Atelectazie

Alte denumiri: Sindromul de condensare pulmonara retractila

Atelectazia sau sindromul de condensare pulmonara retractila este o maladie caracterizata prin lipsa gazului din alveole. Boala se produce atunci cand micile saculete de aer (alveole) devin deflate sau, eventual, umplute cu lichid alveolar.

Atelectazia este adesea urmarea unei leziuni bronsice obstructive si presupune control bronhoscopic. O atelectazie instalata rapid poate fi secundara unui corp strain intrabronsic. O atelectazie instalata progresiv poate fi un semn de tumora bronsica (neoplasm) sau mediastinala, ori de tuberculoza. 

Boala este si una dintre cele mai frecvente complicatii ale respiratiei dupa o interventie chirurgicala. Este, de asemenea, o posibila complicatie a altor probleme respiratorii, inclusiv fibroza chistica, tumori pulmonare, leziuni toracice, lichid in plamani si slabiciune respiratorie. 

Atelectazia poate face respiratia dificila, mai ales daca aveti deja boli pulmonare. Tratamentul depinde de cauza si severitatea colapsului.

Cele doua tipuri principale de atelectaza sunt: obstructive (numite si resorbtive) si nonobstructive.

Medici specialiști - Pneumologie și Pneumologie Pediatrica

Dede Maria
Dede Maria
Medic Primar
Dede Maria
Dede Maria
Medic Primar

Pneumologie și Camera De Garda

LG
Lupu Gheorghe
Medic Primar
LG
Lupu Gheorghe
Medic Primar

Pneumologie

GV
Grecu Victor
Medic Primar
GV
Grecu Victor
Medic Primar

Pneumologie

ST
Schwarz Theodora
Medic Specialist
ST
Schwarz Theodora
Medic Specialist

Pneumologie

Cauze / Agent infecțios / Factori de risc

Cauzele atelecteziei

Atelectazia apare ca urmare a unei cai aeriene blocate (obstructiva) sau a presiunii din afara plamanului (nonobstructiva).

Anestezia generala este o cauza comuna a atelectazei. Anestezia modifica modelul obisnuit de respiratie si afecteaza schimbul de gaze pulmonare, ceea ce poate provoca deflatia sacilor de aer (alveole). Aproape toti cei care au interventii chirurgicale majore dezvolta o atelectaza. Acesta apare adesea dupa interventia by-pass de inima.

Atelectazele obstructive pot fi cauzate de multe lucruri, printre care:

 • Un dop de mucus (acumularea de mucus in caile respiratorii). Se intampla de obicei in timpul si dupa operatie, deoarece nu puteti tusi. Medicamentele administrate in timpul interventiei chirurgicale va fac sa respirati mai putin profund, astfel incat secretiile normale se colecteaza in caile respiratorii. Aspirarea plamanului in timpul interventiei chirurgicale ajuta, dar, uneori, inca se acumuleaza. Mucusurile sunt, de asemenea, comune la copii, la persoane cu fibroza chistica si in timpul atacurilor severe de astm;
 • Organism strain. Atelectazia este frecventa la copiii care au inhalat in plamani un obiect, cum ar fi o mica piesa dintr-o jucarie;
 • Tumora in interiorul cailor respiratorii. O crestere anormala poate ingusta caile respiratorii.
 • Tulburari toracice. De exemplu, in urma unui accident nu puteti sa respirati profund (datorita durerii), ceea ce poate duce la compresia plamanilor;
 • Pleurezie pleurala. Aceasta conditie implica acumularea de lichid intre tesuturile (pleura) care aliniaza plamanul si interiorul peretelui toracic;
 • Pneumonie. 

Factori de risc pentru atelectezie

Factorii de risc pentru dezvoltarea atelectaziei pulmonare includ:

 • Obiecte straine introduse in caile respiratorii;
 • Boli pulmonare;
 • Mucus in caile respiratorii;
 • Presiune asupra plamanilor cauzata de acumularea de lichid intre coaste si plamani;
 • Repaus la pat prelungit cu doar cateva modificari de pozitie;
 • Tumorile care implica caile respiratorii;
 • Orice conditie care face dificila inghitirea;
 • Recente interventii chirurgicale abdominale sau toracice;
 • Anestezie generala recenta;
 • Respiratie musculara slaba datorata distrofiei musculare, leziuni ale maduvei spinarii sau alte afectiuni neuromusculare;
 • Medicamente care pot provoca respiratie superficiala;
 • Durerea sau ranirea care pot face dureroasa tusea sau cauza respiratie superficiala, inclusiv dureri de stomac sau fractura a coastelor.

La persoanele mai in varsta, atelectazia este rezultatul obstructiei cailor respiratorii sau esecul in a respira adanc. Aceasta apare cel mai frecvent ca o complicatie in perioada postoperatorie. 

Complicatiile atelecteziei

Urmatoarele complicatii pot aparea din cauza atelectaziei:

 • Nivel scazut de oxigen din sange (hipoxemie). Atelectazia ingreuneaza plamanii sa obtina oxigen in saculetele de aer (alveole);
 • Pneumonie. Riscul dumneavoastra de pneumonie continua pana cand atelectazia dispare. Mucusul intr-un plamani colapsat poate duce la infectii;
 • Stop respirator. Pierderea unui lob sau a unui plaman intreg, in special la un copil sau la o persoana cu boli pulmonare, poate pune viata in pericol.

Simptome

Simptomele atelectaziei

Pot exista semne sau simptome evidente ale atelectazei, cum ar fi:

 • Dificultate de respiratie;
 • Respiratie rapida si superficiala;
 • Respiratie suieratoare;
 • Tuse.

Atelectaziile pot aparea spontan dupa procedurile interventionale toracice sau abdominale superioare. Cele mai multe simptome si semne sunt determinate de rapiditatea cu care apare ocluzia bronsica, dimensiunea plamanului afectat si de prezenta sau absenta infectiilor complicante. Ocluzia bronsica rapida a unei zone pulmonare mari determina durere in lobul afectat, dispnee (respiratia se face cu dificultate) si cianoza (coloratia albastruie a tegumentelor si mucoaselor). Alte simptome care pot sa apara in atelectazie sunt: 

 • Hipotensiune arteriala;
 • Tahicardie;
 • Febra;
 • Stare de soc.

Tratament

Diagnosticarea atelecteziei

Pentru a diagnostica atelectazia, medicul dumneavoastra incepe prin examinarea antecedentelor medicale. Acesta va va intreba despre orice conditii pulmonare anterioare pe care le-ati avut sau orice interventii chirurgicale recente.

Sunt necesare si investigatiile imagistice, precum radiografie pulmonara si tomografia computerizata. Radiografiile toracelui sau scanarile CT arata semne directe sau indirecte de colaps al parenchimului pulmonar. Semnele directe cuprind absenta scizurilor pulmonare si opacifierea lobului colabat. Semnele indirecte includ dezlocuirea hilului, retractia mediastinala de partea colapsului, pierderea volumului hemitoracelui ipsilateral. 

Alte metode de diagnosticare sunt oximetria (masurarea nivelului de oxigen din sange) sau bronhoscopiea (examinarea cailor pulmonare cu ajutorul unui tub flexibil; aceasta tehnica ajuta la evaluarea cauzei obstructiei bronsice si la eliminarea dopurilor de mucus).

O cultura de sange dintr-o artera poate fi de asemenea necesara pentru a verifica nivelul oxigenului si a dioxidului de carbon.

Tratamentul atelecteziei

In urma investigatiilor facute, scopul tratamentului in atelectazie este de a reduce colapsul. In cazul in care fluidul compreseaza plamanul, acesta trebuie sa fie scos pentru a permite plamanului sa se extinda, cat si restaurarea permeabilitatii, care a aparut datorita contactului sangelui sau mucusului din plamani. 

Tratamentul non-chirurgical al atelecteziei

Majoritatea cazurilor de atelectazie nu necesita interventii chirurgicale. In functie de cauza care sta la baza, medicul dumneavoastra va poate sugera una sau o combinatie a acestor tratamente:

 • Bronhoscopia. Puteti introduce un mic tub prin nas sau gura pentru a indeparta un obiect strain sau pentru a indeparta un mucus;
 • Exercitii de respiratie - exercitii sau dispozitive, cum ar fi un spirometru de stimulare care va forteaza sa respirati si sa va deschideti alveolele. Acest lucru este util in special pentru atelectazia postoperatorie;
 • Drenaj. Daca atelectazia se datoreaza pneumotoraxului sau pleurului, este posibil ca medicul dumneavoastra sa fie nevoit sa scurga aer sau lichid din piept. Pentru a elimina lichidul, este posibil ca acestea sa introduca un ac prin spate, in buzunarul fluidului. Pentru a elimina aerul este posibil sa fie necesar sa introduceti un tub din plastic, denumit tub tubular, pentru a elimina aerul sau lichidul suplimentar. Este posibil ca tubul toracic sa fie lasat cateva zile in cazuri mai severe.

Tratamentul chirurgical al atelecteziei

In cazuri foarte rare este posibil sa fie necesara eliminarea unei mici zone sau a unui lob de plaman. Aceasta se face, de obicei, dupa ce ati incercat toate celelalte optiuni sau in cazurile care implica plamanii afectati permanent.

Daca aveti probleme cu respiratia sau aveti senzatia ca nu primiti aer suficient, cautati un tratament medical imediat.

Preventia atelecteziei

Atelectazia la copii este adesea cauzata de blocarea cailor respiratorii. Pentru a reduce riscul de atelectaza, nu lasati obiectele mici la indemana copiilor.

La adulti, atelectazia apare cel mai frecvent dupa o interventie chirurgicala majora. Daca sunteti programat pentru o operatie discutati cu medicul despre strategii de reducere a riscului. Unele cercetari sugereaza ca anumite exercitii de respiratie si antrenarea musculaturii pot reduce riscul de atelectaza dupa anumite interventii chirurgicale.

Coduri de diagnostic asociate
 • Alte Atelectazii Nespecificate Ale Nou-nascutului
 • Atelectazia Primitiva A Nou-nascutului, Hipoplazia Asociata Cu Gestatia De Scurta Durata, Maturitate
Specialități asociate
 • Pneumologie
 • Pneumologie Pediatrica

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.