medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Anemie aplastică

Anemie aplastică

Descoperă informații utile despre această afecțiune: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre anemia aplastică

Anemia aplastică este o afecțiune rară, dar gravă, în care măduva osoasă nu reușește să producă suficiente celule sanguine noi, inclusiv globule roșii, globule albe și trombocite. Acest lucru poate duce la oboseală, risc crescut de infecție și sângerări necontrolate. Anemia aplastică se poate dezvolta la orice vârstă, brusc, sau poate progresa treptat și poate fi temporară sau de lungă durată.

Copiii cu anemie aplastică au nevoie de îngrijire medicală și monitorizare continuă pentru a gestiona afecțiunea și a reduce riscul de complicații. Prognosticul, în cazul lor, variază în funcție de gravitatea bolii, de starea generală de sănătate și de răspunsul la tratament. Cu un tratament și o îngrijire adecvată, mulți copii pot obține o remisiune pe termen lung și pot duce o viață sănătoasă.

Doctor tine fiola cu sange pentru investigatii

Cauze

Anemia aplastică poate avea mai multe cauze, printre care:

 • idiopatică (cauză necunoscută);
 • tulburări autoimune - în unele cazuri, sistemul imunitar atacă din greșeală măduva osoasă, ceea ce duce la anemie aplastică; exemple de tulburări autoimune asociate cu această afecțiune includ lupusul și artrita reumatoidă;
 • radiații și chimioterapie;
 • substanțe chimice toxice, cum ar fi benzenul și pesticidele;
 • infecții virale, cum ar fi hepatita, Epstein-Barr, citomegalovirusul și HIV;
 • factori genetici - anemia aplastică poate fi uneori rezultatul unor tulburări genetice moștenite, cum ar fi anemia Fanconi, diskeratoza congenitală și anemia Diamond-Blackfan;
 • medicamente, cum ar fi unele antibiotice sau anumite anticonvulsive.

Este important de reținut că unele cauze pot varia de la o persoană la alta, iar, în unele cazuri, mai mulți factori pot contribui la apariția anemiei aplastice.

Factori de risc

Factorii care pot crește riscul apariţiei anemiei aplastice includ:

 • vârsta - anemia aplastică poate apărea la orice vârstă, dar este mai frecventă la adolescenți, adulți tineri și adulți mai în vârstă (peste 60 de ani);
 • antecedente familiale - un membru apropiat al familiei cu anemie aplastică ar putea crește riscul unei persoane, deși majoritatea cazurilor nu sunt moștenite;
 • antecedente anterioare de anemie aplastică - persoanele care s-au vindecat de anemie aplastică în trecut pot fi expuse riscului de a dezvolta din nou această afecțiune;
 • sarcina, rareori.

Simptome

Anemia aplastică poate să nu prezinte simptome, dar atunci când este prezentă, semnele pot include:

 • oboseală;
 • dificultăți de respirație;
 • ritm cardiac rapid sau neregulat;
 • piele palidă;
 • infecții frecvente sau prelungite;
 • vânătăi inexplicabile sau ușoare;
 • sângerări nazale și sângerări ale gingiilor;
 • sângerare prelungită din cauza tăieturilor;
 • erupții cutanate (purpura);
 • amețeli;
 • dureri de cap;
 • febră.
Celule sanguine anemice in interiorul unui vene sau artere

Diagnosticare

Următoarele teste pot ajuta la diagnosticarea anemiei aplastice:

 • teste de sânge - în mod normal, nivelul globulelor roșii, al globulelor albe și al trombocitelor se menține în anumite intervale; în anemia aplastică, toate aceste trei niveluri ale celulelor sanguine sunt scăzute;
 • biopsia măduvei osoase - medicul specialist folosește un ac pentru a preleva o mică mostră de măduvă osoasă dintr-un os mare, cum ar fi osul șoldului, iar proba este examinată la microscop, pentru a exclude alte boli legate de sânge; în anemia aplastică, măduva osoasă conține mai puține celule sanguine decât în mod normal.

Tratament

Tratamentele pentru anemia aplastică depind de gravitatea afecțiunii și de vârsta pacientului și pot include observație, transfuzii de sânge, medicamente sau transplant de măduvă osoasă. Anemia aplastică severă, în care numărul de celule sanguine este extrem de scăzut, pune în pericol viața și necesită spitalizare imediată.

Transfuzii de sânge

Deși nu reprezintă un remediu pentru anemia aplastică, transfuziile de sânge pot controla sângerările și pot ameliora simptomele prin furnizarea de celule sanguine pe care măduva osoasă nu le produce. Ați putea primi:

 • globule roșii - cresc numărul de celule roșii din sânge și ajută la ameliorarea anemiei și a oboselii;
 • trombocite - ajută la prevenirea sângerărilor excesive.

Deși, în general, nu există o limită a numărului de transfuzii de sânge pe care le puteți face, uneori pot apărea complicații în cazul transfuziilor multiple. Globulele roșii transfuzate conțin fier care se poate acumula în corpul dumneavoastră și poate afecta organele vitale dacă nu este tratată o supraîncărcare cu fier. Medicamentele pot ajuta la eliminarea excesului de fier din corp.

În timp, organismul poate dezvolta anticorpi împotriva celulelor sanguine transfuzate, ceea ce le face mai puțin eficiente în ameliorarea simptomelor. Utilizarea medicamentelor imunosupresoare face ca această complicație să fie mai puțin probabilă.

Transplantul de celule stem

Un transplant de celule stem pentru a reconstrui măduva osoasă cu celule stem de la un donator ar putea fi singura opțiune de tratament de succes pentru persoanele cu anemie aplastică severă. Numit și transplant de măduvă osoasă, acesta este, în general, tratamentul pentru persoanele care sunt mai tinere și au un donator compatibil, cel mai adesea un frate sau o soră.

În cazul în care se găsește un donator, măduva osoasă bolnavă este mai întâi epuizată cu radiații sau chimioterapie, iar celulele stem sănătoase de la donator sunt filtrate din sânge. Acestea sunt injectate intravenos în fluxul sanguin, unde migrează în cavitățile măduvei osoase și încep să creeze noi celule sanguine. Procedura necesită o ședere îndelungată în spital, iar după transplant veți primi medicamente pentru a preveni respingerea celulelor stem donate.

Un transplant de celule stem implică riscuri: organismul dumneavoastră poate respinge transplantul, ceea ce poate duce la complicații care să vă pună viața în pericol. În plus, nu orice persoană este candidată pentru transplant sau nu poate găsi un donator potrivit.

Imunosupresoarele

Pentru persoanele care nu pot fi supuse unui transplant de măduvă osoasă sau pentru cele a căror anemie aplastică se datorează unei tulburări autoimune, tratamentul poate implica medicamente care modifică sau suprimă sistemul imunitar (imunosupresoare).

Acestea suprimă activitatea celulelor imune care deteriorează măduva osoasă și o ajută să se refacă și să genereze noi celule sanguine. Deși eficiente, aceste medicamente slăbesc și mai mult sistemul imunitar. De asemenea, este posibil ca anemia să revină după ce întrerupeți aceste medicamente.

Stimulente ale măduvei osoase

Anumite medicamente ajută la stimularea măduvei osoase pentru a produce noi celule sanguine. Factorii de creștere sunt adesea utilizați împreună cu medicamente imunosupresoare.

Antibiotice sau antivirale

Anemia aplastică slăbește sistemul imunitar, ceea ce vă face mai predispus la infecții, astfel că medicul specialist v-ar putea prescrie antibiotice sau medicamente antivirale pentru a ajuta la prevenirea acestora.


Complicații

Anemia aplastică poate duce la diverse complicații dacă nu este tratată sau nu este gestionată corespunzător. Unele dintre complicațiile potențiale asociate cu anemia aplastică includ:

 • infecții - deficitul de celule albe din sânge (leucopenie) slăbește sistemul imunitar, ceea ce face ca persoanele cu anemie aplastică să fie mai sensibile la infecții; acestea pot fi severe și chiar amenințătoare de viață, mai ales dacă numărul de globule albe este extrem de scăzut;
 • sângerări - un număr redus de trombocite (trombocitopenie) poate provoca sângerări excesive, fie în mod spontan, fie după răni minore; sângerările grave pot apărea în tractul gastrointestinal, creier sau alte organe, ducând la probleme grave de sănătate sau chiar la deces;
 • complicații legate de anemie - un număr redus de celule roșii din sânge (anemie) poate duce la oboseală, slăbiciune, dificultăți de respirație și alte probleme; o anemie severă poate solicita inima și provoca insuficiență cardiacă, dureri în piept (angină pectorală) sau aritmii;
 • complicații în timpul sarcinii, cum ar fi avort spontan, naștere prematură sau greutate mică la naștere; femeile însărcinate cu anemie aplastică pot necesita o monitorizare mai atentă și îngrijire specializată;
 • impactul psihologic - simptomele și provocările legate de gestionarea anemiei aplastice pot duce la suferință emoțională, anxietate și depresie, afectând bunăstarea generală și calitatea vieții;
 • cancere secundare - în cazuri rare, pacienții cu anemie aplastică pot dezvolta alte afecțiuni sau cancere legate de sânge, cum ar fi sindromul mielodisplastic sau leucemia mieloidă acută; acest risc este mai mare la pacienții care au fost supuși unei terapii imunosupresoare sau unui transplant de măduvă osoasă;
 • complicații de la tratament - tratamentele pentru anemia aplastică, cum ar fi terapia imunosupresoare sau transplantul de măduvă osoasă, pot avea propriul set de complicații, inclusiv infecții, leziuni ale organelor și boala grefă contra gazdă (în cazul transplantului de măduvă osoasă).

Diagnosticul și tratamentul prompt sunt esențiale pentru a minimiza riscul de complicații și pentru a îmbunătăți prognosticul pacienților cu anemie aplastică.

Prevenție

Deși nu există nicio modalitate garantată de a preveni anemia aplastică, există câteva măsuri pe care le puteți lua pentru a vă reduce riscul de a dezvolta această afecțiune sau pentru a minimiza impactul acesteia asupra sănătății dumneavoastră:

 • limitați expunerea la substanțe chimice toxice, cum ar fi benzenul, pesticidele și alte substanțe chimice industrial; dacă lucrați într-un mediu cu substanțe chimice periculoase, respectați instrucțiunile de siguranță și purtați echipament de protecție pentru a reduce expunerea;
 • utilizați cu prudență medicamentele;
 • fiți precaut cu expunerea la radiații - radioterapia și unele proceduri de imagistică de diagnosticare implică expunerea la radiații ionizante, care pot afecta potențial măduva osoasă; deși aceste proceduri sunt adesea necesare din motive medicale, discutați orice îngrijorare cu medicul și asigurați-vă că există măsuri de siguranță adecvate;
 • practicați o igienă adecvată - spălarea regulată a mâinilor și evitarea contactului cu persoanele bolnave poate ajuta la reducerea riscului de infecții care ar putea duce la anemie aplastică;
 • mențineți un stil de viață sănătos - o dietă echilibrată, practicarea regulată a exercițiilor fizice și un somn suficient pot contribui la susținerea sistemului imunitar și a sănătății generale, ceea ce poate reduce riscul de a dezvolta anemie aplastică sau de a minimiza impactul acesteia;
 • efectuați controale medicale regulate.

Este important de reținut că multe cazuri de anemie aplastică nu au o cauză clară, iar prevenirea poate să nu fie întotdeauna posibilă. Cu toate acestea, luarea acestor măsuri de precauție poate contribui la reducerea riscului de a dezvolta această afecțiune și la susținerea sănătății dumneavoastră generale.

Bibliografie

 1. Nall, Rachel. „What Is Aplastic Anemia? Symptoms, Causes, and Treatment”, Medical News Today, 24 Oct. 2019, www.medicalnewstoday.com/articles/326781
 2. “Aplastic Anemia.” John Hopkins Medicine, www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/aplastic-anemia
 3. Gardner, Amanda. „Aplastic Anemia: What You Need to Know”, WebMD, 8 Mar. 2020, www.webmd.com/a-to-z-guides/aplastic-anemia
 4. „Aplastic Anemia - Symptoms and Causes”, Mayo Clinic, 11 Feb. 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/aplastic-anemia/symptoms-causes/syc-20355015
 5. Bakhshi, Sameer. „Aplastic Anemia: Practice Essentials, Background, Etiology”, EMedicine, 15 Mar. 2023, https://emedicine.medscape.com/article/198759-overview

Echipa medicală - Hematologie

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.