Insuficienta pulmonara

Alte denumiri ale afectiunii:

Regurgitatie pulmonara, IP

Insuficienta pulmonara (regurgitatia pulmonara, IP) reprezinta inchiderea incompleta a valvei pulmonare, care determina trecerea sangelui din artera pulmonara in ventriculul drept in timpul diastolei.

Echipa medicala MedLife - Pneumologie

Medic Primar
Dede Maria,Medic Specialist
Medic Primar
Becheanu Paul,Medic primar
Medic primar
Gafitei Dan,Medic Primar
Medic Primar

Insuficienta pulmonara - Cauze / agent infectios / factori de risc

Cauza cea mai frecventa este hipertensiunea pulmonara. De obicei IP este asimptomatica. Cauzele mai rare sunt: endocardita infectioasa, tratamentul chirurgical al tetralogiei Fallot, dilatatia idiopatica de artera pulmonara si afectarea valvulara cardiaca congenitala. 

Cauzele foarte rare sunt sindromul carcinoid, febra reumatica, sifilisul si traumatismele produse prin cateterizare. IP severa este rara si aproape intotdeauna este consecinta unui defect congenital izolat care determina dilatatia arterei pulmonare si a inelului valvular pulmonar.

IP poate contribui la aparitia hipertrofiei ventriculare drepte (VD) si in final la insuficienta cardiaca (IC) indusa de disfunctia ventriculara dreapta. Insa, in majoritatea cazurilor, hipertensiunea pulmonara contribuie mult mai semnificativ la aceasta complicatie. Rareori, IC indusa de disfunctie VD apare cand IP este cauzata de endocardida. 

Insuficienta pulmonara - Simptome

Semne includ un suflu diastolic descrescendo.

IP este de obicei asimptomatica. Un numar mic de pacienti dezvolta simptome si semne de IC indusa de disfunctia VD.

Semnele decelate la palpare sunt produse de hipertensiunea pulmonara si hipertrofia ventriculara dreapta. Adesea includ palparea componentei pulmonare (P2) al celui de-al doilea zgomot cardiatic (Z2) in partea superioara a marginii sternale stangi si a impactului sustinut al ventriculului drept in partea mijlocie si inferioara a marginii sternale stangi.

La auscultatie, primul zgomot cardiac (S1) este normal. S2poate fi dedublat sau simplu. Cand este dedublat, componenta P2poate fi intensa si audibila la scurt timp dupa componenta aortica a Z2unic si apare cand valva pulmonara se inchide devreme (astfel incat P2fuzioneaza cu A2), sau - rareori – din cauza absentei congenitale a valvei pulmonare. 

In caz de disfunctie ventriculara dreapta (cauzata de insuficienta cardiaca sau hipertrofie VD) se poate ausculta zgomotul cardiac 3 (Z3) si/sau zgomotul cardiac 4 (Z4). Aceste zgomote pot fi diferentiate de zgomotele cardiace stangi prin faptul ca sunt localizate in spatiul intercostal 4, parasternal stanga si intensitatea lor creste in timpul inspiratiei.

Suflul de IP secundar hipertensiunii pulmonare este protodiastolic, descrescendo, cu tonalitate inalta si incepe odata cu P2si se termina inainte de Z1, radiind catre partea mijlocie a marginii sternale stangi. Se ausculta cel mai bine in partea superioara a marginii sternale stangi, cu diafragma stetoscopului, in timp ce pacientul realizeaza apnee teleexpiratorie si sta ridicat. Cand nu exista hipertensiune pulmonara, suflul de IP este mai scurt, cu tonalitate mai joasa (avand caracter mai aspru) si incepe dupa P2. Ambele sufluri seamana cu suflul de insuficienta aortica , dar pot fi diferentiate rugand pacientul sa inspire (manevra care accentueaza suflul de IP) si sa opreasca manevra Valsalva. Dupa oprirea acestei manevre, suflul de IP creste imediat in intensiatate (deoarece creste foarte repede intoarcerea venoasa la inima dreapta), pe cand suflul de IA creste in intensitate numai dupa 4-5 batai cardiace. De asemenea, un suflu de IP cu intensitate scazuta poate fi uneori atenuat si mai mult in timpul inspiratiei, deoarece acest suflu se ausculta cel mai bine in spatiul 2 intercostal stand, iar inspiratia departeaza cordul de stetoscop.

Insuficienta pulmonara - Tratament

Diagnosticarea insuficientei pulmonare

Diagnosticul se stabileste prin ecocardiografie.

IP este detectata de obicei intamplator in timpul unui examen fizic sau a unei ecocardiografii Doppler efectuata pentru alte motive. Se pot efectua o EKG si o radiografie toracica. Ambele pot evidentia semnele unei hipertrofii de ventricul stang. Radiografia evidentiaza in mod tipic o hipertensiune pulmonara subiacenta.

Tratamentul insuficientei pulmonare

De obicei nu e necesar tratament specific, cu exceptia celui orientat asupra afectiunilor care produc hipertensiune pulmonara.

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical