Publicat la: 
8/12/2017

Beneficiile umorului in lupta impotriva cancerului

Desi umorul nu vindeca cancerul, poate ajuta pacientii sa faca fata mai bine durerii. Acestia folosesc metafore pline de umor pentru a se incuraja si a se distanta de suferinta specifica bolii.

In cartea "Metaphor, Cancer and the End of Life", autorii Elena Semino, Andrew Hardie, Sheila Payne si Paul Rayson, de la Universitatea Lancaster sii Zsófia Demjén de la Universitatea College din Londra, prezinta metodologia, constatarile si implicatiile unui studiu pe tema utilizarii metaforelor pentru a discuta despre cancer si sfarsitul vietii, informeaza lancaster.ac.uk.

"Am analizat un forum online dedicat persoanelor ce sufera de cancer si am constatat ca unii utilizatori glumesc in mod constat pe seama suferintei lor. Unii pacienti utilizeaza formula de adresare "Domnul C", referindu-se la cancer, iar "Vrajitorul din Onc" pentru a se referi la medicii oncologi," declara Elena Semino, autoarea principala a studiului.

Glumitul pe seama bolii ii ajuta pe bolnavi sa faca fata unor circumstante grave, amenintatoare si imprevizibile pentru sanatatea lor si ii uneste pe cei bolnavi in lupta impotriva cancerului.

Studiul se concentreaza asupra metaforei ca instrument lingvistic central, folosit frecvent pentru a descrie experientele pacientilor de la debutul bolii, precum si emotiile prin care acestia trec si gandul la moarte.

Studiul analizeaza limbajul metaforic folosit de membrii a trei grupuri din domeniul asistentei medicale:

  • Persoanele ce sufera de o forma avansata de cancer
  • Ingrijitorii persoanelor ce sufera de cancer
  • Personalul medical al departamentelor de oncologie

Studiul dezvaluie posibilele efecte si functii ale utilizarii metaforelor, precum nasterea unui sentiment de apartenenta la comunitate in randul pacientilor ce sufera de cancer.

In acest sens, cercetatorii sunt de parere ca nu exista alegeri "bune" sau "rele" in limbajul utilizat de catre acestia pentru a discuta aspectele suferintei lor si, in functie de modul in care metaforele sunt folosite, acestea reflecta emotiile si perceptiile fiecaruia dintre pacienti si le intareste rezistenta in fata bolii.

Constatarile au implicatii semnificative asupra modului in care profesionistii din domeniul sanatatii pot utiliza limbajul pacientilor pentru a comunica eficient cu acestia pe tot parcursul ingrijirilor medicale.

Cateva metafore folosite de pacientii cu cancer

Animale: utilizate in principal de catre pacienti si ingrijitori cand scriu online. Ambele grupuri descriu negativ cancerul ca fiind o "fiara". Cativa pacienti folosesc metaforic "pui" pentru a sugera ca se percep pe ei insisi ca opusul notiunii conventionale a pacientului cu cancer "curajos" si sunt ca un animal speriat in farurile automobilului.

Sporturi si jocuri: folosesc opozitia dintre "maraton" si ''sprint'' pentru a sugera ca, la fel ca un maraton, cancerul necesita efort sustinut, determinare si rezilienta pe o perioada lunga de timp. Este o modalitate buna de a pregati pe cineva sa aiba grija de o persoana cu o boala terminala.

Religia si supranaturalul: metaforele extrase din religie si supranatural sunt mai frecvente pe formururile online. Pacientii descriu situatii dificile in care se gasesc ca fiind in "iad" si situatii de incertitudine si asteptare pentru intalniri sau rezultate) ca fiind in "infern". Altii vorbesc despre "monstrul cu ochi verzi" si despre tumori ca fiind "dragoni".

Restrangerea capacitatii de miscare: Acest lucru este valabil in special pentru incapacitatea de a-si parasi locuinta, astfel incat casa devine o "capcana" sau se simt "prinsi" intr-un cosmar.

Intr-un mic studiu publicat in 2013, cercetatorii au intervievat 17 femei care au primit tratament pentru cancer ovarian recurent despre modalitatile in care au folosit si au vizualizat umorul referitor la diagnosticul lor. Cercetatorii au descoperit ca aproape toate (14 din 17, 82%) au folosit umorul pentru a face fata diagnosticului lor, iar 13 din 17 (76%) au raportat ca a contribuit la reducerea anxietatii lor. intr-un studiu separat, 93% dintre persoanele care se confrunta cu o boala terminala (316 din cei 340 de pacienti) au spus ca simtul umorului la sfarsitul vietii a fost "foarte important", aproape la fel de important ca absenta durerii.

Adevarul trist este ca multi oameni nu stiu ce sa spuna sau cum sa actioneze atunci cand cineva de care le pasa are cancer. Cu toate acestea, rasul deseori usureaza aceasta tensiune, permitand prietenilor si familiei sa incurajeze si sa fie alaturi de persoana care are cancer.

Taguri Medlife: 
Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Oncologie

Medic Specialist
Medic Primar
Medic Specialist

Articole similare

Bolile "silent killer" sunt insotite de o mortalitate crescuta / Foto: Photoxpress.com "Nimic nou pe frontul de Vest". De multe ori poate parea ca ducem o viata normala, lipsita de probleme de sanatate si ca nimic nu ne pericliteaza existenta. Dar exista situatii in care, in urma unui set de analize, viata normala de odinioara se transforma intr...
Un regim alimentar bogat in carne rosie reduce speranta de viata, crescand riscul de cancer si boli de inima, arata cel mai recent studiu al Facultatii de Medicina Harvard, citat de BBC. Cercetatorii au analizat date provenind de la peste 120.000 de persoane, intr-un interval de 28 de ani. Potrivit autorilor, inlocuirea carnii rosii cu peste, pui...
Oncologul, chirurgul, psihologul si specialistul in reconstructia sanului sunt membrii acelei echipe terapeutice care poate trata fiecare aspect si stadiu al cancerului de san, una dintre cele mai dure boli ale modernitatii. O astfel de echipa terapeutica, formata din: oncologul Georgeta Vremes, psihologul Catalina Dumitrescu si chirurgul...
Unul din sase cazuri de cancer - doua milioane pe an la nivel global - este cauzat de infectii in mare parte tratabile sau care ar putea fi prevenite, arata noi estimari publicate de revista de specialitate Lancet Oncology, scrie BBC. Studiul a evaluat rata incidentei pentru 27 de cancere in 184 de tari si a gasit ca patru infectii principale sunt...
Desi umorul nu vindeca cancerul, poate ajuta pacientii sa faca fata mai bine durerii. Acestia folosesc metafore pline de umor pentru a se incuraja si a se distanta de suferinta specifica bolii. In cartea "Metaphor, Cancer and the End of Life", autorii Elena Semino, Andrew Hardie, Sheila Payne si Paul Rayson, de la Universitatea Lancaster sii...