Publicat la: 
8/05/2013

Economia influenteaza ratele de fertilitate mai mult decat alti factori

Pe masura ce populatia lumii creste, ratele de fertilitate la nivel global au o crestere mai lenta decat era de asteptat si un studiu recent de la Universitatea din Missouri arata ca schimbarile economice au cel mai mare impact asupra reducerii marimii familiei (incetinirea cresterii populatiei), in comparatie cu alti factori. Intelegerea cauzelor scaderii natalitatii poate contribui la politici mai bune care sa influenteze fertilitatea si sa duca la o competitie redusa pentru hrana, apa, pamant si bani.

Imbunatatirile in dezvoltarea economica, cum ar fi atingerea unui nivel de educatie superior, cresterea ocuparii fortei de munca pe piata formala a muncii, trecerea de la agricultura nu duc doar la cresterea standardelor de viata individuale, ci par sa fie corelate cu scaderea ratelor de fertilitate, conform rezultatelor studiului nostru", a declarat Maria Shenk.

In cadrul cercetarii s-au utilizat datele colectate din 1966 de la aproximativ 250.000 de persoane din mediul rural din Bangladesh, impreuna cu interviuri detaliate de la aproape 800 de femei din regiune. Au fost luati in considerare 64 de factori legati de dimensiunea familiei si organizati in functie de cele trei explicatii posibile pentru declinul ratelor de fertilitate:

  • Risc si mortalitatea - Parintii au mai putini copii atunci cand au mai multa speranta ca copiii vor supravietui pana la maturitate, in conformitate cu aceasta explicatie.
  • Economie si de investitie - Aceasta explicatie sugereaza ca cresterea costurilor de a avea copii si castigurile mai mari rezultate din investitiile facute pentru sine si pentru copii reduc fertilitatea odata cu trecerea la o economie de piata.
  • Transmiterea culturala - Aceasta explicatie sustine ca perceptiile sociale ale valorii pe care o au copiii, dimensiunea ideala a familiei si contraceptia influenteaza ratele de fertilitate.

S-au utilizat metode statistice de colectare a datelor special concepute pentru a discerne ca factorii 'economici si cei legati de investitii" sunt cel mai clar corelati cu o fertilitate mai mica. Cu toate acestea, Shenk a remarcat ca cele trei explicatii posibile au fost legate intre ele. Desi factorii economici au fost semnificativ mai influenti, alte fenomene cum ar fi ratele de mortalitate si interventiile medicale afecteaza, de asemenea, scaderea fertilitatii.

"Putine studii au comparat cele trei explicatii posibile pentru scaderea fertilitatii pentru a determina care a avut cel mai puternic efect", a declarat Shenk. "Ratele de crestere a populatiei au scazut la nivel mondial, incepand din secolul al 18-lea in Europa de Vest, dar cauza exacta a fost intens dezbatuta, deoarece exista atat de multe explicatii diferite in literatura de specialitate. Studiul nostru a creat un cadru prin care diferite explicatii ar putea fi comparate in mod explicit. Date legate de populatia din orice regiune ar putea fi analizate folosind aceste metode pentru a ajuta cercetatorii, guvernul si pe cei care lucreaza in sistemul de sanatate sa inteleaga factorii-cheie ai schimbarilor demografice."

http://www.sciencedaily.com/releases/2013/04/130430161940.htm

Comentarii

Rolul medicului este sa vindece de boli, nu sa controleze populatia la nivel global. Si de fapt n-am inteles: cresterea economiva si fertilitatea se coreleaza pozitiv sau negativ? Daca se coreleaza pozitiv, ar rezulta ca medicii trebuie sa puna umarul la declinul economic. Daca se coreleaza negativ, inseamna intensificarea "competitiei pentru hrana, apa, pamant si bani".

Scaderea natalitatii la nivel global este un lucru bun si ar trebui incurajata. Resursele planetei sunt finite, iar natura in general este sufocata de activitatile antropice.

Ce nu se spune: ca 70/procentul de cresterea al populatiei inseamna numarul de ani in care populatia actuala se dubleaza. Deci 70/1.15%=60de ani pana vom avea 14miliarde locuitori. Adica in jur de 1.2miliarde de locuitori in plus la fiecare 10 ani in conditiile in care deja consumam cam 1.25% din cat putem produce, deci suntem deja prea multi. Drumul este clar spre catastrofa, colaps. Si terifiant este ca nu va dura mult pana ce va fi simtita "live".

http://www.indexmundi.com/g/g.aspx?c=xx&v=24

Pagini

Echipa medicala MedLife - Ginecologie, Obstetrica Ginecologie

Vladu Cristina,Doctor
Doctor
Podasca Petru Cezar,Medic primar
Medic Primar
Medic Specialist
Medic Primar,...
  •  
  • 1 of 139

Articole similare

Superfood for babies/ Photo credit: John Ferguson/Save the Children Un studiu efectuat de organizatia Salvati Copiii International arata ca 95 de nou-nascuti ar putea fi salvati in fiecare ora in intreaga lume - 830.000 de bebelusi pe an - daca proaspetele mamici ar alapta imediat dupa nastere. Raportul "Supermancare pentru bebelusi" ("...
Contrar credintei populare, nu s-a demonstrat ca stresul ar fi un factor care ar duce la albirea parului. Oamenii de stiinta nu stiu exact de ce unii oameni albesc prematur, cu debut intre 20-30 de ani, dar cred ca, in mare masura, albirea parului este determinata genetic. Unele boli autoimune si genetice sunt asociate cu albirea prematura,...
Dr. Viviana Iordache in studioul Hotnews Foarte multe femei care au trecut de perioada adolescentei se confrunta cu acneea. Care sunt cauzele aparitiei? Cum se poate trata? Exista modalitati de prevenire? Dr. Viviana Iordache, medic specialist dermatolog, a discutat online cu cititorii si a acordat un interviu MedLive.ro in care explica de ce...
Arderea caloriilor in timp ce dormim suna mai mult a vis decat a realitate, insa un nou studiu al cauzelor genetice ale obezitatii arata ca acest lucru este posibil, scrie medicinenet.com. Cercetatorii din domeniul sanatatii au gasit care este "comutatorul genetic" care poate grabi metabolismul, stimuland organismul sa arda mai multe grasimi...
Medicii au emis o serie de recomandari pentru populatie pentru perioada Sarbatorilor. Recomandarile se refera la consumul de alimente si de alcool, dar si la expunerea la frig. Medicii recomanda consumul moderat de alimente traditionale pe baza de carne de porc, mai ales a celor cu continut ridicat de grasimi si preparate termic, prin prajire...