Vesti ingrijorătoare

4% din populație are anevrisme, dintre care 11-12 la 100.000 de locuitori se rup într-un an, într-un raport de trei femei la doi bărbați. Asta înseamnă tot atâtea accidente vasculare cerebrale hemoragice care se pot solda cu efecte invalidante sau chiar cu deces. Accidentul vascular cerebral este a treia cauză de mortalitate, la egalitate cu cea oncologică, după cea cardiovasculară.

Ce este anevrismul?

Anevrismul cerebral este o ‘umflatura’ ce apare pe peretele unui vas cerebral care hraneste creierul. Anevrismul, ca parte a anomaliilor care pot apărea în funcționarea circulației sângelui și care pot duce la producerea unor accidente vasculare cerebrale, reprezintă o problemă de sănătate majoră.

Simptome

In cele mai multe cazuri anevrismele cerebrale nu produc simptomatologie. Cand sunt de mari dimensiuni, prin efect de compresie pe structurile cerebrale adiacente, aceatea pot produce o serie de simptome: Dureri locale la nivelul capului, Dilatarea pupilelor, Tulburari de vedere, Amorteala si stari de lesin, Tulburari de vorbire, Sensibilitate la lumina, Atacuri de apoplexie, Pleoape slabite si greu de controlat, Pierderea constientei.

Cum ma fac bine?

Prin preventie. Detectat la timp, anevrismul poate fi vindecat. Recomandam preventia pentru a nu se ajunge la ruptura anevrismala. Mortalitatea imediata in evenimentele hemoragice date de aceasta este de aproximativ 35-40%, iar in prima luna post ruptura anevrismala mai mor inca 30% din pacienti. De aceea este foarte important sa prevenim aceste accidente nefericite, prin urmărire imagistică.

Vesti bune

In intampinarea acestei nevoi, am deschis Centrul de Excelenta in Diagnosticul si Tratamentul Patologiei Vasculare Cerebrale din cadrul AngioLife.

Echipa de medici e condusa de doctorul Stefanita Dima – singurul medic din tara noastra care face interventii endovasculare pentru tratarea anevrismelor.

Cu ajutorul angioCT-ului de la MedLife (singurul din tara), iti poti face un screening si astfel afli ce ascunde o durere de cap, pentru a preveni vestile rele.

Despre centrul de excelenta MedLife

Misiunea noastra
In cadrul Centrului de Excelenta in Patologia Vasculara, departamentul de Neuroradiologie Interventionala MedLife are misiunea de a oferi cel mai bun tratament minim invaziv al bolilor vasculare ale sistemului nervos central. Datorita expertizei exceptionale acesta este si centru de training pentru medici - in care se poate testa cel mai modern sistem de training neurovascular "Vascular Simulations Replicator".

Ce este neoradiologia interventionala?
Neuroradiologia interventionala (vasculara si non-vasculara) reprezinta o ramura relativ noua a medicinii, cu o dezvoltare exploziva in intreaga lume in special in ultimii 15 ani. Neuroradiologia interventionala este considerata deja alternativa neurochirurgiei vasculare in secolul XXI si o solutie complementara in foarte multe cazuri din sfera neurologiei vasculare. Ea ofera solutii terapeutice minim invazive care elimina (sau diminueaza semnificativ) necesitatea unor interventii chirurgicale, de cele mai multe ori ample, cu numerosi factori de risc si costuri materiale ridicate.

Echipa de medici

Echipa ta pluridisciplinara

In cadrul Sistemului Medical MedLife, calificarea de cel mai inalt livel a personalului medical si excelenta conlucrare interdisciplinara ridica nivelul serviciilor medicale romanesti si permite o abordare complexa, multidisciplinara prin aportul centrului NeuroLife – specializat in Neurologie Spinala si Cerebrala - si AngioLife – centrul de excelenta specializat in Radiologie Interventionala.

Dr. Stefanita Dima
Dr. Stefanita Dima
Medic Primar Radiologie – Imagistica medicala, specializare în Neuroradiologie Interventionala, Doctor în Stiinte Medicale
Dr. Dan Suiaga
Dr. Dan Suiaga
Medic Specialist Neurochirurgie, supraspecializare în Neurochirurgie Vasculara
Dr. Rely Manolescu
Dr. Rely Manolescu
Medic Primar ATI, Doctor în Stiinte Medicale, competenta în bronhoscopie
Dr. Viorel Rosu
Dr. Viorel Rosu
Medic Primar Radiologie – Imagistica Medicala
Dr. Ofelia Nita
Dr. Ofelia Nita
Medic primar Radiologie – Imagistica Medicala
Dr. Loredana Dragomir
Dr. Loredana Dragomir
Medic Primar Radiologie – Imagistica Medicala
Dr. Ioana Camelia Vasile
Dr. Ioana Camelia Vasile
Medic Primar Radiologie – Imagistica Medicala
Dr. Magdalena Iriciuc
Dr. Magdalena Iriciuc
Medic Primar Radiologie – Imagistica Medicala
Dr. Dragos Cuzino
Dr. Dragos Cuzino
Medic Primar Radiologie – Imagistica Medicala
Dr. Oana Camelia Neagu
Dr. Oana Camelia Neagu
Medic Primar Neurologie
Dr. Roxana Vintila
Dr. Roxana Vintila
Medic Primar Neurologie
Dr. Maria Mardirosevici
Dr. Maria Mardirosevici
Medic Primar Neurologie
Dr. Adina Petrea
Dr. Adina Petrea
Medic Primar Neurologie
Dr. Patricia Toboc
Dr. Patricia Toboc
Medic Specialist Neurologie
Dr. Camelia Mihaescu
Dr. Camelia Mihaescu
Medic Specialist Radiologie – Imagistica Medicala
Dr. Laura Ioana Cherciu
Dr. Laura Ioana Cherciu
Medic Specialist Neurologie
Dr. Mariana Ionita
Dr. Mariana Ionita
Medic Specialist Neurologie
Dr. Lucian Marginean
Dr. Lucian Marginean
Medic Primar Radiologie – Imagistica Medicala
Dr. Florentina Plesa
Dr. Florentina Plesa
Medic Primar Neurologie
Dr. Rodica Fugaciu
Dr. Rodica Fugaciu
Medic Primar ATI
Dr. Ileana Olguta Rizea
Dr. Ileana Olguta Rizea
Medic Primar Radiologie – Imagistica Medicala
Cele mai frecvente patologii

Cele mai frecvente patologii sunt Anevrismul si Accidentul vascular Cerebral (AVC). Accidentul vascular cerebral, AVC (ischemic + hemoragic) reprezinta in Romania a 3-a cauza de mortalitate si prima cauza de invaliditate din Romania.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii /OMS/ România este clasata pe primele locuri în Europa în privinta mortalitatii prin AVC. În anul 2013 mortalitatea prin AVC era, de 120 de persoane la 100.000 locuitori, de 6 ori mai mult comparativ cu Europa de vest. Diferenta uriasa de mortalitate dintre Romania si tarile vest-europene vine si din implementarea si dezvoltarea accelerata in tarile vestice a procedurilor de terapie de urgenta a accidentului vascular cerebral.

AVC Hemoragice

Prezinta un risc de resangerare (rerupere anevrismala) enorm:

  • 5% in primele 24 ore
  • 8% in primele 48 ore
  • 15% in primele 15 zile
  • 25% in primele 30 zile

In consecinta anevrismele rupte reprezinta o urgenta neurovasculara, procentul de decese imediate in urma resangrarii fiind de aprox 80%. Exista 2 cai diferite de tratament al anevrismelor:

  • endovascular
  • neurochirurgical

Un studiul ISAT (2002), realizat pe 2562 de pacienti, a comparat cele 2 metode si a aratat beneficiul net al metodei endovasculare din toate punctele de vedere, inclusiv financiar.
Tratamentul anevrismelor intracraniene se face in urma unei decizii multidisciplinare, in echipa, formata din neuroradiolog, neurochirurg, medic ATI, medic neurolog si medic cardiolog.

Includ si fistulele durale sau fistulele carotido-cavernoase. Reprezinta alta entitate responsabila pentru AVC hemoragice. Tratamentul MAV-urilor se poate face de asemenea endovascular. Tehnica consta in umplerea si ocluzia totala a vaselor malformative cu ajutorul unor polimeri de tip Onyx si Phil sau glu-uri (cianoacrilati), injectate cu ajutorul unor microcatetere dedicate dupa cateterizarea lor supraselectiva

AVC Ischemice

Se face prin repermeabilizarea arterei ceea ce implica distrugerea sau eliminarea trombului prin:

  • tromboliza i.v.
  • tromboliza i.v. + trombectomie i.a.

Tromboliza i.v. - Trombul obstructiv poate sa fie dizolvat de catre medicul neurolog vascular cu ajutorul unui medicament (r-TPA), administrat in perfuzie i.v. cu rezultate (in ceea ce priveste recanalizarea vasului) de aproximativ 30%.

Tromboliza i.v. + trombectomie i.a. – In plus fata de tromboliza i.v., prin tehnicile endovasculare se poate aspira sau extrage trombul din interiorul arterei obstruate cu rezultate favorabile in aproximativ 90%.

Sunt o alta urgenta neurovasculara. Incidenta de 2,5-3/100.000 locuitori/an si faptul ca reprezinta 10-25% din AVC ischemice la adultii tineri fac din acestea o patologie demna de luat in seama. Apar spontan sau asociate cu traumatisme minime.
Stentarea endovasculara a zonei de disectie cu refacerea lumenului circulant este solutia salvatoare.

Patologia tumorala bine vascularizata

Neurochirurgia tumorilor hipervascularizate a avansat foarte mult in ultimul deceniu. Exista insa in continuare tumori cu un risc vital semnificativ intra si post operator, datorat sangerarilor masive chiar la gesturi operatorii minime. Vizualizarea vascularizariei tumorale si chiar embolizarea acesteia prin tehnici endovasculare minim invazive poate duce la rezultate operatorii radical imbunatatite si chiar transformarea unor tumori inoperabile in tumori rezecabile in totalitate.

Sangerarile masive la nivelul vaselor fetei

Vascularizatia masivului facial este o zona de granita intre specialitatile ORL si neurochirurgie. Malformatiile vasculare ce sangereaza la acest nivel, precum si sangerarile posttraumatice pot fi abordate prin tehnica endovasculara minim invaziva, prin cateterizarea supraselectiva a ramului de artera carotida externa implicat in sangerare si obstruarea acestuia cu lichide emboligene.

Cazuri rezolvate pana acum la MedLife

Vesti bune

Rotițele mecanismului de combatere a mortalității prin accidente vasculare se invart cu succes la MedLife. Iar acest lucru se datorează în mare măsură doctorului Ștefăniță Dima, medic primar radiologie și imagistică medicală, supraspecializat în neuroradiologie intervențională și unul dintre foarte puținii specialiști de acest tip pe care îi avem în România.

Din 2005, de când a început să practice tehnica embolizării pentru tratarea endovasculară a anevrismelor – o metodă incredibil de puțin invazivă, dată fiind localizarea anevrismelor, prin care pacientul este tratat prin interiorul vasului, accesul fiind doar printr-o punctie la nivelul arterei femurale – dr. Dima a salvat nu mai puțin de 545 de vieti.

Locatie

Calea Griviței 365, București 010719

Programari - Informatii: (021) 9646

X