Obstretică

04 Iunie 2018

Histeroscopia: cand se recomanda si ce afectiuni se se pot diagnostica | dr. Carmen Negoescu, medic specialist ginecologie, Hyperclinica MedLife Titan

scris de

Negoescu-Gandac Carmen-Mihaela

Histeroscopia este o metoda atat de diagnostic, cat si de tratament, minim invaziva, care ne ajuta la diagnosticarea unor afectiuni ginecologice si in tratarea multora dintre acestea, spune dr. Carmen Negoescu, medic specialist ginecologie, Hyperclinica MedLife Titan.

Cum se realizeaza histeroscopia?

Instrumentul de lucru este un tub de diferite dimensiuni, sunt tuburi mai subtiri de 3 mm, tuburi mai groase de 7 mm, flexibile sau rigide, care se introduc in cavitatea uterina, prevazute cu o camera video. Se poate vizualiza pe ecran cavitatea uterina si colul uterin si eventual orificiile tubare si are scopul de a diagnostica anumite afectiuni sau sa constate ca este totul in regula si in aceeasi sedinta terapeutica sau cu alt prilej sa se trateze problema respectiva. 

histerscopie

Avanatajul histeroscopiei consta si in faptul ca se pot inregistra imaginile si pot fi folosite ca document medical, atat pentru medic, cat si pentru pacienta, pentru evolutia cazului respectiv sau pentru elucidarea problemei.

In ceea ce priveste pacienta, manevra se poate realiza atat in ambulator, cat si cu internare de zi, cu sau fara anestezie, generala sau locala. In cazul in care se efectueaza ca o manevra de diagnostic cu anestezie, internarea este de zi, deci practic nu necesita decat in rare situatii, daca intervin anumite complicatii sau pacienta trebuie urmarita ulterior, internare pana a doua zi. In majoritatea situatiilor, pacienta pleaca in aceeasi zi acasa.

Histeroscopia este dureroasa?

Se poate sa doara, dar medicul o consiliaza pe pacienta pentru a se pregati preoperator sau pentru a accepta o anestezie locala sau chiar o anestezie intravenoasa. Toate acestea sporesc si confortul medicului, pentru a-si realiza manevra diagnostica sau terapeutica si, mai ales, confortul pacientei. Sunt situatii cand este absolut recomandat ca pacienta sa stea imobilizata pentru ca orice miscare neprevazuta poate sa duca la accidente intraoperatorii.

Daca se foloseste un tub subtire, flexibil, doar pentru diagnostic, daca pacienta a nascut pe cale naturala si colul este permeabil, daca a facut o pregatire preoperatorie medicamentoasa corespunzatoare, se poate ca in acest caz confortul pacientei sa fie considerabil si medicul sa isi continue manevra de diagnostic fara anestezie generala, eventual cu o usoara anestezie locala, daca e cazul.

Daca in timpul manevrei pacienta solicita ceva suplimentar pentru abolirea durerii, de cele mai multe ori avem un anestezist la dispozitie si se poate realiza acest lucru, se discuta cu pacienta inainte de interventie, lucrurile acestea fac parte din protocol.

Cand se recomanda histeroscopia?

Indicatiile si valorile terapeutice ale histeroscopiei s-au tot diversificat si inmultit.

Poate fi recomandata aproape la orice varsta, exceptand fetele care nu si-au inceput viata sexuala si pacientele foarte in varsta care au stenoza de col si la care nu se poate efectua tehnic procedura.

Poate fi utilizata ca protocol in pasii de investigat pentru:

  • infertilitate sau subfertilitate,
  • inainte de efectuarea unei fertilizari invitro sau dupa una sau doua fertilizari invitro esuate, 
  • in cazul in care pacienta prezinta o sangerare disfunctionala la care se banuieste o cauza organica, intrauterina,
  • in cazul in care ecografic se descopera anumite anomalii ale uterului sau colului care pot fi tratate sau diagnosticate cu certitudine histeroscopic cum ar fi: polipi endometriali, sangerari, un endometru mai gros, hiperplazie de endometru, o sinechie uterina, adica peretii uterului sa fie lipiti, o sangerare disfunctionala la care se poate banui ca biopsia de endometru ghidata histeroscopic ar putea sa ne aduca informatii suplimentare,
  • malformatii uterine sau cand se presupune o malformatie uterina,
  • un corp strain, un sterilet, care nu se poate extrage pe cale vaginala si la care ecografic avem suspiciunea ca el este inca in uter si trebuie indepartat,
  • a verifica permeabilitatea trompelor sau poate de a face o obstruare a trompelor in scop de sterilizare, dar aceste metode sunt cumva cu caracter special.

Sunt alte paciente care pot avea un protocol terapeutic pentru anumite afectiuni cum ar fi tratament cu tamoxifen, in cazul cancerului de san si avem nevoie neaparat de o biopsie endouterina, se poate face histeroscopic sau paciente tinere care consuma contraceptive si au sangerari si la care se banuieste si o cauza organica a sangerarii.

Ce afectiuni se pot diagnostica prin histeroscopiei?

Pacienta vine la un consult, face si o ecografie si banuim ca are un polip endometrial, sa zicem, sau o hiperplazie de endometru, un endometru ingrosat, urmatoarea etapa este investigarea si pregatirea completa si efectuarea histeroscopiei. Cu aceasta ocazie, descoperim chiar mai multi polipi decat se vedeau ecografic, mucoasa uterina o putem vizualiza si putem face biopsie tinitita din locurile care par un pic suspecte, polipul se poate indeparta si se poate trimite la anatomie patologica si se poate verifica benignitatea lui. In cazul in care exista sinechie uterina sau cervicala, peretii uterului sai ai colului sunt lipiti, ori dupa un avort, un chiuretaj mai abraziv, ori dupa o infectie mai serioasa si atunci histeroscopia are rolul si de a diagnostica aceasta problema suspectata clinic si ecografic si de a o rezolva intr-o anumita masura, daca nu sunt lipiti complet peretii uterului, daca nu este o afectiune definitiva.

Folosim histeroscopia si pentru a depista cauza infertilitatii. Sunt situatii in care  pare totul in regula, dar o biopsie uterina cu un examen histopatologic al piesei de biopsie ne-ar putea orienta daca este o disfunctie hormonala sau organica, in cazul pacientei respective si ne poate orienta pasii de tratament pentru infertilitate.

Alte situatii sunt cele de sangerari anormale, in cazul in care pacienta ia un tratament cu contraceptive sau are o sangerare si nu se descopera o alta cauza functionala sau corpii straini, cum ar fi chiar un sterilet ''pierdut in uter'', cum zicem noi.

Sunt situatii in care se face de la inceput in aceeasi sedinta terapeutica, atat diagnosticul, cat si tratamentul sau separat, intai se pune diagnosticul, pacienta revine ulterior si se face o pregatire aparte si se duce pana la capat interventia.

histeroscopie

Exista contraindicatii la histeroscopie?

In primul rand, ca la orice interventie uterina, exista riscul perforatiei uterine.

Se foloseste substanta salina pentru a dilata cavitatea uterina, pentru a vizualiza cat mai bine cavitatea uterina si sunt situatii in care cantitatea introdusa este prea mare si practic poate dezechilibra hidroelectrolitic pacienta. Medicul, in timpul interventiei, impreuna cu echipa, trebuie sa masoare cantitatea de lichide care se introduce si cantitatea de lichide care se elimina, pentru a vedea daca nu cumva volumul lichidian care incarca pacienta este mai mare.

Este absolut contraindicata histerosopia in cazul unei infectii acute sau a unei boli inflamatorii pelvine acutizate sau in cazul in care exista o tulburare de coagulare severa sau o anemie severa sau suspicionam o patologie maligna serioasa.Echipa MedLife de Ginecologie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.