Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Laboratoare și puncte de recoltare MedLife
Descoperă locațiile MedLife în care poți efectua o gamă extinsă de analize medicale.
Preț analize
Rezultate analize online
Glosar analize medicale
Glosar afecțiuni medicale
Indicații recoltare
Laboratoare MedLife
Puncte de recoltare MedLife
Imagistică MedLife
Alege MedLife pentru investigații de imagistică cu metode avansate de diagnostic.
RMN
Tomografie computerizată
Ecografie
Endoscopie
Mamografie
Osteodensitometrie (DEXA)
Radiologie
Colonoscopie
Pregătire pentru investigații
Monitorizare CT post COVID-19
Radioterapie
Abonamente MedLife
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi cu abonamentele de sănătate MedLife.
Abonamente corporate
Abonamente IMM
Abonamente individuale de sănătate
Abonament LevelUp
Despre MedLife
Istoria și evoluţia MedLife
Descoperă povestea celui mai mare operator privat de servicii medicale din România.
Centru de cercetare MedLife
Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife creat pentru nevoi și soluții autohtone.
RoMâine
RoMâine îl facem azi, construind o țară mai bună cu Grijă, Respect, Empatie, Încredere și Speranță.
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Descoperă strategia de sustenabilitate MedLife.
Newsroom
Citește comunicatele de presă și ultimele știri MedLife și descarcă kitul de presă.
Alte denumiri: Tulburare globală de coordonare/ dispraxie
Descoperă informații utile despre apraxie: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.
Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.
Apraxia este o disfuncție neurologică corticală (a scoarței creierului) în care există dificultăți în îndeplinirea unor activități ce presupun secvențe motorii anterior învățate, cum ar fi folosirea anumitor obiecte sau unelte, fără să fie vorba de un deficit motor, tremor sau tulburare cognitivă globală.
Apraxia face parte din simptomele des întâlnite în diferite afecțiuni neurologice acute sau cronice și poate determina incapacitatea pacienților de a funcționa independent.
Apraxia se poate manifesta ca:
Pe lângă clasificarea de mai sus, există câteva tipuri specifice de apraxie:
Apraxia are diferite cauze, de cele mai multe ori leziuni structurale ale creierului, în special în lobii parietali și mai rar alte arii corticale (aria premotorie, corpul calos, lobul temporal posterior sau frontal inferior). Studiile arată că, de cele mai multe ori, aceste leziuni se află în emisferul stâng.
Cele mai frecvente leziuni structurale care pot determina apariția apraxiei sunt:
De asemenea, apraxia este un fenomen des întâlnit în afecțiuni neurodegenerative, cum ar fi demența de tip Alzheimer sau demența fronto-temporală.
Riscul de a dezvolta apraxie creşte odată cu riscul de a avea afecțiunile care o determina, iar cei cu ponderea cea mai mare sunt factorii de risc cardiovasculari, care au rol atât în accidentele vasculare cerebrale cât și în tulburările cognitive tip demență.
Aceștia sunt:
De obicei, pacienții nu sunt complet conștienți de deficitul lor în cazul apraxiei şi sunt aduşi la medic de membri ai familiei care observă că pacientul nu mai știe să folosească anumite obiecte din rutină zilnică (telecomanda, telefonul), nu mai știu ordinea în care se efectuează anumite activități (spălatul hainelor sau vaselor, făcutul unei cafele, etc.).
Diagnosticul de apraxie se face clinic, de medicul neurolog.
Pacientul este rugat să demonstreze o anumită acțiune, cum ar fi spălatul pe dinți sau lovirea unui cui cu ciocanul. Dacă îndeplinirea acestei comenzi nu este posibilă, atunci el va fi rugat să imite medicul care demonstrează aceste acțiuni. Iar dacă nici acest lucru nu este posibil, i se vor oferi obiectele necesare îndeplinirii comenzii.
Teste frecvent efectuate în cadrul evaluării unei posibile apraxii sunt cele în care pacienții sunt rugați: să facă „la revedere” cu mâna, să salute, să facă semn de vino aici, de oprire, de a merge, de a deschide un lacăt cu o cheie, de a folosi un tirbușon, de a folosi foarfeca, de a trage puternic aer în piept și de a-l menține. De asemenea, se testează și imitarea unor gesturi fără semnificație pentru pacient, cum ar fi testul Luria (testul de învăţare a 10 cuvinte).
Medicul trebuie să se asigure că pacientul nu prezintă alte deficite care pot fi greșit interpretate că apraxie, cum ar fi afazia (tulburare de limbaj în care pacientul poate avea dificultăți în a înțelege sau a se exprimă) sau pareză (deficit motor al membrului testat).
Pentru indentificarea cauzei apraxiei, medicul neurolog va recomanda investigații suplimentare, analize de laborator și examinare imagistică cerebrală (CT-cerebral sau RMN-cerebral).
În unele cazuri, mai ales când se ridică suspiciunea de tulburare cognitivă, pot fi indicate teste neuropsihologice.
În cazurile în care acest lucru este posibil, se va încerca tratamentul specific afecțiunii care a determinat apraxia.
Esențial este și tratamentul simptomatic, de recuperare. Prognosticul depinde de natura și extinderea leziunii, dar și de vârstă pacientului. Nu există un tratament specific, dar terapia fizică și ocupațională pot ameliora ușor funcționarea și siguranța pacientului.
De obicei, pacienții devin dependenți, necesitând ajutor în efectuarea activităților zilnice sau cel puțin un grad de supervizare. Deși pacienții cu accident vascular cerebral pot avea o evoluție stabilă și chiar o oarecare ameliorare a deficitelor observate la instalarea lor, asocierea apraxiei prezintă un prognostic mai prost al recuperării neurologice, ea îngreunează efectuarea exercițiilor necesare, atât motorii cât și verbale.
Apraxia nu generează complicaţii.
Prevenția apariției apraxiei constă în prevenția cauzelor cele mai des întâlnite, şi anume bolile cerebrovasculare și sindroamele de demență:
Stimulare cognitivă;
Viață socială activă;
Reducerea stresului cronic prin tehnici de relaxare cum ar fi meditația, masajul, exercițiile de respirație;
Obținerea unui somn de calitate pe durata nopții este esențială nu doar pentru bunăstarea și bună dispoziție de a două zi, dar și pentru prevenirea demenței;
Managementul factorilor de risc cardiovasculari:
Apendicita este o infecție sau o inflamație la nivelul apendicelui vermiform, care este un organ mic, în formă de tub, atașat de partea terminală a intestinului gros....
Vezi detalii
„Apnee” înseamnă oprirea respirației – nici nu inspiri, nici nu expiri – iar „hipopnee” înseamnă o diminuare a respirației. Ea poate fi voluntară, conștientă („îmi țin...
Apneea obstructivă în somn reprezintă o afecțiune în care în timpul somnului apar blocaje parţiale sau totale ale căilor respiratorii superioare.Apneea poate avea...
Argiroza este o afecțiune caracterizată printr-o decolorare gri-albăstruie a pielii datorată acumulării de particule de argint în țesuturile corpului. Această pigmentare...
Aritmia cardiacă reprezintă bătăi neregulate sau anormale ale inimii, mai rapide sau mai lente decât este normal. Există mai multe cauze posibile pentru aceasta...
Arsurile solare sunt un răspuns imediat (acut), tranzitoriu, inflamator al pielii la expunerea excesivă la radiațiile ultraviolete (UVR) provenite din lumina naturală a...
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.