Statistici
- in 2014 existua peste 1,9 miliarde de adulti supraponderali;
- anula, aproximativ 2,8 milioane din decese sunt legate de obezitate;
- 15% dintre romani sunt obezi;
- unul din 4 copii de 8 ani sufera de obezitate.
Ce este chirurgia obezitatii?
Chirurgia obezitatii este un domeniu medical care include toate metodele chirurgicale pentru tratarea obezitatii. Interventiile chirurgicale sunt de obicei efectuate numai pe tractul gastric, dar in cazuri individuale se pot extinde si la tractul intestinal.
Scopul chirurgiei obezitatii este de a reduce greutatea celor afectati, ceea ce poate fi atins prin doua principii de baza. O componenta este reducerea dimensiunii stomacului, astfel incat sa poata fi consumata mai putina hrana. Un alt principiu al chirurgiei obezitatii este scurtarea tractului intestinal. Astfel, organismul este furnizat cu mai putine substante nutritive si calorii.
Chirurgia obezitatii este utilizata numai daca alte metode curative nu au dus la succesul dorit si au un indice de masa corporala (IMC) de 40 kg/m2 sau mai mare.
Ce interventii fac medicii specializati in chirurgia obezitatii?
Printre optiunile chirurgicale efectuate de medicii specialist se numara:
- Bandajul gastric reglabil (cunoscut si sub denumirea de banda gastruca) - este efectuat laparoscopic si implica utilizarea unei benzi de silicon nepermanente care restrictioneaza dimensiunea stomacului;
- Chirurgia bypass gastric (cea mai comuna forma de bypass Roux-en-Y) - este conceputa pentru a reduce cantitatea de alimente pe care o persoana este capabila sa manance taind o portiune din stomac;
- Balonul gastric este o tehnica minim invaziva care implica plasarea unui balon dezumflat in stomac, care este apoi umflat pentru a reduce spatiul gastric;
- Gastrectomia cu maneca (cunoscuta si sub denumirea de maneca gastrica) implica reducerea ireversibila a stomacului cu aproximativ 15%, eliminand o portiune asemanatoare cu organul;
- Gastroplastia cu banda verticala (cunoscuta si sub denumirea de capsarea stomacului sau procedura Mason) implica capcarea permanenta a stomacului pentru a crea o punga de stomac mai mica.
Cand trebuie luata in considerare chirurgia in cazul persoanelor obeze?
Pentru pacientii cu gradul II de obezitate sau mai mare, astfel cum sunt clasificati in Indexul de masa corporala, se poate evalua utilizarea chirurgiei obezitatii. Un chirurg decide cu privire la tipul si amploarea unei posibile interventii chirurgicale.
Chirurgia este luata in considerare si in urmatoarele situatii:
- La pacientii cu IMC de peste 35 de ani, cu boli de insotire, cum ar fi diabetul, hipertensiunea arteriala etc;
- Cand pacientul are intre 18 si 65 de ani (centrele de obezitate opereaza si la pacientii mai tineri sau mai in varsta, in cazuri exceptionale), daca alte metode, cum ar fi consiliere nutritionala, antrenament pentru exercitii fizice sau terapie comportamentala, s-au epuizat pe o perioada de 24 de luni si nu au dus la succesul dorit.
©2023 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.