Oligofrenie

Oligofrenia este o subestimare mentala persistenta comuna, cauzata de leziuni organice ale creierului in perioadele prenatale sau postnatale. Boala este caracterizata de o scadere a inteligentei, a afectiunilor emotionale, volitive, de vorbire si de motricitate. Diagnosticarea si evaluarea gradului de oligofrenie se efectueaza in functie de criterii speciale. Pentru a identifica cauzele oligofreniei se efectueaza un studiu cuprinzator. 

Oligofrenia poate sa fie congenitala sau sa apara in perioada postnatala timpurie. Este o patologie destul de comuna. Potrivit statisticilor, in tarile dezvoltate, aproximativ 1% din populatie sufera de oligofrenie, in timp ce 85% dintre pacienti au o intarziere mintala usoara, 10% moderata, 4% severa si 1% foarte severa.

Echipa medicala MedLife - Psihiatrie copii

Medic Specialist
Medic Primar
Medic Specialist
Caragea Roxana,Psihiatru
Psihiatru

Oligofrenie - Cauze / agent infectios / factori de risc

Cauzele bolii sunt modificarile genetice, in urma afectarii intrauterine a fatului prin radiatii ionizante, daune infectioase sau chimice, prematuritatea copilului sau accidente in timpul nasterii (trauma la nastere, asfixie).

Cauzele oligofreniei pot fi, de asemenea, traumatisme craniene, infectii ale sistemului nervos central si hipoxie a creierului. Un rol este jucat si de neglijarea educatiei in familiile disfunctionale. Uneori, retardul mental ramane etiologia inexplicabila.

Principalele tipuri de tulburari genetice care conduc la oligofrenie includ anomalii cromozomiale (eliminare, aneuploidie, duplicare). Anomaliile cromozomiale includ, de asemenea, sindromul Down (trisomia cromozomului 21), sindromul Prader-Willi, sindromul Angelman si sindromul Williams.

Cauzele retardului mental pot fi declansate de disfunctia genelor individuale, precum si de numarul 

Oligofrenie - Simptome

Manifestarile oligofreniei

Influenta oligofreniei se manifesta prin incapacitatea de a actiona conform unui model, prin instructiuni verbale, prin imitatie, deoarece spontaneitatea invatarii experientei sociale a fost redusa drastic. Prezenta intelegerii situatiei in vorbire este observata inainte de a intra in scoala. Un copil bolnav are nevoie de mai multe repetari verbale decat copiii obisnuiti.

Semnele de oligofrenie se remarca in subdezvoltarea activitatilor - jocuri, design, desen, munca casnica elementara. Influenta oligofreniei se manifesta printr-o lipsa de interes in tot ceea ce este in jur. Copiii de pana la 1 an nu se ocupa de jucarii, nu tind sa le manipuleze. Numai la varsta cuprinsa intre 3 si 4 ani copiii cu retard mintal manifesta interes pentru jucarii.

Caracteristicile oligofreniei la copii includ un decalaj in dezvoltarea senzoriala, o intarziere in atentia voluntara - imposibilitatea de a concentra atentia pentru o lunga perioada de timp si, in acelasi timp, de a desfasura diverse activitati. Actiunile copiilor sunt haotice, iar perceptia se caracterizeaza prin nediferentiere, precum si prin ingradire. Din acest motiv, vorbitultul apare foarte tarziu. Toti copiii cu retard mental care au dereglari de vorbire pot fi corectati. 

Semnele oligofreniei la copii se manifesta printr-o intarziere in formarea discursului, iar la unii copii nu exista niciun discurs pana la 5 ani. Dificultati mari sunt cauzate de rezolvarea sarcinilor care necesita gandire vizual-figurativa. Memoria acestor copii este marcata de volum mic, precizie scazuta si durabilitate a materialelor verbale memorate, precum si a materialelor vizuale. La copiii oligofrenici predomina memorarea involuntara, care se caracterizeaza prin memorari neobisnuite, stralucitoare, atractive si voluntare. Lipsa de initiative este observata prin lipsa de independenta, impulsivitate, dificultate de a rezista vointei altei persoane. Acesti copii sunt caracterizati prin diferentiere insuficienta, gama limitata de experiente, imaturitatea emotionala, instabilitatea sentimentelor, natura extrema a manifestarilor de durere, bucurie si distractie.

Oligofrenie - Tratament

Diagnosticarea oligofreniei

Exista mai multe criterii de diagnostic pentru oligofrenie, care se caracterizeaza prin urmatoarele manifestari:

  • Retard mental manifest, precum si dezvoltarea incompleta a psihicului, care se caracterizeaza printr-o incalcare a abilitatilor care nu se dezvolta in timpul perioadei de maturizare si nu ajung la nivelul general al inteligentei, inclusiv in abilitatile discursului, cognitiv, motor si special;
  • Retard mental, care se dezvolta in asociere cu orice alte tulburari mentale sau somatice sau care apare independent;
  • Intreruperea comportamentului adaptive; cu toate acestea, in conditii sociale favorabile, atunci cand se ofera sprijin, toate aceste tulburari cu un grad mic de intarziere mintala nu au un curs clar;
  • Masurarea IQ-ului - se realizeaza tinand cont de caracteristicile interculturale directe;
  • Determinarea severitatii tulburarilor comportamentale, cu conditia sa nu existe tulburari concomitente (mentale).

Tratamentul oligofreniei

Aceasta boala implica o terapie specifica, care depinde de cauza oligofreniei. In sifilisul congenital si in toxoplasmoza, tratamentul vizeaza eliminarea simptomelor acestor boli.

In cazul tulburarilor metabolice (fenilcetonurie), se recomanda terapia dietei, iar in terapia endocrinopatiilor se prescrie terapia cu hormon mixt.

Tratamentul medicamentos este prescris pentru a suprima impulsurile perverse si a corecta labilitatea afectiva. Ca compensatie, activitatile medicale si educationale, precum si adaptarea profesionala si formarea profesionala sunt de o importanta deosebita.

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical