PEDIATRIE

31 Octombrie 2022

Cearcănele la copii: când apar și ce afecțiuni pot indica

scris de

Vidrighin Anca, Medic Primar Pediatrie

Cearcănele la copii: când apar și ce afecțiuni pot indica

Tipuri de cearcăne la copii

Cearcănele reprezintă colorarea în roșu, violet, maro sau negru a pielii din jurul ochilor. Acestea apar, în principal, din cauza faptului că în această zonă pielea este mai subțire, iar sângele neoxigenat poate stagna sau poate curge mai greu prin vasele care irigă pleoapa.

În mod normal, nu trebuie să ne facem probleme în privința cearcănelor copiilor, mai ales dacă acestea dispar după somn sau dacă limităm timpul de expunere a celui mic la ecranele telefoanelor, tabletelor, calculatoarelor sau televizoarelor.

Cearcănele pot fi și genetice (moștenite), dacă în familie mai sunt persoane care prezintă același simptom. 

Dacă cearcănele persistă însă, este necesar să vă prezentați cu copilul la medicul pediatru. O anamneză minuțioasă este utilă, pentru a stabili dacă în spatele cearcănelor se ascund sau nu boli grave. 

Cearcănele roșii 

Există mai multe cauze responsabile de apariția cearcănelor roșii la copii, fără ca acestea să fie neapărat asociate cu probleme grave de sănătate. Cearcănele roșii apar din cauza dilatării vaselor din jurul ochilor; acestea sunt mai vizibile la copiii palizi, cu o piele deschisă la culoare, prin care vasele dilatate sunt mai ușor vizibile. În plus, pielea din jurul ochilor este foarte subțire, ceea ce face și mai ușor de observat vasele de sânge.

Medicii avertizează totuși că la baza cearcănelor roșii stau în mod frecvent: 

  • alergiile (eliberarea histaminelor duce la dilatarea vaselor sanguine); 
  • afecțiuni ale tractului respirator, însoțite de congestie nazală. 

Oboseala poate fi și ea responsabilă de apariția cearcănelor roșii. 

Cearcănele vinete

Colorarea violet-albăstruie a zonei de sub ochi şi, uneori, chiar şi a pleoapelor superioare este determinată de stagnarea în aceste ţesuturi foarte moi a sângelui şi fluidelor. Această stagnare este provocată de congestia nazală, care îngustează micile vase de sânge de la nivelul ochilor, împiedicând un drenaj eficient. Țesuturile din jurul ochilor fiind foarte moi şi elastice, aceste modificări se văd imediat.

Cearcănele vinete, însoţite uneori şi de umflături la nivelul pleoapelor, la un copil cu predispoziţie către alergii, cu istoric de alergii sau cu părinţi alergici trebuie să ridice un semn de întrebare cu privire la starea de sănătate a acestuia.

Cearcănele vinete sunt favorizate și de expunerea la soare, din cauza melaninei care oferă pielii din jurul ochiului o nuanță închisă. Acestea sunt mai accentuate la copiii care au pielea mai închisă la culoare.

Alte simptome care pot însoți cearcănele la copii

De cele mai multe ori, cearcănele la copii sunt însoțite și de alte simptome, dintre care unele pot fi chiar grave. 

Paloarea 

Paloarea este un simptom care poate însoți cearcănele la copiii cu deficit de fier. Ea presupune ca pielea să fie mai deschisă decât în mod normal și este, de regulă, efectul unui număr insuficient de globule roșii în organism sau a unui aport insuficient de sânge și de oxigen.

Este foarte important ca deficitul de fier să poată fi diagnosticat cât mai timpuriu, pentru că poate afecta procesul de creștere, dezvoltarea fizică și psihică armonioasă, crescând și riscul de infecții. 

Carența de fier poate fi combătută printr-o alimentație bazată pe carne roșie, ficat și fructe de mare. Deși există și legume cu un conținut mare de fier, absorbția acestuia nu se face la fel de bine ca din produsele de origine animală. 

Probleme de absorbție a fierului se întâlnesc și la copiii care suferă de afecțiuni digestive.

Oboseala 

Oboseala este un alt simptom care poate însoți cearcănele la copii. Ea predispune la paloare tegumentară. În plus, poate duce și la umflarea pleoapelor, din cauza retenției de apă care astfel poate accentua cearcănele.

Oboseala poate face ca cearcănele să iasă mai mult în evidență. Dacă cel mic este foarte obosit, tenul lui poate părea mai palid. Acest lucru va face ca vasele de sânge de sub piele să pară mai întunecate. 

De asemenea, copilul se poate freca la ochi atunci când este obosit, înroșind pielea sensibilă din jurul ochilor. 

De multe ori, cearcănele pot fi legate de oboseala ochilor din diverse motive, inclusiv de prea mult timp petrecut în fața ecranelor.

Obstrucția nazală

Obstrucția nazală (nasul înfundat) poate cauza apariția cearcănelor deoarece vasele nasului sunt direct conectate cu vasele care irigă suprafața din jurul ochilor. 

Congestia nazală care apare în cazul răcelilor, alergiilor, infecțiilor urechii sau a sinusurilor, poate provoca dilatarea vaselor din amonte, care devin astfel vizibile sub formă de cearcăne.

Durerile abdominale 

Simptome precum durerile abdominale și apetitul capricios pot însoți cearcănele la copiii care au viermișori intestinali.

Posibile afecțiuni 

Alergii

La copiii care au istoric familial sau personal de alergie, eliberarea de histamină duce la dilatarea venelor de la nivelul tegumentelor subțiri de pe pleoape. Acest proces poate fi determinat de expunerea la praf, păr de animale, anumite alimente sau produse de curățare. 

De obicei, pacienții cu alergie prezintă, pe lângă cearcăne, și alte simptome, cum ar fi: 

  • strănutul repetat; 
  • nas înfundat; 
  • mâncărimi ale nasului și ale ochilor; 
  • erupții la nivelul pielii.

Sinuzita și rinita cronică

Sinuzita și rinita cronică se pot manifesta odată cu apariția cearcănelor, la care se asociază și secreții nazale, mucoase sau mucopurulente.

Deshidratarea  

Consumul inadecvat de lichide sau chiar pierderea lor exagerată pot provoca apariția cearcănelor la copii. Acest lucru se întâmplă deoarece pielea are nevoie de umiditate din interior și din exterior și, în special cea de sub ochi, pare mai subțire atunci când suntem deshidratați. 

Anemii

Întâlnită destul de frecvent la copii, anemia poate fi și ea o cauză a apariției cearcănelor. Se știe că, în lipsa fierului, transportul oxigenului la celule nu se mai produce eficient și, ca urmare, țesuturile nu se vor mai oxigena așa de bine, ceea ce va antrena inclusiv formarea cearcănelor.

Parazitoze intestinale

Prezența paraziților intestinali apare mai ales la copiii cu igienă precară, care nu respectă regulile de igienă a mâinilor. Viermișorii intestinali se pot atașa de mucoasa intestinală, afectând procesul de absorbție a unor nutrienți utili organismului, iar cearcănele apar ca manifestare a acestor carențe. 

Tumori 

Existența unui neuroblastom (tumoră malignă) este una dintre cele mai grave situații care poate determina apariția cearcănelor la copii. Acestea sunt situații însă extrem de rare. 

Investigații medicale recomandate pentru diagnostic

Investigații medicale recomandate pentru diagnostic

Pentru a stabili exact cauza apariției cearcănelor, medicul poate recomanda următoarele investigații:

  • analize de sânge: pot oferi date despre prezența sau absența unei eventuale anemii, a unei infecții (virale, bacteriene sau parazitare), despre gradul de hidratare al copilului, despre funcția rinichilor; 
  • examenul scaunului (coproparazitologic): poate scoate în evidență prezența viermișorilor intestinali; 
  • consultul alergologic: poate evidenția, în urma anamnezei și a testelor alergologice efectuate, care este alergenul care poate provoca apariția cearcănelor; 
  • consultul ORL: poate pune în evidență eventuale boli care întrețin congestia nazală, cunoscută ca cea mai frecventă cauză a apariției cearcănelor la copii.

Tratamentul recomandat

Cearcănele pot să dispară de la sine, fără a fi nevoie de un tratament special. În anumite cazuri, doar schimbarea stilului de viață al copilului ar fi suficientă pentru dispariția acestora: 

  • schimbări în alimentația copilului: dacă există deficiențe în alimentația celui mic, se poate implementa o schimbare în dietă, astfel încât aceasta să fie echilibrată în vitamine și minerale;
  • obținerea unui somn odihnitor; 
  • limitarea timpului pe care copilul îl petrece în fața ecranelor și încurajarea de a sta cât mai mult timp în aer liber; în acest fel, somnul va fi mai odihnitor, iar sistemul imunitar al celui mic se va întări; 
  • igiena riguroasă a mâinilor și a modului de preparare a alimentelor, pentru a preîntâmpina apariția parazitozelor intestinale (viermișori intestinali);
  • combaterea congestiei nazale: dacă nasul înfundat este cauzat de o afecțiune alergică, se va avea în vedere, în primul rând, evitarea expunerii la alergenul respectiv și consultul alergologic; dacă obstrucția nazală are o cauză infecțioasă, se vor folosi picături sau pufuri, care ajută la eliberarea nărilor;
  • hidratarea: copiii trebuie să fie hidratați suficient, atât acasă, cât și în colectivitate; 
  • nu este recomandat consumul de sare sau alimente sărate, aceasta contribuind la apariția cearcănelor.



Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării


©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.