RUTINA DE VINERI

20% reducere la consultații și analize!

Află mai mult
medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Apneea nou-născutului

Apneea nou-născutului

Descoperă informații utile despre apneea nou-născutului: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre apneea nou-născutului

Apneea neonatala apare mai ales la nou-nascuții prematuri sau cei cu diverse afecțiuni, dar poate apărea și la cei născuți la termen și aparent sănătoși. Tratamentul administrat la timp are rezultate foarte bune, fiind important ca afecțiunea să fie depistată și diagnosticată corect cât mai devreme.

Apneea neonatală sau apneea nou-născutului este definită de o oprire a respirației ce durează mai mult de 20 de secunde. Clinic, această întrerupere este acompaniată de cianoză, bradicardie (ritm cardiac scăzut) și/sau desaturare (nivel scăzut de oxigen în sânge). Apneea neonatală poate apărea izolat sau cu recurentă, situație în care perioadele de respirație normală sunt alternate cu perioade de oprire temporară a respirației. Este important ca afecțiunea să fie diagnosticată la timp, să fie identificată etiologia (motivul care o determină) și tipul de apnee, pentru a fi stabilit un tratament corect.

Apneea neonatala apare cel mai frecvent la nou-născuții prematur, însă poate apărea și la cei născuți la termen. Sunt identificate multiple afecțiuni care pot declanșa apneea neonatala, cum ar fi bolile pulmonare și cardiovasculare, afecțiuni metabolice sau neurologice, sepsisul sau alte infecții apărute la scurt timp după naștere, medicație maternă pe parcursul sarcinii sau la naștere.

Apneea nou-născutului poate fi centrală, obstructivă sau mixtă.

Apneea centrală apare în 40% dintre cazuri și este cauzată de lipsa semnalului transmis de la sistemul nervos central către mușchii respiratori (diafragm). Lipsesc atât efortul de a respira (toracele nu se mișcă), cât și mișcarea fluxului de aer (nu trage aer pe nas).  Aceasta se datorează imaturității mecanismului de control al respirației de la nivelul trunchiului cerebral. 

Apneea obstructivă apare în 10 % dintre cazuri și are loc atunci când respirația este obstrucționată la nivelul căilor respiratorii superioare datorită unor limitări anatomice (colabarea faringelui în timpul inspirului); flexia gâtului va înrăutăți acest tip de apnee, la fel și acumularea de secreții excesive.  Toracele se mișcă, dar aerul nu pătrunde în căile respiratorii.

Apneea mixtă apare în 50 % dintre cazuri și reprezintă o combinație a celor două tipuri enunțate mai sus. În acest caz, apneea centrală este fie precedată, fie urmată de obstrucție respiratorie. Episoadele scurte de apnee sunt de obicei de tip central, în timp ce episoadele prelungite sunt de obicei apnee mixtă.

Bebelus care doarme cu o jucarie micuta roz

Cauze

Apneea nou-născutului poate fi asociată cu următoarele afecțiuni:

  • naștere prematură;
  • hipoxie intrauterină - dezlipire de placentă, eritroblastoză fetală, placentă praevia, compresia cordonului ombilical etc.;
  • infecții - sepsis (încă din prima zi de viață), enterocolită ulceronecrotică, infecții nozocomiale etc.;
  • boli neurologice - hemoragia intraventriculară, convulsiile neonatale, asfixia perinatală etc.;
  • afecțiuni cardiace congenitale - persistența de canal arterial, coarctația de aortă, boli congenitale cianogene;
  • afecțiuni pulmonare - deficit de surfactant, pneumonia, tahipnee tranzitorie a nou-născutului, aspirație de meconiu etc.;
  • afecțiuni gastrointestinale: enterocolită necrotică sau reflux gastroesofagian;
  • afecțiuni metabolice: hipocalcemie, hipoglicemie, hiponatremie, acidoză;
  • afecțiuni hematologice - anemie;
  • hipotermia sau hipertermia;
  • afecțiuni de sfera ORL - secvența Pierre-Robin;
  • medicamente: expunere prenatală (narcotice, beta-blocante) sau expunerea postnatală (sedative, hipnotice sau narcotice);
  • durere.

Simptome

Simptomele care sunt descrise în apneea neonatala sunt următoarele:

  • întreruperea respirației pentru mai mult de 20 de secunde;
  • inițial ritm cardiac crescut (tahicardie) și paloare;
  • colorație albastră a tegumentelor și mucoaselor (cianoză);
  • scăderea ritmului cardiac sub 80 de bătăi/min (bradicardie).
Nou-nascut care casca

Diagnosticare

De la primele semne clinice, medicul neonatolog trebuie să identifice cauzele etiologice ale crizei de apnee. Procedurile de diagnostic includ:

  • anamneză - vârsta de gestație, istoricul sarcinii, tipul de naștere, complicații peripartum, medicație maternă;
  • examen clinic;
  • analize de sânge - hemoleucogramă completă, glicemie, calcemie, magneziu, electroliți, reactivi de fază acută etc.;
  • screening infecțios - culturi din sânge, urină, lichid cefalorahidian;
  • analiza gazelor sanguine și monitorizarea saturației în oxigen (pulsoximetrie);
  • examene imagistice - echografie transfontanelară, ecocardiografie, radiografie pulmonară, abdominală etc.;
  • examen ORL;
  • electroencefalogramă etc.

Tratament

Tratamentul crizelor de apnee neonatala se face în spital, de obicei în secția de terapie intensiva neonatala.

În cazul episoadelor izolate sau puțin severe de apnee neonatala, respirația poate reveni la ritmul normal prin stimulare tactilă, respectiv un masaj ușor sau simpla atingere a mâinii sau tălpii. Copilul este monitorizat permanent, deoarece dacă nu răspunde, ar putea fi nevoie de administrare de oxigen, ventilație pe mască și balon, aspirarea secrețiilor din căile respiratorii superioare și repoziționarea copilului.

În cazul crizelor de apnee frecvente, este necesară corectarea diferitelor posibile etiologii (tratament etiologic pentru infecție, hipoglicemie, control termic, corectarea anemiei etc.) și administrarea unor medicamente (metilxantine – teofilina, cafeină, aminofilina). Acestea stimulează indirect respirația. Medicamentele pot fi administrate pe cale orală (pe sonda nazogastrica) sau intravenos, în perfuzie. Administrarea acestor medicamente impune monitorizare cardio-respiratorie continuă.

În cazuri severe este necesară asistarea respiratorie neinvazivă de tip CPAP (realizată prin prongs-uri nazale sau cu ajutorul unor sonde endotraheale plasate în nazofaringe) sau ventilație mecanică convențională.


Complicații

Nou-născuții prematuri au un risc mai mare de a dezvolta apnee recurentă, dacă în evoluție apar complicații, care necesită intervenții chirurgicale sau sedare. Datorită acestui risc, se recomandă ca orice tip de intervenție să fie temporizată până în jurul vârstei de 60 de săptămâni postconcepție, pentru a permite sistemului respirator să se matureze.

Prevenție

În cazul nașterilor premature sau dacă sunt depistate diferite patologii care pot asocia apariția apneei neonatale, părinții trebuie să fie informați de către medici în legătură cu îngrijirea adecvată și monitorizarea permanentă (igiena somnului, confort termic, oprirea/interzicerea fumatului în preajma nou-născutului, folosirea suzetei, etc.). Dacă medicul recomandă, părinții pot achiziționa acasă instrumente pentru monitorizarea crizelor de apnee – monitor cardiorespirator, saltea de apnee.

Este important ca părinții să fie informați despre posibilitatea apariției apneei la nou-născuți, pentru a ajuta personalul medical la identificarea rapidă a simptomelor. Un diagnostic corect pus la timp dă mai multe șanse copilului să primească un tratament adecvat și un prognostic favorabil.

Bibliografie

  1. https://www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/newborn-apnea
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/571597/
  3. https://www.mercy.com/health-care-services/maternity-care-birthing-centers/conditions/neonatal-apnea
  4. https://www.rch.org.au/rchcpg/hospital_clinical_guideline_index/apnoea_neonatal/
  5. https://www.nationwidechildrens.org/conditions/apnea
  6. https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/apnea-of-prematurity

Echipa medicală - Neonatologie și Pediatrie

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.