Ceai de cimbru: proprietăți, beneficii, contraindicații

Cimbrul este atât o plantă aromatică, folosită pentru a condimenta diverse tipuri de mâncare, cât și o plantă vindecătoare, care se utilizează în tratamente naturiste. Ceaiul de cimbru poate avea multe beneficii asupra organismului, atunci când este preparat corect și consumat după indicațiile medicului.
Despre ceaiul de cimbru
Cimbrul este un condiment cu o aromă specifică, folosit pentru diverse feluri de mâncare, dar și în tratamente naturiste, ca plantă medicinală. Ceaiul de cimbru sau, mai corect spus, infuzia de cimbru are multe efecte benefice asupra organismului.
Există mai multe specii de cimbru, studiile în domeniu identificând peste 400 de subspecii. Cele mai cunoscute și folosite sunt cimbrul de grădină, cimbrul de câmp și cimbrișorul. Se pare că egiptenii îl foloseau în procedeele specifice pentru îmbălsămare, în timp ce grecii și romanii îl foloseau pentru aromoterapie.
Proprietățile ceaiului de cimbru
Cimbrul proaspăt are proprietăți antioxidante, antiseptice, astringente, analgezice și antibacteriene și conține vitamine și minerale de care organismul are nevoie pentru a fi sănătos. Acidul folic, potasiul, magneziul, fierul, calciul și seleniul fac parte dintre acestea, precum și vitaminele A, B, C, E și K.
Ceaiul de cimbru crește buna dispoziție și energizează. Prin urmare, se folosește și ca aromoterapie sau înlocuitor al băuturilor cu cafeină.
În industria de înfrumusețare, se pot folosi produse pe bază de cimbru, ca ulei esențial, tinctură sau infuzii de cimbru pentru curățarea tenului. Proprietățile antiinflamatoare ale plantei fac ca acest tip de tratament să aibă efect în cazul persoanelor care se confruntă cu acneea.
Beneficii ceai de cimbru
Ceaiul de cimbru este folosit adesea ca remediu naturist împotriva tusei, în special când este vorba despre tuse productivă. Se folosește ceai de cimbru pentru tuse întrucât are rol în decongestionarea căilor respiratorii, ideal în acest caz fiind un ceai de cimbru din plante proaspete. Explicația este că planta proaspătă conține și ulei esențial, cum este, în acest caz, thymolul, care reduce inflamațiile.
Consumul de cimbru îmbunătățește digestia, reglând tranzitul intestinal și reducând inflamațiile de la nivelul intestinelor. În același timp, cimbrul are rol și în eliminarea paraziților intestinali.
Introducerea cimbrului în dietă poate calma durerile menstruale (dismenoreea). Acest lucru se întâmplă prin proprietățile antispasmodice pe care le are această plantă.
În plus, cimbrul susține sistemul imunitar, prin aportul de vitamina C, un aliat important în apărarea organismului împotriva riscului de a contacta răceli sau infecții.
În cazul persoanelor care au probleme respiratorii, este indicat consumul de ceai de cimbru, dar și clătirea gurii, întrucât ceaiul de cimbru are efect natural dezinfectant și antiseptic. Persoanele care au afte bucale sau ulcerații la nivelul gurii pot folosi și ele ceai de cimbru.
Atunci când se mănâncă prea mult, la mesele de sărbători, de exemplu, un ceai de cimbru după masă poate ajuta la diminuarea senzației de balonare sau la combaterea flatulenței excesive (gaze intestinale).

Utilizare ceai de cimbru
Pentru a prepara ceai de cimbru se pot folosi atât planta proaspătă cât și planta uscată sau sub formă de pulbere care se va dizolva în apă. La o cană obișnuită (250-300 ml) se pun mai întâi crenguțele de cimbru, apoi se adaugă deasupra apă fiartă, dar nu clocotită, pentru a nu opări planta și a elimina din proprietățile benefice. Ulterior se acoperă cana și se lasă la infuzat.
Timpul de infuzare este în medie de 8-15 minute. Lichidul se strecoară sau se scot crenguțele de cimbru din cană, în vederea consumului. În varianta ideală, un ceai sănătos nu se îndulcește sau se folosește în acest scop puțină miere. Atât zahărul, cât și mierea sau alți îndulcitori vor schimba gustul băuturii și vor interfera cu proprietățile acesteia. În schimb, pot fi adăugate felii de lămâie sau alte condimente, cum ar fi scorțișoară sau piper.
Există și varianta de fierbere a cimbrului, caz în care se pune apă la fiert și se adaugă planta atunci când apa dă în clocot. Focul se oprește după cinci-zece minute, urmând să continue infuzarea până când temperatura scade cât să poată fi consumat, maximum încă zece minute.
În cazul în care se folosește pulbere de cimbru, aceasta se amestecă direct în apă, aproximativ o linguriță la o cană de lichid cald. Temperatura ideală pentru un ceai este de 80-90 de grade C. La pulbere nu mai este nevoie de așteptare pentru infuzare. Trebuie știut însă că, dacă ceaiul sau infuzia sunt lăsate prea mult timp, gustul va fi diferit, iar proprietățile vor fi atenuate. În același timp, ceaiul care s-a răcit nu este la fel de benefic pentru organism ca ceaiul cald, atunci când este folosit în scop terapeutic.
Timpul ideal pentru a bea ceai de cimbru este seara, înainte de culcare. Acest obicei este de folos mai ales în sezonul rece, pentru că previne apariția răcelilor și gripei. În plus, dacă acestea deja sunt instalate, ceaiul de cimbru ajută la tratarea lor, ameliorând inflamațiile și durerile de gât. Există însă persoane care preferă ceai de cimbru dimineața, uneori ca înlocuitor de cafea, deoarece are rol de îmbunătățire a dispoziției.
Ceaiul de cimbru poate fi folosit atât pentru uz intern, cât și extern. În cazul în care există zone ale pielii unde există infecții, ceaiul de cimbru răcit se pulverizează peste zona respectivă. Scopul este de a curăța zona, de a dezinfecta și de a reduce inflamațiile, nu de a trata local. Pentru tratament se urmează indicațiile medicului.
Cimbrul poate fi folosit și sub formă de tinctură de cimbru, pentru a trata naturist ulcere, micoze, arsuri sau răni care apar pe piele, dar și viroze respiratorii sau bronșite. De asemenea, există și uleiuri esențiale de cimbru, folosite mai ales în aromoterapii sau industria cosmetică.
Contraindicații ceai de cimbru
Există persoane care sunt alergice la cimbru sau la plante asemănătoare cu acesta, așa cum sunt oreganoul, menta sau rozmarinul. În cazul lor, ceaiul de cimbru poate avea efecte adverse, cum ar fi stări de greață și vomă, diaree, erupții cutanate, respirație îngreunată sau arsuri gastrice.
Nu este recomandat să consume ceai de cimbru persoanele care iau anticoncepționale sau medicamente care conțin estrogen. Nu este indicat să bea ceai de cimbru nici femeile însărcinate, existând inclusiv risc de avort spontan.
De asemenea, persoanele care iau tratamente pentru coagularea sângelui nu trebuie să bea ceai de cimbru, deoarece acesta are proprietăți anticoagulante și poate chiar cauza sângerări. Un consum excesiv de ceai de cimbru poate cauza probleme și celor care au deja afecțiuni ale inimii.
Nu este indicat ceaiul de cimbru special pentru slăbit, deoarece poate crește apetitul. Dacă se dorește să se consume ceai de cimbru pentru ajutarea digestiei, atunci ideal este ca acesta să fie consumat după masă. Altfel, există riscul să se mănânce mai mult decât în mod normal.
Aceste manifestări pot avea loc în special dacă se consumă cantități foarte mari de ceai de cimbru. În cazul consumului moderat, sunt riscuri minime să apară probleme.
Ceaiul de cimbru poate avea numeroase beneficii pentru organism, dar trebuie privit ca un tratament naturist, ajutător, nu ca un tratament medical. În cazul unor probleme de sănătate, se recomandă un consult medical pentru a primi tratamentul optim. Medicul va decide dacă tratamentul medicamentos poate fi însoțit sau nu și de tratamente pe bază de plante medicinale.
Bibliografie
- https://www.healthline.com/health/health-benefits-of-thyme
- https://www.webmd.com/diet/thyme-tea-health-benefits
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/266016
- https://www.wellandgood.com/thyme-tea-benefits/
- https://www.tea-and-coffee.com/blog/thyme-tea-benefits
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Matcha: beneficii, proprietăți, contraindicații
Matcha, unul dintre cele mai prețuite sortimente de ceai verde din Japonia, a câștigat popularitate la nivel mondial datorită profilului său bogat în nutrienți și a beneficiilor asociate sănătății. Descoperiți în continuare ce proprietăți deține Matcha, ce beneficii oferă și cum p...

Ceai de urzică: proprietăți, beneficii, contraindicații
Urzica este o plantă perenă cu flori care crește în America de Nord, Europa și Asia. Numele provine de la senzația de înțepătură pe care aceasta o produce când o persoană se atinge de tulpina și frunzele plantei. Ceaiul din frunze de urzică este obținut din frunzele plantei de urzică...

Ceai de pelin: proprietăți, beneficii, contraindicații
Artemisia absinthium L., cunoscută sub numele de pelin, este un arbust peren din familia Asteraceae. Are frunze adânc lobate, de culoare verde-cenușie și flori mici, galbene, care înfloresc în iulie și august. Este o plantă aromatică, cu un miros puternic de salvie și un gust foarte amar. ...