ÎN DIRECT CU MEDICUL

20 Octombrie 2010

VIDEO Dr. Victor Radu: Singurul tratament al herniei inghinale este interventia chirurgicala

scris de

Radu Victor

 

VIDEO Dr. Victor Radu: Singurul tratament al herniei inghinale este interventia chirurgicala

Dr. Victor Radu, medic primar chirurgie generala / Foto: MedLive

Hernia inghinala reprezinta o modificare a reliefului peretelui abdominal la nivelul regiunii inghinale (regiune situata in cadranul inferior al abdomenului), care este data de exteriorizarea unui organ intraabdominal imediat sub tegument, printr-un orificiu herniar. Orificiile herniare sunt puncte slabe ale peretelui abdominal, rezultate din dezvoltarea arhitecturii peretelui abdominal in cursul vietii intrauterine, a explicat pentru MedLive.ro dr. Victor Radu, medic primar chirurgie generala.

Cauzele herniei inghinale

Dr. Victor Radu: Hernia are multiple cauze. Una dintre cele mai importante este cauza congenitala. Unele persoane se nasc cu o predispozitie de a dezvolta hernii, prin aceste puncte herniare. Hernia congenitala are o componenta demna de luat in seama in patologia herniei in general. In urma migrarii testicolului, in cursul vietii intrauterine, din regiunea lombara a abdomenului pana acolo unde el este situat, in scrot, persista un canal, numit peritoneo-vaginal. Persistenta acestui canal este raspunzatoare de hernia congenitala.

Celelalte cauze care sunt incriminate ca si cauze ale herniei inghinale sunt:

  • efortul fizic intens;
  • obezitatea;
  • fumatul fumatorii au frecvent accese de tuse, care exercita presiune asupra peretelui abdominal;
  • constipatia;
  • curele drastice de slabire scaderea brusca in greutate altereaza arhitectura pereteului abdominal.

Interviu dr. Victor Radu, medic primar chirurgie generala cu competenta in chirurgia laparoscopica

Hernia inghinala poate fi nedureroasa

Primul semn al herniei inghinale este umflatura peretelui abdominal in regiunea inghinala. Aceasta tumefactie este nedureroasa, chiar pana la aparitia unor complicatii. Hernia necomplicata, manifestata in acest fel, poate sa dispara atunci cand pacientul sta culcat, cu abdomenul relaxat, prin reintroducerea, spontana uneori, sau prin apasare cu mana a continutului herniar inapoi in cavitatea abdominala.

Ulterior, in cazul aparitiei complicatiilor, respectiv incarcerarea sau blocarea continutului herniar in sacul de hernie, hernia poate deveni dureroasa, urmatorul pas in lantul complicatiilor fiind strangularea continutului herniar. Aceste situatii reprezinta o urgenta chirurgicala.

Orice efort fizic poate sa duca la aparitia unor complicatii

Hernia in sine nu este o urgenta chirurgicala. Hernia se opereaza programat, explica dr. Radu. Exista situatii in care pacientul se prezinta la consultatii cu o hernie necomplicata, o hernie reductibila, deci cea care intra inapoi in cavitatea abdominala, si, in urma unui astfel de efort, imprevizibil ca moment, poate sa dezvolte o complicatie. Asadar toti pacientii care prezinta hernii ale peretelui abdominal trebuie sa se abtina de la orice fel de efort fizic pana la momentul operatiei.

Operatie clasica sau interventie laparoscopica?

Interventia chirurgicala, este singurul tratament care poate sa duca la vindecarea herniei. Alegerea tipului de operatie este un aspect care trebuie lamurit printr-o colaborare medic-pacient. Anumite tipuri de interventii chirurgicale se potrivesc anumitor tipuri de pacienti. In momentul de fata avem la indemana abordul chirurgical deschis si abordul chirurgical laparoscopic. In situatia in care pacientul nu prezinta contraindicatii pentru anestezie generala, absolut necesara pentru o interventie laparoscopica, sigur ca varful de gama in arsenalul chirurgical este abordul laparoscopic, cel minim invaziv, insa operatiile deschise au si ele indicatiile lor.

Complicatii specifice

Orice interventie chirurgicala poate avea complicatii, cum ar fi spre exemplu o sangerare. Exista si complicatii legate strict de interventia chirurgicala pentru hernie inghinala. In mana unui chirurg experimentat, acestea tin mai putin de factorul uman. Este vorba in special de rejetul materialului de protezare, pentru ca in zilele noastre hernia se repara printr-o protezare a peretelui abdominal cu o plasa. Respingerea din partea organismului a plasei este un fenomen exceptional de rar si reprezinta o complicatie specifica.

Pacientul isi poate relua activitatea obisnuita la cel mult o luna de la operatie

Dupa interventia chirurgicala laparoscopica, in trei saptamani pacientul poate sa isi reia activitatea intr-un mod absolut normal si firesc. Dupa o operatie deschisa, trei-patru saptamani, deci aproximativ o luna.

De regula, pacientii operati pentru hernie inghinala, fie deschis fie laparoscopic, se incadreaza in structura pacientului chirurgical de o zi, adica a doua zi pleaca acasa. Acest lucru nu inseamna ca este complet vindecat. Vindecarea primara se finalizeaza dupa vindecarea plagilor tegumentare. Imediat postoperator pacientul nu are restrictii semnificative, in sensul ca activitatea curenta poate fi reluata. Nu are voie insa sa faca eforturi fizice intense de contractie a peretelui abdominal.

Trebuie sa va ganditi ca o plasa de hernie este fixata intre straturile musculare in cateva puncte de sutura. Plasa va fi fixata definitiv in aceasta regiune prin invazia plasei de catre tesutul cicatricial, de catre celulele care vor realiza o cimentare a plasei in structurile musculare. Orice efort fizic intens, imediat postoperator, cand inca nu s-a realizat aceasta fixare definitiva a protezei, a plasei, poate duce la smulgerea acesteia dintr-unul din punctele de fixare. Consecinta este recidiva herniei.

Protezarea cu plasa scade riscul de recidiva la 3 - 5%

Boala poate recidiva. In functie de tipul de interventie chirurgicala efectuat, recidiva este mai mica sau mai mare. Penetrarea materialelor biocompatibile in practica chirurgicala a imbunatatit foarte mult prognosticul. Interventiile chirurgicale realizate prin procedee "tisulare" (fara plasa), deci strict cu materialul musculo-aponevrotic existent, au o rata de recidiva de 10 11%. aceasta rata de recidiva a scazut la 4 5% in cazul herniei operate deschis, dar cu protezare cu plasa si la 3 4% la interventiile laparoscopice.

Autor: Raluca MoteiEchipa MedLife de Chirurgie generala

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2D și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

ORL

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

©2022 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.