Publicat la: 
9/03/2017

O metoda revolutionara de control al nivelului de zahar din sange pentru persoanele ce sufera de diabet

Oamenii de stiinta din Coreea de Sud au dezvoltat o metoda revolutionara ce ar putea ajuta persoanele care sufera de diabet zaharat. Acestia au proiectat un plasture cu senzori - pe modelul plasturilor atasati pe pielea axilei pentru a absorbi transpiratia - ce are capacitatea de a tine sub control nivelul glicemic al purtatorului, scrie bbc.com.

Prin metoda dezvoltata de ei, senzorii atasati plasturelui monitorizeaza nivelul de zahar din sange prin interpretarea cantitatii si calitatii sudorii.

In cadrul testelor suplimentare efectuate in laborator, senzorii au fost insotiti de ace mici prin intermediul carora a fost administrata, in mod automat, medicamentatia specifica diabetului zaharat, in functie de inivelul de zahar.

Diabetul zaharat de tip I este cauzat de un sistem imunitar deficitar ce declanseaza un dezechilibru al nivelului de zahar din sange, iar diabetul zaharat de tip II este cauzat de un stil de viata nesanatos ce afecteaza capacitatea naturala a organismului de a controla nivelul de zahar din sange. Pacientii cu aceste conditii de sanatate trebuie sa isi controleze frecvent indicele glicemic pentru a preveni agravarea conditiei de sanatate si, in unele cazuri, chiar decesul.

Desi metoda dezvoltata de catre cercetatori s-a dovedit a fi functionala, aceasta trebuie sa depaseasca o serie de provocari pana cand sistemul ar putea fi pus pe piata pentru a fi folosit de catre diabetici.

Cea mai mare provocare a noii metode de control este faptul ca in sudoare nivelul de zahar este mai scazut decat in sange si, de aceea, indicele glicemic este mai greu de masurat, cu atat mai mult cu cat din componenta sudorii fac parte mai multe substante chimice - precum acidul lactic - ce ar putea influenta rezultatele.

Plasturele dezvoltat de catre cercetatori contine trei senzori care analizeaza nivelul de zahar, unul care testeaza aciditatea transpiratiei si unul care masoara cantitatea acesteia.

Senzorii sunt incorporati intr-o membrana poroasa ce permite absorbtia transpiratiei.

Informatiile colectate prin intermediul senzorilor sunt transmise catre un dispozitiv electronic portabil care analizeaza datele si calculeaza nivelul de zahar.

Testele efectuate in laborator au aratat ca dispozitivul a avut rezultate corecte, in conformitate cu nivelul zaharului masurat prin intermediul metodei actuale de colectare si interpretare a valorilor sangelui.

"Sistemul pe care l-am dezvoltat reprezinta un progres important in eforturile noastre de a dezvolta unui sistem de evaluare corecta a nivelului de zahar, care sa fie usor de folosit de catre diabetici si care sa nu provoace durere si disconfort," concluzioneaza cercetatorii.

Autor: G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Pop Anca Oana
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist