medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Sindrom Fregoli

Sindrom Fregoli

Descoperă informații utile despre sindrom fregoli: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Sindromul Fregoli este caracterizat de existenta convingerii ca una sau mai multe persoane, familiare pacientului, isi schimba frecvent infatisarea. Pacientul considera, in ciuda absentei asemanarii fizice, ca aceste persoane sunt identice din punct de vedere fiziologic. Asadar, sindromul Fregoli este o tulburare psihologica care o conduce o persoana sa creada ca oamenii din jurul sau sunt capabili sa se mascheze prin schimbarea aspectului, imbracamintei sau sexului. Persoana poate avea impresia ca anumite caracteristici psihologice ale oamenilor din mediul lor sunt transmise de la o persoana la alta. De exemplu, isi pot confunda tatal cu cineva pe care nu il cunoaste.

Cauzele sindromului Fregoli

Sindromul Fregoli este considerat o afectiune neuropsihica rara, care apare in contextul schizofreniei, tulburarii schizoafective sau a altor afectiuni organice. Din punct de vedere neurobiologic, acest sindrom a fost asociat predominant cu leziuni ale emisferei cerebrale drepte, alaturi de o hiperactivitate in cortexul perirhinal (situat la nivelul lobului temporal). Astfel, cele mai frecvente cauze ale sindromului Fregoli sunt tulburari psihice, cum ar fi schizofrenia, boli neurologice cum ar fi boala Alzheimer sau leziuni cerebrale cauzate de accidente vasculare cerebrale.

Levodopa, cunoscuta si sub denumirea de L-DOPA, este precursorul mai multor catecolamine, in special dopamina, epinefrina si norepinefrina. Este utilizat clinic pentru a trata boala Parkinson si distonia responsabila de dopamina. Studiile clinice au aratat ca utilizarea acesteia poate duce la halucinatii si iluzii vizuale.

Simptomele sindromului Fregoli

Simptomele specifice sindromului Fregoli pot include:

  • Convingerea ca una sau mai multe persoane, familiare pacientului, de obicei un persecutor, isi schimba frecvent infatisarea;
  • Halucinatii si iluzii;
  • Memorie vizuala scazuta;
  • Incapacitatea de a controla comportamentul;
  • Episoade de epilepsie sau convulsii;
  • Comportament paranoid;
  • Depresie;
  • Expresie redusa a emotiilor reale;

De obicei, sunt prezente si alte iluzii in afara celor de identificare gresita.

Diagnosticul sindromului Fregoli

Diagnosticul sindromului Fregoli este de obicei facut de un psihiatru dupa ce a observat comportamentul pacientului si rapoartele despre familie si prieteni.

Evaluarea completa a unui pacient cu sindrom Fregoli include:

  • Examenul psihiatric complet al pacientului;
  • Examenul clinic general, inclusiv examenul clinic neurologic;
  • -Teste de laborator: evaluarea functiei tiroide si hepatice, glicemie, uree, creatinine.

Tratamentul sindromului Fregoli

Dupa ce a fost identificata booala se alege medicamentatia corecta, iar antipsihoticele sunt primele indicate. In plus fata de antipsihotice, antidepresivele si anticonvulsivantii pot fi prescrise in unele cazuri.

Bibliografie

  • www.psychtimes.com
  • www.elsevier.es
  • Manualul Merk de diagnostic si tratament

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2024 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.