PEDIATRIE

06 Iunie 2022

Diversificarea la bebeluși: când începe, sfaturi utile, alimente permise și alimente interzise

scris de

Vidrighin Anca, Medic Primar Pediatrie

Diversificarea la bebeluși: când începe, sfaturi utile, alimente permise și alimente interzise

Ce este diversificarea și când începe

Alimentația sugarului și a copilului mic este esențială pentru sănătatea lui ulterioară și a viitorului adult. Primii doi ani de viață sunt cu atât mai importanți, cu cât în această perioadă creșterea și dezvoltarea au cel mai accelerat ritm.

În acest sens, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Societatea Europeană de Gastroenterologie, Hepatologie și Nutriție Pediatrică, dar și Asociația Americană de Pediatrie recomandă ca, cel puțin în primele 4-6 luni de viață, bebelușul să fie hrănit cu lapte matern. În lipsa lui, în condițiile în care acesta este insuficient sau când există contraindicații de a consuma lapte de mamă, se pot folosi formule de lapte praf.

Diversificarea (alimentația complementară sau ablactarea în trepte) reprezintă trecerea de la alimentația exclusiv lactată la o alimentație mai variată, prin introducerea unor alimente semisolide, altele decât laptele.

În mod normal, procesul începe la vârsta de 6 luni a bebelușului și, doar în situații excepționale, de la 5 sau chiar 4 luni, atunci când copilul nu ia în greutate, în ciuda alimentației corecte la sân, sau dacă cere frecvent sân și pare flămând după ce a supt.

Diversificarea nu trebuie începută niciodată mai devreme de 4 luni. Introducerea alimentelor solide înainte de această vârstă nu este indicată, deoarece crește riscul de alergii (respiratorii, cutanate și digestive), chiar dacă în familia sa nu există persoane cunoscute cu alergii. De asemenea, crește riscul depunerii excesive de grăsime (obezitate) și de boli respiratorii.

Odată cu începerea diversificării, scaunul bebelușului își schimbă aspectul, consistența și mirosul, semănând - pe măsura introducerii în alimentație a mai multor alimente - cu cel al adultului.

Tipuri de diversificare

Pediatrii recomandă două modalități de a începe diversificarea, fiecare dictată de statusul ponderal al sugarului.

La sugarii cu o greutate mai mică în raport cu vârsta, alimentația complementară se va iniția cu cereale, cunoscându-se faptul că acestea au un aport caloric ridicat, dar și un conținut mare de fibre alimentare.

Inițial se vor administra sugarului de 4-6 luni cereale fără gluten, care sunt ușor de asimilat și hipoalergenice (orez, porumb, tapioca etc), dar imediat se vor introduce și cele cu gluten (pe bază de grâu, orz, secară), astfel reducându-se riscul de apariție a bolii celiace (alergia la gluten), dar și a diabetului zaharat de tip I.

Introducerea cerealelor mai are un avantaj: conțin fier, asigurând astfel suplimentul atât de necesar la această vârstă.

La sugarii cu greutate normală sau mai mare în raport cu vârsta, diversificarea se va iniția folosindu-se supă de legume (morcovi, cartofi, păstârnac, pătrunjel etc), deoarece acestea reprezintă o sursă bogată de amidon, vitamine, fibre și săruri minerale. După 2-3 săptămâni, în supa de legume va putea fi adăugată carne de pasăre sau roșie, care asigură suplimentul de fier necesar.

Diversificarea în funcție de vârstă

Diversificarea în funcție de vârstă

Diversificare 4-6 luni

La sugarul de 4-6 luni există în mod normal o maturizare neurologică, necesară trecerii de la alimentația exclusiv lactată la masticația alimentelor semisolide (la această vârstă dispare reflexul de extruziune linguală: împingerea cu limba în afara cavității bucale a alimentelor solide).

În plus, copilul este pregătit să stea în șezut cu sprijin, având astfel un control mai bun al mușchilor capului și gâtului și poate să dezvolte mișcări laterale de masticație. În aceste condiții se poate iniția diversificarea.

Este important să știți că sucul de fructe sau alte băuturi îndulcite (ceai instant, apă cu zahăr), care au aport caloric crescut, însă nu au beneficii nutriționale, sunt contraindicate înaintea vârstei de 6 luni.

Din punct de vedere al aparatului digestiv, erupția dentară la această vârstă este importantă, dar nu indispensabilă. De acum, organismul copilului dumneavoastră poate să digere proteine, glucide și lipide, datorită maturizării funcțiilor aparatului digestiv; adică sistemul lui digestiv este suficient de dezvoltat pentru introducerea fructelor, legumelor, cerealelor sau cărnii.

Funcția renală este și ea suficient de dezvoltată la sugarul de 4-6 luni, încât să poată tolera alimente cu încărcătură osmotică mai ridicată. Cu toate acestea, există câteva principii pe care va trebui să le respectați la începerea diversificării:

  • procesul se va iniția la copilul sănătos, niciodată la cel bolnav;
  • nu introduceți simultan, în aceeași zi, două sau mai multe alimente noi; în acest fel, puteți identifica mai ușor alimentul care provoacă anumite reacții nedorite;
  • între două alimente nou introduse lăsați să treacă 2-3 zile;
  • creșteți progresiv cantitatea alimentului nou introdus în alimentația sugarului;
  • alimentul de diversificare trebuie introdus în alimentația bebelușului cu lingurița, înainte ca acesta să primească laptele;
  • introduceți alimentul complementar înainte de laptele de la amiază;
  • de preferat, dați-i copilului alimentul de diversificare cu lingurița sau cana, nu din biberon sau sticluță; în caz contrar, va tinde să mănânce prea mult, ceea ce duce la risc de obezitate;
  • nu-i dați bebelușului ceai la nicio vârstă, deoarece scade absorbția fierului; oferiți-i în schimb apă, deoarece, odată cu diversificarea, unii sugari vor avea nevoie de un supliment de lichide;
  • este ideal să începeți diversificarea cu legume, nu cu fructe, cunoscându-se preferințele sugarului pentru gustul dulce;
  • puneți sugarul la masă atunci când observați primele semne de foame, nu atunci când este foarte flămând sau somnoros; în timpul mesei, încercați să eliminați factorii care ar putea să perturbe alimentația copilului.

Diversificare 7-8 luni

De la această vârstă, puteți introduce în alimentația sugarului și alt tip de carne decât cea de pasăre (găină, curcan), și anume cea de vită sau pește.

În plus, puteți să-i oferiți bebelușului și ficat de pasăre fiert sau ou fiert tare, inițial progresiv, gălbenușul, și ulterior și albușul (recomandările actuale ESPGHAN sunt să nu se mai aștepte introducerea albușului după vârsta de un an, avându-se în vedere potențialul său alergizant). Aportul de carne trebuie menținut la 30-50 de grame pe zi.

Treptat, înlocuiți o masă de lapte cu una de fructe, deoarece acestea reprezintă o sursă importantă de vitamine, în special de vitamina C. Introduceți masa de fructe respectând selectivitatea (nu două fructe diferite într-o zi) și progresivitatea (cantitate mică inițial, care va crește progresiv).

Nu amestecați fructele cu biscuiți pentru bebeluși sau cu un produs făinos instant, pentru că astfel crește valoarea calorică a mesei. Fructele pot fi combinate cu iaurt proaspăt sau cu brânză de vaci.

Diversificare 8-12 luni

De la această vârstă, gama alimentelor pe care le puteți oferi bebelușului va fi tot mai largă (mămăligă, budincă, papanași, pește, vegetale, boabe: mazăre, fasole etc), ținând cont de preferințele sugarului și contribuind la experimentarea sau învățarea gusturilor variate.

În jurul vârstei de 10 luni există „fereastra” critică pentru introducerea alimentelor sub formă de bucățele. În principiu, dacă părinții nu știu să profite de această perioadă și continuă să le ofere sugarilor alimente doar sub formă de piureuri, mai târziu le va fi mai greu să convingă bebelușul să accepte alimente cu granulație mai mare.

La această vârstă, copiilor le place în general să se hrănească singuri. De aceea, le puteți da o bucată mai mare de mâncare în mână.

Rețete diversificare

Rețete diversificare

Puteți folosi preparate industriale în diversificarea sugarului, așa numitele „borcănașe”. Deși au costuri ridicate, acestea au avantajul că sunt adaptate nevoilor nutritive ale sugarului pe etape de vârstă. În plus, pot fi ușor păstrate, sunt securizate bacteriologic și toxicologic.

Iată, însă, și câteva rețete pe care le puteți încerca acasă în diversificarea sugarului:

Piure de avocado și dovlecel (indicat de la 6-8 luni)

Avocado este un aliment complex, cu un conținut ridicat de grăsimi sănătoase care ajută la dezvoltarea creierului, dar și vitamine (A, B6, C, K, E), calciu, potasiu, zinc, fier și antioxidanți. Are și proprietăți antiinflamatoare și antimicrobiene.

Alegeți un avocado copt, curățați-l de coajă și scoateți-i sâmburele, tăiați în bucăți dovlecelul, apoi fierbeți-le pe amândouă la abur. La final, puneți avocado și dovlecelul în blender și mărunțiți-le.

Pastă de broccoli cu cartof (după 8 luni)

Broccoli nu este ușor de digerat și poate provoca gaze intestinale, așa că nu trebuie introdus în alimentația bebelușului înainte de 8 luni. Reprezintă însă o sursă importantă de vitamine (C, A, E), potasiu, fosfor, calciu și magneziu.

Rupeți buchețelele unui broccoli și puneți-le la fiert într-o cantitate mică de apă sau în aparatul de gătit la aburi și lăsați-le până se înmoaie. Fierbeți și un cartof și mărunțiți-l apoi împreună cu broccoli cu furculița sau puneți-le pe amândouă în blender.

Ciorbă de zarzavat cu carne de curcan (de la 10-12 luni)

Fierbeți 30 de grame de carne din pulpă de curcan în 100 de ml de apă, până când carnea devine moale. Adăugați o jumătate de morcov mic tăiat rondele, un cartof, o bucățică de țelină și fierbeți în continuare.

Când toate alimentele sunt moi, puneți-le în blender și mixați-le. Nu adăugați sare. Îi puteți da în mână bebelușului bucăți mici și moi de morcov fiert.

Alimente de introdus în diversificare

Carnea, organele (ficat, inimă), lactatele (lapte, brânză, iaurt) trebuie să se regăsească zilnic în dieta bebelușului, acestea fiind importante surse de fier, zinc și proteine.

Deși dietele vegetariene nu sunt recomandate copiilor cu vârsta sub 2 ani, dacă părinții aleg această alternativă, trebuie informați că ouăle, lactatele, lintea, soia, nucile, semințele pot să înlocuiască o parte din nutrienții pe care îi aduce carnea în alimentație.

Alimente de evitat în diversificare

Din cauza conținutului mare de grăsimi și zahăr, maioneza, ciocolata, gemurile, snacksurile, chipsurile nu sunt recomandate în alimentația bebelușului. Ouăle crude nu se recomandă în diversificare, deoarece pot provoca infecții digestive (Salmonella). De aceea, oferiți-i sugarului ouă fierte tari.

Nu îi dați copilului sare și preparate cu multă sare cel puțin până la vârsta de 2 ani. Aceasta poate duce la creșterea tensiunii arteriale chiar din copilărie. Excepție fac situațiile în care apetitul copilului este scăzut. În aceste condiții, puteți adăuga o cantitate mică de sare iodată în alimente.

Nu-i oferiți sugarului brânzeturi sărate, mezeluri (șuncă, salam, cârnăciori, cremvurști) și nici murături, din cauza conținutului ridicat de sare. Zahărul trebuie, de asemenea, evitat în diversificare, deoarece favorizează apariția cariilor și crește riscul de obezitate. Este important să-i oferiți bebelușului alimente fără zahăr sau sare, pentru a-l obișnui cu gustul natural al alimentelor.

Mierea nu trebuie introdusă în alimentație înainte de vârsta de 1 an, deoarece favorizează apariția cariilor (mai ales când e pusă pe suzete sau biberoane). De asemenea, aceasta poate transmite botulism, o infecție față de care copiii mici nu se pot apăra. Mierea poate fi, în schimb, folosită în produse gata preparate pentru copii, pentru că, prin prelucrarea termică sunt distruși sporii bacterieni.

Nu se recomandă folosirea condimentelor, cum este piperul, pentru a da gust mâncării sugarului. Totuși, puteți condimenta alimentele bebelușului cu plante proaspete, cum ar fi pătrunjelul sau usturoiul, dacă acestea sunt acceptate de copil.Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


Medici PEDIATRIE

CE
Cojocaru Emanuela
Medic specialist
Cojocaru Emanuela
Medic specialist

Doctor Petrescu Olimpia-Mihaela
Petrescu Olimpia-Mihaela
Medic Primar
Petrescu Olimpia-Mihaela
Medic Primar

Doctor Preda Monica
Preda Monica
Medic Primar
Preda Monica
Medic Primar

TM
Todor Mariana
Medic Specialist
Todor Mariana
Medic Specialist

GE
Goidea Eva
Medic Primar
Doctor Iacob Daniela
Iacob Daniela
Medic Primar
Iacob Daniela
Medic Primar

Doctor Preda Brindusa-Catrinel
Preda Brindusa-Catrinel
Medic Specialist
Preda Brindusa-Catrinel
Medic Specialist

Doctor Marianut Zoia
Marianut Zoia
Medic Primar
Marianut Zoia
Medic Primar

Vezi toți medicii

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.