MEDICINA GENERALA

07 Iunie 2016

Femeile sunt de doua ori mai predispuse episoadelor de anxietate, spre deosebire de barbati

 

Femeile sunt de doua ori mai predispuse episoadelor de anxietate, spre deosebire de barbati

Tinerii cu varste de pana in 35 de ani sunt cei mai predispusi episoadelor de anxietate, iar femeile sunt de doua ori mai sensibile la aceasta afectiune decat barbatii; cel putin aceasta este concluzia unui studiu efectuat de cercetatorii de la Universitatea Cambridge pe baza altor studii realizate pe tema anxietatii. Specialistii estimeaza ca in Europa circa 4 din 100 de persoane sufera de anxietate.

In cadrul studiului, publicat in jurnalul "Brain and Behavior", cercetatorii au analizat datele a 48 de alte studii realizate la nivel mondial, pe aceasta tema.

In timp ce in Europa circa 60 de milioane de persoane sunt afectate anual de aceasta tulburare nervoasa, in America de Nord situatia este mult mai grava: circa 8 din 100 de persoane sufera de anxietate; in schimb, in Asia de Est numai 3 din 100 de persoane experimenteaza aceste tulburari.

Desi procentul persoanelor care sufera de aceasta problema a ramas relativ constant intre anii 1990 si 2010, autorii studiului sunt de parere ca, spre deosebire de problema depresiei, anxietatea a fost mai putin dezbatuta ca subiect in randul cercetarilor de specialitate efectuate la nivel global.

Olivia Remes, una dintre autoarele acestui studiu, a declarat ca tulburarile de anxietate pot face viata extrem de dificila pentru cei in cauza: "exista numeroase cercetari efectuate pe tema depresiei, ceea ce este intr-adevar un lucru bun, insa anxietatea este un subiect la fel de important, intrucat poate duce la declansarea altor boli si tulburari psihologice si poate creste riscul de suicid."

Studiul de fata a scos la iveala faptul ca femeile sunt de doua ori mai susceptibile pentru a experimenta aceste episoade de anxietate, prin comparatie cu barbatii. Conform autorilor studiilor, acest lucru este cauzat de fluctuatiile hormonale si de faptul ca femeile sunt, in acelasi timp, mai predispuse factorilor de stres.

De asemenea, cercetarea arata ca persoanele care au o stare de sanatate precara, in special cele care sufera de boli cronice, sunt mult mai expuse in fata riscului de a suferi de aceasta tulburare psihica.

Spre exemplu, 32% dintre persoanele cu scleroza multipla sufera de tulburari de anxietate si circa 23% dintre persoanele care sufera de cancer sunt afectate de aceste episoade.

Reexaminarea aduce in atentie si faptul ca axietatea lipseste cu desavarsire in randul populatiilor indigene si in randul comunitatilor homosexuale, precum si la persoanele care sunt consumatori de droguri.

Femeile gravide sunt cu mult mai predispuse acestei afectiuni, in special tulburarii obsesiv-compulsive, in perioadele de dinainte si dupa nastere.

"Desi se confrunta cu episoade de anxietate, multe femei amana consultul de specialitate, din cauza faptului ca asociaza aceasta afectiune cu efectele pe care stresul de zi cu zi il are asupra lor. De aceea, trebuie sa aducem in atentia publicului larg faptul ca, spre deosebire de stres, anxietatea interfereaza cu capacitatea de a ne duce la bun sfarsit responsabilitatile de zi cu zi," este de parere Stephen Buckley, directorul centrului de sanatate Mind din Marea Britanie.

Sursa: BBC

G.T.©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.