Publicat la: 
18/05/2015

10 mituri despre alimentatia sanatoasa

Stim ca o alimentatie sanatoasa, alaturi de o activitate fizica constanta, este cheia unei vieti sanatoase. Pentru ca in ultima perioada aceste subiecte au devenit preocupari din ce in ce mai importante pentru majoritatea persoanelor, au aparut si numeroase sfaturi referitoare la definitia unui "stil de viata sanatos". Urmariti in articol 10 mituri referitoare la alimentatia sanatoasa demontate.

1. Alimentele proaspete sunt intotdeauna mai bune decat cele congelate

Are mazarea proaspata mai multe vitamine decat cea congelata? Nu neaparat. Produsele "fresh" sunt transportate pe distante mari si stau pe rafturile supermarketurilor- caldura, aerul si apa pot degrada produsele prezentate ca fiind "proaspete".

2. Sarea de mare are mai putin sodiu

Exista mai multe soiuri de sare disponibile, dar nu exista una care este cu siguranta mai buna. Ambalajele frumoase si termeni precum "natural" pot fi inselatoare.

3. Vinul rosu este bun pentu sanatatea dumneavoastra

Doctorii sunt de acord ca un pahar de vin pe zi poate avea numeroase beneficii pentru sanatate, dar cuvantul cheie pe care mult il ignora este "unul". Daca beti mai mult de un pahar contracarati efectele benefice ale primului.

4. Zaharul brun este mai sanatos decat zaharul alb

Zaharul brun este pur si simplu zahar alb, cu melasa reintrodusa in el.

5. Sucul facut 100% din fructe este cel mai bun

Sucul facut 100% din fructe este sanatos, dar in mod ideal ar trebui sa optati pentru fructele normale in loc de un pahar de suc, care are mai multe calorii.

6. Alimentele organice sunt mai sanatoase

Alimentele ecologice sunt cultivate fara arome artificiale, coloranti, indulcitori, conservanti si ingrasaminte toxice si nu sunt modificate genetic. Acestea sunt cu siguranta mai bune pentru mediu, dar nu este neaparat adevarat ca sunt si mai hranitoare.

7. Este in regula sa beti energizante dupa ce faceti activitate fizica

Daca nu faceti exercitii fizice intense, care sa dureze mai mult de o ora si care sa aiba loc la temperaturi extrem de ridicate, apa este suficienta pentru a va potoli setea. Bauturile energizante nu fac altceva decat sa adauge calorii la dieta dumneavoastra.

8. Painea neagra este intotdeauna mai buna decat painea alba

Daca o felie de paine este mai inchisa la culoare, nu inseamna neaparat ca este facuta din cereale- ar putea contine coloranti sau mai mult grau. Uitati-va pe ambalaj si asigurati-va ca primul ingredient este: grau, ovaz, secara, orz sau hrisca.

9. Ouale maro sunt mai hranitoare decat cele albe

Singurul lucru pe care culoarea unei coji de ou o arata este culoarea penelor pasarii de la care a venit oul. Gainile albe depun oua albe, iar gainile rosii depun oua maro.

10. Daca pe eticheta scrie "totul natural", produsul este sanatos

Cu exceptia cazului in care eticheta apare pe carne, indicand faptul ca nu au fost adaugate arome artificale sau coloranti, termenul "natural" nu are niciun inteles profund.

Sursa: HarpersBazaar

A.C.

Specialitate: 
Comentarii

imformati benefice.

interesant

Am un singur comentariu: sa mananci legume si fructe fara chimicale este mai sanatos decat sa le mananci pe cele cu... Chair daca substantele nutritive sunt la fel (desi eu am dubii mari ca sunt la fel)

Pagini

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Medic Specialist
Pantea Ileana-Iuliana,Diabet medic specialist
Diabet medic...
Medic Primar
Mihai Bogdan,Medic Primar
Medic Primar

Articole similare

Acizii grasi Omega-3 pot ajuta la reducerea prejudiciului fizic cauzat de fumat, conform unui nou studiu prezentat pe 20 aprilie la Congresul Mondial de Cardiologie. Studiul, efectuat in Grecia, a evaluat efectul a patru saptamani de tratament oral cu 2 g / zi de acizi grasi omega-3 asupra proprietatilor peretelui arterial la fumatori. "Aceste...
Protejarea urechilor / Foto: Reuters Auzul este unul din simturile care ne tin in contact cu lumea inconjuratoare, inca din viata intrauterina. La bebelusi, auzul este esential pentru invatarea limbii materne, dar si la stimularea creierului. Oamenii se bazeaza pe el pentru a putea comunica, pentru a se feri de pericole, pentru a interactiona...
Firma germana care a produs thalidomida si-a facut publice, dupa 50 de ani, primele sale scuze catre miile de copii care au suferit de malformatii dupa utilizarea acestui medicament ce contine aceasta substanta de catre mamele lor, insa o asociatie dedicata victimelor a facut apel la o actiune mai concreta, relateaza AFP, citat de Agerpres....
O comunicare buna intre medic si pacient nu creste doar nivelul de satisfactie al pacientului in ceea ce priveste actul medical, dar influenteaza si o serie de indicatori ai starii de sanatate printre care durerile cronice de cap si nivelul de zahar din sange in cazul persoanelor cu diabet. Exista insa momente cand pacientul se simte intimidat...
Alcoolul este utilizat la scara larga in intreaga lume. Cu toate acestea, mai putin de 60% dintre consumatorii constanti recunosc ca obiceiurile lor le pun sanatatea la risc, potrivit sondajului realizat de Global Drug Survey in 2014. Multi bautori nu reusesc sa gestioneze propriul consum de alcool. Kenneth R. Warren, director adjunct la National...