Consumul de alcool: recomandări și contraindicații

Despre consumul de alcool
Băuturile alcoolice conțin etanol, o substanță psihoactivă și toxică ce produce dependență. De secole, alcoolul este consumat pe scară largă în multe culturi, dar este asociat cu riscuri și prejudicii grave pentru sănătate.
În 2019, 2,6 milioane de decese au fost atribuite, la nivel mondial, consumului de alcool, dintre care 2 milioane în rândul bărbaților și 0,6 milioane în rândul femeilor.
Oamenii beau pentru a socializa, pentru a sărbători sau a se relaxa. De-a lungul istoriei, specialiștii s-au străduit să explice și să gestioneze efectele alcoolului asupra organismului - de ce alcoolul ne face să acționăm și să simțim diferit, când se poate spune că am consumat prea mult alcool și cât înseamnă prea mult, de ce unii oameni dezvoltă tulburări legate de consumul de alcool, în timp ce alții nu?
Ce se poate spune cert este că efectele alcoolului variază de la o persoană la alta, în funcție de o serie de factori, printre care:
- cantitatea de alcool consumată;
- frecvența consumului de alcool;
- vârsta;
- starea ta de sănătate;
- istoricul familial.
Pentru a te ajuta să ai un stil de viață sănătos, care este esențial pentru tratarea sau prevenția multor afecțiuni, cât și pentru starea ta generală de bine, MedLife a creat Centrul de Medicina Stilului de Viață. Echipa multidisciplinară a Centrului va evalua, trata și monitoriza problemele tale de sănătate, oferind soluții integrate și personalizate aplicate pe șase paliere: nutriție, psihologie, somnologie, abuz de substanțe, activitate fizică și mindfulness.
Ce efecte are consumul de alcool asupra organismului
Când bei alcool, acesta este absorbit în fluxul sanguin prin stomac și intestinul subțire. În stomac, alcoolul este transformat în acetaldehidă, o substanță toxică care trebuie metabolizată. Metabolizarea are loc în ficat, unde acetaldehida este transformată în acetat, o substanță mai puțin toxică, după care în dioxid de carbon și apă. Capacitatea de metabolizare este de 10 ml/ 8 g de alcool/ oră, mai redusă la femei. Alcoolul străbate bariera hematoencefalică și ajunge în creier, unde produce rapid efecte, care se accentuează pe măsura creșterii concentrației în sânge:
- inhibiții reduse;
- vorbire neclară;
- deficiență motrică;
- confuzie;
- probleme de memorie;
- probleme de concentrare;
- comă;
- probleme de respirație;
- deces.
Consumul de alcool și vârstnicii
Odată cu înaintarea în vârstă, corpul procesează mai lent alcoolul și este mai sensibil la efectele acestuia. Nu întâmplător, veți observa cum aceeași cantitate de alcool tolerată ușor în tinerețe devine o povară odată cu trecerea anilor.
De asemenea, asta înseamnă că persoana respectivă este mai vulnerabilă la efectele negative ale alcoolului, printre care se numără:
- pierderea forței musculare și a masei musculare, pierderea echilibrului și a coordonării, crescând riscul de rănire din cauza căderilor;
- agravarea unor probleme de sănătate, cum ar fi boli ale ficatului, diabet, probleme de inimă sau tensiune arterială, precum și afecțiuni ale stomacului;
- cauzarea sau agravarea unor probleme de sănătate mintală, cum ar fi confuzie, pierderea memoriei și depresie;
- interacțiunile cu medicamentele: unele medicamente nu au efect în combinație cu alcoolul; altele nu trebuie combinate deloc cu băutura.

Recomandări pentru consumul moderat de alcool
Poate fi greu să apreciezi exact cât înseamnă o băutură standard („un pahar”), pentru că aceasta poate varia în funcție de tipul și de cantitatea de alcool consumată.
În general, o băutură standard conține 10 grame de alcool pur (echivalentul a 12,5 ml). Această cantitate se găsește în (aproximativ):
- 30 ml de băuturi spirtoase (o înghițitură sau „un shot”);
- 100 ml vin;
- 285 ml bere;
- 425 ml bere slabă.
Deci, „un pahar” se măsoară după cantitatea de alcool pe care o conține, nu după gramaj.
În trecut, se credea că un consum moderat de alcool poate reduce riscul de apariție a bolilor de inimă sau a diabetului. Riscurile de cancer asociate consumului chiar ușor sau moderat de alcool, dovedite în ultimii ani de tot mai multe studii, ne fac să nu putem recomanda o cantitate minimă de alcool. Medicul nu poate recomanda alcool, poate doar sfătui evitarea acestuia. Consumul de alcool va fi o decizie asumată, informată și, cu cât este mai scăzut , cu atât vor fi evitate riscurile asociate. Ghidul canadian referitor la consumul de alcool din anul 2020 arată beneficii clare de sănătate la persoanele care nu consumă alcool, iar la cei care consumă maximum două unități pe săptămână probabil riscurile vor fi minime.
Contraindicații pentru consumul de alcool
Consumul de alcool este complet contraindicat, indiferent de cantitate:
- pentru femeile care sunt sau încearcă să rămână însărcinate;
- pentru persoanele care iau anumite medicamente, ce pot avea efecte secundare;
- pentru persoanele care au o tulburare legată de consumul de alcool, având deficit de alcooldehidrogenază sau acetaldehid dehidrogenază, enzimele care metabolizeaza alcoolul;
- pentru pacienții cu anumite probleme medicale pe care alcoolul le poate agrava;
- pentru tinerii cu vârsta sub 18 ani.
Care sunt consecințele consumului excesiv de alcool
A bea prea mult, într-o singură ocazie sau de-a lungul timpului, poate avea un impact grav asupra sănătății. Iată care sunt consecințele consumului excesiv de alcool asupra organelor din corp:
Creier: alcoolul interferează cu căile de comunicare ale creierului și poate afecta modul în care arată și funcționează acesta; poate schimba starea de spirit și comportamentul și poate îngreuna gândirea și mișcarea coordonată; în timp, favorizează apariția bolii Alzheimer și accentuează declinul cognitiv;
Inimă: alcoolul poate provoca diverse probleme:
- cardiomiopatie;
- aritmii;
- accident vascular cerebral;
- hipertensiune arterială;
Ficat: consumul excesiv de alcool afectează ficatul și poate provoca o serie de afecțiuni hepatice:
- steatoză;
- hepatită alcoolică;
- fibroză;
- ciroză;
Pancreas: alcoolul face ca pancreasul să producă substanțe toxice care pot duce, în cele din urmă, la pancreatită și deces;
Sistem imunitar: consumul excesiv de alcool poate slăbi sistemul imunitar; consumatorii cronici sunt mai predispuși la boli precum pneumonia și tuberculoza.
De asemenea, consumul de alcool poate provoca mai multe tipuri de cancer:
- cancerul capului și gâtului, inclusiv cancerul de cavitate bucală, faringe și laringe;
- cancerul esofagian, în special carcinomul esofagian cu celule scuamoase;
- cancer la ficat;
- cancer de sân, în special după menopauză;
- cancer colorectal;
Cum poți renunța complet la consumul de alcool
Iată câteva sfaturi pentru a încerca să renunțați la consumul de alcool:
- gândiți-vă la factorii declanșatori: odată identificați, puteți încerca să-i evitați;
- dezvoltați strategii de reducere a consumului: socializați mai mult cu persoane care nu beau, mergeți în locuri unde nu se servește alcool;
- impuneți-vă două sau mai multe zile fără alcool în fiecare săptămână;
- în situațiile în care erați obișnuiți să socializați cu alcool, adăugați diverse cocktail-uri non-alcoolice, apă sau ceaiuri/infuzii.
Care sunt beneficiile renunțării la alcool
Efectele imediate ale renunțării la alcool includ:
- dimineața vă veți trezi plin de energie, nu obosit, și veți fi mai activ toată ziua. Se ameliorează aspectul pielii, memoriaș;
- alcoolul are 7 kcal/ gram de alcool, deci renunțarea la acesta vă poate ajuta să vă mențineți mai ușor o greutate sănătoasă.
Beneficiile pe termen lung se vor putea observa în mai multe domenii:
- starea de spirit: există o legătură strânsă între consumul excesiv de alcool și depresie, iar mahmureala vă face adesea să vă simțiți anxios; eliminarea băuturii generează o dispoziție mai bună;
- somnul: este acel mit că dormim mai bine când bem alcool. Într-adevăr, alcoolul induce somnul mai ușor, însă somnul va fi de calitate mai slabă, afectând somnul profund; renunțând la băutură veți fi mai odihnit la trezire;
- comportamentul: băutura poate afecta judecata și comportamentul, puteți fi irațional sau agresiv; de asemenea, pierderea memoriei va fi o consecință gravă pe termen scurt sau lung.
Alte sfaturi utile
Există mai multe modalități de a gestiona cantitatea de alcool pe care o beți. Iată câteva sfaturi:
- numărați băuturile: adăugați un pahar de apă la fiecare pahar cu vin sau băutură, ori diluați băutura (șpriț);
- stabiliți o limită de băuturi și respectați-o;
- evitați ieșirile la băutură, mai ales cu persoane care beau prea mult;
- încercați să vă terminați băutura înainte de a lua alta.
Pentru a evita riscul unei intoxicații cu alcool, limitați consumul la un pahar pe oră:
- beți apă pentru a potoli setea înainte de a bea alcool;
- optați pentru băuturi cu conținut scăzut de alcool;
- puneți paharul jos când nu beți din el;
- nu amestecați alcoolul cu băuturi energizante deoarece acest lucru vă poate face să beți mai mult; de asemenea, poate crește comportamentul irațional;
- mâncați înainte și în timp ce beți alcool: alcoolul intră în organism prin stomac și intestinul subțire; dacă stomacul este gol, alcoolul va ajunge mai repede în sânge;
- evitați gustările sărate care fac sete.
Bibliografie
- “Alcohol’s Effects on the Body | National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism (NIAAA).” Nih.gov, 2024, www.niaaa.nih.gov/alcohols-effects-health/alcohols-effects-body.
- “How Alcohol Affects Your Health.” Healthdirect.gov.au, Healthdirect Australia, 23 Oct. 2024, www.healthdirect.gov.au/how-alcohol-affects-your-health.
- “Overview of Alcohol Consumption | National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism (NIAAA).” Nih.gov, 2024, www.niaaa.nih.gov/alcohols-effects-health/overview-alcohol-consumption. Accessed 11 Dec. 2024.
- World. “Alcohol.” Who.int, World Health Organization: WHO, 28 June 2024, www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/alcohol.
- “Alcohol in Moderation: How Many Drinks Is That?” Mayo Clinic, 2024, www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/alcohol/art-20044551.
- https://www.facebook.com/nhswebsite. “Tips on Cutting Down.” Nhs.uk, Jan. 2022, www.nhs.uk/live-well/alcohol-advice/tips-on-cutting-down-alcohol/.
- “20328 Alcohol Use in Older Adults.” CAMH, 2018, www.camh.ca/en/health-info/guides-and-publications/alcohol-use-in-older-adults.
- “Tips for Safe and Responsible Drinking.” Healthdirect.gov.au, Healthdirect Australia, 21 Nov. 2024, www.healthdirect.gov.au/tips-for-safe-drinking.
- https://www.ccsa.ca/canadas-guidance-alcohol-and-health
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Ceai de cicoare: proprietăți, beneficii, contraindicații
Ceaiul de cicoare este o băutură naturală, din ce în ce mai apreciată datorită proprietăților sale terapeutice și gustului distinctiv. Obținut din rădăcina plantei de cicoare (Cichorium intybus), acest ceai este o alternativă populară la cafea, fiind adesea folosit pentru stimularea en...

Berberina: beneficii, proprietăți, contraindicații
Berberina este un compus natural extras din diverse plante, inclusiv din rădăcina de Berberis vulgaris, o plantă utilizată în medicina tradițională din mai multe colțuri ale lumii. De-a lungul timpului, cercetările științifice au demonstrat numeroasele sale beneficii pentru sănătate, ca...

Fumatul: ce efecte are asupra organismului
Fumatul reprezintă inhalarea și expirarea fumului produs de un material vegetal care arde; cel mai frecvent, fumatul este asociat cu tutunul dintr-o țigară, trabuc sau pipă, dar se pot inhala o varietate de materiale vegetale, inclusiv marijuana și hașiș.Tutunul conține nicotină, un alcalo...