Publicat la: 
17/08/2017

Ce trebuie sa stii despre infectiile fungice

Infectiile fungice pot provoca eruptii cutanate, precum piciorul atletului, iar ciupercile pe care le putem lua din mediul inconjurator - sol, plante, copaci - pot provoca o varietate de infectii, dintre care unele sunt greu de identificat, iar altele pot prezenta simptome grave.

Iata ce tipuri de infectii fungice exista si ce trebuie sa faci pentru a avea grija de sanatatea ta si a celor din jur, conform consumerreports.org.

Infectii fungice ale pielii si unghiilor

Desi acest tip de infectii apar frecvent, acestea sunt adesea diagnosticate gresit. Aproximativ jumatate dintre persoanele suspectate de prezenta unei ciperci in zona unghiilor nu au infectii fungice.

Un studiu publicat recent in Jurnalul Academiei Americane de Dermatologie constata ca numai jumatate dintre medicii dermatologici pot identifica prezenta infectiilor fungice ale pielii la o prima examinare.

"Este dificil de diferentiat prezenta unei infectii fungice de alte afectiuni ale pielii, precum psoriazis, pityriasis rosea sau limfomul cutanat," este de parere Adam Friedman, medic dermatolog in cadrul Washington School of Medicine & Health Sciences din Washington, D.C.

Ce este de facut?

Prezentarea la medic este necesara in lipsa cunoasterii cauzei eruptiilor cutanate, cu atat mai mult daca eruptia continua sa se prezinte si dupa 72 de ore de la aparitie. Medicul poate face testele necesare pentru a decide daca este necesara prescrierea antifungicelor sau este vorba despre alte complicatii.

Alte tipuri de infectii fungice ingrijoratoare

Infectiile fungice precum aspergiloza, blastomicoza si coccidioidomicoza se pot localiza in plamani, iar contaminarea se face prin intermediul inhalarii sporilor de coccidioides immitis, regasite in unele tipuri de soluri, cel mai adesea in Statele Unite ale Americii. Primele doua tipuri de infectii fungice sunt periculoase in special pentru persoanele ce sufera de boli pulmonare sau au un sistem imunitar deficitar.

Coccidioidomicoza provoaca simptome ce pot fi usor confundate cu pneumonia, in special in randul persoanelor aflate la o varsta inaintata.

Ce este de facut?

Daca prezentati tuse, febra, cefalee, frisoane si, in special, daca va aflati intr-o zona cu un risc crescut de expunere la fungicide, este recomandat sa va prezentati de urgenta pentru investigatiile medicale de specialitate.

Sunt infectiile fungice potential mortale?

Candida traieste frecvent in tractul gastrointestinal, dar si pe piele, fara a provoca probleme, desi o creste excesiva a acestei specii de infectii fungice se poate extinde, provocand infectii ale vaginului, gurii sau gatului.

Ciuperca poate provoca infectii mai grave in cazul persoanelor care se afla la terapie intensiva, a celor ce sufera de diabet sau de un sistem imunitar slabit.

Cu toate acestea, exista si cazuri mult mai grave, asa cum se intampla cu o specie recent identificata, denumita Candida auris, ce poate provoca deces in decursul a 30 de zile la circa 40% dintre cei infectati.

"Unele tulpini de Candida auris sunt rezistente la toate cele trei clase majore de medicamente antifungice," declara Tom Chiller, directorul institutului american Centers for Disease Control and Preventions Mycotic Diseases Branch.

Ce este de facut?

Daca dumneavoastra sau un membru al familiei va aflati intr-unul dintre grupurile de risc mentionate mai sus, asigurati-va ca respectati normele de igiena corporala pentru a ii proteja pe cei din jur. Specialistii recomanda utilizarea dezinfectantelor eficiente impotriva ciupercilor.

De asemenea, consultati medicul specialist inainte de utilizarea antibioticelor ce pot creste riscul declansarii infectiilor candida, iar daca observati prezenta semnelor de candidoza invaziva - in special, febra si frisoane - apelati la atentia specialistilor pentru recomandarea tratamentului medicamentos bazat pe cele trei antifungice: anidulafungin, caspofungin si micafungin.

Autor: G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Dermatovenerologie

Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 16