MINTE

04 August 2010

Puterea efectului placebo

Puterea efectului placebo

Misterul efectului placebo / Foto: PhotoXpress

Trebuie sa recunoastem ca cei mai multi dintre noi ajungem la medic doar atunci cand nu ne simtim bine. Ne instalam in sala de asteptare, unde cel mai probabil vom petrece cateva ore bune, suportam cu stoicism atitudinea nu tocmai prietenoasa a asistentelor si a medicilor, ne lasam supusi la o serie de investigatii, de cele mai multe ori neplacute.

Dupa toate astea, de obicei, plecam inarmati cu o reteta pe care sunt scrise ilizibil niste medicamente, despre care medicul ne spune ca ne va vindeca suferinta pentru care am batut la usa cabinetului. De cele mai multe ori nu stim si nici nu ne preocupam prea mult sa aflam ce contin pilulele prescrise de medic, atata timp cat rezolva problema avem incredere in doctor, ca doar el stie cel mai bine.

Dar cat de importanta este aceasta incredere in procesul de vindecare? Ce s-ar intampla daca dupa ce ai terminat tratamentul descoperi ca medicamentele prescrise sunt ineficiente pentru afectiunea de care suferi. Si totusi te simti mai bine. Simptomele s-au ameliorat sau chiar au disparut iar analizele arata ca situatia s-a imbunatatit. Te-ai asteptat ca tratamentul prescris sa iti faca bine, si chiar asta a facut.

Autosugestia vindeca?

Increderea este secretul "efectului placebo". Exista o forta misterioasa in organismul uman care reuseste sa produca modificari la nivel fizic si psihic, fara sa fie nevoie de medicamente sau interventii chirurgicale, ci doar de o puternica forta de autosugestie.

"Efectul placebo este cel mai evident in cazul tratamentului durerilor", sustine dr. Tor Wager, de la Universitatea Columbia din Michigan. Falk Eippert si colegii sai de la University Medical Center Hamburg-Eppendorf, din Germania, au realizat un studiu, la care au participat 15 barbati fara probleme de sanatate, arata webmd.com.

Mai intai, cercetatorii au aplicat un stimul fierbinte pe mainile participantilor pentru a le testa rezistenta la durere. Apoi, mainile au fost tratate cu doua creme identice, inactive din punct de vedere terapeutic. Cercetatorii le-au spus participantilor ca una din creme este un "analgezic foarte puternic", iar cealalta o crema obisnuita. Apoi, subiectii au fost supusi din nou stimulului dureros.

Atunci cand au fost tratati cu falsul analgezic, subiectii au declarat ca au simtit mai putina durere decat in cazul in care au fost tratati cu crema obisnuita. Examenele RMN efectuate in timpul testului au demonstrat o activitate mai scazuta la nivelul cornului dorsal al participantilor la studiu, in cazul in care au fost tratati cu crema despre care stiau ca actioneaza ca analgezic. Cornul dorsal este o regiune a maduvei spinarii, implicata in perceptia senzoriala.

Cercetatorii germani nu au reusit sa explice cu exactitate care este fenomenul care produce acest efect, insa studiul arata puterea efectului placebo in controlul durerii. Capacitatea neuronala de a recunoaste durerea pare sa fie o forta puternica si totusi flexibila, care poate genera un raspuns fizic la un tratament de tip placebo, modificand modul in care neuronii actioneaza.

Efectul placebo se manifesta si in cazul reactiilor adverse

Mai mult, alte studii demonstreaza nu numai ca efectul tratamentului placebo poate fi eficient, dar de multe ori pacientii pot manifesta chiar si efectele secundare ale medicamentului pe care cred ca il iau. Cu alte cuvinte, efectele secundare resimtite de un pacient care ia o pastila inactiva din punct de vedere medical, crezand ca este un anticonvulsiv, pot fi asemanatoare cu cele ale unui anticonvulsiv real. In acelasi timp, daca un pacient ia acelasi tip de pastila inactiva crezand ca e vorba de un antidepresiv, am putea sa remarcam efecte secundare diferite de cele din primul caz.

Puterea psihicului asupra organismului

Un alt experiment interesant, care demonstreaza puterea psihicului asupra organismului, a fost realizat de dr. Caroline Wright si dr. Dave Smith, ambii psihologi la Universitatea Chester din Marea Britanie. La studiu au participat tineri care au fost rugati sa efectueze un exercitiu fizic pentru intarirea bicepsilor, dupa ce le-a fost masurata forta musculara. Participantii au fost impartiti in doua grupe. Cei din primul grup au efectuat in mod normal exercitiile, in timp ce tinerii din cel de-al doilea grup au fost rugati doar sa isi imagineze acelasi tip de exercitiu.

Dupa sase saptamani, tuturor participantilor le-a fost din nou testata capacitatea musculara. Rezultatele? Tinerii din grupul care au facut exercitii fizice de doua ori pe saptamana si-au crescut forta fizica cu 26%, dar cei care au petrecut acelasi timp doar gandindu-se la exercitii si-au crescut forta fizica cu 28%.

Utilitatea efectului placebo in medicina si cercetare

Desi numeroase studii le demonstreaza eficienta, prescrierea tratamentelor de tip placebo ramane inca o practica periculoasa. Folosirea acestora ar putea intarzia descoperirea simptomelor grave, iar imbunatatirea starii clinice pare sa fie mai lenta decat in cazul in care se folosesc medicamente reale. In plus, s-a demonstrat ca unii pacienti sunt imuni la efectul tratamentelor placebo.

In ciuda acestor riscuri, tratamentele placebo sunt folosite de numerosi medici din intreaga lume. Vitaminele, de exemplu, sunt adesea prescrise pentru a trata simptome care nu indica afectiuni grave. De asemenea, tratamentele placebo pot fi prescrise pentru a "pacali" tendinta unor pacienti de a folosi medicamente puternice atunci cand nu sunt cu adevarat necesare.

Riscurile asociate cu prescrierea tratamentelor placebo este in continuare un subiect de controversa. Criticii sustin ca medicii care folosesc placebo incalca juramantul lui Hipocrat, care cuprinde indatoririle morale ale unui medic in exercitarea profesiunii sale. Ei sustin ca pacientii pot fi dezamagiti daca afla ca medicul le-a prescris un medicament inactiv, pierzandu-si astfel increderea in specialisti.

Efectul placebo isi gaseste totusi o utilitate reala in domeniul cercetarii medicale. Exista, de exemplu, un tip de experiment care se aplica medicamentelor nou-create. Acesta implica doua grupuri de participanti. Persoanele din primul grup primesc medicamentul nou descoperit, in timp ce cei din cel de-al doilea grup primesc un medicament placebo. Evaluatorul nu stie care este grupul care a primit medicamentul placebo pana nu a analizat rezultatele. Acest tip de experiment asigura obiectivitatea evaluatorilor in procesul de cercetare.

Autor: R.M.Echipa MedLife de Psihologie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar
Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar

Chirurgie Pediatrica și Camera De Garda

Adauga un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii!

Adresa de email nu va fi publicată.

0 comentarii

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.