Publicat la: 
27/11/2013

Forumul European de Sanatate Gastein a avut anul acesta ca tema rezilienta sistemelor de sanatate. Dincolo de criza financiara si economica prelungita, sistemele de sanatate sunt supuse si altor socuri, printre care si "epidemia" de boli cronice netransmisibile.  In cadrul Forumului, acestor maladii le-a fost dedicata o sesiune care si-a propus sa identifice masurile-cheie luate de tarile cele mai avansate in combaterea lor.

Prof. dr. Johan Mackenbach, unul din editorii coordonatori ai cartii "Succese si esecuri ale politicilor de sanatate in Europa- Patru decenii de tendinte divergente si provocari convergente" a acordat un interviu saptamanalului Viata Medicala despre importanta culorii politice a guvernelor cand vine vorba de adoptarea politicilor de sanatate.

"In primul rand, trebuie recunoscut faptul ca politica este importanta - multe dintre deciziile pentru implementarea politicilor de sanatate eficiente trebuie luate in parlament. Este nevoie de vreo lege, un program national, de buget pentru preventie- toate acestea trebuie sa treaca cumva prin parlament, si astfel politica poate face diferenta. In studiul nostru, am incercat sa evaluam daca tarile cu guverne de stanga au avut mai mult sau mai putin succes in implementarea politicilor de sanatate decat tarile cu guverne de dreapta. Si am descoperit ca in cei 20 de ani incepand cu 1990, momentul cand si tarile central si est europene au devenit democratice, nu exista nicio asociere intre guvernele de stanga sau dreapta si eficienta politicilor de sanatat", a afirmat profesorul Mackenbach.

"Tarile care au avut mai mult guverne de stanga nu o duc mai bine sau mai rau decat tarile care au avut mai multe guverne de dreapta. Asta ne-a surprins intr-o oarecare masura, pentru ca, de pilda, guvernele de stanga au tendinta istorica sa fie mai putin pro-business, iar multe dintre masurile care trebuie luate, de pilda combaterea tutunului, nu sunt tocmai favorabile companiilor. Dar am descoperit o lipsa de corelare intre guvernele de stanga si politicile de sanatate, si asta se explica probabil in parte prin faptul ca in acesti 20 de ani, inclusiv in democratiile din centrul si estul Europei, partidele de stanga nu sunt intotdeauna cele mai progresiste, partidele social-democratice - in general, nu cunosc cazul Romaniei - sunt adesea succesoarele fostelor partide comuniste. Exista deci probabil o anume continuitate a politicilor, si stim ca guvernele comuniste au gestionat foarte prost problema bolilor netransmisibile, deci poate ca ceva din acea mostenire inca persista", a mai declarat profesorul Mackenbach pentru Viata Medicala.

"Nu stiu daca aceasta descoperire este o veste buna sau rea- am putea-o vedea ca pe o veste buna: politicile bune de sanatate nu depind de o guvernare de stanga sau dreapta, avem exemple de guverne de dreapta in Europa de Vest care au fost foarte eficiente in politicile de sanatate. Irlanda este unul din liderii in domeniul combaterii tutunului si asta se datoreaza actiunii unui guvern de dreapta. Deci intr-un fel este o veste buna, dar suntem dependenti de luarea deciziei corecte", a explicat Mackenbach.

Volumul editat de prof. dr. Johan Mackenbach reprezinta o analiza comparata a politicilor de sanatate publica a tarilor europene si arata ca acestea au performante diferite in politica de sanatate. Suedia se situeaza cel mai bine, tarile din fosta URSS- cel mai rau, iar Romania, alaturi de Bulgaria, este in mod clar sub media europeana.

Johan Mackenbach este profesor de Sanatate publica si sef al Departamentului de Sanatate publica al Centrului Medical Universitar Erasmus din Rotterdam. Este epidemiolog si specialist in sanatate publica, iar cercetarile sale se concentreaza pe domeniile epidemiologiei sociale, demografiei medicale si politicilor de sanatate. Este autor si coautor a peste 500 de articole in jurnale stiintifice internationale, ca si al mai multor carti. Este fostul redactor-sef al European Journal of Public Health.

Sursa: Viata Medicala

Articole similare

Forumul European de Sanatate Gastein a avut anul acesta ca tema rezilienta sistemelor de sanatate. Dincolo de criza financiara si economica prelungita, sistemele de sanatate sunt supuse si altor socuri, printre care si "epidemia" de boli cronice netransmisibile.  In cadrul Forumului, acestor maladii le-a fost dedicata o sesiune care si-a...