medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Alergia la antibiotic

Alergia la antibiotic

Descoperă informații utile despre alergia la antibiotic: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre alergia la antibiotic

Alergia la antibiotic, ca orice alergie, este o afecțiune care nu poate fi vindecată, dar simptomele care apar pot fi ameliorate cu ajutorul unor medicamente specifice. După efectuarea testelor alergologice, este important ca persoana diagnosticată să facă efortul de a evita substanțele care pot declanșa reacții alergice.

Alergia la antibiotic este o reacție negativă a organismului care apare după administrarea tratamentului cu antibiotice. Reacția se poate declanșa la scurt timp după administrarea medicamentului, dar și la câteva zile sau chiar săptămâni după ce a încetat tratamentul. Uneori pot apărea reacții alergice la antibiotice care au mai fost luate fără probleme în trecut.

Alergia la antibiotice apare cel mai des la peniciline și cefalosporine. Copiii se confruntă mai des cu alergia la antibiotice. Persoanele care fac de obicei alergie la unele medicamente pot avea reacții adverse și la antibiotice.

Simptomele alergiei la antibiotic pot fi moderate, severe sau extrem de grave. Printre simptomele moderate se numără înroșirea pielii, senzațiile de mâncărime și umflarea pielii. Simptomele severe includ apariția unor bășici sau descuamarea pielii, probleme cu vederea, umflare a feței sau necroliză toxică epidermică. Cea mai gravă reacție alergică este anafilaxia.

Tratamentul cu antibiotice poate declanșa uneori infecții fungice, deoarece medicamentele pot distruge și bacterii sănătoase și folositoare organismului pe lângă cele nocive. Aceste infecții pot avea uneori simptome similare cu cele ale alergiei la antibiotic.

Folie de antibiotice date din mana in mana

Cauze

Atunci când o persoană are alergie la antibiotic, sistemul imunitar al acesteia a produs anticorpi (imunoglobulina IgE) la primul contact cu medicamentul respectiv. La următoarea administrare a aceluiași antibiotic, organismul primește comanda de a produce histamine. Acestea sunt responsabile de reacțiile alergice imediate.

Factori de risc

Istoricul familial poate fi un factor de risc pentru alergia la antibiotic, dacă printre rudele apropiate există persoane care au alergii la antibiotice. Alergia la antibiotic poate apărea și atunci când se administrează des antibiotice sau când există deja alte alergii cunoscute. Un sistem imunitar slăbit poate fi, de asemenea, un factor de risc pentru apariția alergiei la antibiotic. Persoanele care au probleme cu rinichii trebuie să anunțe medicul de existența afecțiunii, deoarece antibioticele pot afecta sănătatea și buna funcționare a rinichilor.

Simptome

Printre simptomele care pot apărea în cazul alergiei la antibiotic se pot număra următoarele:

  • înroșirea pielii;
  • mâncărimi;
  • descuamarea pielii;
  • urticarie;
  • fotosensibilitate;
  • umflături la nivelul feței, mâinilor și picioarelor;
  • probleme cu vederea;
  • necroliză toxică epidermică (sindromul Lyell);
  • congestie nazală;
  • tuse;
  • dureri abdominale;
  • pierderea apetitului;
  • balonare;
  • îngălbenirea pielii sau a globului ocular;
  • dificultăți la înghițire;
  • pot apărea palpitații;
  • în cazuri grave, anafilaxie.
Sticla de medicamente din care sunt imprastiate diverse pastile

Diagnosticare

Medicul alergolog este cel care pune diagnosticul pentru alergia la antibiotic. Mai întâi acesta va observa simptomele și va pune întrebări legate de istoricul familial și personal al pacientului. Medicul trebuie să fie informat dacă au mai existat reacții alergice în trecut, eventual și la alte medicamente, substanțe sau alimente. De asemenea, este important ca medicul să știe dacă pacientul are unele afecțiuni, mai ales dacă acestea necesită tratament medicamentos.

Ulterior, medicul va solicita analize de sânge și teste alergologice. Testele pentru alergia la antibiotic pot include un test patch, testarea prin înțepare, un test intradermic sau testarea prin provocare medicamentoasă.

Tratament

Pentru a trata alergia la antibiotic se va urmări mai întâi ameliorarea simptomelor, care poate avea loc prin administrarea de medicamente antihistaminice. Inflamațiile pot fi atenuate cu ajutorul medicamentelor pe bază de steroizi. În caz de șoc anafilactic este necesară o injecție cu epinefrină (adrenalină), administrată de urgență. Se recomandă persoanelor care riscă să facă șoc anafilactic să poarte cu ele seringi cu două doze de epinefrină, deoarece o doză are efect timp de 20 de minute și există riscul ca simptomele să revină după trecerea acestora. Medicul le poate recomanda persoanelor cu alergie la antibiotic evitarea sau atenția sporită a exercițiilor sportive intense, care pot fi asociate cu reacțiile alergice severe. Este important ca exercițiile să nu se desfășoare imediat după masă.

Pentru persoanele care vor mai avea nevoie de tratament cu antibiotic sau în funcție de decizia medicului, se poate recomanda tratamentul prin desensibilizare. Acesta constă în administrarea unor doze mici de alergen, doze care vor fi crescute în timp, pentru ca organismul să se obișnuiască în timp cu substanța respectivă.

În același timp, este necesară o atenție sporită asupra oricărui tip de tratament care se administrează, deoarece antibioticele pot fi conținute și în alifii sau unguente, precum și în alte medicamente. Medicul specialist va informa pacientul în legătură cu alte medicamente care ar trebui să fie evitate.

Unele alimente trebuie să fie evitate sau consumate cu moderație atunci când pacientul are alergie la antibiotic. Printre acestea se numără grapefruitul, care poate împiedica absorbția eficientă a medicamentului, precum și alimentele îmbogățite cu calciu. Alte alimente, în schimb, sunt recomandate atât pentru un stil de viață sănătos, cât și pentru reducerea impactului pe care îl pot avea antibioticele asupra organismului. Printre acestea se numără probioticele și prebioticele, mâncarea fermentată, legume care conțin vitamina K și alimente bogate în fibre.


Complicații

În unele cazuri, simptomele alergiei la antibiotic sunt mai severe, cum ar fi în cazul în care se manifestă necroliza toxică epidermică, cunoscută drept sindromul Lyell. Aceasta este o reacție cutanată care se manifestă împreună cu alte simptome, similare gripei. Pielea este acoperită de bășici și se descuamează pe porțiuni mari ale corpului. Complicațiile necrolizei toxice epidermice includ deshidratare, sepsis, pneumonie și disfuncție multiplă de organe.

Cea mai gravă manifestare a alergiei la antibiotic este anafilaxia, care se poate manifesta prin senzația de strânsoare în piept, probleme respiratorii, hârâială (respirație șuierătoare), amețeală și furnicături. Anafilaxia reprezintă o urgență medicală și trebuie să fie tratată cât mai repede cu epinefrină (adrenalină).

Lipsa tratamentului acordat la timp poate duce la decesul pacientului. Unele dintre persoanele care se confruntă cu alergia la antibiotic pot dezvolta și alergie la alte medicamente. Pentru evitarea complicațiilor este important să se evite consumul de alcool pe durata tratamentului cu antibiotice.

Prevenție

Pentru prevenția alergiei la antibiotic este important ca pacientul să nu ia medicamente fără recomandarea medicului. Antibioticele trebuie să fie administrate conform instrucțiunilor, deoarece în caz contrar există riscul de dezvoltare a rezistenței la antibiotic. Tratamentul cu antibiotic nu trebuie întrerupt nici dacă simptomele se atenuează, ci trebuie continuat toată durata de timp indicată de medic.

Este important să se apeleze la un consult de specialitate dacă apar simptome îngrijorătoare, mai ales după administrarea unui antibiotic. Testele alergologice pot indica clar care este medicamentul la care pacientul face alergie și astfel acesta poate fi evitat în viitor.

Medicul specialist alergolog poate fi contactat oricând există suspiciunea că există reacții alergice. Atunci când este vorba despre alergia la antibiotic, manifestată după administrarea unei doze, pacientul trebuie să solicite ajutor de specialitate și să nu continue tratamentul fără acordul medicului.

Bibliografie

  1. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6563335/
  2. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC2846744/
  3. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16624-penicillin-allergies
  4. https://www.drugs.com/cg/antibiotic-medication-allergy.html
  5. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/drug-allergy/diagnosis-treatment/drc-20371839

Echipa medicală - Alergologie

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.