RUTINA DE VINERI
20% reducere la consultații și analize!
Despre criza de fiere (durere de fiere)
Criza de fiere sau cum este denumită medical colica biliară se manifestă cu durere abdominală, care poate fi sporadică sau periodică și este cauzată de o obstrucție a tractului biliar, la nivelul infundibular sau pe cale biliară comună.
Criza de fiere poate fi:
- episodică - o durere acută care apare brusc, dar se estompează în câteva ore sau după o zi. Aceste episode pot apărea ocazional;
- persistentă - în timpul unui episod, durerea crește în mod constant până la un vârf, înainte de a dispărea treptat;
- severă - durerea este intensă, ascuțită, cu crampe și este necesară prezentarea de urgență la medic.
Majoritatea oamenilor resimt durerea cauzată de criza de fiere în abdomenul superior, sub cutia toracică, în partea dreaptă, unde se află vezica biliară și cea mai mare parte a sistemului biliar. Uneori durerea poate radia și către spate sau către umărul drept.
Vezica biliară este organul care depozitează bila, lichidul care ajută digestia. Bila este produsă de ficat, în mod continuu, iar aceasta este stocată în vezica biliară și eliminată în timpul mesei, pentru a ajuta în procesul de digestie. Atunci când sunt consumate alimente, stomacul eliberează un hormon care contribuie la contractarea mușchilor din jurul vezicii biliare și astfel se eliberează bila. Bila ajută la descompunerea grăsimilor în timpul digestiei și este compusă din mai multe substanțe, inclusiv colesterol, săruri biliare și apă.
Din cauza funcționării deficitare a bilei, la unii oameni se formează calculi biliari, mici formațiuni solide, care îngreunează activitatea bilei. Până la 15% dintre oameni au calculi biliari, dar majoritatea nu devin niciodată problematici.
Cauze
O creștere temporară a presiunii în tractul biliar declanșează simptomele temporare ale colicii biliare. Presiunea crește atunci când vezica biliară se contractă pentru a elibera bila în căile biliare. În mod normal, nu sunt perceptibile contractările vezicii biliare, dar dacă ceva obstrucționează parțial fluxul de bilă prin căile biliare, contracția va determina creșterea presiunii în spatele obstrucției.
Principalele cauze care declanșează o criză de fiere sunt:
- litiaza biliară - formarea unor calculi biliari în vezica biliară sau în canalele biliare. Dacă un calcul biliar rămâne blocat în orificiul vezicii biliare sau în timp ce trece prin canalele biliare, poate obstrucționa fie parțial, fie complet fluxul biliar. Colica biliară este efectul unei obstrucții parțiale sau temporare. Criza de fiere se agravează atunci când lichidul (bila) se acumulează în spatele unei obstrucții, provocând presiune. Efectul dispare atunci când fluxul biliar încetinește după digestie sau când calculul biliar se mișcă și lasă bila să treacă.
- strictura biliară - îngustarea căilor biliare din cauza țesutului cicatricial din interior. O intervenție chirurgicală anterioară sau o inflamație pe termen lung a căilor biliare poate provoca acest Strictura restricționează fluxul de bilă prin canalele biliare.
- dischinezie biliară - unul sau mai mulți dintre mușchii care mișcă bila prin tractul biliar nu funcționează suficient de bine.
Factori de risc
Unii oameni pot fi mai predispuși la a dezvolta probleme ale vezicii biliare, în funcție de următorii factori de risc:
- sex - datorită estrogenului, femeile sunt mai predispuse să dezvolte calculi biliari față de bărbații.
- moștenire genetică - antecedentele familiale cresc riscul de probleme ale vezicii biliare.
- vârsta - calculii biliari apar mai frecvent la persoanele de peste 40 de ani.
- greutatea corporală - persoanele supraponderale sau obeze dezvoltă mai mult colesterol în bilă, ceea ce ajută la formarea pietrelor.
Simptome
Principalul simptom al unei crize de fiere este durerea în abdomenul mijlociu, spre partea dreaptă sus. Unele persoane au raportat durere care poate radia în spate sau chiar și către umăr.
Durerea se poate simți ascuțită, surdă constantă sau ca o crampă și apare adesea seara, în special după o masă mai abundentă. Durerea severă poate dura între 30 de minute și o oră, dar poate continua și la o intensitate mai mică pentru câteva ore. Dacă se datorează unui blocaj al unui calcul biliar, durerea încetează atunci când calculul trece de canalul biliar în intestin.
Dacă apare un blocaj, stagnarea fluxulului de bilă provoacă spasme ale vezicii biliare, ceea ce se simte ca o durere ascuțită sub cutia toracică în partea dreaptă sus sau în centrul abdomenului. Durerea poate fi atât de puternică încât unii oameni o confundă cu un atac de cord.
Există și alte simptome ale unei crize de bilă, cum ar fi:
- greață sau vărsături;
- febră sau frisoane;
- scaun de culoare deschisă;
- urina de culoare maronie;
- îngălbenirea pielii sau a albului ochilor.
Diagnosticare
Medicul specialist gastroenterolog sau un chirurg generalist poate diagnostica colica biliară. Diagnosticul poate fi pus printr-un examen fizic, dar este sigur confirmat prin teste de sânge și mai ales imagistică. Testul standard este ecografia abdominală, care poate dezvălui prezența calculilor biliari.
În unele cazuri, medicul poate solicita tomografie computerizată, rezonanță magnetică (RMN) sau alte teste de diagnostic.
Pentru testarea funcției vezicii biliare, medicul poate recomanda un tip de test imagistic de medicină nucleară numit scanare HIDA, care presupune injectarea unui izotop radioactiv (un trasor) în venă, care ajută la scanarea sistemului biliar.
Un alt test de verificare a funcției biliare este cel al colecistokininei. Colecistokinina este hormonul care determină contractarea vezicii biliare și ejectarea bilei în căile biliare.
În cazuri rare, se poate efectua un test specializat care măsoară cât de bine funcționează mușchiul de la joncțiunea dintre canalul biliar și intestin, ca răspuns la semnalele organismului. Acest test este similar unei endoscopii.
Tratament
Orice durere în zona vezicii biliare indică o problemă de sănătate care necesită tratament. Crizele de fiere sunt, de obicei, temporare, dar probabilitatea de a se repeta este mare, la fel și posibilitatea de a se agrava. O criză de fiere poate deveni cu ușurință și o urgență medico-chirurgicală.
Tratamentul specific pentru durerea unei colici biliare se face cu analgezice comune. Puteți folosi ceea ce aveți în casă, dar este de preferat să consultați cât mai repede un medic pentru a primi tratament adecvat.
Tratamentul depinde de starea și simptomele prezente și include:
- administrarea de medicamente - analgezice, antiemetice și medicamente pentru dizolvarea calculilor;
- colangiopancreatografie retrogradă endoscopică - pentru eliminarea blocajelor;
- chirurgie - îndepărtarea vezicii biliare;
- plan nutrițional - dietă cu alimente cu conținut scăzut de grăsimi.
Complicații
Complicațiile unei colici biliare apar dacă există un calcul care blochează un canal biliar.
Vezica biliară se poate inflama ceea ce poate duce la leziuni sau infecții, care pot afecta permanent căile biliare, dar și ficatul.
Icterul este o altă potențială complicație, atunci când un calcul părăsește vezica biliară, și se blochează în canalul biliar comun, împiedicând curgerea bilei prin canalele biliare care duc din ficat.
Dacă un calcul biliar blochează canalul pancreatic, care leagă pancreasul de canalul biliar, poate provoca inflamația pancreasului și chiar pancreatită, dacă blochează canalul biliar comun și apasă pe canalul pancreatic adiacent.
O blocare a canalului pancreatic poate provoca complicații care pun viața în pericol.
Prevenție
Apariția crizelor de fiere poate fi prevenită doar prin adoptarea unui stil de viață sănătos și prin reducerea factorilor de risc care favorizează apariția calculilor biliari.
Metodele de prevenție sunt:
- alimentație echilibrată - evitarea alimentelor grase și a prăjelilor, consumul de fibre, consumul de grăsimi sănătoase și aportul optim de apă;
- menținerea unei greutăți optime;
- evitarea sedentarismului și a stresului;
- respectarea meselor regulate.
Bibliografie
- Pendick, Daniel. “Everything You Should Know about Biliary Colic.” Healthline, Healthline Media, 2 June 2017, www.healthline.com/health/biliary-colic. Accesat in 26 Apr. 2025.
- Sissons, Claire. “Biliary Colic: Causes and Treatment.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 27 Dec. 2017, www.medicalnewstoday.com/articles/320442. Accesat in 26 Apr. 2025.
- What Causes a Gallbladder Attack?” Hopkinsmedicine.org, 4 Apr. 2025, www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/what-causes-a-gallbladder-attack. Accesat in 26 Apr. 2025.
Alte afecțiuni similare
Cretinism
Cretinismul este o afecțiune endocrină gravă care afectează dezvoltarea fizică și mintală a unei persoane, cauzată de un deficit sever de hormoni tiroidieni...
Vezi detalii
Criptococoza
Criptococoza este o infecție fungică ce afectează în principal plămânii și sistemul nervos central, cel mai adesea în cazul persoanelor cu un sistem imunitar slăbit....
Vezi detalii
Criptorhidie
Testiculele necoborâte sunt o afecțiune frecventă în cazul copiilor. Criptorhidia se defineşte ca fiind absenţa testiculelor în locul obișnuit, în scrot. Se estimează că...
Vezi detalii
Crustele de lapte
Crustele de lapte sau psoriazisul seboreic sunt o afecțiune cronică inflamatorie a pielii bebelușilor, care vizează regiunile corpului bogate în glande producătoare de...
Vezi detalii
Cuperoză
Cuperoza reprezintă o boală inflamatorie cutanată cu evoluție cronică și cu recurențe frecvente, ce afectează, de obicei, zona centrofacială. Afecțiunea este relativ mai...
Vezi detalii
Dacriocistita
Dacriocistita este inflamarea sacului lacrimal situat în unghiul intern al ochiului, lângă nas, şi în care se strâng lacrimile.Există trei tipuri principale de...
Vezi detalii
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
