Publicat la: 
23/12/2016

Cum poate social media sa duca la depresie si anxietate - studiu

Un nou studiu, realizat de un grup de cercetatori de la Universitatea din Pittsburgh, asociaza numarul de conturi ale platformelor sociale detinute de o singura persoana cu gradul de risc pentru declansarea depresiei si a anxietatii.

Analiza, publicata recent in jurnalul "Computers in Human Behavior", arata ca persoanele care au declarat ca folosesc un numar mare de platforme sociale, de la sapte la 11 platforme, au un risc de trei ori mai mare pentru declasarea depresiei prin comparatie cu persoanele care folosesc de la zero la doua platforme sociale, chiar si dupa limitarea timpului total petrecut in mediul online, informeaza futurity.org.

"Aceasta asociere este destul de puternica pentru ca medicii sa ia in considerare faptul ca pacientii lor ce sufera de depresie si anxietate au nevoie de consiliere pentru a le arata legatura pe care comportamentul din mediul online o are cu santatea lor mintala," declara autorul principal al studiului, Brian A. Primack, director al Universitatii din Pittsburgh.

In urma cu doi ani Primack si colegii sai au strans esantioane de la 1.787 de adulti din Statele Unite ale Americii, cu varste cuprinse intre 19 si 32 de ani, folosind un instrument de evaluare a depresiei si au stabilit astfel un chestionar prin intermediul caruia sa poata fi determinat nivelul de folosire a instrumentelor de socializare din mediul online.

Chestionarele au inclus intrebari despre 11 dintre cele mai populare platforme de socializare: Facebook, YouTube, Twitter, Google Plus, Instagram, Snapchat, Reddit, Tumblr, Pinterest, Vine, si LinkedIn.

Participantii care au folosit sapte din cele 11 platforme au avut de 3,1 ori mai multe sanse sa declare un nivel mai ridicat de simptome depresive decat participantii care au folosit de la zero la doua platforme de socializare.

Cei care au folosit numarul maxim de platforme de socializare au avut un nivel mai ridicat de simptome de anxietate decat restul participantilor.

Cercetatorii au luat in considerare si alti factori care pot contribui la aparitia depresiei si anxietatii, precum originea, sexul, starea civila, venitul, educatia si timpul total petrecut in mediul online in fiecare zi.

Autorul principal al studiului subliniaza ca directia asocierii este neclara. "Se poate intampla ca persoanele care sufera de simptome depresive si de anxietate au tendinta sa utilizeze o gama mai larga de platforme sociale. Dar se poate intampla si ca incercarea de a mentine o prezenta activa in mediul online, pe cat mai multe platforme, sa duca la declansarea depresiei si anxietatii. Sunt necesare mai multe studii pentru a stabili relatia cauza-efect in aceste cazuri," a declarat cercetatorul.

Cu toate astea, Primak si echipa sa de cercetatori au propus trei ipoteze care explica modul in care platformele de socializare pot duce la aparitia depresiei si a anxietatii:

1. Abilitatea de "multitasking", care se manifesta la comutarea intre platforme, este asociata unor rezultate slabe pe plan cognitiv.

2. Setul de reguli de utilizare a platformelor, precum si ipotezele culturale si particularitatile fiecarei retele de socializare devin din ce in ce mai greu de stapanit atunci cand numarul de conturi este mai mare, ceea ce ar putea contribui la generarea de emotii negative.

3. Cu cat se folosesc mai multe conturi de socializare, cu atat sansele de a te face de ras in public sunt mai mari, ceea ce poate duce, implicit, la aparitia unui numar mare de situatii stanjenitoare, generatoare, la randul lor, de emotii negative.

"De aceea, intelegerea modului in care oamenii folosesc platformele de socializare, precum si a dorintei de a fi activi pe cat mai multe retele sunt pasii critici pe care trebuie sa ii facem pentru a afla tipul specific de depresie asociata acestor aspecte ale vietii sociale," a declarat coautorul studiului, Csar G. Escobar-Viera, doctor in psihiatrie in cadrul Universitatii din Pittsburgh.

Autor: G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Psihologie