Mucus în scaun: ce afecțiuni poate indica

Ce este mucusul în scaun?
Mucusul este prezent în tractul digestiv și joacă un rol important în apărarea împotriva bacteriilor. Cantitățile mici de mucus în scaun sunt normale, însă dacă observi cantități mai mari de mucus în scaun sau mucus amestecat cu sânge în scaun, acesta poate fi un semn de al sindromului de colon iritabil sau a unei boli inflamatorii intestinale (boala Crohn, colita ulcerativa). Multe părți ale corpului produc mucus, inclusiv intestinele. Acesta „căptușește" tractul digestiv, creând un strat protector împotriva bacteriilor.
Mucusul din intestin este esențial pentru menținerea sănătății intestinale a unei persoane. Acesta apără împotriva bacteriilor, virusurilor, și a altor toxine pentru a menține un mediu stabil în intestin. De asemenea, mucusul acționează ca un lubrifiant natural și ajută la eliminarea scaunului. Cu toate acestea, cantități mai mari de mucus în scaun, pot indica o problemă: ele pot fi cauzate de anumite infecții intestinale sau inflamarea mucoasei.
Scaunul ce conține mucus amestecat cu sânge dacă se însoțește de dureri abdominale poate trage un semnal de alarmă asupra unor afecțiuni mai grave, cum ar fi boala Crohn, colita ulcerativă sau chiar cancer.
Simptome care pot însoți apariția mucusului
Diaree
De obicei, diareea apare din cauza unui virus care ajunge în intestin. Popular, i se mai spune și „gripă intestinală" sau „gripă stomacală". Diareea poate să se manifeste:
- Pe termen scurt (acută) - diareea care durează 1 sau 2 zile și dispare spontan. Aceasta poate fi cauzată de consumul de alimente sau apă contaminate cu o anumită bacterie. Poate apărea și datorită unui virus.
- Pe termen lung (cronică) - diareea care durează mai multe săptămâni. Aceasta poate fi cauzată de o altă problemă de sănătate, cum ar fi sindromul colonului iritabil. De asemenea, poate fi cauzată de o boală intestinală inflamatorie cronică, cum ar fi boala Crohn, rectocolita sau boala celiacă. Unele infecții, cum ar fi cele parazitare, pot provoca diaree cronică.
Diareea însoțită de febră, vărsături și, mai ales, de sânge este întotdeauna un semn de alarmă și nu trebuie ignorată. Dacă diareea nu este tratată corespunzător, există riscul de deshidratare, iar deshidratarea severă poate duce la afectarea organelor, șoc și lipotimie (pierderea cunoștinței) sau chiar comă.
Scaun cu sânge
Sângele în scaun poate indica o sângerare din tractul digestiv. Uneori, cantitatea de sânge este atât de mică încât poate fi detectată doar printr-un test microscopic de detectare a sângelui în fecale (hemoragii oculte), alteori poate fi vizibil pe hârtia igienică sau în toaletă, sub forma de sânge roșu aprins. Sângerarea care are loc în tractul digestiv superior (esofag, stomac, dudoden), poate face ca scaunul să apară negru ca păcura (melena). Poți să nu fii conștient de sângerare și să nu ai niciun simptom. Pe de altă parte, poți să ai dureri abdominale, vărsături, slăbiciune musculară, dificultăți de respirație, diaree, palpitații, lipotimie și pierdere în greutate, în funcție de cauza, localizarea, durata și gravitatea sângerării. Este important ca un medic specialist să evalueze orice sângerare în scaun.
Vărsături
Vărsăturile reprezintă modul în care organismul elimină substanțele nocive. Nu este neapărat un semn al unei probleme grave și, de obicei, durează doar o zi sau două. Dacă, însă, ele continuă mai mult de 24 de ore (sau conțin sânge) trebuie să soliciți ajutor specializat.
Boli care pot duce la apariția mucusului în scaun
Există mai multe boli inflamatorii intestinale cronice, ale căror cauze nu se cunosc în totalitate și care, pentru moment, nu se pot vindeca. Tratamentele pentru acestea țintesc obținerea unei stări de echilibru care să nu afecteze calitatea vieții pacienților. Cele mai frecvente sunt următoarele:
Colita ulcerativă
Colita ulcerativă sau rectocolita ulcerohemoragică este o afecțiune pe termen lung, relativ frecventă, care provoacă inflamații la nivelul colonului. Colonul elimină substanțele nutritive din alimentele nedigerate și produsele reziduale prin rect și anus sub formă de fecale. În cazurile severe, se formează ulcere pe mucoasa colonului. Aceste ulcere pot sângera, ceea ce produce puroi și mucus.
Boala Crohn
Boala Crohn este o afecțiune cronică care provoacă inflamații la nivelul tractului digestiv - poate afecta orice parte a tractului gastrointestinal, de la gură până la anus. Simptomele bolii Crohn pot include ulcere intestinale, disconfort abdominal, durere și diaree. Deși debutează de obicei în copilărie sau la începutul vieții adulte, se poate dezvolta la orice vârstă.
Sindromul colonului iritabil
Sindromul colonului iritabil este o tulburare gastro-intestinală cronică care poate provoca un disconfort persistent abdominal. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor nu vor dezvolta complicații grave. Este o afecțiune cronică, cu simptome care se schimbă de-a lungul anilor. În cazul sindromulului colonului iritabil există o modificare sau o perturbare a funcției intestinale.
Acest lucru poate provoca dureri abdominale și modificări ale mișcărilor intestinale care pot include diaree, constipație sau ambele. Simptomele se atenuează adesea, pe măsură ce persoanele afectate învață să gestioneze afecțiunea.
Cancerul
Vârsta este un factor de risc semnificativ pentru cancerul de colon. Aproximativ 90% dintre persoanele care primesc un diagnostic de cancer colorectal au peste 50 de ani. Cu toate acestea, este din ce în ce mai frecvent la persoanele sub 50 de ani. Cancerul de colon este mai probabil să afecteze persoanele cu un stil de viață inactiv, cele cu obezitate și persoanele care fumează. Deoarece colonul face parte din sistemul digestiv, dieta și nutriția joacă roluri centrale în dezvoltarea acestuia.
Alte cauze posibile ale mucusului în scaun
Alergii alimentare
Alergia alimentară reprezintă o reacție exacerbată din partea sistemului imunitar la anumite proteine alimentare pe care acesta le consideră fi non-self (străine). Principalii alergeni alimentari sunt reprezentați de anumite proteine ale laptelui și produselor derivate ale acestuia, fructe (căpșuni, fructe de pădure, kiwi, avocado), pește (fructe de mare) care determină reacții alergice de tip imediat sau tardiv.
Infecții intestinale
Toxiinfecțiile alimentare reprezintă afectiuni digestive cu evoluție acută sau subacută care pot surveni izolat sau sub forma de epideii apărute în colectivitate, datorate consumului de alimente contaminate cu germeni capabili de toxigeneză. Ele sunt mai frecvent întâlnite în sezonul cald și sunt favorizate de nerespectarea regulilor de igienă alimentară.
Mucusul în scaun la copii și bebeluși
O cantitate mică de mucus în scaunul bebelușului nu reprezintă un motiv de îngrijorare dacă nu există alte simptome. Cu toate acestea, cantitățile mari de mucus în scaun, elimnarea de multiple scaune cu mucus sau apariția diareei ar putea indica o alergie, o infecție gastrointestinală sau o altă problemă. Cauzele pot fi:
- alergii și schimbări în alimentație;
- modificări în ceea ce privește alăptarea;
- afectări ale organelor și alte probleme grave.
În ceea ce privește mucusul verde în scaun de bebeluș (sau copil), o cauză ar putea fi dieta, cum ar fi consumul de legume cu frunze verzi. Pe măsură ce copiii încep să mănânce alimente solide și, în cele din urmă, se înțarcă de laptele matern sau de laptele praf, alimentele devin mai des cauzatoare de apariția mucusului verde. Dacă este acompaniat de diaree, acest lucru poate fi alarmant, mai ales dacă durează mai multe zile.
Investigații medicale necesare pentru diagnostic
Colonoscopie
Colonoscopia este procedura prin care endoscopul este introdus prin rect pentru a vedea colonul. Poate fi utilizată și pentru a lua probe de biopsie.
Teste de sânge
Acestea pot identifica probleme metabolice, cum ar fi boli tiroidiene, anemie, dovezi ale unor niveluri scăzute de vitamine și ajută la diagnosticul cauzei.
Endoscopia digestivă superioară
Implică introducerea unui endoscop sau a unui tub flexibil cu o cameră mică la capăt, prin gură și în josul esofagului până la stomac și duoden. Poate fi folosită și pentru a colecta mici mostre de țesut care vor fi examinate la microscop (biopsie).
Tratamente recomandate
Tratamentul pentru mucusul din scaun depinde de cauza declanșatoare. Unele afecțiuni vor avea nevoie de medicamente, iar altele doar de schimbări în dietă care te pot ajuta să gestionezi simptomele. Tratamentul sau conduita terapeutică trebuie recomandate, în acest caz, de medicul gastroenterolog, în urma investigațiilor.
Bibliografie
- Crosta, Peter. “Everything You Need to Know about Colon Cancer.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 6 Dec. 2021, www.medicalnewstoday.com
- Villines, Zawn. “Causes of Mucus in a Baby’s Poop.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 30 July 2019, www.medicalnewstoday.com
- Mary Anne Dunkin. “Blood in Stool.” WebMD, WebMD, 31 Aug. 2010, www.webmd.com/
- “Diarrhea.” Hopkinsmedicine.org, 2022, www.hopkinsmedicine.org
- Eagle, Ruth. “What Causes Mucus in Stools, and Is It an Urgent Health Concern?” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 12 Nov. 2021, www.medicalnewstoday.com
- “Mucus in Stool.” WebMD, WebMD, 17 Apr. 2017, www.webmd.com
- Felman, Adam. “What to Know about Ulcerative Colitis.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 4 Aug. 2021, www.medicalnewstoday.com
- Brazier, Yvette. “All You Need to Know about Crohn’s Disease.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 5 Nov. 2021, www.medicalnewstoday.com
- Brazier, Yvette. “All You Need to Know about Irritable Bowel Syndrome (IBS).” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 29 Mar. 2022, www.medicalnewstoday.com
- Villines, Zawn. “Why Is My Kid’s Poop Green?” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 7 Sept. 2022, www.medicalnewstoday.com
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Candidoza la bărbați: manifestări specifice și tratament
Candidoza este cunoscută adesea ca fiind o infecție specifică femeilor, însă și bărbații pot suferi din cauza acestei afecțiuni. Deși simptomele par mai puțin vizibile în cazul bărbaților, este nevoie de un tratament eficient împotriva infecției cu candida. În caz contrar, pot fi af...

Nod în gât (Glob Hystericus): Ce trebuie să știi
Senzația de nod în gât, cunoscută în termeni medicali sub denumirea de globus hystericus, disfagie nevrotică sau globus faringeus, reprezintă senzația de corp străin în gât sau de contracție laringo-faringiană, asociată frecvent cu afecțiuni ale faringelui, ale glandei tiroide, boli n...

Tremuratul mâinilor: afecțiuni asociate, recomandări
Deși nu reprezintă în sine o afecțiune gravă care să amenințe viața, tremuratul mâinilor poate fi primul semn în cazul unor afecțiuni neurologice, cum sunt boala Parkinson, scleroza multiplă sau tremorul esențial.Tremorul poate fi de trei tipuri:tremor postural - apare atunci când mâi...