MEDICINA GENERALA

08 Ianuarie 2020

Virozele respiratorii

Ce sunt virozele respiratorii

In general, in sezonul rece, virozele sunt cele mai intalnite afectiuni ale sezonului si daca nu sunt tratate corespunzator, in unele cazuri, pot duce la complicatii ale cailor respiratorii.

Un procent de aproximativ 85% din infectiile cailor respiratorii sunt  cauzate de virusuri, motiv pentru care tratamentul cu antibiotice nu este indicat. Este o greseala pe care marea majoritate a oamenilor o fac cand se confrunta cu o viroza respiratorie.

Virozele sunt infectii ale cailor respiratorii superioare (nasul, cavitatea bucala, faringele, laringele) sau inferioare (trahee,bronhii, bronhiole). Infectiile respiratorii sunt frecvente si in general ele dispar de la sine dupa o anumita perioada de timp. Evident ca sunt cazuri in care acestea se pot complica si atunci trebuie sa consultam medicul specialist.

Cele mai intalnite forme de viroze respiratorii sunt raceala comuna  si gripa.

Cauzele virozelor respiratorii

Rinovirusurile și coronavirusurile (altele decat SARS COV2) sunt cea mai frecventa cauza a racellilor comune (infectiilor respiratorii de cai superioare) iar virusurile gripale, de tip A si B sunt cele mai frecvente cauze ale gripei (infectiilor de cai respiratorii atat superioare cat și inferioare), a caror incidenta  este mai mare in lunile in care temepraturile sunt mai scazute. De obicei, raceala comuna  se manifesta doar prin stranut, congestie nazala ( infundarea nasului), secretii nazale de obicei initial apoase, dureri in gat, raguseala, senzatie de gat uscat si foarte rar stare subfebrila sau febrila. Gripa, pe langa simptomele racelii comune, asociaza febra mare (peste 38 grade), stare generala modificata, dureri musculare , cefalee, dificultati la respiratie.

Factori precum stresul cronic, lipsa de odihna, eforturile fizice exagerate, alimentatia deficitara, precum si factorii din mediu inconjurator (umezeala, frigul etc)  duc la formarea unor brese in sistemul imunitar, permitand instalarea anumitor afectiuni.

Cei mai expusi sunt copiii, in special cei care merg in colectivitati (scoli, gradinite, crese), gravidele si batranii, care au un sistem imunitar mai slabit.

Simptomele virozelor respiratorii

Cele mai generale simptome ale virozelor respiratorii sunt:

 • dureri musculare;
 • stari de oboseala;
 • febra;
 • tuse;
 • secretie nazala;
 • stranut;
 • dureri in gat;
 • cefalee (dureri de cap);

Formele usoare de viroze respiratorii, cum sunt racelile comune, de exemplu, dureaza intre 5 si 10 zile..

Mod de transmitere

Virozele respiratorii se pot transmite celor din jur prin contact direct sau indirect cu o persoana contaminata si pe calea aerului. Atunci cand tusim sau stranutam  si nu folosim un servetel sau nu indoim bratul ca sa stranutam in zona cotului, raspandim in aer agenti infectiosi care ajung sa fie inspirati de cei care sunt in apropierea noastra. Si astfel virusul se transmite celor din jur.

Daca nu ne spalam pe maini si suntem purtatorii virusului putem contamina suprafetele cu care intram in contact, cum ar fi anumite obiecte: clantele, telefonul etc. Daca cineva vine ulterior in contact cu acestea, poate contracta virusul (contact indirect). Daca se spala pe maini, poate evita infectarea, dar daca nu se spala si intre timp va duce mana la ochi, la gura, sau la nas atunci se poate contamina.

Contactul direct se refera la interactiunea directa cu alta persoana: actiunea de a da mana cu cineva care a contractat virusul (atunci cand stranutam sau tusim in palme si nu ne spalam pe maini, virusul ramane pe suprafata pielii) sau daca ne sarutam cu cineva.

Este important de retinut faptul  ca virusurile cauta, de fapt, o gazda pentru a se putea dezvolta si multiplica. In afara gazdei supravietuisc doar cateva ore, timp suficient, insa, pentru a gasi mediul propice.

In general, se considera ca suntem contagiosi in primele cinci zile de la debutul primelor manifestari clinice. Uneori, la anumite persoane virsul poate ramane activ mai multe zile, chiar daca nu mai avem simptome si se poate transmite in continuare.

Tratamente

Ce trebuie sa facem daca avem o viroza respiratorie? Tratamentul recomandat in cazul virozelor respiratorii presupune hidratarea corecta a persoanei bolnave.

Aceasta trebuie sa consume 2 litri lichide / zi (apa, ceaiuri, compot, supe etc.). Trebuie sa stea intr-o locuinta incalzita corespunzator (sa nu fie nici prea cald nici foarte frig) sa nu treaca de la cald la frig sau invers. Se poate face gargara cu apa sarata sau se pot pune picaturi de nas pentru usurarea respiratiei nazale.

Se  pot utiliza antitermice pentru scaderea febrei si ameliorarea durerilor de cap si musculare; se pot folosi expectorante sau antitusive, in functie de situatie si evolutie.

De asemenea nu se recomanda folosirea antibioticelor, care nu grabesc vindecarea bolii (virusurile nu sunt sensibile la actiunea antibioticelor), aceste se folosesc doar in cazul suprainfectiilor bacteriene care pot complica virozele respiratorii.

Daca virozele respiratorii se complica este recomandat sa va adresati medicului care va recomanda antibioticul cel mai potrivit, daca acesta se impune in situatia dumneavoastra.

Nu folositi medicamente pentru ca asa ati auzit ca este bine, sau ca medicamnetul x rezolva problema. Nu ese recomandat sa cereti sfatul altor persoane neautorizate sa prescrie tratamente. Doar in urma consultului medical puteti primi tratamentul cel mai adecvat pentru afectiunea dumneavoastra.

Cand ne adresam medicului specialist

In momentul in care observam ca, dupa o perioada de 2-3 zile, simptomele nu se amelioreaza sau chiar se agraveaza, sau apar manifestari noi, ca cele de mai jos, este recomandat sa mergem la un consult medical.

 • dificultati de respiratie;
 • febra foarte mare (39-40 de grade);
 • febra persistenta care nu cedeaza la antitermice;
 • stari de confuzie;
 • semne de deshidratare (ameteala atunci cand ne ridicam sau urinam mai putin decat este normal);
 • stari de voma;
   

Recomandari si sfaturi pentru preventie

 • Purtarea mastii care trebuie sa acopere atat nasul cat si gura reprezinta prima masura de protectie  atunci cand suntem raciti pentru a-i proteja pe cei cu care venim in contact direct sau atunci cand intr-o colectivitate avem o persoana cu manifestari de viroza chiar daca noi nu avem simptome, pentru a ne proteja noi insine.
 • Spalatul des pe maini trebuie sa fie regula de baza pentru toata lumea, indiferent de varsta. Este o regula general valabila si aceasta ne protejeaza de virusi in general, nu numai de cei care provoaca viroze respiratorii.
 • Este important ca in mijloacele de transport in comun, in spatiile aglomerate sa evitam sa ne atingem fata cu mainile, in special zona buzelor, nasului si a ochilor. Particulele virale cu care venim in contact  sunt porti de intrare pentru virusuri in organismul nostru.
 •  Imediat ce ajungem acasa, primul lucru care trebuie facut, este sa ne spalam pe maini.
 • Pastrati o distanta de cel puțin 2 m fata de o persoana racita si evitati contactul prelungit cu aceasta.
 • Dormiti bine si mancati sanatos si echilibrat.
Viroze
Medicina generala


Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.

Pentru programarea la testul PCR SARS-COV-2 vă rugăm să accesați acest link.


Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


Medici MEDICINA-DE-FAMILIE

Muresan Sandra Agneta
Muresan Sandra Agneta
Medic Primar
Muresan Sandra Agneta
Medic Primar

Medicina de familie

Surugiu Elena
Surugiu Elena
Medic Primar
Surugiu Elena
Medic Primar

Medicina de familie

Gavrilescu Cristina-Florentina
Gavrilescu Cristina-Florentina
Medic Specialist
Gavrilescu Cristina-Florentina
Medic Specialist

Medicina de familie

Iordachi Iulia-Elena
Iordachi Iulia-Elena
Medic Medicina de Familie
Iordachi Iulia-Elena
Medic Medicina de Familie

Medicina de familie

Frinculescu Simona
Frinculescu Simona
Medic Specialist Medicina Generala / Medicina de F
Frinculescu Simona
Medic Specialist Medicina Generala / Medicina de F

Medicina de familie, Medicina generala

Popescu Valentina Claudia
Popescu Valentina Claudia
Popescu Valentina Claudia

Medicina de familie

Manea Livia Rebeca
Manea Livia Rebeca
Medic Specialist
Manea Livia Rebeca
Medic Specialist

Medicina de familie

Cristea Petrache Madalina
Cristea Petrache Madalina
Medic Specialist
Cristea Petrache Madalina
Medic Specialist

Medicina de familie

Vezi toți medicii

©2022 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.