MEDICINA GENERALA

08 Ianuarie 2020

Cancerul renal- ucigașul ascuns descoperit ȋntamplǎtor la o examinare ecograficǎ de rutinǎ

scris de

Sotila Gianina, medic primar Nefrologie

Tumorile renale reprezinta a 8-a cauza de deces prin cancer dintre toate malignitatile, cu o incidenta estimata la 8-9/100.000 locuitori. Formele maligne sunt cele mai agresive dintre cancerele sistemului urinar, cu mortaliatate mult mai ridicata comparativ cu cancerul vezical şi cel prostatic.

Diagnosticul pozitiv al tumorilor renale este în jumatate din cazuri o descoperire întâmplatoare la un examen imagistic de rutina sau indicat pentru o alta afectiune.

Diagnosticul diferential între formele tumorale maligne şi benigne se face în continuare cu dificultate, fiind necesar în majoritatea cazurilor examenul histopatologic. Progresele înregistrate în tratamentul tumorilor maligne renale se datoreaza folosirii actuale de rutina a ecografiei şi examenului CT/RMN, care permit diagnosticul tumorii în stadii precoce.

În cazul formelor avansate local şi al formelor metastatice, supravietuirea la 5 ani nu s-a modificat foarte mult comparativ cu statisticile anilor ’70 în ciuda dezvoltarii unor noi mijloace de tratament.

Cancerul renal este cea mai agresiva malignitate din sfera urologica, care este posibil sa creasca în viitor, mai ales prin aportul diagnosticului imagistic incidental. Detectia precoce a acestor tumori permite interventia şi tratamentul în stadii putin avansate, cu prognostic mult mai bun comparativ cu tumorile diagnosticate în faza simptomatica.

Majoritatea cazurilor de cancer renal sunt sporadice şi National Cancer Institute estimeaza ca numai 4% sunt forme familiale. Tot National Cancer Institute estimeaza ca 1,38% din cei nascuti în prezent, barbati şi femei, vor fi diagnosticati cu cancer renal la un moment dat în viata Incidenta cancerului a fost în creştere în ultimele decade datorita diagnosticului mai frecvent, care a condus şi la creşterea importanta a supravietuirii la 5 ani daca tumora este descoperita în stadii incipiente.

Cei mai importanti factori de risc asupra carora specialistii atrag ȋn mod deosebit atentia sunt: 

 • Fumatul: fumatul crește de doua ori riscul de aparitie a cancerului renal, indiferent daca este vorba de fumatul tigarilor obișnuite sau fumatul trabucului. Aproximativ o treime din pacienti au un ȋndelungat istoric de fumat;
 • Sexul masculin: cancerul renal este mult mai frecvent diagnosticat la barbati;
 • Obezitatea și supraponderabilitatea determina importante modificari hormonale ȋn organism, care pot fi factori de risc. Obezitatea este un factor de risc important ȋn special ȋn cazul femeilor. Creșterea masei corporale are o relatie de proportionalitate directa cu creșterea riscului;
 • Administrarea cronica a unor medicamente: atat medicamente ce se elibereaza fara prescriptie medicala, dar și cele pe care le recomanda medicul pentru tratarea anumitor conditii și afectiuni. Se pare ca analgezicele continand fenacetina administrate ȋn doze ridicate sunt printre cele mai periculoase;
 • Scleroza tuberoasa;
 • Boli cronice de rinichi, dializarea prelungita;
 • Transplantul renal;
 • Boli genetice, cum ar fi boala von Hippel - Lindau, sau carcinomul renal papilar moștenit; 
 • Antecedente familiale de cancer renal, mai ales daca este vorba de rude de grad I;
 • Expunere la substante chimice, cum ar fi azbest, cadminiu, benzen, solventi organici sau anumite ierbicide;
 • Poluarea
 • Hipertensiunea arteriala specialiștii nu au identificat deocamdata daca boala ȋn sine sau tratamentul recomandat ȋmpotriva ei sunt factorii care cresc riscul, ȋnsa rezultatul este același indiferent care este principalul motiv;
 • Rasa: se pare ca populatia de culoare are un risc ușor mai crescut de a dezvolta cancer renal
 • Limfoame: din motive ȋnca necunoscute, pacientii diagnosticati cu limfoame (cancere ale sistemului limfatic) au un risc mai crescut de a face și cancere renale, motiv pentru care se recomanda un screening periodic. 


De retinut!
Existenta acestor factori de risc nu “garanteaza” aparitia cancerului renal, precum nici ȋnlaturarea lor nu ofera protectie maxima ȋmpotriva cancerului renal.

In foarte multe cazuri, pacientii nu au simptome ȋngrijoratoare sau simptome care sa apara precoce ȋn evolutia bolii. Pe masura ce tumora crește ȋnsa, apar și semnele care determina prezentarea pacientului la medic. Triada simptomatica clasica, alcatuita din durere ȋn flanc, hematurie  (prezenta sangelui ȋn urina) și palparea unei mase tumorale apare destul de rar (doar ȋn 10% din cazuri) și este un indicator al bolii avansate. 25 - 30% dintre pacienti sunt ȋnsa asimptomatici, iar cancerul lor este descoperit ȋntamplator, ȋn urma unor investigatii de rutina. 

Cele mai frecvente simptome sunt: 

 • Hematurie (prezenta sangelui ȋn urina)
 • Prezenta unei mase tumorale ȋn abdomen;
 • Diminuarea apetitului ;
 • Durere ȋn flancuri ce nu se amelioreaza;
 • Scadere ponderala ȋn absenta unor motive evidente;
 • Febra cu durata prelungita, care nu apare pe fundal de araceala, gripa sau alta afectiune de natura infectioasa;
 • Astenie extrema;
 • Anemie;
 • Hipertensiune arteriala; 
 • Hipercalcemie (creșterea calciului ȋn sange)
 • Transpiratii nocturne; 
 • Stare generala alterata; 
 • Edeme gambiere (umflarea picioarelor)
 • Varicocel (de obicei pe partea stanga, datorat obstructiei venei testiculare - apare la 2% dintre pacientii de sex masculin). 

Daca neoplazia s-a extins și a cuprins și alte zona ale corpului, pacientii pot prezenta: 

 • Dispnee (respiratie dificila) daca exista metastaze pulmonare
 • Hemoptizie (prezenta sangelui ȋn sputa)
 • Dureri osoase  daca exista metastaze osoase. 


Pacientii pot prezenta și simptome, aparute ca urmare a sindroamelor paraneoplazice (daca tumorile induc secretia de hormoni): 
Disfunctie hepatica; 

 • Eritrocitoza; 
 • Polineuropatie; 
 • Amiloidoza; 
 • Casexie; 
 • Dermatomiozita.

Cea mai frecventa forma de cancer renal este adenocarcinomul (95%). Mai rar întâlnite sunt sarcomul şi tumora Wilms a adultului. Majoritatea tumorilor maligne renale sunt, însa, metastaze ale altor cancere primitive.

Adenocarcinomul renal reprezinta forma cea mai raspândita de cancer renal. Afecteaza mai ales barbatii cu un raport M/F=3/2 şi este descoperit mai frecvent la vârstnici, cu o incidenta maxima în a 6-a – a 7-a decada de viata 5. Incidenta adenocarcinoamelor renale este în creştere.

Histologic, în marea lor majoritate ele au punct de plecare în celula epiteliala a tubilor contorti proximali, dar exista controverse legate de posibilitatea originii acestei celule şi în portiuni mai distale ale tubilor.

În practica o clasificare simpla şi utila în alegerea tratamentului împarte adenocarcinoamele în doua tipuri : cu celule clare (marea majoritate – 70-80%) şi alte tipuri celulare (cromofil, cromofob, provenit din ductul colector sau neclasificabil).

Prezentarea initiala a unui pacient cu carcinom renal este foarte variabila: jumatate sunt diagnosticati întâmplator imagistic, iar restul pe baza diagnosticului clinic (de obicei formele avansate) sau screeningului.

Posibilitatea de a diagnostica clinic tumora tine de manifestarile ei datorate dezvoltarii locale, bolii metastatice sau sindroamelor paraneoplazice care aduc pacientul la medic – acestea realizeaza o serie de tablouri clinice şi sindroame care, însa, atunci când sunt descoperite anunta un stadiu avansat de boala şi posibilitati terapeutice reduse.

Uneori prezentarea initiala poate fi dramatica, cu semne de hemoragie retroperitoneala, datorata rupturii unei tumori friabile.

În prezent, însa, odata cu progresele imagisticii, diagnosticul initial al carcinomului renal este în 50% din cazuri întâmplator, la un examen ecografic sau CT/RMN, recomandat de obicei pentru o alta afectiune, respectiv simptomatologie decât cea urinara.

Dr. Gianina Gabriela ŞOTILA
Medic Primar Nefrolog
Competenta ȋn Ecografie Generala
Doctor ȋn Stiinte MedicaleSolicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.

Pentru programarea la testul PCR SARS-COV-2 vă rugăm să accesați acest link.


Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


Medici NEFROLOGIE

OC
Oproiu Cosmina
Medic primar
Oproiu Cosmina
Medic primar

Nefrologie

Spataru Daniela
Spataru Daniela
Medic Primar, Doctor in Stiinte Medicale
Spataru Daniela
Medic Primar, Doctor in Stiinte Medicale

Nefrologie, Ecografie 3D

Sotila Gianina Gabriela
Sotila Gianina Gabriela
Medic Primar
Sotila Gianina Gabriela
Medic Primar

Ecografie 2D, Nefrologie

MA
Mihaescu Adelina
Conferentiar Doctor
Mihaescu Adelina
Conferentiar Doctor

Nefrologie

Pop Florentina Narcisa
Pop Florentina Narcisa
Medic Specialist
Pop Florentina Narcisa
Medic Specialist

Medicina interna, Nefrologie

Popitean Andrei
Popitean Andrei
Medic Specialist
Popitean Andrei
Medic Specialist

Nefrologie

Zica Raluca
Zica Raluca
Medic Primar
Zica Raluca
Medic Primar

Ecografie 2D, Nefrologie

BSS
Baias Simona Sofia
Medic Specialist
Baias Simona Sofia
Medic Specialist

Nefrologie

Vezi toți medicii

©2022 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.