Ceapa Verde: beneficii, proprietăți, contraindicații

Ceapa verde are un gust bun în diverse feluri de mâncare, fiind în același timp apreciată și pentru conținutul ridicat de nutrienți. Consumul de ceapă verde poate avea multe efecte benefice asupra organismului. Se recomandă în special consumul în stare crudă, pentru a se păstra proprietățile antioxidante.
Despre ceapa verde
Ceapa verde este ceapa culeasă înainte de a se usca și a ajunge la maturitate. Considerată un super aliment pentru numeroasele beneficii pe care le primesc cei care o consumă, ceapa verde îi furnizează organismului mulți nutrienți necesari. Este bogată în fibre și carbohidrați, dar și vitamine și minerale, printre care vitaminele A, B, C și E, magneziu, fosfor, zinc, calciu, potasiu, crom, iod și cupru. De asemenea, ceapa verde conține acid folic și carotenoide. Fibrele pe care le conține, precum și faptul că are puține calorii fac din ceapa verde un aliment potrivit pentru dietele de slăbire.
Poate fi consumată atât crudă, în salate, ca toppinguri pentru sandwichuri și piureuri, cât și gătită în diverse preparate, cum ar fi supe, tocănițe, stufaturi, droburi, tarte sau omlete. Există zone în care ceapa verde se prepară pe grătar. Aroma ei specifică o face ideală și drept condiment. Se consumă atât partea albă, cât și frunzele verzi, foarte bogate în vitamine. Întrucât are un miros specific, care se simte ulterior în respirație, după consumul de ceapă verde se recomandă mestecarea unor verdețuri ca pătrunjel sau leuștean, care pot atenua mirosul respectiv. Lămâia sau sucul de lămâie pot avea un rol asemănător, dacă sunt consumate după ceapă verde.
Este un aliment care se poate regenera, respectiv atunci când sunt consumate doar frunzele verzi, aceste vor crește din nou dacă bulbul este ținut parțial în apă. Una dintre cele mai importante substanțe pe care ceapa verde o conține este quercetina, care are proprietăți anticancerigene. Ceapa verde are beneficii care o fac potrivită și pentru utilizarea în medicina alternativă.

Ce beneficii are ceapa verde
Ceapa verde are beneficii pentru organism care sunt similare celor pe care le conferă ceapa uscată, dar în proporție mult mai mare. Printre acestea se numără:
- Ceapa verde reglează nivelul glicemiei;
- Ceapa verde are proprietăți antiinflamatorii;
- Ceapa verde acționează ca un antibiotic natural;
- Ceapa verde întărește sistemul imunitar;
- Ceapa verde protejează stomacul;
- Ceapa verde are proprietăți anticancerigene;
- Ceapa verde luptă împotriva ulcerului;
- Ceapa verde susține digestia;
- Ceapa verde dă senzația de sațietate;
- Ceapa verde e potrivită în dietele de slăbire;
- Ceapa verde susține sănătatea ochilor;
- Ceapa verde previne apariția infecțiilor;
- Ceapa verde crește producția de anticorpi;
- Ceapa verde susține sănătatea oaselor;
- Ceapa verde susține sănătatea inimii;
- Ceapa verde contribuie la circulația optimă a sângelui;
- Ceapa verde se poate folosi în tratamente dermatologice;
- Ceapa verde ține răcelile la distanță;
- Ceapa verde are efect detoxifiant;
- Ceapa verde calmează tusea și ameliorează febra;
- Ceapa verde contribuie la controlul tensiunii arteriale;
- Ceapa verde reduce riscul de diabet;
- Ceapa verde are proprietăți antivirale;
- Ceapa verde protejează plămânii și căile respiratorii;
- Ceapa verde are efect diuretic și depurativ;
- Ceapa verde reglează activitatea hormonală;
- Ceapa verde poate trata acneea sau eczemele;
- Ceapa verde previne virozele respiratorii;
- Ceapa verde reduce căderea părului;
- Ceapa verde poate reduce inflamațiile care apar la nivelul încheieturilor;
- Ceapa verde susține sănătatea creierului, inclusiv atunci când este vorba despre leziuni sau Alzheimer.
Ce proprietăți are ceapa verde
Ceapa verde este considerată un super aliment datorită proprietăților sale nutritive. Acestea contribuie la sănătatea organismului și la prevenirea unor afecțiuni. Consumul de ceapă verde contribuie la întărirea sistemului imunitar, ceea ce înseamnă că poate ține multe boli la distanță. Poate fi folosită atât în industria alimentară, cât și în tratamente naturiste sau în industria cosmetică.
Câte calorii are ceapa verde
Având un conținut foarte mic de calorii, ceapa verde este potrivită pentru susținerea unei diete alimentare care să contribuie la scăderea în greutate. Mai exact, 100 de grame de ceapă verde au 23,3 calorii. Dacă este consumată doar partea albă, atunci sunt numai 27 de calorii. O ceapă verde are aproximativ 15 grame, prin urmare, o singură bucată are aproximativ 5 calorii. 100 grame de ceapă verde are 0,2 grame grasimi, 3,5 grame de fibre și 1,8 grame de proteine.
Recomandări de consum pentru ceapa verde
Ceapa verde este un aliment al cărui consum este recomandat mai ales în stare crudă, pentru a beneficia de nutrienții pe care îl conține. Este important, totuși să fie evitat consumul de ceapă verde seara sau în apropiere de ora de somn. Există riscul ca somnul să fie unul agitat în loc să fie odihnitor. Ceapa verde poate produce arsuri sau reflux gastro-esofagian atunci când este consumată seara.
Contraindicații de consum pentru ceapa verde
Având un conținut bogat de vitamina K, ceapa verde nu este recomandată pentru consum persoanelor care iau tratamente pentru subțierea sângelui. De asemenea, există persoane care pot avea alergie sau intoleranță la ceapă verde. Persoanele care suferă de gastrită ar trebuie, de asemenea, să evite consumul de ceapă verde sau să o consume mai rar.
Nutriționistul poate recomanda consumul cu precauție sau eliminarea totală din dieta alimentară în situațiile în care consumul de ceapă verde are contraindicații.
Ceapa verde este un aliment foarte sănătos din multe puncte de vedere, însă pot exista persoane pentru care consumul de ceapă verde are contraindicații. Medicul specialist poate recomanda anumite analize pentru a afla dacă există sau nu suspiciuni conform cărora ar trebui evitat consumul de ceapă verde. Trebuie solicitat un consult atunci când apar simptome neplăcute, cum ar fi semne de alergie, mâncărime sau umflături în jurul gurii, probleme digestive și dureri abdominale în urma consumului de ceapă verde. Persoanele care au probleme cu circulația sângelui pot solicita părerea medicului în legătură cu modul în care acest aliment poate interfera cu tratamentul medicamentos pe care îl iau.
Bibliografie
- https://www.healthifyme.com/blog/green-onions/
- https://www.webmd.com/food-recipes/scallions-health-benefits
- https://www.healthbenefitstimes.com/green-onions/
- https://bebodywise.com/blog/spring-onion-benefits/
- https://www.verywellfit.com/green-onions-and-scallions-calories-and-carbs-2241792
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Ulei de susan: beneficii, proprietăți, utilizări
Uleiul din semințe de susan, cunoscut și sub numele de ulei de susan, este un ulei vegetal obținut prin presarea semințelor de susan.Uleiul de susan este o sursă bogată de grăsimi sănătoase, inclusiv acizi grași mononesaturați și polinesaturați, conținând, de asemenea, vitamina E și ...

Fasole verde - beneficii, proprietăți, contraindicații
Consumul de păstăi de fasole verde are multe beneficii pentru organism, acestea fiind foarte bogate în vitamine și minerale necesare pentru un stil de viață sănătos. În plus, fasolea verde reprezintă o sursă importantă de fibre, care contribuie la buna funcțiune a digestiei și la menț...

Somon - beneficii, proprietăți, contraindicații
Somonul este un aliment ideal pentru un stil de viață sănătos deoarece este o sursă excelentă de substanțe nutritive. În plus, consumul regulat de somon susține sistemul imunitar al organismului și poate preveni apariția multor afecțiuni....