Limfocite crescute: cauze, simptome, tratament

Ce sunt și ce rol au limfocitele în organism
Limfocitele sunt un tip de leucocite (celulele albe din sânge), responsabile de imunitatea organismului, pe care îl ajută să lupte împotriva substanțelor străine, precum virusuri, bacterii sau celule tumorale. Acestea reprezintă între 20-40% din numărul total de leucocite.
Limfocitele sunt produse în măduva osoasă și se găsesc în sânge și în țesutul limfatic. Sunt de trei tipuri, în proporții diferite:
- 75% limfocite T (călătoresc spre timus);
- 20% limfocite B (în măduva osoasă);
- 5% limfocite NK (natural killer).
Atunci când aceste proporții suferă modificări, apar dezechilibre, astfel:
- un număr crescut de limfocite - limfocitoză;
- un număr scăzut de limfocite - limfopenie.
În ambele situații, cauzele pot fi variate: de la boli autoimune, infecții virale, administrarea unor anumite medicamente sau cancere.
Limfocitele crescute sau limfocitoza care se menține crescută indică un număr semnificativ mai mare de 3000 de celule într-un microlitru de sânge și este întâlnită adesea în cadrul unei patologii, cum ar fi leucemia. Dacă limfocitele sunt crescute puțin, însă revin la normal după o anumită perioadă de timp, cel mai probabil nu sunt motive de îngrijorare; acestea sunt modificate secundar, reactiv (în urma unui proces inflamator sau infecțios).
Cele trei tipuri de limfocite au roluri diferite în organism, după cum urmează:
- limfocitele T: distrug celulele proprii ale organismului - celule canceroase sau cele care conțin virusuri;
- limfocitele B: sunt celule care produc anticorpii care vor ataca și distruge celulele stăine organismului (bacterii, virusuri și toxine) - acestea produc anticorpi specifici, care se potrivesc perfect cu antigenele prezente pe suprafața bacteriilor, pentru a le distruge;
- limfocitele NK: ucid direct și rapid celulele tumorale și pe cele infectate cu virusuri.
Toate aceste tipuri de limfocite produc citokine, proteine mici, importante în răspunsurile sistemului imunitar, inflamație și infecție.
Valorile normale ale limfocitelor pot să difere, în funcție de vârsta pacientului, de rasă, sex, mediu și stil de viață. Acestea sunt determinate printr-o analiză simplă de sânge, numită hemoleucogramă completă (cu formulă leucocitară). De asemenea, printre alte teste ce pot fi efectuate în legatură directă cu modificarea numărului de limfocite, se numără:
- frotiul de sânge periferic (examinarea sângelui la microscop arată numărul, dimensiunile și aspectul limfocitelor);
- puncția aspirativă sau biopsia osteomedulară (la fel ca frotiul de sânge periferic, arată numărul, dimensiunile și aspectul limfocitelor, însă de la nivelul măduvei osoase).
Se pot efectua, de asemenea, și teste pentru detecția unor infecții, inflamații.
La adulți, număr normal de limfocite este cuprins între 1000-4800/ microlitru de sânge; copiii au valori mai ridicate, în mod normal, între 3000-9500/ microlitru. În timpul sarcinii, numărul limfocitelor este mai scăzut în trimestrul întâi și al doilea și crește în trimestrul al treilea.
Care sunt simptomele limfocitelor crescute
De cele mai multe ori, limfocitele crescute nu cauzează simptome. Totuși, pacientul poate manifesta unele semne, specifice bolii care produce această creștere a limfocitelor.
De exemplu, poate apărea creșterea în volum a ganglionilor (limfadenopatia), din cauza anumitor infecții sau limfoame. Limfadenopatiile generalizate, împreună cu splenomegalia (mărirea în dimensiuni a splinei) pot apărea în infecții de tipul mononucleozei infecțioase.
Alte simptome care pot indica limfocitoza sunt:
- durerile osoase;
- transpirațiile nocturne;
- pierderea în greutate, ca urmare a pierderii apetitului;
- febra;
- durerile în gât, otitele, episoadele de apnee;
- durerea de cap;
- oboseala, durerile musculare;
- sângerările gingivale, nazale, vânătăile (echimoze) la nivelul tegumentelor (pielii).
Este foarte important ca pacientul să fie testat prin toate mijloacele posibile (teste inflamatorii, infecțioase, ecografie abdominală), pentru excluderea unei cauze infecțioase, înaintea stabilirii unui diagnostic sever.
Care sunt cauzele limfocitelor crescute
Printre cauzele apariției unui număr crescut de limfocite se numără:
- infecțiile virale (cu citomegalovirus - CMV, gripă, hepatită virală, HIV, herpes, mononucleoză infecțioasă, rujeolă, varicelă, rubeolă, oreion);
- afecțiunile ce pot provoca inflamații de lungă durată, precum artrita;
- administrarea anumitor medicamente;
- anumite infecții (tuberculoză, sifilis, toxoplasmoză);
- vasculita;
- fumatul;
- post-splenectomia (îndepărtarea chirurgicală a splinei);
- diverse tipuri de cancere: limfoame Hodgkin/ non-Hodgkin, leucemia limfatică cronică, leucemia acută limfoblastică.

Când e recomandat să consulți un specialist
Menținerea unui număr crescut de limfocite, fără o cauză aparentă (după efectuarea testelor pentru excluderea oricărei patologii infecțioase sau inflamatorii) sau, după caz, creșterea numărului de limfocite, precum apariția unor ganglioni nedureroși de peste 1,5 – 2 cm în diametru, care nu sunt în corelație cu niciun episod infecțios, creșterea în dimensiuni a splinei (de asemenea, fără alte cauze de tip infecțios), necesită investigații suplimentare și amănunțite la medicul specialist hematolog.
Aceste investigații constau în:
- imunofenotiparea limfocitelor prin citometrie în flux, pentru evidențierea clonalității limfocitelor (în funcție de markerii care sunt pozitivi la această analiză, se poate contura sau exclude un diagnostic hematologic);
- biopsia ganglionară;
- puncția aspirativă medulară;
- biopsia osteomedulară pentru detectarea funcției măduvei osoase.
Rezultatele tuturor acestor teste trebuie interpretate de medicul hematolog în context clinic, împreună cu istoricul medical al pacientului.
Care sunt opțiunile de tratament
Opțiunea de tratament constă întotdeauna în rezolvarea problemei care a cauzat modificarea valorilor limfocitelor.
În cazul infecțiilor virale, unele dintre acestea necesită doar tratament simptomatic; altele vor necesita tratament antiviral sub stricta îndrumare a medicului infecționist, în funcție de gravitate și de virusul care a provocat episodul infecțios.
Dacă a existat contact cu anumite substanțe sau medicamente care au determinat creșterea numărului de limfocite, se va opri utilizarea acestora cu acordul medicului care a prescris tratamentul respectiv.
În cazul afecțiunilor reumatologice, medicul specialist reumatolog va investiga și trata pacientul conform ghidurilor în vigoare și va monitoriza evoluția pacientului prin controale și analize periodice.
Totuși, dacă patologia de bază care a dus la creșterea numărului de limfocite, este de natură hematologică, atunci, în funcție de diagnosticul final, pacientul va primi tratament conform ghidurilor în vigoare astfel:
- în cazul leucemiei limfocitare cronice: este posibil ca tratamentul să nu fie inițiat imediat după diagnostic, existând anumite criterii, bine stabilite, care vor duce la decizia de instituire a tratamentului specific; acesta poate consta în administrarea de chimioterapie, anticorpi monoclonali specifici, inhibitori de bruton-kinază sau alți inhibitori specifici utilizați în astfel de cazuri;
- în cazul limfoamelor Hodgkin sau non-Hodgkin: tratamentul se va face printr-o combinație de chimioterapie, cu sau fără anticorpi monoclonali, în asociere cu doze de cortizon calculate conform protocoalelor în vigoare, în cicluri de 14, 21 sau 28 zile; numărul total de cicluri va fi de șase - opt cicluri de tratament, în funcție de stadiul bolii și de răspunsurile la evaluările intermediare. În cazul unui răspuns suboptimal, se va decide schimbarea liniei terapeutice conform protocoalelor in vigoare.
Cum poate fi prevenită creșterea nivelului de limfocite
Limfocitoza nu poate fi prevenită, însă există măsuri care pot fi luate pentru a scădea riscul de infecții:
- spălarea mâinilor cu apă și săpun de mai multe ori pe zi, în special înainte de mese sau după utilizarea transportului în comun;
- limitarea interacțiunilor cu persoanele bolnave, care sunt contagioase;
- evitarea mulțumilor și aglomerațiilor;
- menținerea unei igiene corporale corespunzătoare;
- dezinfectarea periodică a suprafețelor folosite la comun cu alte persoane;
- respectarea schemei naționale de vaccinare;
- vaccinarea antigripală sezonieră.
De asemenea, se va încerca menținerea unui sistem imunitar cât mai puternic, prin:
- alimentație sănătoasă, bogată din punct de vedere nutritiv;
- consum de alimente care conțin toate tipurile de nutrienți necesari organismului pentru a funcționa;
- odihnă corespunzătoare - opt ore/noapte;
- evitarea, pe cât posibil, a stresului;
- activitate fizică moderată.
Afecțiuni asociate cu limfocitele crescute
70% dintre pacienții care prezintă limfocitoză monoclonală (evidențiată prin imunofenotipare prin citometrie în flux) sunt diagnosticați cu leucemie limfocitară cronică. Limfocitozele policlonale sunt, de obicei, cauzate de mononucleoză infecțioasă, citomegalovirus, virusul sincițial respirator.
Există limfocitoze care sunt asociate leucemiei acute limfoblastice, o urgență medicală, care va fi tratată în cel mai scurt timp de la diagnosticare; în lipsa tratamentului, aceasta progresează rapid și poate evolua spre exitus.
La copii sau bebeluși, limfocitoza apare în contextul unei leucemii acute limfoblastice, diagnosticul fiind cel mai frecvent tip de cancer la copii; poate avea ca rezultat o vindecare completă cu tratament corect și complet efectuat. Același tip de leucemie acută limfoblastică poate apărea și la adulți cu rate de vindecare diferite, în funcție de vârsta și comorbiditățile asociate ale pacientului.
Bibliografie
- Joana Cavaco Silva. “What Are Healthy Lymphocytes Levels, and What Is Their Function?” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 13 Jan. 2020, www.medicalnewstoday.com
- Susan York Morris. “Everything You Should Know about Lymphocytes.” Healthline, Healthline Media, 30 Jan. 2017, www.healthline.com
- https://www.facebook.com/verywell. “5 Things to Know about Lymphocytes.” Verywell Health, 2017, www.verywellhealth.com
- “Lymphocytopenia: Causes, Symptoms, Treatment and More.” MedicineNet, MedicineNet, Nov. 2019, www.medicinenet.com
- Cancer Therapy Advisor. “Approach to Lymphocytosis.” Cancer Therapy Advisor, 17 Jan. 2019, www.cancertherapyadvisor.com
- Clinic, Cleveland. “Lymphocytosis: Definition, Causes, Symptoms & Treatment.” Cleveland Clinic, 2022, https://my.clevelandclinic.org
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Spitalul de Pediatrie MedLife este in contract cu CASMB pentru analize medicale
Spitalul de Pediatrie MedLife este in contract cu CASMB pe zona analizelor medicale. Astfel, pacientii care vin cu trimitere de la medicul de familie, pot beneficia, 24/24 de ore, de analizele medicale.Laboratorul Spitalului de Pediatrie MedLife ofera non-stop pacientilor o gama complexa de analize ...

Monocite crescute: cauze, simptome, tratament
Monocitele sunt un tip de globule albe (leucocite), ce au rol în protecția organismului în fața infecțiilor, distrugând astfel germenii și eliminând celulele infectate. Monocitele reprezintă 1-10% din totalul de leucocite, ceea ce înseamnă o valoare cuprinsă între 0 și 1000/ microL de ...

Limfocite scăzute: cauze, simptome, tratament
Limfocitele reprezintă un subtip al leucocitelor (constituie 20-40% din numărul total de celule albe din sânge) și sunt responsabile de imunitatea organismului, ajutându-l să lupte împotriva substanțelor străine, precum virusuri, bacterii sau celule tumorale.Limfocitele sunt produse în mă...