Cartofi - Beneficii, recomandări, contraindicații

Cartofii pot fi un ingredient nutritiv pentru mesele echilibrate atunci când sunt consumați cu moderație și gătiți în mod corect. Bogați în fibre și antioxidanți, cartofii consumați inteligent nu sunt buni doar la gust, ci și la menținerea unui organism sănătos.
Informații generale despre cartofi
Dacă în trecut erau blamați și considerați a fi otrăvitori sau potriviți doar pentru hrana animalelor, la fel ca roșcovele, astăzi, cartofii fac parte dintre cele mai consumate legume din lume. Sunt, în continuare, condamnați adesea, de data aceasta pentru că se consideră că îngrașă sau că pot afecta sănătatea unor organe. Ce contează însă este atât cantitatea, cât și modul în care sunt preparați. Prin urmare, cartofii prăjiți sau preparați termic la temperaturi foarte înalte, de peste 120 de grade, ar trebui să fie evitați sau consumați ocazional. În schimb, cartofii fierți, copți, preparați la abur sau gătiți la airfryer păstrează în continuare substanțe nutritive benefice pentru organism.
Contează foarte mult și alături de ce fel de alimente sunt consumați. De obicei, cartofii sunt serviți împreună cu alimente bogate în proteine, respectiv carne, brânzeturi sau ouă, precum și cu alte legume rădăcinoase, cu salate de legume sau cu murături. Legumele respective pot atenua din efectele nocive pe care le-ar putea avea consumul de cartofi care nu sunt gătiți corespunzător. În același timp, cartofii contribuie la digestia mai rapidă a alimentelor proteice.
Cartofii se potrivesc foarte bine cu multe condimente, printre care rozmarinul, usturoiul sau verdețurile proaspete sau uscate. Este bine de știut și că o mare parte dintre substanțele nutritive se găsesc în coajă, care este potrivită pentru consum.
Tipuri de cartofi
Există mai multe tipuri de cartofi care se găsesc și la noi pe piață, având proprietăți nutritive relativ apropiate. Cartofii albi și cartofii roșii sunt cei mai cunoscuți, urmați de cartofii dulci, cartofii mov sau cartofii Yukon. La rândul lor, cartofii albi se deosebesc între ei având mai multe soiuri, cu forme și mărimi ușor diferite, coajă mai groasă sau mai subțire.
În alte țări există soiuri de cartofi faimoase cum ar fi soiul Désirée cu coaja roz din Franța, King Edward în Regatul Unit sau Russet Burbank, în America.
Ce beneficii au cartofii
Printre beneficiile pe care le au cartofii pentru organism, atunci când sunt consumați moderat se numără următoarele:
- contribuie la buna funcționare a procesului digestiv;
- au rol în prevenirea și reducerea durerilor musculare;
- reduc inflamațiile din corp;
- alcalinizează organismul;
- atenuează simptomele artritei;
- pot să prevină apariția unor tipuri de cancer, cum e cancerul de colon;
- contribuie la prevenirea astmului;
- previn apariția bolilor de rinichi;
- pot să reducă hipertensiunea arterială;
- susțin sănătatea inimii;
- întăresc sistemul imunitar;
- previn apariția bolilor cardiovasculare;
- stimulează producția naturală de colagen;
- sunt potriviți pentru persoanele cu intoleranță la gluten.
Ce proprietăți au cartofii
Bogați în substanțe nutritive, cartofii au proprietăți care nu doar că îi fac potriviți pentru consum moderat, dar și contribuie la ameliorarea și protejarea stării de sănătate.
În compoziția lor intră substanțe cu rol antioxidant, care acționează împotriva acțiunii radicalilor liberi. Prin această acțiune, pot fi prevenite boli cronice, cum sunt afecțiuni ale inimii, diabet sau unele tipuri de cancer. Cartofii mov pot să conțină de trei sau patru ori mai mulți antioxidanții decât cartofii albi.
Cartofii conțin și amidon, care nu este absorbit în sânge, ci este transportat până în intestinul gros, unde devine o sursă de nutrienți pentru bacteriile folositoare aflate acolo. O metodă de a crește cantitatea de amidon din cartofi este să fie ținuți la frigider după ce au fost fierți și să fie consumați a doua zi, reci.
Ca furnizori de potasiu, cartofii sunt pe locul doi după banane. Cartofii albi conțin și luteină, importantă pentru sănătatea ochilor. În același timp, cartofii conțin, printre altele și mangan, sodiu, folați, vitamina B6 și vitamina C. O adevărată galaxie de beneficii!
Care sunt valorile nutriționale ale cartofilor
Trebuie menționat că valorile nutriționale se schimbă în funcție de modul de gătire a cartofilor. Cartofii copți în coajă la cuptor vor păstra mai multe substanțe nutritive decât cartofii decojiți, fierți în apă. În același timp, cartofii prăjiți vor avea mai multe calorii și un conținut mai mare de grăsimi.
100 de grame de cartofi albi conțin:
- Calorii - 69 kcalorii;
- Carbohidrați - 15,7 grame;
- Fibre - 2,4 grame;
- Proteine - 1,65 grame;
- Grăsimi - 0,1 grame;
- Sare - 16 miligrame.
100 de grame de cartofi roșii conțin:
- Calorii - 70 kcalorii;
- Carbohidrați - 15,9 grame;
- Fibre - 1,7 grame;
- Proteine - 1,8 grame;
- Grăsimi - 0,1 grame;
- Sare - 15 miligrame.
100 de grame de cartofi mov conțin:
- Calorii - 88 kcalorii;
- Carbohidrați - 20 grame;
- Fibre - 3,3 grame;
- Proteine - 2 grame;
- Grăsimi - 0 grame.
100 de grame de cartofi dulci conțin:
- Calorii - 86 kcalorii;
- Carbohidrați - 20,1 grame;
- Fibre - 3 grame;
- Proteine - 1,6 grame;
- Grăsimi - 0,1 grame.

Când este recomandat consumul de cartofi
Consumul de cartofi este recomandat tuturor persoanelor care vor să se bucure de gustul lor, dar și de proprietățile cartofilor. Cei mai avantajați de beneficiile cartofilor sunt cei care au nevoie să țină o dietă compusă din alimente fără gluten. Cartofii nu conțin deloc gluten, fiind potriviți pentru consum atât în cazul persoanelor cu sensibilitate la gluten, cât și celor care au boala celiacă. Aceștia trebuie să acorde atenție, însă, metodei de preparare. Pâinea de cartofi, de exemplu, are de obicei și adaos de produse care conțin gluten.
Contrar așteptărilor și renumelui lor, cartofii sunt potriviți și pentru persoanele care doresc să slăbească prin dieta alimentară. Consumați cu moderație și gătiți în așa fel încât să își păstreze cât mai bine nutrienții, cartofii sunt foarte sățioși, ceea ce este de mare ajutor în curele de slăbire. Există studii conform cărora cartofii sunt mai sățioși decât produsele de patiserie. În același timp, kilogramele în plus sunt mai ușor de gestionat atunci când se consumă alimente care conțin fibre, iar cartofii au suficient de multe pentru o digestie sănătoasă.
Când este contraindicat consumul de cartofi
Consumul de cartofi este contraindicat pentru persoanele care pot avea alergie la cartofi. Cei care pot avea alergie la cartofi, cruzi sau gătiți, pot avea alergie și la alte legume din familia solanaceelor, cum sunt vinetele, tomatele sau ardeii grași.
Cartofii trebuie să fie evitați și atunci când încep să încolțească și au modificări de culoare. Solanina prezentă în cartofii care ajung în acest stadiu poate avea efecte adverse asupra organismului, cum ar fi dureri de cap, afecțiuni ale respirației, probleme digestive sau întinderi musculare. Se recomandă consumul cu precauție al cartofilor prăjiți, deoarece produc acrilamidă, o substanță cu potențial cancerigen. Ca principiu general, alimentele prăjite trebuie să fie evitate sau consumate cu moderație.
Consumul de cartofi în exces este contraindicat și în cazul persoanelor care se confruntă cu obezitatea sau diabetul. Fiind bogați în carbohidrați, cartofii pot crește nivelul zahărului din sânge. Trebuie consumați cu moderație și cartofii sub formă de chipsuri din comerț sau cartofii din diverse meniuri tip fast-food, care au fost foarte procesați. Riscul consumării în exces al acestor cartofi este acumularea de kilograme în plus, precum și riscul de apariție al unor boli ale inimii sau ale aparatului digestiv.
În general consumul de cartofi este considerat sigur, însă, în cazul unor cure de slăbire sau diete alimentare prelungite este necesar și un consult medical înainte de începerea lor. Medicul specialist este cel mai potrivit pentru a furniza informații legate de orice fel de tratamente care sunt necesare.
Bibliografie
- https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-potatoes
- https://www.eatingwell.com/article/8044322/are-potatoes-good-for-you/
- https://www.healthline.com/nutrition/foods/potatoes
- https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/top-5-health-benefits-of-potatoes
- https://potatogoodness.com/nutrition/
- https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/its-ok-to-say-yes-to-potatoes
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Nalba: beneficii, utilizări, contraindicații
Nalba (Althaea officinalis) este o plantă medicinală utilizată de secole pentru a trata o varietate de afecțiuni. Este originară din Europa și Asia și are o istorie lungă de utilizare în medicina tradițională, fiind apreciată pentru proprietățile sale emoliente, antiinflamatoare și ex...

Topinambur: beneficii, recomandări, contraindicații
Topinamburul, un tubercul ce are calități nutritive remarcabile, este tot mai apreciat în alimentația contemporană pentru beneficiile sale multiple. Acest articol își propune să exploreze beneficiile consumului de topinambur, să ofere recomandări practice pentru utilizarea sa și să discu...

Roșii: beneficii, recomandări, contraindicații
Roșiile, denumite științific Solanum lycopersicum, sunt unele dintre cele mai consumate alimente la nivel global. Din punct de vedere botanic, roșiile sunt fructe, însă sunt consumate și preparate ca legume, fiind un ingredient principal în nenumărate rețete culinare. Bogate în nutrienți...