Insuficienta tricuspidiana

Insuficienta tricuspidiana (IT) reprezinta inchiderea incompleta a valvei tricuspide, care determina curgerea sangelui din ventriculul drept in atriul drept in timpul sistolei. 

Echipa medicala MedLife - Cardiologie

Medic Primar
Dragomir Dinu Andrei
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Primar
  •  
  • 1 of 26

Insuficienta tricuspidiana - Cauze / agent infectios / factori de risc

Insuficienta tricuspidiana este cauzata cel mai frecvent de dilatarea ventriculului drept (VD) si disfunctia valvei in rest normale, cu se intampla in hipertensiunea pulmonara, insuficienta cardiaca indusa de disfunctia ventriculara dreapta si obstructia tractului de ejectie pulmonar. IT este cauzata mai rar de endocardita infectioasa (la persoanele care folosesc droguri cu administrare intravenoasa), sindromul carcinoid, febra reumatica, degenerare mixomatoasa idiopatica, disfunctie ischemica de muschi papilar, anomalii congenitale (valva tricuspida despicata, defect septal asociat cu anomalii valvulare), anomalie Ebstein (deplasare inferioara, catre ventriculul drept a unei cuspe valvulare tricuspidiene distorsionate), sindrom Marfan sau folosirea anumitor medicamente (ergotamina, fenfluramina, fentermina).

IT severa cu evolutie indelungata poate cauza IC indusa de disfunctia VD si fibrilatie atriala (FA).

Insuficienta tricuspidiana - Simptome

De obicei IT este asimptomatica, dar unii pacienti prezinta pulsatii la nivelul gatului determinate de presiunile jugulare crescute. IT acuta sau severa poate determina simptome asociate cu IC indusa de disfunctia VD. De asemenea, pacientii pot prezenta simptome asociate cu FA sau flutter atrial.

In IT severa se poate palpa un freamat la nivelul venei jugulare drepte, pulsatii hepatice si impactul toracic al ventriculului drept (la nivelul marginii stangi a sternului). La auscultatie, primul zgomot cardiac (Z1) este normal sau greu perceptibil (daca exista suflu de IT), al doilea zgomot cardiatic (Z2) poate fi dedublat (iar in caz de hipertensiune pulmonara are o componenta pulmonara [P2] intensa) sau unic din cauza inchiderii precoce a valvei pulmonare (componenta P2fuzioneaza cu componenta A2). 

In caz de IC indusa de disfunctia VD sau de hipertrofie ventriculara dreapta se poate ausculta zgomotul cardiac 3 (Z3) si/sau zgomotul cardiac 4 (Z4). Acestea pot fi determinate de zgomotele ventriculare stangi prin faptul ca sunt localizate in spatiul 4 intercostal la marginea stanga a sternului si se accentueaza in inspiratie.

Suflul de IT este holositolic si se ausculta cel mai bine in portiunea mijlocie sau inferioara a marginii sternale drepte sau stangi, cu diafragma stetoscopului si pacientul ridicat in sezut sau in picioare. Suflul poate avea tonalitate inalta in caz de IT usoara cauzata de hipertensiune pulmonara sau poate avea tonalitate medie in caz de IT severa de alta itiologie. Intensitatea variaza cu respiratia, creste in inspiratie (semnul Carvallo) si dupa alte manevre care cresc intoarcerea venoasa (ridicarea membrelor inferioare, aplicarea de presiune la nivelul ficatului sau dupa o extrasistola ventriculara). De obicei, suflul nu radiaza, dar uneori poate fi decelat plasand stetoscopul in dreptul ficatului.

Insuficienta tricuspidiana - Tratament

Diagnosticul insuficientei tricuspidiane

IT usoara este detectata de obicei in timpul ecografiei cardiace efectuata pentru alte indicatii. Prezenta IT moderata sau severa poate fi sugerata de anamneza si examinare fizica si confirmata prin ecocardiografie Doppler. 

Adeseori se recomanda ECG si radiografii toracice. 

Cateterizarea cardiaca este rareori indicata pentru evaluarea IT. 

Tratamentul insuficientei tricuspidiane

IT este de obicei benigna si nu necesita tratament, dar unii pacienti trebuie tratati cu anuloplastie, reparare sau inlocuire valvulara sau excizie valvulara.

Exista foarte putine date despre prognostic, deoarece incidenta IT izolate este relativ redusa.

In general IT este bine tolerata si nu necesita tratament. Este indicat controlul medical al cauzelor (IC, endocardita).

Interventiile chirurgicale sunt rezervate pentru pacientii cu IT moderata sau severa si disfunctie valvulara stanga care necesita reparare (stenoza mitrala) deoarece produce hipertensiune pulmonara si presiuni crescute in VD. La acesti pacienti tratamentul interventional poate preveni decesul secundar scaderii debitului cardicac. 

Optiunile chirurgicale includ anuloplastie, reparare valvulara, sau inlocuire valvulara. 

Daca endocardita a produs leziuni ale valvei tricuspide care nu pot fi videcate cu antibiotice, valva poate fi excizata in totalitate si inlocuita dupa 6-9 luni. Aceasta procedura este bine tolerata.  

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical