Publicat la: 
21/09/2017

Problemele dentare sunt mostenite de la parinti?

Chiar daca incepand cu momentul nasterii dobandim o serie de microbi specifici cavitatii bucale, ca mostenire de la parinti, acestia nu sunt cauza principala a aparitiei durerilor si problemelor dentare, arata un nou studiu efectuat de un grup de cercetatori americani si publicat recent in jurnalul de specialitate Cell Host and Microbe, informeaza reuters.com.


Pentru a realiza acest studiu, oamenii de stiinta in colaborare cu medicii dentisti au examinat microbiomul oral in randul a 485 de perechi de gemeni fraterni si identici cu varste cuprinse intre 5 si 11 ani.

Datele studiului au aratat ca microorganismele din cavitatea bucala au fost asemanatoase intre gemenii identici, prin comparatie cu perechile de gemeni fraterni, iar acest lucru sugereaza ca mostenirea genetica joaca un rol central pentru microbiomul oral.

Este adevarat ca mostenim parti ale microbiomului oral de la parintii nostri, a declarat Chris Dupont, cercetator in cadrul Institutului J. Craig Venter din California.

Copiii apropiati de varsta de 11 ani au avut insa mai putine tulpine de bacterii mostenite de la parinti, dar mai multe datorate dietei alimentare, sunt de parere autorii revistei Cell Host & Microbe.

Cariile se formeaza atunci cand microbii existenti in cavitatea orala descompun zaharul din alimente, producand pe duarata acestui proces un acid ce ataca smaltul dintilor. Studiul arata insa ca populatiile de microbi mostenite prin nastere de la parinti nu sunt asociate aparitiei problemelor dentare, declara Dr. Dupont.

Bacteriile asociate cu lipsa prezentei carilor a fost mai mica in randul copiilor a caror dieta alimentara continea un nivel redus de indulcitori si zahar. Dimpotriva, bacteriile ce duc la aparitia cariilor au fost identificate in special in randul copiilor care consuma produse bogate in zahar.

In timp ce rezultatele studiului ofera dovezi noi ca mostenirile genetice pot contribui la aparitia problemelor sanatatii orale in primii ani de copilarie, studiul subliniaza importanta bunelor obiceiuri alimentare si a igienei orale pentru sanatatea dentara, afirma Dr. Natalia chalmers, directoarea institutului american DentaQuest.

Parintii ar trebui sa aiba in vedere faptul ca de sanatatea dentara a celor mici este responsabila atat dieta, cat si mostenirea genetica, dar nu trebuie sa neglijeze faptul ca mediul inconjurator poate reprezenta un factor al bunei dezvoltari a acestora. De aceea periajul dintilor joaca un rol decisiv in prevenirea cariilor dentare. Cu cat intervenim la indepartarea resturilor alimentare prin intermediul periajului dentar si a clatirii cavitatii bucale, cu atat este mai putin probabil ca cei mici sa dezvolte carii, adauga Dr. Chalmers.

De asemenea, parintii trebuie sa acorde mai multa atentie consumului alimentelor zaharoase si a bauturilor racoritoare in randul celor mici pentru a reduce riscul aparitiei cavitatilor dentare. Consumul de dulciuri nu doar incurajeaza dezvoltarea bacteriilor, ci contribuie la indepartarea populatiilor de bacterii bune mostenite de la parinti prin nastere, conchide Dr. Dupont.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Stomatologie

Stroianu Amiel,Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Stomatolog
  •  
  • 1 of 11

Articole similare

Chiar daca incepand cu momentul nasterii dobandim o serie de microbi specifici cavitatii bucale, ca mostenire de la parinti, acestia nu sunt cauza principala a aparitiei durerilor si problemelor dentare, arata un nou studiu efectuat de un grup de cercetatori americani si publicat recent in jurnalul de specialitate Cell Host and Microbe,...
Vizita la dentist / Foto: Sxc.hu Teama de vizita la dentist este o problema frecventa in stomatologia pediatrica. Un nou studiu confirma transmiterea emotionala a fricii de medicul dentist intre membrii familiei si analizeaza diferitele roluri pe care mamele si tatii le-ar putea juca. Un nou studiu realizat de oamenii de stiinta de la...