Histamina: ce este și care e rolul ei în organism

Specialități
20 Octombrie 2022
Autor: Echipa medicală MedLife
ce este histamina si care e rolul ei in organism

Despre histamină

Histamina este o substanță chimică ce se găsește în anumite celule ale corpului și care e responsabilă de câteva funcții majore în organism. Este principalul element de mediere atunci când apare o hipersensibilitate, cum ar fi o alergie, infecție sau leziune, declanșând reacția inflamatorie.

Histamina provoacă multe dintre simptomele alergiilor, cum ar fi curgerea nasului sau strănutul. Atunci când o persoană este alergică la o anumită substanță, cum ar fi un aliment sau praf, sistemul imunitar consideră în mod eronat că acea substanță, de obicei inofensivă, este dăunătoare. În încercarea de a proteja organismul, acesta declanșează o reacție în lanț care determină unele dintre celulele corpului să elibereze histamină și alte substanțe chimice în sânge. Histamina acționează apoi asupra ochilor, nasului, gâtului, plămânilor, pielii sau tractului gastrointestinal, provocând simptome de alergie. 

Histamina leagă receptorii specifici care se găsesc pe suprafața celulelor. Aceștia sunt de patru tipuri, toți fiind cuplați cu proteina G, iar efectele ei diferă în funcție de tipul de receptor pe care acționează: 

Receptorii H1

Sunt răspândiți în tot corpul, inclusiv în neuroni, în celulele musculare netede ale căilor respiratorii și în vasele de sânge. Activarea receptorilor H1 determină reacțiile fiziologice stereotipe alergice/anafilactice: 

  • prurit; 
  • durere; 
  • vasodilatație; 
  • hipotensiune arterială
  • roșeață; 
  • tahicardie; 
  • bronhoconstricție. 

De asemenea, receptorii H1 reglează ciclurile somn-veghe, aportul alimentar, funcția termică, emoțiile, locomoția, memoria și învățarea. Acești receptori mediază, de asemenea, majoritatea efectelor histaminei care sunt relevante pentru astm și pot include, de asemenea, caracteristici ale spasmelor musculare. 

Receptorii H2

Se găsesc mai ales în celulele parietale ale mucoasei gastrice, în țesuturile musculare netede și în inimă. Activarea receptorilor H2 mediază: 

  • secreția de acid gastric; 
  • permeabilitatea vasculară; 
  • hipotensiunea; 
  • înroșirea feței; 
  • cefaleea; 
  • tahicardia
  • bronhoconstricția. 

Relevanța clinică a receptorilor H2 este neclară, deoarece aceștia au puține efecte măsurabile asupra funcțiilor căilor respiratorii;

Receptorii H3

Se găsesc mai ales în neuronii histaminergici care moderează eliberarea de histamină, dopamină, serotonină, noradrenalina și acetilcolină în sistemul nervos central. Activarea receptorului H3 poate inhiba și provoca vasoconstricția în mucoasa nazală. 

Receptorii H4

Sunt prezenți în măduva osoasă și în celulele hematopoietice periferice. Receptorii H4 joacă un rol esențial în diferențierea mieloblastilor și promieloblastilor și sunt considerați receptori de histamină ai sistemului imunitar, datorită rolului esențial pe care îl au în tulburările inflamatorii și în bolile autoimune.

Toți receptorii de histamină joacă un rol important în imunomodulare. Histamina reglează activitatea și diferențierea celulelor T, a celulelor B, a monocitelor și a celulelor dendritice din organele și țesuturile limfatice în timpul inflamației alergice.

Rolul histaminei în organism

Histamina este o „moleculă de semnalizare” care trimite mesaje între celule: transmite celulelor stomacului să producă acid în stomac sau ajută creierul să rămână treaz. 

De asemenea, histamina colaborează și cu sistemul imunitar și ajută organismul să se protejeze de agenții patogeni, cum ar fi virusuri, bacterii sau alergeni. Este primul mediator chimic de apărare eliberat de mastocite, ca răspuns atunci când sistemul imunitar identifică un „invadator”. În acel moment, celulele imune, numite „celule B”, încep să producă anticorpi IgE care se răspândesc în tot organismul și caută agentul dăunător. 

Acțiunile histaminei sunt excelente pentru protejarea organismului împotriva paraziților. În cazul alergiilor, însă, sistemul imunitar reacționează exagerat la substanțe inofensive. Acesta este momentul în care histamina devine inamicul nostru.

ce este histamina si care e rolul ei in organism

Analizele specifice și valorile normale

Histamina provine din două surse, producția proprie a organismului și ingestia anumitor alimente, iar de metabolizarea ei este responsabilă diaminoxidaza (DAO). O activitate deficitară a acestei enzime poate duce însă la o acumulare de histamină, ceea ce are efecte negative asupra organismului. 

Mulți oameni suferă de tulburări gastro-intestinale, migrene, dureri de cap, probleme ale pielii, probleme cardio-vasculare sau astm, provocate de intoleranța la histamină. Este adesea dificil să se facă distincția între o alergie imediată IgE (de tip 1) și o alergie alimentară IgG (de tip 3) sau o intoleranță la histamină, deoarece de multe ori simptomele sunt identice. Prin determinarea activității DAO, intensitatea intoleranței histaminei poate fi identificată în mod individual.

Confirmarea suspiciunii de intoleranță la histamină se face prin analize de sânge care măsoară atât nivelul histaminei, cât și pe cel al activității diaminoxidazei.

Determinarea nivelului de histamină în sânge poate fi utilă în evaluarea pacienților care prezintă simptome de alergie. De asemenea, analiza histaminei are rol adjuvant în diagnosticarea afecțiunilor generate de activarea mastocitară.

Valorile normale pentru histamina măsurată într-o probă de sânge sunt foarte scăzute.

O valoare crescută se înregistrează la persoanele care au mastocitoză și la cele care suferă de o reacție anafilactică. În cazul celei din urmă, nivelul histaminei din sânge crește foarte repede într-o perioadă scurtă de timp și revine la normal într-un interval de 30-60 de minute. De aceea, dacă recoltarea se face prea târziu, valorile histaminei pot ieși normale. În acest caz, măsurarea concentrației de histamină şi a metaboliţilor săi în urină constituie o alternativă eficientă pentru testare, ca urmare a faptului că valorile acestora se menţin crescute un timp îndelungat.

Testul genetic depistează dacă deficiența DAO este provocată de prezența unor modificări genetice (polimorfisme genetice) și ajută la stabilirea exactă a cauzelor simptomelor, precum și la personalizarea tratamentului. Este un test salivar, simplu, neinvaziv.

Despre antihistaminice

Antihistaminicele sunt medicamente care reduc sau blochează histaminele, astfel încât opresc simptomele alergiei. Aceste medicamente funcționează bine dar nu pot ameliora fiecare simptom.

Antihistaminicele pot fi de două tipuri: 

  • de primă generație: conțin substanțe care trec ușor prin bariera hematoencefalică și influențează receptorii H1 din sistemul nervos central (SNC), care susțin procesul de reglare a ciclului somn-veghe; antihistaminicele de primă generație au proprietăți sedative, pot afecta funcțiile motorii și cognitive și pot provoca stare de somnolență; 
  • de a doua și a treia generație: spre deosebire de primele, nu au proprietăți sedative, nu au o capacitate atât de ridicată de a traversa bariera hematoencefalică și, deci, nu au efecte semnificative asupra sistemului nervos central. Potrivit unor studii recente, antihistaminicele din a doua și a treia generație sunt mai puternice și mai sigure decât cele de primă generație și pot fi administrate adulților și copiilor mai mari de 12 ani. 

În funcție de acțiunea lor asupra receptorilor, antihistaminicele pot fi: 

Antihistaminice H-1 care combat:

  • rinita alergică; 
  • alergiile alimentare; 
  • urticaria și alte erupții cutanate; 
  • conjunctivita alergică;
  • răceala; 
  • hipersensibilitatea la anumite medicamente;
  • mușcăturile și înțepăturile de insecte; 
  • răul de mișcare
  • insomnia; 
  • stările de anxietate. 

Antihistaminice H-2 care combat:

  • boala de reflux gastroesofagian; 
  • arsurile stomacale;
  • ulcerele duodenale și gastrice;
  • sindromul Zollinger-Ellison; 
  • durerile de cap;
  • anafilaxia;
  • anorexia;
  • unele tipuri de dureri osoase;
  • vertijul;
  • boala Parkinson (pot reduce rigiditatea și tremurăturile).

Ca orice medicament, antihistaminicele pot avea efecte secundare adverse: 

  • ușoare: amețeală, oboseală, senzație de gură uscată sau sete excesivă, vedere neclară, retenție urinară, durere de cap, pierderea funcției motorii, constipație.
  • severe: erupții cutanate, urticarie, umflături la nivelul feței, gurii sau gâtului, dificultăți de respirație sau de înghițire, delir.

 

ce este histamina si care e rolul ei in organism

 

Intoleranța la histamină

Intoleranța la histamină nu este o sensibilitate la această enzimă, ci un indiciu că nivelul ei în corp este prea mare. 

În mod natural, organismul produce histamina împreună cu enzima diaminoxidază (DAO), responsabilă pentru descompunerea histaminei care provine din alimente. În cazul unei deficiențe de DAO, histamina nu mai poate fi descompusă și apare intoleranța, ceea ce afectează funcțiile normale ale corpului.

Există unele alimente bogate în histamină, care pot declanșa reacții inflamatorii și alte simptome negative:

  • alcoolul și alte băuturi fermentate;
  • alimentele fermentate și produsele lactate; 
  • fructele uscate;
  • avocado;
  • vinetele;
  • spanacul;
  • carnea procesată sau afumată;
  • crustaceele;
  • brânza maturată.

Există, de asemenea, o serie de alimente care declanșează eliberarea de histamină în organism:

  • bananele;
  • roșiile;
  • germenii de grâu;
  • fasolea;
  • papaya;
  • ciocolata;
  • citricele;
  • nucile; 
  • coloranții alimentari și alți aditivi.

Histamina este asociată cu răspunsuri și simptome alergice comune. Multe dintre acestea sunt similare cu cele ale intoleranței la histamină. Deși pot varia, unele reacții comune asociate cu această intoleranță includ:

  • dureri de cap sau migrene;
  • congestie nazală sau probleme ale sinusurilor;
  • oboseală;
  • urticarie;
  • probleme digestive;
  • ciclu menstrual neregulat;
  • greaţă și vărsături;
  • crampe abdominale;
  • umflarea țesuturilor;
  • tensiune arterială crescută;
  • ritm cardiac neregulat;
  • anxietate;
  • dificultăți de reglare a temperaturii corpului;
  • ameţeală.


 

Bibliografie

  1. “Histamine: The Stuff Allergies Are Made Of.” Medlineplus.gov, 2015, https://medlineplus.gov/
  2. ‌Anthony, Kiara. “Histamine Intolerance.” Healthline, Healthline Media, 13 Aug. 2018, www.healthline.com
  3. ‌“Histamine Toxicity Symptoms, Diagnosis, Treatment & Management.” Aaaai.org, 2022, www.aaaai.org
  4. ‌“Histamine | Labcorp.” Labcorp.com, 2016, www.labcorp.com
  5. ‌Fowler, Paige. “What Are Histamines?” WebMD, WebMD, 6 June 2016, www.webmd.com
  6. ‌Watson, Stephanie. “Do I Need Antihistamines for Allergies?” WebMD, WebMD, 25 Feb. 2010, www.webmd.com
  7. ‌Patel, Raj H, and Shamim S Mohiuddin. “Biochemistry, Histamine.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 8 May 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării