Apraxie

Apraxia consta in incapacitatea de a executa activitati motorii cu scop, invatate anterior, in ciuda vointei si a activitatii fizice, ca rezultat al disfunctiei cerebrale.

Medici specialiști - Neurologie

Neagu Oana-Camelia
Neagu Oana-Camelia
Medic Primar
Neagu Oana-Camelia
Neagu Oana-Camelia
Medic Primar

Neurologie

Resit Clara
Resit Clara
Medic Primar
Resit Clara
Resit Clara
Medic Primar

Neurologie

NC
Nicolau Carmen
Medic Primar
NC
Nicolau Carmen
Medic Primar

Neurologie

TDS
Tertan Delia Smaranda
Medic Primar
TDS
Tertan Delia Smaranda
Medic Primar

Neurologie

Cauze / Agent infecțios / Factori de risc

Apraxia este rezultatul distructiei corticale (de exemplu prin infarct cerebral, tumora sau traumatism) sau al degenerescentei, ce afecteaza de obicei lobii parietali sau conexiunile lor, care sunt sediul memoriei activitatilor invatate. In cazuri mai rare, apraxia este urmarea leziunilor altor arii corticale (aria premotorie, corpul calos, lobul frontal) sau leziunilor difuze din dementele degenerative.

Simptome

Pacientii nu pot conceptualiza sau executa activitati motorii complexe invatate anterior in ciuda abilitatii de a executa miscarile individuale ce compun actiunea motorie respectiva. De exemplu, pacientii cu apraxie constructiva pot fi incapabili sa copieze o figura geometrica simpla in ciuda capacitatii lor de a vedea si recunoaste simbolul respectiv, de a tine si de a utiliza un creion si de a intelege sarcina propusa. In mod obisnuit, pacientii nu sunt constienti de deficitul lor.

Tratament

Diagnosticul de apraxie

Diagnosticul este clinic, incluzand adesea, teste neuropsihologice si tehnici imagistice cerebrale (CT,RMN) pentru identificarea cauzei.

Testele constau in punerea pacientilor de a efectua activitati obisnuite, invatate anterior (de exemplu: sa faca la revedere cu mana, sa salute, sa faca semn de vino aici, de oprire, de a merge, de a deschide un lacat cu o cheie, de a folosi un tirbuson, de a folosi foarfeca, de a trage puternic aer in piept si de a-l mentine). Trebuie evaluata forta musculara a fiecarui grup de muschi pentru a exclude o pareza.

Examenul fizic poate, de obicei, detecta eventualele tulburari neuromusculare subiacente sau leziuni musculoscheletale care pot fi confundate cu apraxia.

Tratament pentru apraxie

Prognosticul depinde de natura si extinderea leziunii si de varsta pacientului. Nu exista un tratament specific dar, terapia fizica si ocupationala pot ameliora usor functionarea si siguranta pacientului.

De obicei pacientii devin dependenti, necesitand ajutor in efectuarea activitatilor zilnice sau cel putin un grad de supervizare. Pacientii cu accident vascular cerebral pot avea o evolutie stabila si chiar o oarecare ameliorare.

Coduri de diagnostic asociate
  • Apraxia
Specialități asociate
  • Neurologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.