Hernie hiatala

Alte denumiri ale afectiunii:

Hernie de stomac

Hernia hiatala este protruzia stomacului deasupra diafragmului. Cele mai multe hernii sunt asimptomatice, dar cresterea incidentei refluxului acid duce la simptomele bolii de reflux gastroesofagian (RGE).

Echipa medicala MedLife - Ecografie 3D, Endoscopie Gastroenterologie, Medicina interna

Medic Primar
Coca Nicoleta,Medic specialist
Medic specialist
Pop Florentina Narcisa
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 15

Hernie hiatala - Cauze / agent infectios / factori de risc

Etiologia este de obicei recunoscuta, dar se pare ca hernia hiatala se produce prin intinderea  jonctiunilor fasciale dintre esofag si diafragm la nivelul hiatusului (deschiderea prin care esofagul traverseaza diafragmul).

In hernia hiatala prin alunecare, cel mai frecvent tip, jonctiunea gastroesofagian si o portiune a stomacului se afla deasupra diafragmului. In hernia hiatala paraesfagiana, jonctiunea gastroesofagiana este in pozitie normala, dar o portiune a stomacului este adiacenta esofagului. Herniile pot aparea si in alte parti ale diafragmului.

Hernia hiatala prin alunecare este frecventa si poate fi observata radiologic la > 40% din populatie. Prin urmare, relatia dintre hernie si simptome este neclara. Desi majoritatea pacientiilor cu RGE (reflux gastro-esofagian) au un grad oarecare de hernie hiatala, < 50% din pacienti cu hernie hiatala au RGE.

Hernie hiatala - Simptome

Simptomele herniei hiatale

Majoritatea  pacientilor cu hernie hiatala prin alunecare sunt asimptomatici, dar uneori pot aparea durere toracica si alte simptome de RGE (reflux gastro-esofagian). Hernia hiatala paraesofagiana este in general asimptomatica, dar, spre deosebire de hernia hiatala prin alunecare, se poate incarcera si strangula. Ambele tipuri de hernii hiatale pot degenera o hemoragie digestiva masiva sau oculta.

Diagnosticul de hernie hiatala

Diagnsticul se bazeaza pe tranzitul baritat.

O hernie hiatala mare este de obicei evidentiata accidental prin examen radiologic toracic. Hernia hiatala de mici dimensiuni este diagnosticata prin tranzit baritat.

Hernie hiatala - Tratament

Tratamentul este directionat catre simptomele RGE daca este prezent.

Hernia hiatala prin alunecare asimptomatica nu necesita terapie specifica. Hernia paraesofagiana trebuie redusa chirurgical din cauza riscului de strangulare.

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical