Tromboza venei porte

Alte denumiri ale afectiunii:

Tromboza de vena porta

Tromboza venei porte produce hipertensiune portala si, in consecinta, sangerare gastrointestinala.

Echipa medicala MedLife - Gastroenterologie, Proctologie

Moga Tudor Voicu,Medic Specialist
Medic Specialist
Muntean Alina,Medic Specialist
Medic Primar
Coman Felicia-Maria,Medic primar
Medic primar
Bancsik Raluca- Nicoleta
Medic Specialist

Tromboza venei porte - Cauze / agent infectios / factori de risc

Tromboza venei porte la nou-nascuti este de obicei rezultatul infectiei bontului ombilical, care ajunge prin vena ombilicala la vena porta. La copii mari, cauza este apendicita acuta, infectia putand ajunge in vena porta, cauzand infectie vasculara (pileflebita) care poate declansa tromboza. Malformatiile congenitale ale venei porte care produc tromboza venoasa insotesc de obicei alte defecte ongenitale.

La adult, cauza poate fi o interventie chirurgicala (de ex: splenectomie), sindromul de hipercoagulabilitate (de ex: boli mieloproliferative, deficienta de proteina C sau S), cancerul (de ex: carcinomul hepatocelular sau pancreatic), ciroza si sarcina. Cauza este necunoscuta la aproximativ 50% din cazuri.

Tromboza venei porte - Simptome

Rareori, simptomele se dezvolta acut, cu exceptia asocierii trombozei venoase mezenterice, care cauzeaza durere abdominala semnificativa. Majoritatea simptomelor si semnelor se dezvolta cronic secundar hipertensiunii portale si include splenomegalie ( in special la copii) si sangerari gastrointestinale. Ascita este rareori datorata doar hipertensiunii portale si, daca este prezenta, indica o disfunctie hepatocelulara cauzata de o alta afectiune.

Tromboza venei porte este suspicionata la pacientii cu manifestari de hipertensiune portala fara ciroza si la cei cu anomalii minime ale functiei hepatice si enzimatice care au factori de risc, cu ar fi infectia ombilicala la nou- nascut, apendicita in copilarie sau un sindrom de hipercoagulabilitate.

Tromboza venei porte - Tratament

Diagnosticul de tromboza venei porte

Diagnosticul se bazeaza pe ecografia doppler aratand diminuarea sau absenta fluxului venos portal si, uneori, trombusul. Cazurile dificile pot necesita RMN sau CT cu contrast. Pentru a ghida suntul chirurgical se efectueaza angiografia.

Tratament pentru tromboza venei porte

Acesta presupune controlul sangerarilor gastrointestinale, uneori sunturi chirurgicale sau ß-blocante si, pentru tromboza acuta, tromboliza.

In cazurile acute, tratamentul anticoagulant previne uneori propagarea trombozei, dar nu dizolva cheagurile deja organizate. La nou-nascuti si copii, tratamentul se adreseaza direct cauzei (de ex:omfalita, apendicita). Astfel, tratamentul se adreseaza hipertensiunii portale si sangerarii varicelor. Bandarea endoscopica este utilizata uneori pentru a controla hemoragia datorata varicelor. Ocreotitul iv, un analog sintetic al somatostatinei, poate fi de ajutor. Aceste tratamente au scazut necesitatea sunturilor chirurgicale  care au probleme cu ocluzia si o mortalitate intraoperatorie mare.

Gastroenterologie, Endoscopie Gastroenterologie - alte afectiuni

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical