RUTINA DE VINERI

20% reducere la consultații și analize!

Află mai mult
medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Cancer testicular

Cancer testicular

Alte denumiri: Cancer de testicule

Descoperă informații utile despre cancer testicular: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre cancerul testicular

Acest tip de cancer își are originea în testicule, organele care produc hormonii masculini și sunt responsabile de reproducere la bărbați. Testiculele sunt amplasate la nivelul scrotului, „sacul de piele” de sub penis.

Cancerul de testicule este o formă relativ rară de boală, reprezentând 1% din cancerele la adulți și aproximativ 5% din cancerele urologice. În schimb, este cea mai frecventă neoplazie la tineri, cu o incidență maximă între 15 și 40 de ani. Incidența la nivel global este mai mare la bărbații albi din statele europene și scade la asiatici și africani. Nu se cunoaște exact cauza, dar cancerul testiculelor aproape și-a dublat incidența în ultimii 20 de ani, în Olanda și Slovenia.

Boala testiculară numită criptochidism (boala testiculului necoborât) este una din afecțiunile care cresc riscul de apariție a cancerului testicular de 3,7 până la 7,5 ori.

Ilustrare a conceptului de cancer testicular

Cauze

Cauza apariției cancerului testicular o reprezintă transformarea unei celule normale de la nivelul testiculelor într-una cu multiple modificări, care se multiplică necontrolat. Cauza exactă a acestui proces nu este cunoscută. Din punct de vedere al celulelor în care își face apariția prima celulă tumorală, cancerele testiculare se împart în două mari grupe:

Cancere cu celule germinale

Reprezintă 90-95% dintre cancere și pot fi:

  • seminoame;
  • non-seminoame: ating un vârf al incidenței în decadele de viață 25-29 de ani și 35-39 de ani;
  • seminoame spermocitice și mixte: au un vârf al incidenței la 50-54 de ani și sunt mai puțin agresive, având, aparent, alți factori de risc decât celelalte două grupe.

Cancere cu celule non-germinale

Au originea în celulele Sertoli și celulele Leydig și reprezintă doar 2% din cancerele de testicul.

Factori de risc

Există o serie de factori cunoscuți pentru creșterea riscului de apariție a cancerului testicular:

  • boala testiculului necoborât;
  • istoricul familial de cancer de testicul;
  • rasa albă;
  • vârsta tânără.

Simptome

Simptomele cancerului de testicul sunt destul de estompate și apar destul de târziu în evoluția bolii. Cele mai frecvente sunt:

  • senzație de greutate la nivelul scrotului;
  • durere sau senzație de înțepătură la nivelul scrotului sau la nivelul unui testicul;
  • durere în zona inferioară a abdomenului sau durere în spate.

Printre semnele care indică apariția unui cancer al testiculului se numără:

  • umflarea unui singur testicul;
  • umflarea în totalitate a scrotului;
  • creșterea sânilor sau senzație de durere la nivelul sânilor la bărbat.
Medic si pacient discutand despre cancerul testicular in timpul unui consult de specialitate

Diagnosticare

Diagnosticul cancerului testicular este pus, de cele mai multe ori, de medicul urolog. În unele cazuri particulare, poate fi stabilit și de chirurgul generalist. Ca și în cazul altor cancere, cancerul testicular are două etape de diagnostic:

  • diagnosticul de certitudine: stabilește că este vorba despre cancer și indică tipul de celulă care alcătuiește tumora.

De cele mai multe ori, tumora este îndepărtată împreună cu testiculul și este trimisă la laboratorul de anatomo-patologie pentru identificarea tipului de cancer. În plus, se pot face analize de sânge care să identifice markeri tumorali pentru cancerul de testicul: gonadotropina corionică umană beta (βHCG), alfa fetoproteina și lactic dehidrogenaza (LDH); dacă aceste substanțe se găsesc în concentrații mari în sânge, pot da mai multe indicii despre tipul de cancer și pot fi folosite ca markeri de urmărire a răspunsului la tratament.

Cea mai concludentă analiză rămâne însă examenul histopatologic, care, împreună cu testele imunohistochimice, dau cele mai multe detalii clinicianului despre tipul de cancer testicular;

  • diagnosticul stadial: stabilește cât de extinsă este boala în corp la momentul depistării; acesta presupune determinarea: extensiei tumorii (categoria de T), prin intermediul unei ecografii testiculare sau RMN (rezonanță magnetică nucleară) la nivelul pelvisului, extensia limfatică a bolii (categoria de N), cu ajutorul CT/RMN al abdomenului și pelvisului, și extensia pe calea sângelui (categoria de M), prin efectuarea unui CT toracic și CT/RMN al abdomenului și pelvisului.

Odată stabilite cele trei categorii, prin gruparea lor se obține stadiul inițial al bolii; din acest punct de vedere, evoluția cancerului de testicul este împărțită în:

  • stadiul I: tumora a ajuns dincolo de tuburile seminifere și, uneori, chiar dincolo de testicule, dar nu și la ganglionii limfatici sau la alte structuri din corp;
  • stadiul II: tumora depășește testiculele și invadează mai mult de unul dintre ganglionii limfatici regionali, dar nu este extinsă în corp; un marker din sânge este ușor crescut;
  • stadiul III: tumora s-a împrăștiat în corp și cel puțin un marker este mai mare decât valoarea normală.

Valorile markerilor tumorali fac parte din stadializare și sunt un mijloc important de monitorizare a eficienței oricăreia dintre metodele terapeutice.

Tratament

În tratamentul cancerului de testicul se pot folosi mai multe mijloace terapeutice:

  • intervenția chirurgicală: presupune îndepărtarea testiculului afectat împreună cu ganglionii limfatici regionali; este important să se discute înainte de operație despre prezervarea de spermă, în cazul bărbaților care își mai doresc copii după această intervenție;
  • radioterapia: este metoda terapeutică bazată pe radiațiile ionizante, prin fascicule foarte precise, pentru distrugerea celulelor tumorale; se administrează în centre de radioterapie specializate, sub coordonarea medicului radioterapeut, a fizicianului și tehnicianului medical;
  • chimioterapia: este metoda terapeutică ce presupune administrarea de citostatice cu scopul de a distruge celulele tumorale din corp.

Modul și succesiunea de utilizare a celor trei metode sunt stabilite în cadrul comisiei multidisciplinare, având în vedere forma histopatologică a bolii, stadiul bolii la diagnostic și comorbiditățile pacientului; în acest fel, tratamentul este personalizat strict pentru fiecare pacient în parte.


Complicații

Cea mai gravă complicație a cancerului de testicul este deficitul total sau parțial de fertilitate. Este foarte important să discutați cu medicul despre posibilitatea prezervării de spermă înainte de orice intervenție terapeutică pentru cancer.

Prevenție

Din păcate, nu au fost identificați factorii de prevenție a cancerului de testicul. Singura metodă eficientă de combatere a bolii este depistarea precoce, ceea ce înseamnă că trebuie să vă prezentați la medic la cel mai mic semn suspect pentru cancerul testicular.

Autor

Dr. Mustata Roxana Maria

Medic Specialist Oncologie

Bibliografie

  1. „The Epidemiology of Testicular Cancer”, Exonpublications.com, 2023, exonpublications.com/index.php/exon/article/view/epidemiology-of-testicular-cancer/1171
  2. Jee Soo Park, et al. “Recent Global Trends in Testicular Cancer Incidence and Mortality.” Medicine, vol. 97, no. 37, 1 Sept. 2018, pp. e12390–e12390, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6155960/, https://doi.org/10.1097/md.0000000000012390.
  3. „Testicular Cancer - Symptoms and Causes”, Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/testicular-cancer-care/symptoms-causes/syc-20352986.

Echipa medicală - Urologie și Oncologie

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.