medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Nimfomanie

Nimfomanie

Descoperă informații utile despre această afecțiune: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre nimfomanie

Nimfomania este un termen vechi, utilizat în secolul al XIX-lea pentru a descrie un comportament sexual caracterizat prin tendință incontrolabilă de a întreține contacte sexuale repetate, cu mulți parteneri, fără a exista o implicare emoțională reală. Echivalentul masculin al tulburării se numește satiriazis.

În prezent, specialiștii se referă la acest comportament prin diferiți termeni, cum ar fi: tulburare de tip hipersexualitate, comportament sexual compulsiv, dependență de sex; nu mai este însă vorba despre o tulburare recunoscută oficial, prin prisma faptului că nu s-au stabilit criterii clare de încadrare a comportamentului sexual patologic din acest punct de vedere, existând riscuri cu implicații legale, etice și deontologce.

În anul 2010, Martin Kafka, un psihiatru american, a propus drept criterii de includere în clasificarea maladiilor mintale următoarele aspecte:

 • fantezii sexuale intense și recurente;
 • impulsuri sau comportamente sexuale care generează suferință personală intensă sau afectarea funcționării sociale, ocupaționale sau în alte arii importante.
femeie tanara suferind de nimfomanie

Cauze

În prezent, nu este identificată o cauză exactă a dependenței de sex. Simptomatologia este considerată fie ca făcând parte din categoria tulburării obsesiv-compulsive, fie din cea a adicțiilor, fie ca manifestare a impulsivității.

Studiile recente legate de neurotransmisie corelează cert anumite modificări ale neurotransmițătorilor cerebrali/circuite cerebrale de existența comportamentului hipersexual. Predispoziția genetică este un factor favorizant, evidențiat în studii recente.

Atunci când comportamentul hipersexual se instalează la o persoană normosexuală anterior, trebuie făcută o evaluare medicală complexă pentru excluderea unor cauze secundare, cum ar fi: boala Parkinson, demența, traumatismele sau tumorile cerebrale, epilepsia, sindromul Kluver-Bucy etc.

De asemenea, anumite medicamente folosite în neurologie, psihiatrie sau endocrinologie pot genera, ca reacție adversă, stimularea sexuală excesivă.

În cazul anumitor afecțiuni psihiatrice, comportamentul sexual dezinhibat face parte din tabloul psihopatologic: tulburare de personalitate borderline, episod maniacal, tulburare obsesiv-compulsivă etc.

Factori de risc

Printre factorii de risc pentru apariția nimfomaniei/ a hipersexualității se numără:

 • vârsta sub 30 de ani;
 • homosexualitatea;
 • prezența unei tulburări psihice;
 • stresul;
 • abuzurile sexuale;
 • traumele emoționale recente;
 • consumul de substanțe psihoactive.

Simptome

Hipersexualitatea este frecvent caracterizată printr-o combinație de gânduri frecvente și intruzive pe teme sexuale, comportament intens sexualizat și incapacitatea percepută a individului de a nu-și putea controla comportamentul sexual, în ciuda efectelor nefaste în alte domenii ale vieții.

Criteriile propuse de DSM 5 (Manualul de Diagnostic și Clasificare Statistică a Tulburărilor Mintale) pentru tulburarea de tip hipersexualitate cuprind o perioadă de minimum șase luni de fantezii sexuale recurente și intense, impulsuri sexuale și comportament sexual, în asociere cu cel puțin patru din următoarele cinci criterii:

 • perioadă excesivă de timp petrecută cu fantezii și nevoi sexuale, cu planificarea și implicarea în relații sau comportamente cu conținut sexual;
 • implicarea repetitivă în aceste activități, ca reacție la stări emoționale neplăcute (anxietate, depresie, plictiseală, iritabilitate) sau la evenimente stresante de viață;
 • eforturi repetate, dar lipsite de succes, de a controla sau reduce aceste fantezii, impulsuri sau comportamente sexuale;
 • implicarea repetată în comportamente sexuale, în ciuda riscurilor fizice și emoționale pentru sine sau anturaj;
 • suferința semnificativă sau afectarea funcționării sociale, ocupaționale sau în alte arii importante.

Toate aceste comportamente nu trebuie să fie efecte directe ale unor substanțe sau a unei afecțiuni medicale, ori episod maniacal.

Este important de reținut, totuși, că, în lipsa unui consens actual și a unor evaluări susținute științific, această patologie nu este oficial recunoscută ca o afecțiune psihiatrică de Asociația Americană de Psihiatrie.

psihoterapie pentru simptomele nifomaniei

Diagnosticare

Există câteva întrebări pe care o persoană și le poate pune înainte de a decide că are nevoie de ajutor:

 • îmi pot controla impulsurile sexuale?
 • mă deranjează comportamentul meu sexual?
 • îmi afectează comportamentul sexual relațiile, munca sau îmi generează probleme grave, inclusiv legale?
 • mă străduiesc să ascund comportamentul meu sexual?

Răspunsurile pozitive la aceste întrebări trebuie să fie un semnal că este necesară contactarea unui specialist în domeniu.

În condițiile în care nu este încă recunoscută ca boală, hipersexualitatea intră în apanajul psihologilor, psihiatrilor, endocrinologilor, neurologilor, ginecologilor sau urologilor, cu mențiunea că fiecare medic care vine în contact cu un pacient cu astfel de acuze trebuie să fie capabil să facă o evaluare medicală complexă și completă, în vederea excluderii cauzelor secundare și a redirecționării pacientului către un specialist.

Ajutorul ulterior, dacă se exclud cauzele organice și medicamentoase, va fi oferit de specialiștii în sănătate mintală.

De asemenea, există diferite scale de evaluare, care au fost validate pentru a evalua comportamentele hipersexuale.

Tratament

Datele actuale sunt insuficiente pentru a evidenția o cauză clară sau pentru a stabili un tratament standardizat pentru nimfomanie. Totuși, există studii care dovedesc eficiența psihoterapiei și a anumitor medicamente în controlul simptomatologiei.

În situațiile în care se identifică o cauză secundară (afecțiune organică, psihică sau substanțe exogene), primul pas va consta în înlăturarea cauzei, respectiv sistarea consumului sau administrării substanței respective, ori tratamentul bolii cauzatoare.

Psihoterapia individuală, cognitiv-comportamentală sau de altă orientare, precum și terapiile de grup de tip „12 steps” s-au dovedit eficiente pentru managementul non- medicamentos al hipersexualității.

În ceea ce privește medicația, se folosesc antidepresive, antipsihotice, stabilizatoare ale dispoziției, preparate hormonale, cu rezultate variabile.


Complicaţii

S-a dovedit că persoanele care prezintă un comportament hipersexual au un risc crescut de a contracta boli cu transmitere sexuală, sunt predispuse la agresiuni fizice și sexuale, iar majoritatea suferă consecințe nefaste din punct de vedere financiar, profesional, relațional și legal din cauza acestei afecțiuni.

Prevenție

Deoarece cunoștințele legate de cauza acestei tulburări sunt încă limitate, nu este clar cum ar putea fi prevenită apariția sa.

Este important, însă, să fie evitate consecințele nefaste generate de ea:

 • solicitarea, cât mai rapid, a ajutorului pentru problemele legate de comportamentele sexuale;
 • solicitarea evaluării și tratamentului de specialitate, în cazul apariției unei afecțiuni psihiatrice;
 • cererea ajutorului pentru problemele legate de consumul de alcool și substanțe ilegale;
 • evitarea situațiilor riscante din punct de vedere sexual.

Autor

Dr. Dragomir Iasmina

Medic Primar Psihiatrie

Bibliografie

 1. “Nymphomania and Hypersexuality.” Verywell Health, 2021, www.verywellhealth.com.
 2. SUSSMAN, STEVE. “TEEN SEXUAL ADDICTION.” Adolescent Addiction, 2008, pp. 269–294, www.sciencedirect.com, 10.1016/b978-012373625-3.50011-5.
 3. menon. “Nymphomania and Hypersexuality in Women and Men.” SKIN ELEMENTS, SKIN ELEMENTS, 29 Sept. 2022, https://skinelements.com.

Echipa medicală - Psihiatrie și Psihologie

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.