Histamina: ce este și care e rolul ei în organism

Specialități
07 Mai 2025
Autor: Echipa medicală MedLife
ce este histamina si care e rolul ei in organism

Despre histamină

Histamina este o substanță chimică ce se găsește în anumite celule ale corpului și care e responsabilă de câteva funcții majore în organism. Este principalul element de mediere atunci când apare o hipersensibilitate, cum ar fi o alergie, infecție sau leziune, declanșând reacția inflamatorie.

Histamina provoacă multe dintre simptomele alergiilor, cum ar fi curgerea nasului sau strănutul. Atunci când o persoană este alergică la o anumită substanță, cum ar fi un aliment sau praf, sistemul imunitar consideră în mod eronat că acea substanță, de obicei inofensivă, este dăunătoare. În încercarea de a proteja organismul, acesta declanșează o reacție în lanț care determină unele dintre celulele corpului să elibereze histamină și alte substanțe chimice în sânge. Histamina acționează apoi asupra ochilor, nasului, gâtului, plămânilor, pielii sau tractului gastrointestinal, provocând simptome de alergie.

Compoziția chimică a histaminei

Histamina este o moleculă derivată dintr-un aminoacid. Ea face parte dintr-o clasă de compuși numiți amine biogene, care joacă roluri esențiale în diverse procese fiziologice.

Structura chimică a histaminei este derivată din aminoacidul histidina, care are o grupare amina (-NH₂) și un nucleu aromatic imidazol. Când histidina este decarboxilată (adică pierde un grup carboxil -COOH), se formează histamina.

Formula chimică a histaminei este C₅H₉N₃. Structura moleculei este una plană și conține un inel imidazol, o structură cu 5 atomi, în care doi dintre aceștia sunt atomi de azot. Această structură îi conferă histaminei capacitatea de a interacționa cu diverse receptori din corp și de a media efectele fiziologice.

Localizarea histaminei în organism

Histamina este distribuită în mai multe locații din corp, iar concentrațiile sale variază în funcție de tipul de celule și de funcția fiziologică. Cele mai importante locații ale histaminei includ:

Histamina în celulele mastocite și bazofile

  • Mastocitele (sau celulele mastocite) și bazofilele sunt celulele cele mai importante în ceea ce privește stocarea și eliberarea histaminei. Aceste celule se găsesc în aproape toate țesuturile, dar sunt predominante în apropierea vaselor de sânge, mucoaselor și în piele.
    • Mastocitele conțin granule dense care sunt pline de histamină și alte substanțe active, precum heparina (un anticoagulant). Aceste celule sunt esențiale în răspunsurile imune și inflamatorii. Mastocitele se activează atunci când sunt expuse la alergeni sau la leziuni tisulare, iar în urma acestei activări, histamina este eliberată în spațiul extracelular, unde produce efecte asupra vaselor de sânge, sistemului imunitar și altor structuri.
    • Bazofilele sunt un tip de celule sanguine albe, mai puțin abundente decât mastocitele, dar și ele sunt implicate în reacțiile alergice și inflamatorii prin eliberarea histaminei din granule.
  • Atunci când mastocitele sau bazofilele sunt activate (de exemplu, în urma unei reacții alergice), histamina este eliberată în sânge și țesuturi, provocând dilatarea vaselor de sânge, creșterea permeabilității acestora și stimularea altor reacții imunitare (cum ar fi recrutarea celulelor imunitare la locul infecției sau al inflamației).

Alte locații ale histaminei:

  • Creier: Histamina joacă un rol important în sistemul nervos central, fiind un neurotransmițător. Este implicată în mai multe funcții, cum ar fi:
    • Reglementarea ciclului somn-veghe: histamina este asociată cu menținerea stării de veghe.
    • Reglarea atenției, învățării și comportamentului.
    • Creșterea activității cognitive și motivației.
  • În creier, histamina este sintetizată și eliberată de neuroni histaminergici, iar aceasta acționează asupra diferitelor tipuri de receptori histaminergici (H1, H2, H3 și H4), care moderează diverse funcții cognitive și fiziologice.
  • Tractul gastrointestinal (GI): în sistemul digestiv, histamina este prezentă în celulele enterocromafine, celule specializate care se află în mucoasa stomacului. Histamina are rolul de a stimula secreția de acid clorhidric (HCl) din celulele parietale ale stomacului, contribuind la procesul de digestie.
    • De asemenea, histamina reglează motilitatea intestinală și interacționează cu sistemul nervos enteric, influențând contracțiile musculaturii intestinale și absorbția nutrienților.
  • Piele: în piele, histamina este eliberată în principal de către mastocite și joacă un rol crucial în reacțiile de inflamație și alergii cutanate. Eliberarea histaminei în piele poate duce la simptome precum erupții cutanate, mâncărimi și urticarii (bubițe roșii sau umflate pe piele). De asemenea, histamina joacă un rol în reacțiile la arsuri solare sau alte leziuni ale pielii.
  • Plămâni: în sistemul respirator, histamina contribuie la creșterea permeabilității vasculare și dilatarea vaselor sanguine din plămâni, ceea ce poate duce la simptome de congestie nazală, tuse și dificultăți de respirație în cazul unei reacții alergice.

Histamina leagă receptorii specifici care se găsesc pe suprafața celulelor. Aceștia sunt de patru tipuri, toți fiind cuplați cu proteina G, iar efectele ei diferă în funcție de tipul de receptor pe care acționează:

Receptorii H1

Sunt răspândiți în tot corpul, inclusiv în neuroni, în celulele musculare netede ale căilor respiratorii și în vasele de sânge. Activarea receptorilor H1 determină reacțiile fiziologice stereotipe alergice/anafilactice:

De asemenea, receptorii H1 reglează ciclurile somn-veghe, aportul alimentar, funcția termică, emoțiile, locomoția, memoria și învățarea. Acești receptori mediază, de asemenea, majoritatea efectelor histaminei care sunt relevante pentru astm și pot include, de asemenea, caracteristici ale spasmelor musculare.

Receptorii H2

Se găsesc mai ales în celulele parietale ale mucoasei gastrice, în țesuturile musculare netede și în inimă. Activarea receptorilor H2 mediază:

  • secreția de acid gastric;
  • permeabilitatea vasculară;
  • hipotensiunea;
  • înroșirea feței;
  • cefaleea;
  • tahicardia;
  • bronhoconstricția.

Relevanța clinică a receptorilor H2 este neclară, deoarece aceștia au puține efecte măsurabile asupra funcțiilor căilor respiratorii;

Receptorii H3

Se găsesc mai ales în neuronii histaminergici care modulează eliberarea de histamină, dopamină, serotonină, noradrenalina și acetilcolină în sistemul nervos central. Activarea receptorului H3 poate inhiba și provoca vasoconstricția în mucoasa nazală.

Receptorii H4

Sunt prezenți în măduva osoasă și în celulele hematopoietice periferice. Receptorii H4 joacă un rol esențial în diferențierea mieloblastilor și promieloblastilor și sunt considerați receptori de histamină ai sistemului imunitar, datorită rolului esențial pe care îl au în tulburările inflamatorii și în bolile autoimune.

Toți receptorii de histamină joacă un rol important în imunomodulare. Histamina reglează activitatea și diferențierea celulelor T, a celulelor B, a monocitelor și a celulelor dendritice din organele și țesuturile limfatice în timpul inflamației alergice.

Rolul histaminei în organism

Histamina este o „moleculă de semnalizare” care trimite mesaje între celule: transmite celulelor stomacului să producă acid în stomac sau ajută creierul să rămână treaz.

De asemenea, histamina colaborează și cu sistemul imunitar și ajută organismul să se protejeze de agenții patogeni, cum ar fi virusuri, bacterii sau alergeni. Este primul mediator chimic de apărare eliberat de mastocite, ca răspuns atunci când sistemul imunitar identifică un „invadator”. În acel moment, celulele imune, numite „celule B”, încep să producă anticorpi IgE care se răspândesc în tot organismul și caută agentul dăunător.

Acțiunile histaminei sunt excelente pentru protejarea organismului împotriva paraziților. În cazul alergiilor, însă, sistemul imunitar reacționează exagerat la substanțe inofensive. Acesta este momentul în care histamina devine inamicul nostru.

ce este histamina si care e rolul ei in organism

Analizele specifice și valorile normale

Histamina provine din două surse, producția proprie a organismului și ingestia anumitor alimente, iar de metabolizarea ei este responsabilă diaminoxidaza (DAO). O activitate deficitară a acestei enzime poate duce însă la o acumulare de histamină, ceea ce are efecte negative asupra organismului.

Mulți oameni suferă de tulburări gastro-intestinale, migrene, dureri de cap, probleme ale pielii, probleme cardio-vasculare sau astm, provocate de intoleranța la histamină. Este adesea dificil să se facă distincția între o alergie imediată IgE (de tip 1) și o alergie alimentară IgG (de tip 3) sau o intoleranță la histamină, deoarece de multe ori simptomele sunt identice. Prin determinarea activității DAO, intensitatea intoleranței histaminei poate fi identificată în mod individual.

Confirmarea suspiciunii de intoleranță la histamină se face prin analize de sânge care măsoară atât nivelul histaminei, cât și pe cel al activității diaminoxidazei.

Determinarea nivelului de histamină în sânge poate fi utilă în evaluarea pacienților care prezintă simptome de alergie. De asemenea, analiza histaminei are rol adjuvant în diagnosticarea afecțiunilor generate de activarea mastocitară.

Valorile normale pentru histamina măsurată într-o probă de sânge sunt foarte scăzute.

O valoare crescută se înregistrează la persoanele care au mastocitoză și la cele care suferă de o reacție anafilactică. În cazul celei din urmă, nivelul histaminei din sânge crește foarte repede într-o perioadă scurtă de timp și revine la normal într-un interval de 30-60 de minute. De aceea, dacă recoltarea se face prea târziu, valorile histaminei pot ieși normale. În acest caz, măsurarea concentrației de histamină şi a metaboliţilor săi în urină constituie o alternativă eficientă pentru testare, ca urmare a faptului că valorile acestora se menţin crescute un timp îndelungat.

Testul genetic depistează dacă deficiența DAO este provocată de prezența unor modificări genetice (polimorfisme genetice) și ajută la stabilirea exactă a cauzelor simptomelor, precum și la personalizarea tratamentului. Este un test salivar, simplu, neinvaziv.

Histamina și alergiile

Histamina joacă un rol central în mecanismele imunologice care stau la baza reacțiilor alergice. Aceste reacții sunt, de obicei, mediate de histamina eliberată din celulele mastocite și bazofile, care sunt implicate în procesul de răspuns al sistemului imunitar la alergeni.

Mecanismul alergic mediat de histamină

Reacțiile alergice sunt un tip de răspuns imun care se întâmplă atunci când sistemul imunitar reacționează în mod excesiv la o substanță considerată „nepericuloasă” (alergen). Mecanismul principal prin care histamina este implicată în alergii este reacția de hipersensibilitate de tip I.

Reacția de hipersensibilitate de tip I

  • Reacția de tip I este un tip de reacție imunologică imediată, care se manifestă rapid după expunerea la alergen și este mediată de anticorpi IgE.
  • Când o persoană sensibilizată (adică, care a avut deja un contact anterior cu alergenul) intră din nou în contact cu același alergen, sistemul imunitar răspunde prin producerea unui anticorp specific IgE. Acești anticorpi se leagă de receptori IgE de pe suprafața mastocitelor și bazofilelor.
  • După expunerea la alergen, IgE se leagă de acesta, iar mastocitele și bazofilele se activează, eliberând o serie de substanțe chimice, inclusiv histamina.
  • Histamina are un rol esențial în această reacție: atunci când este eliberată, histamina interacționează cu receptorii histaminergici (în special receptorii H1), cauzând dilatarea vaselor de sânge, creșterea permeabilității capilarelor și recrutarea altor celule imunitare la locul inflamației.
    • Această eliberare rapidă de histamină duce la inflamație localizată și simptome specifice ale alergiilor.

Răspunsul organismului la alergenii comuni

  • Alergenii comuni care pot declanșa reacții alergice includ:
    • Praf: particule fine de praf care conțin substanțe alergene (de exemplu, acarieni).
    • Polen: polenul de la plante, copaci sau iarbă, care poate provoca alergii sezoniere.
    • Epitelii de animale: proteinele din epiteliul animalelor (de exemplu, câini sau pisici) pot provoca reacții alergice la persoanele sensibilizate.
  • Atunci când persoanele cu sensibilizare la acești alergeni sunt expuse la ei, sistemul imunitar le recunoaște ca fiind periculoase, deși nu sunt. Ca urmare, se declanșează o reacție alergică de tip I, în care histamina joacă un rol central.

Simptomele unei reacții alergice

Simptomele reacțiilor alergice mediate de histamină pot varia de la ușoare la severe, în funcție de severitatea răspunsului imun al fiecărei persoane și de natura alergenului. Cele mai frecvente simptome includ:

Erupții cutanate și urticarii

  • Urticaria (sau erupția cutanată) este o reacție alergică comună care se manifestă prin apariția unor pete roșii, umflate și mâncărime pe piele. Acestea sunt cauzate de dilatarea capilarelor și de creșterea permeabilității vasculare, care permit lichidelor să părăsească vasele de sânge și să se acumuleze în țesuturi.
  • Histamina joacă un rol major în acest proces, inducând expansiunea vaselor de sânge și creșterea permeabilității lor, ceea ce duce la apariția de umflături și mâncărimi. Aceasta este o reacție de apărare a organismului care duce la inflamarea pielii și poate fi însoțită de o senzație de arsură sau de iritație.

Congestie nazală, rinoree și ochi care lăcrimează

  • Congestia nazală este un simptom comun al alergiilor, în special al rinitei alergice (alergia la polen, praf sau alte aeroalergene). Histamina provoacă dilatarea vaselor de sânge din mucoasa nazală, ceea ce duce la umflarea țesuturilor și la o senzație de blocaj în nas.
  • Rinoreea (curgerea nasului) este provocată de inflamația mucoasei nazale și de secrețiile excesive de mucus. Histamina stimulează secreția de mucus ca parte a răspunsului imun la alergen.
  • Ochi care lăcrimează sunt o altă manifestare frecventă, care apare ca urmare a inflamației și iritației mucoasei oculare. Histamina stimulează producția de lacrimi, ceea ce duce la o senzație de „mâncărime”.

Anafilaxie și rolul histaminei în acest context

  • Anafilaxia este o reacție alergică severă și rapidă, care poate pune viața în pericol. Aceasta este o reacție de tip I în care eliberarea masivă de histamină (și alți mediatori chimici) determină o scădere bruscă a tensiunii arteriale, dificultăți de respirație, și edem (umflare) în diverse părți ale corpului.
  • În anafilaxie, histamina are un rol cheie, provocând dilatarea vaselor de sânge, creșterea permeabilității acestora și scurgerea lichidelor în țesuturi. Aceasta duce la hipotensiune arterială, edem laringian (care poate cauza dificultăți respiratorii), și poate afecta funcționarea normală a organelor.
  • Simptomele anafilaxiei includ:
    • Dificultăți de respirație și șuierături.
    • Umflături semnificative ale gâtului sau limbii.
    • Urticarie
    • Puls rapid și scăderea tensiunii arteriale.
  • În caz de anafilaxie, histamina este contracarată prin administrarea de adrenalină (epinefrină), care reduce efectele dilatante ale histaminei asupra vaselor de sânge, crește tensiunea arterială și ajută la relaxarea musculaturii căilor respiratorii. De asemenea, pot fi administrate și antihistaminice pentru a inhiba efectele histaminei.
ce este histamina si care e rolul ei in organism

Despre antihistaminice

Antihistaminicele sunt medicamente care reduc sau blochează efectele histaminei, astfel încât opresc simptomele alergiei. Aceste medicamente funcționează bine dar nu pot ameliora fiecare simptom.

Antihistaminicele pot fi de două tipuri:

  • de primă generație: conțin substanțe care trec ușor prin bariera hematoencefalică și influențează receptorii H1 din sistemul nervos central (SNC), care susțin procesul de reglare a ciclului somn-veghe; antihistaminicele de primă generație au proprietăți sedative, pot afecta funcțiile motorii și cognitive și pot provoca stare de somnolență;
  • de a doua și a treia generație: spre deosebire de primele, nu au proprietăți sedative, nu au o capacitate atât de ridicată de a traversa bariera hematoencefalică și, deci, nu au efecte semnificative asupra sistemului nervos central. Potrivit unor studii recente, antihistaminicele din a doua și a treia generație sunt mai eficiente și mai sigure decât cele de primă generație și pot fi administrate adulților și copiilor mai mari de 2 ani.

În funcție de acțiunea lor asupra receptorilor, antihistaminicele pot fi:

Antihistaminice H-1 care combat:

  • rinita alergică;
  • alergiile alimentare;
  • urticaria și alte erupții cutanate;
  • conjunctivita alergică;
  • răceala;
  • hipersensibilitatea la anumite medicamente;
  • mușcăturile și înțepăturile de insecte;
  • răul de mișcare;
  • insomnia;
  • stările de anxietate.

Antihistaminice H-2 care combat:

  • boala de reflux gastroesofagian;
  • arsurile stomacale;
  • ulcerele duodenale și gastrice;
  • sindromul Zollinger-Ellison;
  • durerile de cap;
  • anafilaxia;
  • anorexia;
  • unele tipuri de dureri osoase;
  • vertijul;
  • boala Parkinson (pot reduce rigiditatea și tremurăturile).

Ca orice medicament, antihistaminicele pot avea efecte secundare adverse:

  • ușoare: amețeală, oboseală, senzație de gură uscată sau sete excesivă, vedere neclară, retenție urinară, durere de cap, pierderea funcției motorii, constipație.
  • severe: erupții cutanate, urticarie, umflături la nivelul feței, gurii sau gâtului, dificultăți de respirație sau de înghițire, delir.

Intoleranța la histamină

Intoleranța la histamină nu este o sensibilitate la această substanță, ci un indiciu că nivelul ei în corp este prea mare.

În mod natural, organismul produce histamina împreună cu enzima diaminoxidază (DAO), responsabilă pentru metabolizarea histaminei care provine din alimente. În cazul unei deficiențe de DAO, histamina nu mai poate fi metabolizată și apare intoleranța, ceea ce afectează funcțiile normale ale corpului.

Există unele alimente bogate în histamină, care pot declanșa reacții inflamatorii și alte simptome negative:

  • alcoolul și alte băuturi fermentate;
  • alimentele fermentate și produsele lactate;
  • fructele uscate;
  • avocado;
  • vinetele;
  • spanacul;
  • carnea procesată sau afumată;
  • crustaceele;
  • brânza maturată.

Există, de asemenea, o serie de alimente care declanșează eliberarea de histamină în organism:

  • bananele;
  • roșiile;
  • germenii de grâu;
  • fasolea;
  • papaya;
  • ciocolata;
  • citricele;
  • nucile;
  • coloranții alimentari și alți aditivi.

Histamina este asociată cu răspunsuri și simptome alergice comune. Multe dintre acestea sunt similare cu cele ale intoleranței la histamină. Deși pot varia, unele reacții comune asociate cu această intoleranță includ:

  • dureri de cap sau migrene;
  • congestie nazală sau probleme ale sinusurilor;
  • oboseală;
  • urticarie;
  • probleme digestive;
  • ciclu menstrual neregulat;
  • greaţă și vărsături;
  • crampe abdominale;
  • umflarea țesuturilor;
  • tensiune arterială crescută;
  • ritm cardiac neregulat;
  • anxietate;
  • dificultăți de reglare a temperaturii corpului;
  • ameţeală.

Histamina joacă un rol esențial în multe procese fiziologice ale organismului, de la răspunsurile imunitare și inflamatorii, până la reglementarea somnului și a funcțiilor digestive. Deși este crucială în apărarea organismului, eliberarea sa excesivă poate conduce la reacții alergice și anafilaxie. Înțelegerea mecanismului său de acțiune și a efectelor sale asupra corpului ne ajută să gestionăm mai eficient alergiile și alte afecțiuni asociate. Tratamentul adecvat, bazat pe antihistaminice și alte medicamente, poate controla aceste reacții și îmbunătăți calitatea vieții celor afectați.

Bibliografie

  1. “Histamine: The Stuff Allergies Are Made Of.” Medlineplus.gov, 2015, https://medlineplus.gov/, accesat la 10.03.2025;
  2. ‌Anthony, Kiara. “Histamine Intolerance.” Healthline, Healthline Media, 13 Aug. 2018, www.healthline.com, accesat la 10.03.2025;
  3. ‌“Histamine Toxicity Symptoms, Diagnosis, Treatment & Management.” Aaaai.org, 2022, www.aaaai.org, accesat la 10.03.2025;
  4. ‌“Histamine | Labcorp.” Labcorp.com, 2016, www.labcorp.com, accesat la 10.03.2025;
  5. ‌Fowler, Paige. “What Are Histamines?” WebMD, WebMD, 6 June 2016, www.webmd.com, accesat la 10.03.2025;
  6. ‌Watson, Stephanie. “Do I Need Antihistamines for Allergies?” WebMD, WebMD, 25 Feb. 2010, www.webmd.com, accesat la 10.03.2025;
  7. ‌Patel, Raj H, and Shamim S Mohiuddin. “Biochemistry, Histamine.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 8 May 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov, accesat la 10.03.2025.

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării