RUTINA DE VINERI
20% reducere la consultații și analize!
Despre insuficiența renală
Insuficiența renală este o afecțiune gravă în care ambii rinichi nu mai funcționează în parametri normali. Astfel, rinichii nu-și mai îndeplinesc funcția de bază, aceea de a elimina din organism apa, substanțele toxice și alți compuși dăunători, reținând, în schimb, toate reziduurile în corp. Rinichii filtrează, zilnic, în jur de 200 de litri de sânge și produc aproximativ doi litri de urină.
Insuficiența renală reprezintă cel mai grav stadiu al bolii renale şi, fără tratament, poate fi fatală. Din momentul constituirii insuficienței renale, organismul uman poate supraviețui doar câteva zile fără tratament.
Insuficiența renală poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă şi de sex. Cu toate acestea, există o predispoziție a declanșării acestei boli la persoanele care au deja antecedente ale unor afecţiuni precum diabet, hipertensiune arterială, boli cardiace sau o structură renală anormală.
Insuficiența renală este împărțită în două categorii:
- Insuficiența renală acută - este un proces reversibil pentru care există tratament şi se poate vindeca;
- Insuficiența renală cronică - este ireversibilă dar tratabilă și poate fi ținută sub control cu ajutorul metodelor de tratament.
Aceste două tipuri de insuficiență renală sunt diferite ca simptomatologie, evoluție a bolii și tratament.
Cauze
Principalele cauze care pot declanșa insuficiența renală sunt:
- pierderea bruscă a fluxului sangvin către rinichi poate provoca insuficienţa renală (infarctul, bolile de inimă, insuficienţa hepatică, deshidratarea, etc.)
- diabetul zaharat de tip I și II;
- hipertensiunea arterială netratată;
- otrăvirea cu metale grele;
- anumite antibiotice în exces;
- boala polichistică ereditară;
- Glomerulonefrita - afecțiune care afectează sistemul de filtrare al rinichilor;
- administrarea îndelungată a medicamentelor analgezice;
- ateroscleroza - îngustarea arterelor poate provoca nefropatie ischemică;
- obstrucția căilor urinare - cauzată de calculilor, tumori sau adenoame de prostată;
- afecțiuni ale articulațiilor și musculaturii - ca urmare a utilizării regulate a medicamentelor antiinflamatorii;
- moștenirea genetică.
Diabetul și hipertensiunea arterială sunt, însă, cele mai frecvente cauze ale bolilor cronice de rinichi și ale declanşării insuficienței renale.
Diabetul neținut sub control ridică nivelul zahărului din sânge, ceea ce poate afecta grav rinichii. De asemenea, tensiunea arterială crescută, cu o viteză mai mare a sângelui care circulă prin vase, poate deteriora țesutul rinichilor.
Factori de risc
De cele mai multe ori, insuficiența renală acută este legată de o altă afecțiune sau de un eveniment medical. Spitalizarea pentru o perioadă mai lungă de timp, în urma unei afecţiuni acute severe, creşte riscul apariției unei insuficiențe renale acute.
Alte condiții care cresc riscul de insuficiență renală acută sunt:
- vârsta înaintată;
- sexul masculin - nivelul de testosteron crescut determină scăderea funcției renale;
- blocajele vaselor de sânge din brațe sau picioare (boala arterelor periferice);
- diabetul;
- hipertensiunea arterială;
- insuficiența cardiacă;
- bolile cronice de rinichi;
- bolile hepatice;
- anumite tipuri de cancer și tratamentele lor.
Un risc mai mare de a dezvolta insuficiență renală pot avea și persoanele consumatoare de droguri, infectate cu HIV sau cele care suferă de anumite boli autoimune (amiloidoză, lupus eritematos sistemic). De asemenea, şi pacienții diagnosticaţi cu infecții renale cronice ori cei care prezintă calculi renali au un risc crescut de a dezvolta boala.
Simptome
Insuficiența renală poate să nu dea simptome evidente, în condițiile în care evoluția unui rinichi care nu mai funcționează la parametri normali este lentă. Principalele simptome ale unui rinichi nefuncțional sunt:
- urină tulbure sau de culoare închisă;
- micţionarea frecvent incompletă;
- cantitate redusă de urină;
- pierderea poftei de mâncare;
- gust metalic în gură;
- durere în timpul urinării;
- edeme la nivelul pleoapelor și membrelor;
- hipertensiune arterială;
- dureri frecvente de cap;
- crampe musculare.
Odată instalată insuficiența renală acută, un simptom care poate trage un semnal de alarmă este apariția unor reacții ale sistemului nervos, precum crizele epileptice, sau a unor momente de confuzie mentală.
Semnele şi simptomele care pot indica blocajul renal pot fi:
- durerile la nivelul toracelui;
- dificultate în respirație (dispnee);
- senzație de greață și vomă;
- hemoragie severă;
- somnolenţă, stări de confuzie, convulsii şi chiar comă;
- dureri articulare severe.
Diagnosticare
Diagnosticul de insuficiență renală trebuie pus în cel mai scurt timp de un medic specialist nefrolog pentru începerea cât mai rapidă a tratamentului. Specialistul poate solicita mai multe teste menite să evalueze funcţionarea normală a rinichilor.
Pentru a diagnostica o posibilă insuficiență renală, analizele de rinichi care se fac în mod obișnuit includ:
- analize de sânge;
- teste de urină;
- teste imagistice - permit medicului să observe țesuturile rinichiilor și zonele înconjurătoare, pentru a identifica anomalii sau blocaje. Testele imagistice comune includ ecografia renală, urograma CT și RMN.
- biopsie renală.
Tratament
Tratamentul insuficienței renale trebuie adaptat fiecărui individ în parte, în funcție de afectarea rinichilor și de cauza care provoacă afecțiunea.
În cazul unui diagnostic de insuficiență renală cronică, medicul specialist va urmări în permanenţă starea de sănătate a pacientului, pentru a menține funcţionali rinichii cât mai mult timp posibil. Monitorizarea constantă și tratamentul includ analize regulate de sânge, verificări ale tensiunii arteriale și medicație specifică.
Odată instalată insuficiența renală, există două tipuri de tratament pentru insuficiența renală:
Dializa
Dializa nu vindecă insuficienţa renală, dar ajută la îmbunătăţirea calităţii vieţii;
- hemodializă - se foloseşte un aparat care filtrează în mod regulat sângele. Majoritatea pacienților fac hemodializă trei până la patru zile pe săptămână, într-un spital sau într-o clinică specializată de dializă;
- dializă peritoneală - implică montarea unui cateter în mucoasa abdominală, prin care se vor absorbi deșeurile și lichidele suplimentare, evacuându-le apoi într-o pungă. Unii pacienți pot face această procedură și la domiciliu.
Transplantul de rinichi
Cu tratamentul adecvat administrat la timp, orice pacient care suferă de insuficiență renală acută se poate recupera.
Însă, dacă insuficiența este severă și devine cronică, pacientul va avea nevoie de tratament pentru tot restul vieții. Fără dializă sau transplant de rinichi, insuficiența renală poate duce la deces în doar câteva săptămâni.
Complicații
Cele mai grave complicații care pot să apară după diagnosticarea cu insuficiență renală:
- pierderea permanentă a funcției renale sau o boală renală în stadiu terminal;
- boli de inimă;
- anemie;
- tensiune arterială crescută;
- pierderea densităţii osoase;
- deces.
Insuficiența renală acută poate dezvolta și alte probleme, cum ar fi:
- acumularea de lichid în plămâni, ceea ce poate provoca dificultăți de respirație;
- funcționarea deficitară a rinichilor poate inflama pericardul (mucoasa care acoperă inima), ceea ce poate da dureri în piept;
- slăbiciune musculară - pentru că rinichii nu mai filtrează corect, fluidele și electroliții corpului se dezechilibrează, ducând la afectare musculară.
Prevenție
Deși insuficiența renală acută și boala cronică renală nu sunt reversibile, adoptarea unui stil de viaţă sănătos poate preveni o boală renală.
Dacă există, totuşi, un diagnostic al unei boli cronice ori o insuficiență renală acută, iată ce trebuie făcut:
- monitorizarea permanentă a funcției rinichilor;
- păstrarea unui nivelul al zahărului din sânge în limite normale;
- menținea unui nivel normal al tensiunii arteriale;
- renunţarea la fumat;
- evitarea alimentelor bogate în proteine și sodiu.
- consultații periodice la medicul specialist.
Bibliografie
- Edwards, Jennifer M. “Is Renal Insufficiency the Same as Renal Failure?” Healthline, Healthline Media, 26 Jan. 2023, www.healthline.com
- Gillette, Hope. “Are Renal Insufficiency and Renal Failure the Same?” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 9 Jan. 2023, www.medicalnewstoday.com
- “Acute Kidney Failure - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org
- Clinic, Cleveland. “Kidney Failure: Causes, Symptoms & Treatment.” Cleveland Clinic, 2022, https://my.clevelandclinic.org
Alte afecțiuni similare
Insuficienţa nereumatismală tricuspidiană
Insuficientă tricuspidiană reprezintă trecerea anormală a unei părți din volumul sangvin din ventriculul drept în atriul drept în sistolă, datorită afectării...
Vezi detalii
Insuficiența ovariană
Insuficiența ovariană este definită ca incapacitatea ovarelor de a-și realiza funcția endocrină, respectiv de a produce gameți, lucru care, fiziologic, se întâmplă la...
Vezi detalii
Insuficienţa pulmonară
Insuficienţa pulmonară (regurgitație pulmonară) se referă la un fluxul invers al sângelui din artera pulmonară înapoi în ventriculul drept al inimii în timpul diastolei...
Vezi detalii
Insuficiență respiratorie acută
Oxigenul pe care îl respirăm ajunge în sânge și de acolo, prin vasele de sânge este transportat către organele corpului, pentru că organismul să poată funcționa optim....
Vezi detalii
Insuficienţă tricuspidiană
Insuficiența tricuspidiană, cunoscută și sub numele de regurgitare tricuspidiană, este o afecțiune a valvei cardiace, în care valva tricuspidă, cea dintre ventriculul...
Vezi detalii
Insuficiență venoasă cronică
Insuficiența venoasă cronică este o afecțiune a sistemului circulator care afectează venele picioarelor și care poate duce la complicații grave. Insuficiența venoasă...
Vezi detalii
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
