Tratamentul chirurgical al obezității
![tratamentul chirurgical al obezitatii](/sites/default/files/styles/banner_blog_desktop/public/2024-09/tratamentul-chirurgical-al-obezitatii.jpg.webp?itok=BZ3HIjvX)
Despre obezitate
La nivel mondial, în acest moment, putem vorbi despre o epidemie de obezitate. Datele statistice din România arată că peste 30% din populație se confruntă cu această problemă.
Obezitatea este o boală, nu reprezintă doar un număr de kilograme în plus. Ea duce și la apariția sau la agravarea altor afecțiuni, cum sunt cele cardiace, endocrine, pulmonare sau diabetul. Surplusul de greutate duce și la suferințe osteo-articulare.
Obezitatea presupune un exces al țesutului adipos. În mod normal, organismul unui bărbat conține un procent de 15-20% țesut adipos, iar al unei femei de 25-30%.
Organizația Mondială a Sănătății a clasificat pe grade obezitatea, în funcție de indicele de masă corporală (IMC), astfel:
- Gradul 1 – IMC cuprins între 30 și 34,9 kg/m2
- Gradul 2 - IMC cuprins între 35 și 39,9 kg/m2
- Gradul 3 - IMC mai mare de 40 kg/m2
Când este indicat tratamentul chirurgical
În foarte multe cazuri, pacienții cu obezitate nu reușesc să scape de surplusul de kilograme cu ajutorul dietelor și al exercițiilor fizice. Este firesc să se întâmple așa, pentru că obezitatea presupune o deficiență metabolică a organismului. Tocmai de aceea a fost pus la punct tratamentul chirurgical al obezității pentru corectarea acestui dezechilibru metabolic.
Tratamentul chirurgical al obezității este recomandat pacienților care au obezitate de grad 2 și 3. În cazul celor care au obezitate de grad 1, intervenția chirurgicală se realizează doar în cazul în care toate celelalte terapii administrate pentru diabetul zaharat nu au avut efect sau dacă, spre exemplu, medicul ortoped recomandă această intervenție pentru a putea rezolva afecțiuni cum sunt gonartroza sau problemele de la nivelul coloanei vertebrale. Tratamentul chirurgical al obezității nu reprezintă o procedură estetică, nu este destinat pacienților care vor să slăbească 10-15 kilograme, ci este un tratament dedicat celor care au probleme metabolice aferente obezității.
Tratamentul chirurgical al obezității presupune mai multe tipuri de intervenții chirurgicale și acestea sunt alese în funcție de problemele pacientului. Cele mai frecvente intervenții chirurgicale pentru tratarea obezității sunt gastrectomia longitudinală laparoscopică (micșorare de stomac sau gastric sleeve) și bypass-ul gastric. Dintre acestea două, prima are cea mai mare utilizare la nivel mondial.
Pacienții supuși unui gastric sleeve sunt monitorizați de o echipă complexă de specialiști, alcătuită din chirurg, nutriționist și psiholog sau psihoterapeut. Important de reținut este că, după intervenția chirurgicală, pacientul trebuie să adopte un stil de viață sănătos şi să respecte indicațiile specialiștilor. În caz contrar, toate beneficiile aduse de intervenția chirurgicală dispar iar pacientul se poate îngrășa din nou.
Pregătirea preoperatorie
Înainte de tratamentul chirurgical al obezității, se fac atât analize de sânge standard, dar și mai multe investigaţii de specialitate. Pacientul este evaluat de medicul gastroenterolog, de medicul nutriționist, de medicul endocrinolog și face o serie de investigații radiologice care verifică funcționarea plămânilor. Tot înainte de operație, pacientul este evaluat și de un psiholog.
După ce pacientul a trecut prin această evaluare complexă, chirurgul stabilește schema chirurgicală și, împreună cu medicul anestezist, decide care este cea mai bună abordare în timpul intervenției.
Femeile care iau anticoncepționale trebuie să întrerupă administrarea lor cu cel puţin 28 de zile înainte de intervenția chirurgicală.
![tratamentul chirurgical al obezitatii tratamentul chirurgical al obezitatii](/sites/default/files/styles/banner_blog_desktop/public/2024-09/tratamentul-chirurgical-al-obezitatii_0.jpg.webp?itok=ivPC7IVD)
Ce presupune intervenţia chirurgicală
Pentru tratamentul chirurgical al obezității se folosesc mese speciale de operație, special concepute pentru a rezista la greutăți de peste 200 kg.
Intervenția de gastric sleeve se realizează laparoscopic, minim invaziv, cu suturi mecanice.
Într-o primă fază a intervenției chirurgicale sunt sigilate vasele de sânge, astfel încât să fie evitate sângerările. Apoi, după ce marea curbură a stomacului a fost sigilată vascular, se trece la secționarea efectivă a stomacului. Bucata de stomac excizată va fi îndepărtată prin orificiul celui mai mare trocar. În final se aplică o sutură manuală peste sutura mecanică pentru a scădea riscurile de sângerare sau de fistula după operație.
„Este bine ca toată lumea să înțeleagă faptul că aceste intervenții chirurgicale nu sunt fără risc. În anumite situații, riscurile sunt majore, operația, deși executată laparoscopic, este una de mare complexitate. În timpul intervenției pot apărea hemoragii, spre exemplu. Se operează foarte aproape de splină și există posibilitatea ca vasele din această zonă să producă o hemoragie. Incidentul se rezolvă tot laparoscopic. Până acum nu am avut niciun caz de conversie la chirurgia clasică din pricina complicațiilor. Când alegem unde ne operăm trebuie să luăm în calcul experiența echipei, dotările clinicii și cum se face monitorizarea postoperatorie.”, explică Dr. Alecu Lucian, Medic Primar în Chirurgie Generală, supraspecializat în chirurgie laparoscopică, cu experiență de mulți ani în chirurgia obezității.
Tratamentul chirurgical al obezității durează în jurul a două ore.
Recuperarea pacientului
Sonda nazo-gastrică și tubul de dren se folosesc postoperator doar în cazurile în care echipa medicală consideră că sunt utile pentru monitorizarea evoluției pacientului. Destul de frecvent se renunță la folosirea acestora. Absența lor ajută la confortul postoperator al pacientului.
După intervenția chirurgicală, pacientul rămâne aproximativ trei ore la Terapie Intensivă. După alte câteva ore, el este mobilizat și apoi începe să bea apă în cantități reduse.
Cu cât pacientul își reia alimentația și tranzitul intestinal mai repede, cu atât recuperarea este mai rapidă.
Timp de 21 de zile după intervenția chirurgicală, pacientul va primi tratament anticoagulant. De asemenea, timp de 6 sau 12 luni (la fumători) pacientul urmează tratamentul medicamentos cu inhibitori de pompă de protoni (de tipul Controloc). Pentru a preveni dezvoltarea unei litiaze (calculi) la vezicula biliară (colecist), după operația de gastric sleeve, pacientul va efectua timp de un an tratament cu Ursofalk.
Externarea se poate face și a doua zi după operație, dacă pacientul poate ajunge ușor la spital în cazul în care nu se simte bine. Dar, în cele mai multe cazuri, externarea se face după două zile de la intervenție.
Regimul alimentar recomandat de chirurg și nutritionist este obligatoriu să fie urmat de pacientul supus intervenției chirurgicale. În prima săptămână după operație, pacientul va consuma lichide și shake-uri proteice, iar carbohidrații și zahărul sunt interzise. Din a doua săptămână, regimul alimentar se diversifică, dar restricțiile legate de carbohidrați și zaharuri rămân. Pe termen lung, dieta trebuie să fie una preponderent proteică. Fructele sunt indicate dacă nu sunt foarte dulci și doar mâncate (în niciun caz mixate sub formă de sucuri sau fresh-uri). O cantitate mare de fructe dulci poate duce la apariția a ceea ce numim ficat gras.
Pacienții care nu respectă dieta impusă de nutritionist nu vor scăpa de kilogramele în surplus atât cât își doresc și riscă să se îngrașe din nou și să aibă nevoie de o nouă intervenție chirurgicală. Așadar, un stil nou de viață (sănătos) bazat pe o alimentație corectă și efort fizic (sport sau plimbare zilnică) este recomandat pacienților care vor un rezultat bun.
Avantajele procedurii chirurgicale
Recuperarea pacienților care beneficiază de tratamentul chirurgical al obezității se face extrem de rapid. La numai câteva ore de la intervenția chirurgicală, pacientul poate începe să se miște.
Durerile asociate intervenției sunt reduse, iar cicatricile sunt aproape invizibile.
Un mare avantaj al tratamentului chirurgical al obezității este reprezentat de ameliorarea afecțiunilor asociate. Spre exemplu, cei mai mulți dintre pacienții care trec prin aceste intervenții nu mai au nevoie de tratament aferent diabetului pentru că nivelul glicemiei revine la normal la scurt timp după operație.Comorbiditățile cardiace și osteoarticulare sunt ameliorate.
Un alt beneficiu este adus de creșterea stimei de sine.
„Pacienții redevin tonici, activi și le place cum arată. Am văzut că, după operație, pacienții obișnuiesc să-și facă fotografii în perioada procesului de slăbire, le postează pe rețelele de socializare și își sărbătoresc victoriile când încep să scape constant de kilogramele în plus. Altfel spus, cei care trec prin chirurgia obezității nu doar că arată mai bine, sunt mai sănătoși, ci se și simt mult mai bine psihic.”, punctează Dr. Alecu Lucian.
Stima de sine continuă să crească apoi prin menținerea în formă, iar activitățile sportive pot avea un impact major. Atunci când ele sunt construite ca un antrenament de slăbit recomandat de specialiști în sport, rezultatele sunt rapide. Este important ca tehnicile de slăbit să vină de la experți în domeniu și este la fel de important ca încrederea de sine să fie menținută și pe parcursul ședințelor de sport. Pe blogul de sfaturi sportive Decathlon poți afla ce sporturi sunt potrivite pentru cei cu probleme în obezitate și echipamentul potrivit pentru acestea.
Articol realizat în colaborare cu Dr. Alecu Lucian, medic primar în chirurgie generală, doctor în medicină, cu peste 31 de ani de experiență în chirurgie. Dr. Alecu Lucian este unul dintre primii chirurgi din România care a realizat intervenții laparoscopice și robotice, este specializat în chirurgie laparoscopică (operează laparoscopic din 1997), deține atestat pentru chirurgia hepatică și transplant hepatic, precum și atestat pentru chirurgia oncologică.
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie
![dereglarile hormonale la copii ce trebuie sa stii dereglarile hormonale la copii ce trebuie sa stii](/sites/default/files/styles/articol_blog_teaser/public/2024-09/dereglarile-hormonale-la-copii-ce-trebuie-sa-stii_0.jpg.webp?itok=oLUwuxKY)
Dereglările hormonale la copii: Ce trebuie să știi
Sistemul endocrin este un grup complex de organe - numite glande endocrine - care produc hormoni și îi transmit în fluxul sanguin. Glandele din sistemul endocrin includ glanda pituitară, glanda tiroidă, glanda paratiroidă, glandele suprarenale, ovarele, testiculele și pancreasul. Hormonii...
![efectele poluarii asupra organismului efectele poluarii asupra organismului](/sites/default/files/styles/articol_blog_teaser/public/2024-09/efectele-poluarii-asupra-organismului_1.jpg.webp?itok=5GZRcjwF)
Efectele poluării asupra organismului
Poluarea este cea mai mare cauză de mediu, la nivel mondial, de îmbolnăvire și de deces prematur, fiind considerată un risc major pentru sănătatea planetei, o cauză a distrugerii ecosistemelor și este strâns legată de schimbările climatice globale. Odată cu modernizarea și dezv...
![cum sa slabesti sanatos](/sites/default/files/styles/articol_blog_teaser/public/2024-09/cum-sa-slabesti-sanatos_3.jpg.webp?itok=0RqoT33e)
Cum să slăbești sănătos: sfaturi și recomandări
În ziua de astăzi, aproape toată lumea este la dietă sau, mai precis, la o cură de slăbire. Totuși, o scădere ponderală corectă, cu menținerea greutății în timp, va apărea dacă știm să adoptăm corect un plan alimentar. A slăbi sănătos înseamnă a scădea într-o săptămân...