Fructul dragonului - Beneficii, proprietăți, contraindicații

Nutriție
24 Iulie 2024
Autor: Echipa medicală MedLife
fructul dragonului beneficii proprietati contraindicatii

Apreciat atât pentru aspectul exotic, dar mai ales pentru gustul dulce și aromat, fructul dragonului are beneficii multiple pentru organism, fiind bogat în vitamine și minerale. Calitățile sale nutritive fac din fructul dragonului o opțiune excelentă pentru susținerea unui stil de viață sănătos.

Despre fructul dragonului

Fructul dragonului, pitahaya sau pitaya este rodul unui tip de cactus numit Hylocereus, care crește în zone tropicale ca Mexic, Costa-Rica, Guatemala, El Salvador sau alte regiuni din America de Sud. Planta din care crește fructul dragonului poate fi cultivată și în alte zone calde, dar nu suportă temperaturile scăzute. Astfel, fructul dragonului poate fi găsit și în țări ca Indonezia, Thailanda, Vietnam, China, Israel sau Australia.

A fost numit fructul dragonului datorită frunzelor care îl acoperă, asemănătoare unor solzi. Fructul dragonului poate fi roz închis, cu pulpa roz (pitaya roja sau fructul dragonului roșu) sau albă (pitaya blanca sau fructul dragonului roșu cu miez alb), precum și galben cu pulpa albă (pitaya amarilla sau fructul dragonului galben). Cele mai aromate și dulci sunt fructele care au atât coaja, cât și pulpa roz. Semințele mici și negre pe care fructul dragonului le conține sunt comestibile, bogate în fibre și vitamina C. Gustul său este intens și aromat, fiind asemănător cu cel de pere, căpșune și pepene roșu, în timp ce textura este asemănătoare cu fructul de kiwi, datorită semințelor.

Ce beneficii are fructul dragonului

Printre beneficiile pe care fructul dragonului le conferă organismului se pot număra următoarele:

  • susține sistemul imunitar;
  • are efect antiinflamator;
  • susține buna funcționare a digestiei;
  • reglează tranzitul intestinal;
  • combate constipația;
  • reduce refluxul gastric;
  • contribuie la reducerea inflamației din corp;
  • are efect antioxidant;
  • contribuie la sănătatea pielii;
  • întârzie efectele îmbătrânirii;
  • contribuie la producția naturală de colagen;
  • are efect hidratant;
  • poate preveni apariția accidentelor vasculare;
  • combate stresul oxidativ;
  • combate apariția anemiilor;
  • protejează celulele albe din sânge;
  • poate avea efect afrodisiac;
  • combate apariția contracțiilor și întinderilor musculare;
  • combate retenția de lichide;
  • Fructul dragonului poate crește rezistența la infecții;
  • poate preveni apariția unor boli de inimă;
  • reduce tensiunea arterială;
  • poate ameliora simptomele unor tipuri de cancer;
  • poate preveni apariția diabetului;
  • contribuie la transportul oxigenului în corp;
  • contribuie la întărirea oaselor;
  • contribuie la sănătatea ochilor;
  • poate să prevină apariția cataractei sau a degenerescenței maculare;
  • susține dietele de slăbire;
  • contribuie la scăderea nivelului de colesterol.
fructul dragonului beneficii proprietati contraindicatii

Ce proprietăți are fructul dragonului

Fructul dragonului este considerat un superaliment deoarece este bogat în fibre și proteine, precum și în vitamine și minerale. În același timp, toate aceste calități nu vin la pachet cu un număr ridicat de calorii. Un fruct are aproximativ 120 de calorii și cântărește între 220-340 de grame. Fructul dragonului este bogat în vitamine precum vitamina A, vitamina B1, vitamina B2, vitamina B3, vitamina C, vitamina E, precum și în minerale ca magneziu, fosfor, calciu și fier. În aceleași timp, fructul dragonului conține acizi grași Omega 3 și Omega 6. 

Produsele cosmetice cu extract de fructul dragonului asigură hidratarea tenului și întârzie apariția ridurilor.

În dietele de slăbire, fructul dragonului este recomandat datorită conținutului mare de fibre și apă, dar și pentru că, prin consumul său, se instalează rapid senzația de sațietate. În combinație cu alte alimente bogate în substanțe nutritive, fructul dragonului poate susține un stil de viață sănătos.

Substanțele nutritive pe care le conține au rol în combaterea unor afecțiuni precum unele tipuri de cancer sau diabet de tip II, susțin sănătatea oaselor și a inimii și conferă un aspect plăcut și tonifiat pielii. În același timp, este recomandat femeilor însărcinate, contribuind la dezvoltarea sănătoasă a bebelușului.

Utilizări ale fructului dragonului

Fructul dragonului poate fi utilizat cu succes în industria alimentară, dar și în industria cosmetică și farmaceutică. Substanțele nutritive pe care le conține au efecte benefice care asigură o bună funcționare a întregului organism și un nivel de energie crescut.

Ce valori nutriționale are fructul dragonului

100 de grame din fructul dragonului au următoarele valori nutriționale:

  • 60 de calorii;
  • 1,2 grame de proteine;
  • 13 grame de carbohidrați;
  • 3 grame de fibre;
  • 0 grame grăsimi;
  • 10% din doza zilnică recomandată de magneziu;
  • 4% din doza zilnică recomandată de fier;
  • 3% din doza zilnică recomandată de vitamina C.
fructul dragonului beneficii proprietati contraindicatii

Recomandări pentru fructul dragonului

Se recomandă ca fructul dragonului să fie consumat rece, crud sau în diverse combinații de salate sau deserturi. Poate fi adăugat în salate de fructe, în gustări pe bază de iaurt sau terci de ovăz, în smoothie-uri sau înghețate. Fructul dragonului se potrivește foarte bine alături de alte fructe exotice, cum ar fi ananas, mango sau fructul pasiunii, dar și alături de struguri, fructe de pădure, pere sau pepene.

Fructul dragonului se curăță ușor, dar de obicei nu este nevoie să se curețe coaja. Miezul său poate fi scos ușor cu ajutorul unei linguri sau al unui clește cu dozator de cupă pentru înghețată, după ce fructul a fost secționat în două, asemănător cu modul în care se consumă fructul de avocado. 

În cazul fructelor congelate, acestea pot fi adăugate în diverse alimente, la fel ca fructele de pădure. Se pot prepara cu ele înghețate, smoothie-uri sau sucuri, fără să fie nevoie să fie dezghețate. În același mod poate fi folosită și pudra de fructul dragonului, obținută în urma deshidratării și măcinării fructelor. 

Fructul dragonului poate fi păstrat în frigider în recipiente închise de sticlă sau plastic timp de aproximativ cinci zile sau congelate, timp de aproximativ trei luni.

Contraindicații pentru fructul dragonului

Consumul moderat de fructul dragonului nu are efecte adverse, însă, atunci când se consumă în exces, e posibil ca urina să capete o nuanță roșiatică. Acest fenomen nu reprezintă un motiv de îngrijorare - el poate apărea și în cazul consumului de sfeclă roșie. Urina va recăpăta culoarea normală atunci când fructul este eliminat complet din sistemul digestiv.

Există persoane care pot avea alergie la fructul dragonului, care se poate manifesta prin urticarie, vărsături sau umflarea limbii.

Un consult medical de specialitate este foarte important pentru a afla dacă se pot consuma cu precădere anumite alimente și în ce cantități. Medicul specialist poate furniza astfel de informații în urma consultului și a unor analize specifice.

Bibliografie

  1. https://www.stylecraze.com/articles/amazing-benefits-of-dragon-fruit/
  2. https://pharmeasy.in/blog/10-health-benefits-and-recipes-of-dragon-fruit-pitaya/
  3. https://www.webmd.com/food-recipes/benefits-dragon-fruit
  4. https://www.healthline.com/nutrition/dragon-fruit-benefits
  5. https://www.healthshots.com/healthy-eating/superfoods/dragon-fruit-benefits/

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării