aplastica este o afectiune hematologica ce e caracterizata printr-o scadere a elementelor celulare ale sangelui periferic. Este o afectiune rara, dar extrem de grava, care rezulta din esecul inexplicabil al maduvei osoase de a produce celule sangvine. Boala apare inainte de varsta de 30-40 de ani din cauza unei anomalii cromozomiale congenitale sau poate fi cauzata de substante chimice toxice, radiatii sau de reactii la medicamente sau infectii.

Cancer – leucemie si limfom

Leucemia si limfomul sunt cancere care se raspandesc in maduva osoasa. Leucemia este o boala severa care se manifesta prin cresterea excesiva a leucocitelor, adica a globulelor albe, dar, in unele cazuri, poate pleca si de la alte celule. Exista mai multe forme de leucemie, in functie de tipul de celule afectate. Leucemia mieloida, afecteaza celulele mieloide si porneste de la maduva osoasa si se caracterizeaza prin cresterea excesiva a leucocitelor, manifestandu-se printr-o anemie grava insotita de hemoragii. Leucemia limfocitara/ limfoida afecteaza limfocitele și este o leucemie mai benigna decat cea mieloida. Boala se manifesta asemanator, doar ca porneste de la tesutul limfatic.

Insuficienta renala

Boala renala poate reduce productia de celule rosii din sange, reducand nivelul hematocritului. Insuficienta renala sau boala cronica renala este o boala care se manifesta in timp, in contextul careia rinichii isi pierd, partial sau complet, capacitatea de a functiona normal. Pe fondul bolii, apa, si substantele toxice nu mai sunt eliminate de catre rinichi, fiind retinute in organism.

Talasemia

Talasemia reprezinta un grup de boli ereditare ale sangelui care afecteaza capacitatea unei persoane de a produce hemoglobina, cauzand anemie. Boala este transmisa de la parinte la copil. Ambii parinti, sau doar un parinte, trebuie să fie purtatori de gena patologica pentru a o transmite copilului. Talasemiile pot fi minore, intermediare sau majore. In functie de gravitatea manifestarilor, boala poate provoca inclusiv decesul persoanei.

Boli autoimune

Conditii de sanatate cum ar fi artrita reumatoida si lupus eritematos sistemic pot reduce numarul de globule rosii din sange. Artrita reumatoida apare atunci cand sistemul imunitar ataca in mod eronat propriile tesuturi ale corpului si afecteaza mucoasa articulatiilor si poate duce la eroziunea osoasa si la deformarea articulatiilor. Lupusul eritematos sistemic este o boala cronica autoimuna care apare atunci cand sistemul imunitar al corpului ataca propriile tesuturi afectand articulatiile, pielea, rinichii, inima, plamanii, creierul si celulele sanguine.

Mielodisplazia

Mielodisplazia se caracterizeaza prin numarul scazut de globule rosii, de globule albe cu predispozitie spre infectii pe fondul unei disfunctii a maduvei osoase. Mielodisplazia sau sindromul mielodisplazic este o conditie de sanatate premaligna, care se refera la un grup de afectiuni ale maduvei osoase sau ale celulelor stem hematopoietice. Mielodisplazia poate fi primara sau secundara, consecinta a unui tratament agresiv de chimioterapie sau radioterapie.

Valoarea normala a hematocritului la copii

Nou-nascutii au niveluri ridicate de hematocrit care scad treptat, pe masura ce copiii cresc in varsta.

Intervale normale de hematocrit

O (1) saptamana de viata 47%-65%
O luna (1) de viata 30%-36%
Un (1) an de viata 29%-41%
Zece (10) ani 36%-40%

Testarea hematocritului in sarcina

Printre investigatiile uzuale obligatorii pe care o femeie trebuie sa le efectueze in timpul sarcinii se numara si hemoleucograma completa, hemoglobina, hematocrit, anemiile depistate fiind corectate prin tratament.

De asemenea, testele se repeta periodic avand in vedere ca femeile gravide pot prezenta niveluri mai mici ale hematocritului decat cele normale, deoarece, in timpul sarcinii, creste volumul de sange in organism.

Concluzie

Testul hematocrit poate fi realizat pentru a determina numarul de globule rosii din sangele unei persoane in contextul aparitiei unor probleme de sanatate, pentru diagnosticarea sau monitorizarea unor afectiuni sau conditii medicale. Testul se adreseaza persoanelor de toate varstele, copiilor și femeilor gravide si se efectueaza la recomandarea unui medic specialist.

Referinte suplimentare:

Davis, Charles Patrick. “Hematocrit Blood Test: Normal, High, Low Ranges.” Emedicinehealth, 2020, https://www.emedicinehealth.com/hematocrit_blood_test/article_em.htm.

Martin, Lauren. “What is a normal hematocrit level?”, Medicalnewstoday, 2021, https://www.medicalnewstoday.com/articles/hematocrit-levels.

Shiel, William. “Hematocrit Ranges and Chart: Test, High, Low, and Normal.”, Medicinenet, 2021, https://www.medicinenet.com/hematocrit/article.htm#what_is_a_normal_hematocrit_ranges_by_ages.©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.